Besøg Wat Arun i Bangkok

Wat Arun er gammelt tempel med en imponerende prang.

Tags: Aktiviteter - Wat Arun - Bangkok - Templer


Wat Arun ligger ved floden Chao Phraya i Bangkok, og templets prang var Bangkoks højeste bygning, indtil den moderne skyskraber overtog den bangkokske himmel.

Provinssegl
Logo

Templet er at finde på 10-baht-mønter og på turistministeriets logo, og eftersom Wat Arun ligger i den tidligere provins Thonburi, er det naturligvis også at finde på Thonburis segl. Thonburi blev sammenlagt med Bangkok i 1971.

Besøger du templet, bør du ankomme ad vandvejen, hvor templet ser endnu mere imponerende ud, som du kan se i videoen ovenfor.

Den mest synlige del af templet er dets prang, der er omgivet af fire mindre pranger.

En prang er en høj, tårnlignende bygning, der er inddelt i flere "etager", der insnævres jo højere op det går. Det er med til at få tårnet til at virke højere end det egentlig er, hvilket måske er grunden til, at det er umuligt at finde en nøjagtig angivelse af prangens højde. Den opgives forskellige steder fra 67 meter og op til turistministeriets knap så troværdige påstand om 104 meter.

Tilføjelse: Ved mit seneste tjek af eksterne links kan jeg se, at ministeriet er blevet mere realistiske, nu angiver de højden til 82 meter.

De mindre pranger som den på hosstående billede er egentlig pænt høje, men de virker små i sammenligning med den store prang.

Selve templet kan dateres tilbage til 1600-tallet, da det er vist på et fransk kort, der stammer fra et sted mellem 1656-1688. Dengang var templet kendt som Wat Makok, hvilket betyder oliventemplet. Det blev senere omdøbt til Wat Chaeng (strålende tempel), og det er nu kendt som Wat Arun (morgengrytemplet), hvorfor du kan se det omtalt på engelsk som Temple of Dawn.

Templets prang er ikke helt så gammelt som selve templet, den blev påbegyndt i 1842 og stod færdig ni år senere i 1851. Prangen er blevet renoveret og rengjort flere gange siden, seneste renovering tog godt tre år og var færdig i 2017.

Templets prang er pyntet med figurer og beklædt med mønstre og påsat håndmalet, glaceret porcelæn, hovedsageligt benjarong-tallerkener og -skåle fra Kina. Benjarong hentyder til antallet af brugte farver på porcelænet. På kinesisk benjarong er der typisk benyttet mindst tre forskellige farver. Der findes en thailandsk udgave af porcelænet, hvor der benyttes mindst fem forskellige farver. Betegnelsen benjarong er thailandsk og betyder "fem farver".

Det er muligt at bestige prangen, der byder på flere platforme, der går rundt om prangen, og som byder på en fin udsigt over en del af Bangkok og Chao Phraya-floden. Det er dog ikke altid, der er åben for adgang til at bestige alle platforme. Når jeg skriver bestige, så er det fordi trapperne op ad prangen er meget stejle. Det er især et problem, når du skal ned igen, hvorfor det kan anbefales, at du går ned ad trapperne på musical-manér (sidelæns).

Ved indgangen til templet og dets prang, skal du forbi dæmonerne Sahatsadecha og Thotsakan, der vogter ved templets indgang. Selvom de ser drabelige ud, så er de ikke så barske som billettørerne, der opkræver 100 baht (100 baht) for adgang for turister. De lokale kommer gratis ind.

I tempelgården omkring ordinationshallen finder du rækker af stenstatuer af mennesker og drabelige uhyrer, og under halvtaget omkring tempelgården finder du gyldne Buddha-statuer.

Ordinationssalen er simpelt indrettet med en enkelt forhøjning til munkene, og en stor, gylden Buddha og forskellige artefakter for enden af salen. Væggene er fyldt med vægmalerier.

Det er ikke kun tempelbygningerne, der er værd at se i Wat Arun, du finder flere meget velplejede små beplantninger og grønne områder på tempelgrunden.

Bemærk, at som vanligt, når der er tale om hellige steder, så er der krav til din påklædning. Ingen korte kjoler, de skal gå ned over knæene, det samme gælder for korte bukser. Overdele skal dække skuldrene. Undgå også kropsnært tøj. Vil du ind i tempelbygningerne, skal du selvfølgelig tage skoene af.

Sådan kommer du til Wat Arun

Du bør som nævnt ovenfor ankomme til Wat Arun ad vandvejen. Templet har sin egen kaj, hvor flodbusser fra den blå turistlinje lægger til. Alternativt kan du tage en af de andre flodbusser og stå af ved stoppestedet Tha Tian, også kendt som N8 på den anden side af floden.

Du kan herefter krydse floden på en lille shuttle-færge, der blot tager fire minutter, og som blot koster den nette sum af 4 baht (4 baht). Der er således ingen grund til at svømme over, medmindre budgettet er meget stramt.

Nærmeste bytog er stationen Itsaraphap på den blå metrolinje. Der er en lille kilometers gåtur fra stationen til templet. Og ellers er der selvfølgelig de allestedsnærværende taxier, der gerne kører dig til templet.

Templet er åben for adgang fra klokken 8 til 17:30.

Jeg har indsat Wat Arun på mit kort over Bangkok på Google Maps.

Tags: Aktiviteter - Wat Arun - Bangkok - Templer

Andre artikler om aktiviteter i Thailand: