Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Long-tail boat

Du kan hyre en long-tail boat som taxi eller tage den som en bus.

Tags: Long-tail boat - Transport - Priser - Fiskeri - Phi Phi

En sejltur i en long-tail boat er lige så nødvendig en turistoplevelse som en køretur i en tuk tuk, når du besøger Thailand.

Long-tail boats bruges især til sejlads mellem forskellige strande i det sydlige Thailand.

Billedet ovenfor er taget fra en long-tail boat på vej ind til alle de opankrede long-tail boats på Maya Beach (The Beach) på Phi Phi Ley.

OBS! Turene til Maya Beach sled for meget på naturen, så indtil videre er sejllads i bugten forbudt. I stedet skal man ankomme til stranden over landjorden fra den anden side af øen. Du kan læse mere om Maya Beach i artiklen Phi Phi Islands.

En long-tail boat er en lang, smal, åben træbåd, der er forsynet med en indenbords motor, typisk en brugt motor fra en traktor eller en lastbil. Propellen sidder for enden af en lang metalstang, som kaptajnen kan hæve og sænke ned i vandet. Hele motoren er monteret på et drejeligt beslag, så stangen med propel kan drejes i alle retninger, hvilket gør båden meget manøvredygtig.

I Danmark ville sådan en båd aldrig få lov at sejle med passagerer, ikke mindst fordi motorens drivremme ikke er afskærmede men helt frie og lettilgængelige for ting, der kan blive fanget af dem. Som passager kommer du ikke i nærheden af motoren.

Nogle af bådene har fået påsat et stålskelet til en pressenning, der kan fungere som beskyttelse mod regn og ikke mindst sol.

Oprindeligt blev bådene brugt til fiskeri, og det bruges de stadig til nogle steder, men ellers bruges de nu hovedsageligt til at fragte turister.

En long-tail boat kan både fungere som en søbåren taxi eller som en bus – eller begge dele.

Bemærk, at hvis der ikke er en kaj, og det er der normalt ikke, når du sejler mellem forskellige strande i det sydlige Thailand, så bliver du lidt våd, når du skal på og af. Der påsættes en stige på bådens side, så du nemmere kan komme på og af.

Hvis du vil på sightseeing i dit stiveste søndagspuds, så tjek, om der er en kaj. Der er sikkert andre steder med en kaj til på- og afstigning, men jeg har kun set det to steder: I Bangkok og på ruten ad Mae Kok fra Thaton til Chiang Rai.

Nogle steder er long-tail boats blot et ekstra tilbud blandt alle de mange andre muligheder for at blive fragtet til vands. Det gælder fx i Bangkok, hvor du kan hyre dem til private sightseeingture på floden Chao Phraya og de tilstødende kanaler i stedet for at tage flodbusserne og de almindelige sightseeingbåde og -ruter. Det kan du læse mere om i artiklen Tag vandvejen i Bangkok.

Andre steder er de den eneste transportform, fx hvis du vil fra Ao Nang Beach til Railay Beach i provinsen Krabi. Her fungerer bådene som busser, der dog ikke har fast køreplan, de sejler, når kaptajnen mener, der er passagerer nok.

Turen til Railay Beach koster 100 baht (100 baht) pr. vej indtil kl. 18, herefter er prisen 150 baht (150 baht), og der er længere ventetid mellem afgangene. Det er også muligt at hyre bådene som taxier, så man ikke behøver at dele og vente på andre, men så er det en helt anden pris.

Du finder tilsvarende muligheder for transport mellem andre strande, fx fra Karon Beach og Patong Beach til den svært tilgængelige men dejlige Freedom Beach.

Aftal pris på forhånd

Sørg altid for at aftale en pris på forhånd. Nogle steder er priserne til forhandling, andre steder opereres der med faste priser.

Hvis du forhandler en pris, så gør det direkte med kaptajnen. Det er ikke usædvanligt, at mellemmænd sælger ture og gerne giver en lavere pris – uden at kaptajnen har accepteret det. Det kan betyde en ekstra opkrævning efter turen, eller at du ikke får den tur, du har aftalt med mellemmanden.

Tags: Long-tail boat - Transport - Priser - Fiskeri - Phi Phi

Andre artikler om transport: