Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Songthaew

En songthaew er en ombygget pickup, der har fået sat to bænke på ladet og en overbygning, der kan beskytte passagererne mod vejret.

Tags: Songthaew - Transport - Chiang Mai - Pattaya - Phuket

I Danmark var den ikke gået, men man har et lidt anderledes forhold til trafiksikkerhed i Thailand. Her er der ingen strikse regler om persontransport på ladet af en pickup.

Så af med bag­smæk­ken, bolt et par bæn­ke fast på la­det, og til­føj en over­byg­ning i form af et ske­let med ned­rul­le­lig plas­tik til be­skyt­tel­se mod regn, eller mon­tér fas­­te si­­der på ske­let­tet. Og fluks har man en bil­lig mini­bus/taxi.

Køretøjet har fået sit navn efter siddepladserne. "Songthaew" betyder direkte oversat "to rækker".

I mange byer har køretøjet to funktioner. Enten som en billig bus, hvor du kan stoppe den ved at række hånden ud. Ofte vil chaufføren selv med et dyt gøre opmærksom på, at han medtager passagerer, når han ser en udlænding ved vejkanten.

Du stiger af, når du ikke længere skal samme vej som songthaew'en. Der sidder stopklokker som i en rigtig bus. Som turist kan det naturligvis være svært at vide, om songthaew'en kører den ønskede vej, og hvor du skal stå af, men du kan bare spørge chaufføren på forhånd, så skal han nok give besked, når du skal stå af.

Når du bruger songthaew'en som en bus, er prisen fast. I Pattaya koster det fx 10 baht (10 baht) i lokalområdet, mens det koster 20 baht (20 baht), hvis du skal til et naboområde.

Songthaew'en som taxi

Du kan også bede om at blive kørt til et bestemt sted. I så fald fungerer songthaew'en som en taxi. Der er ikke taxameter, så husk at aftale en pris på forhånd. Ellers risikerer du at skulle betale en fed overpris.

Hvis chaufføren forlanger en for høj pris, så vent på den næste songthaew. Vær opmærksom på, at hvis du har spurgt den første i en lang række parkerede songthaew'er, og du ikke kan acceptere prisen, så vil chaufføren ofte prøve at signalere til de andre chauffører, hvad de skal forlange.

Det er normalt bedst at benytte en tom songthaew som taxi, men du kan reelt også benytte en, hvor der allerede er passagerer. Skal chaufføren ikke den ønskede vej, vil han afslå turen. Skal han i den ønskede retning, aftaler du en pris, og de andre passagerer må så bare stå af, når de ikke længere skal samme vej.

Du betaler ved at række chaufføren pengene gennem sidevinduet, når du er steget af.

Bemærk, at i Chiang Mai har song­thaew'erne ikke en dob­belt­funk­ti­on. Her fun­ge­rer de ude­luk­ken­de som taxi.

Du fin­der ik­ke de små song­thaews i strand­by­er­ne på Phu­ket. Der fin­des en stør­re ud­ga­ve, som er en om­byg­get last­bil, men den fun­ge­rer som en al­min­de­lig bus med fas­te kø­re­ti­der og ru­ter, og den ind­går i den al­min­de­li­ge bus­plan på li­ge fod med de rig­ti­ge bus­ser mel­lem Phu­ket Town og strand­by­erne. Bus­serne kører ikke direkte mellem strand­byerne, kun til og fra Phuket Town.

Årsagen hertil er den magtfulde tuk tuk-mafia på Phuket - og i særdeleshed i Patong - der ikke tillader konkurrenter.

Egentlig er den typiske tuk tuk på Phuket reelt en songthaew, idet den har to bænke til passagerne. Det er dog ikke en ombygget pickup men et specielbygget køretøj, og den kaldes en tuk tuk. Måske fordi den som den traditionelle trehjulede tuk tuk er forsynet med en to-takts motor, og fordi den udelukkende fungerer som (meget dyr) taxi. Den kan du læse mere om på siden om tuk tuk'er.

Tags: Songthaew - Transport - Chiang Mai - Pattaya - Phuket

Andre artikler om transport: