Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Songthaew

En songthaew er en ombygget pickup, der har fået sat to bænke på ladet og en overbygning, der kan beskytte passagererne mod vejret.

Tags: Songthaew - Transport - Chiang Mai - Pattaya - Phuket

I Danmark var den ikke gået, men man har et lidt anderledes forhold til trafiksikkerhed i Thailand. Her er der ingen strikse regler om persontransport på ladet af en pickup.

Så af med bag­smæk­ken, bolt et par bæn­ke fast på la­det, og til­føj en over­byg­ning i form af et ske­let med ned­rul­le­lig plas­tik til be­skyt­tel­se mod regn, eller mon­tér fas­­te si­­der på ske­let­tet. Og fluks har man en bil­lig mini­bus/taxi.

Køretøjet har fået sit navn efter siddepladserne. "Songthaew" betyder direkte oversat "to rækker".

I mange byer har køretøjet to funktioner. Enten som en billig bus, der kører en bestemt rute, eller som en taxi, hvor du kan blive kørt til dit bestemmelsessted. Du stopper den ved at række hånden ud, skråt nedad. Ofte vil chaufføren selv med et dyt gøre opmærksom på, at han medtager passagerer, når han ser en udlænding ved vejkanten.

Kører songthaew'en som en bus, stiger du af, når du ikke længere skal samme vej som dens rute. Der sidder stopklokker som i en rigtig bus. Som turist kan det naturligvis være svært at vide, om songthaew'en kører den ønskede vej, og hvor du skal stå af, men du kan bare spørge chaufføren på forhånd, så skal han nok give besked, når du skal stå af.

Vær opmærksom på, at hvis der ikke er andre passagerer i vognen, risikerer du, at den fungerer som en taxi, og så er prisen noget højere, end når den fungerer som en bus. Det vil være en god ide at spørge om prisen på forhånd, så du ved, om den kører som bus eller taxi.

Når du bruger songthaew'en som en bus, er prisen fast. I Pattaya koster det fx 10 baht (10 baht) i lokalområdet, mens det koster 20 baht (20 baht), hvis du skal til et naboområde.

Bruger du songthaew'en som en taxi, skal du være opmærksom på, at den ikke benytter taximeter. Aftal altid en pris på forhånd. Ellers risikerer du at skulle betale en fed overpris.

Hvis chaufføren forlanger en for høj pris, så vent på den næste songthaew. Vær opmærksom på, at hvis du har spurgt den første i en lang række parkerede songthaew'er, og du ikke kan acceptere prisen, så vil chaufføren ofte prøve at signalere til de andre chauffører, hvad de skal forlange.

Du betaler ved at række chaufføren pengene gennem sidevinduet, når du er steget af.

Bemærk, at internt i Chiang Mai har song­thaew'erne ikke en dob­belt­funk­ti­on. Her fun­ge­rer de ude­luk­ken­de som taxi. Der findes nogle, der kører som busser ud til templet Doi Suthep, der ligger lidt uden for byen.

Du fin­der ik­ke song­thaews i rutefart i strand­by­er­ne på Phu­ket. Der fin­des en stør­re ud­ga­ve, som er en om­byg­get last­bil, der kører som bus. Den kaldes en hino songthaew. Der kører hino songthaews i rutefart mellem de enkelte strandbyer og Phuket Town, og der er nogle, som kører på ruter internt i Phuket Town.

Når du ikke finder songthaew-busser internt i strandbyerne på Phuket, skyldes det den magtfulde tuk tuk-mafia på Phuket, som ikke tillader konkurrenter.

Egentlig er den typiske tuk tuk på Phuket reelt en songthaew, idet den har to bænke til passagerne. Det er dog ikke en ombygget pickup men et specielbygget køretøj. Og ligesom den traditionelle trehjulede tuk tuk er den forsynet med en to-takts motor. Den fungerer ikke som bus men udelukkende som (meget dyr) taxi. Den kan du læse mere om på siden om tuk tuk'er.

Tags: Songthaew - Transport - Chiang Mai - Pattaya - Phuket

Andre artikler om transport: