Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Phuket: Transport fra lufthavn

Når du skal fra Phuket Airport til dit hotel har du mange muligheder, bus, taxi, sort taxi, bestilt vogn eller minibus.

Tags: Transport - Phuket - Bus - Taxi - Minibus

Efter en lang rejse til Thailand og Phuket, skal du på en lidt kortere rejse fra lufthavnen og frem til dit hotel. Her har du mange valgmuligheder; du kan vælge mellem bus, taxi med eller uden taxameter, minibus og en bestilt vogn.

Fælles transport med andre med bus eller minibus er nok mest interessant, hvis du ikke har travlt, og du rejser alene, eller I kun er to eller tre personer. Er I flere, kan personlig transport være billigere, og det er i hvert fald hurtigere og mere behageligt.

Jeg gennemgår fordele og ulemper ved de enkelte transportmuligheder nedenfor.

Bestil hjemmefra

Vil du undgå besværet med at skulle finde transport i lufthavnen, kan du bestille hjemmefra.

Charterbus

Er du på en charterrejse, har du måske fået tilbudt en bustur direkte til hotellet af rejsearrangøren, og det kan være det nemmeste valg og måske også det billigste valg. Du skal måske vente på, at alle passagerer fra flyet har fundet frem til bussen, men du slipper for at blive sat af ved et stoppested som med lufthavnsbussen.

Hos nogle charter-selskaber kan de risikere at samle passagerer fra flere forskellige fly, så ventetiden i lufthavnen kan være længere, end hvis alle er fra samme fly. Og nogle gange køres der til flere forskellige hoteller ligesom med minibusser. Spørg evt. dit charter-selskab, inden du bestiller transport hos dem.

Hotel-transport

Mange hoteller tilbyder at arrangere afhentning i lufthavnen. Du vil så typisk blive mødt af en chauffør med et skilt med dit navn, når du kommer igennem tolden. De fleste hoteller tager selv en bid af kagen, så dette kan være den dyreste løsning i skarp konkurrence med taxier uden taxameter.

Du finder chauffører med skilte uden for udgang 1 i indenrigsterminalen og uden for udgang 3 og 4 i udenrigsterminalen. Hvis du er tidligt eller sent på den i forhold til den forventede ankomst, kan du risikere, at skiltet blot hænger på stakittet som på billedet nedenfor.

Bestilt vogn

Du kan også selv bestille en vogn på forhånd, du vil også her blive mødt af en chauffør med et skilt med dit navn, eller af et skilt med dit navn hængende på stakittet, men prisen kan være lidt lavere, end når hotellet bestiller. Prisen kan endda konkurrere med en taxi med taxameter, hvis du bestiller det rigtige sted, fx hos Vecay, hvor du kan se prisen på forhånd, og hvor du kan vælge mellem forskellige bilstørrelser, så I fx kan bestille en minibus (van), hvis I er mange eller har meget bagage.

Jeg har brugt Vecay flere gange, og det har fungeret helt perfekt, selv med afhentning midt om natten på turen tilbage til lufthavnen.

Find transport i lufthavnen

Du vil ikke have gået mange skridt fra toldudgangen, til du får det første tilbud om transport til dit hotel. Men det første tilbud er sjældent det bedste eller det billigste.

Phuket Smart Bus

Phuket Smart Bus er meget billig, det koster blot 100 baht (100 baht) at komme til de populære strandbyer på Phuket. Desværre stopper bussen normalt kun ved busstoppestederne, så hvis dit hotel ikke ligger i nærheden af et stoppested, eller hvis du har meget bagage med, er den måske ikke det bedste valg. Den kan også være forholdsvis langsom.

Du kan læse mere om bussen i artiklen Strandbus på Phuket, og du kan se stoppestederne på mit kort over Phuket.

Der findes også en lufthavnsbus, der kører til busterminalen i Phuket Town, hvis du foretrækker en ferie lidt væk fra de fleste andre turister. Du kan læse om den på bussens hjemmeside. Prisen er 100 baht (100 baht) fra lufthavnen til Phuket Town.

Begge busser holder ved den fjerne ende af indenrigsterminalen. Ankommer du i udenrigsterminalen, skal du gå til venstre for at komme til og forbi indenrigsterminalen.

Samme sted finder du bus og minibusser fra selskabet Airport Bus Express, der kører efter en fast rute i modsætning til minibusserne længere nede på siden. Busserne kører til Patong og Kata med faste stoppesteder undervejs. En tur koster 50-200 baht (50-200 baht) afhængig af, hvor langt du skal.

Du kan læse mere om ruterne på Airport Bus Express' hjemmeside.

Minibus (van)

En minibus fungerer som en lille bus, hvor du deler transporten med andre rejsende, men du slipper for at skulle slæbe dig selv og kufferter fra et stoppested og til hotellet. Du bliver kørt direkte til dit hotel. Det vil sige, direkte er måske så meget sagt, for de andre passagerer skal også køres direkte til deres hotel, og hvis dit hotel er sidst på ruten, kan det blive en lang tur.

Men det er ikke det værste ved minibussen, de fleste – om ikke alle – stopper lige ved en tour-agent på vejen, hvor du i en halv times tid får tudet ørerne fulde om gode tilbud på diverse udflugter og om hoteller, som er meget billigere og bedre end det, du allerede har bestilt. Men minibussen er næsten lige så billig som Phuket Smart Bus.

Der opereres med fast pris til de forskellige byer, så prismæssigt skuffes du ikke. Minibusserne tilbydes fra forskellige boder i terminalbygningerne og udenfor, og der reklameres tydeligt med prisen. I boderne kan du også bestille en af de taxameterløse taxier.

Jeg vil fraråde minibus, medmindre kassebeholdningen er meget tom, og du ikke kan bruge busserne med faste ruter. Hvis du insisterer på at tage en minibus, så gør dig selv en tjeneste og spørg, om den stopper undervejs til en salgstale – de plejer at være ærlige, når man spørger dem direkte.

Sort taxi

Her får du ikke et billede. En sort taxi er reelt bare en privatperson, der bruger sin egen bil som taxi. Du har ingen garanti for kørslen, og du har ingen at henvende dig til med klager, hvis der skulle opstå problemer med turen, eller hvis du fx glemmer noget i vognen. Priserne svinger typisk fra lidt mindre eller noget mere end de taxameterløse taxier.

Chaufføren vil typisk tilbyde dig billig kørsel, inden du når frem til de mere etablerede transportmuligheder. Tag kun en sort taxi, hvis du er desperat eller eventyrlysten.

Taxi uden taxameter (limousine)

Der findes også rigtige taxier, der kører uden taxameter, det er vogne, der er godkendt til limousinekørsel. Her er du bedre sikret end med de sorte taxier, og de opererer med nogenlunde faste priser.

De kan køre dig helt frem til dit hotel, og det koster blot det dobbelte eller deromkring af en taxi med taxameter. Du kan risikere, at de ligesom minibussen stopper ved en tour-agent på vejen, men det er heldigvis vist ikke så almindeligt mere. Taxi uden taxameter er typisk den dyreste transport, du kan vælge i lufthavnen.

Du kan genkende de registrerede taxameterløse taxier på gule markeringer på siden af vognene. De har desuden grønne nummerplader.

Taxi med taxameter

Lykkedes det dig at komme forbi alle transportsælgerne i terminalbygningen, kan du finde taxier med taxameter udenfor. Det er typisk den billigste transport direkte frem til dit hotel. Bemærk, at der tillægges et lufthavnsgebyr på 100 baht (100 baht) oven i taxameterprisen.

Du vil sikkert også få tilbud om taxi uden taxameter uden for terminalbygningen, de rigtige taxier er røde og gule, og de har et taxiskilt på taget. Du bestiller en taxametertaxi ved en skranke uden for terminalen. Du finder skranken til venstre for udgang 3 i indenrigsterminalen og til venstre for udgang 4 i udenrigsterminalen.

De rigtige taxier kan også finde på at foreslå dig en fast pris i stedet for at køre efter taxameter, men det vil normalt være en dårlig ide at tage imod det tilbud. Taxameteret er normalt altid billigst.

Har du mobiltelefon kan du evt. tjekke turen på Google Maps, så du sikrer dig, at chaufføren ikke tager den længst mulige vej til hotellet, når der køres efter taxameter. Hvis du ikke har internetadgang på mobilen, kan du besøge Google Maps hjemmefra og gemme et kortudsnit offline, så du alligevel kan tjekke ruten – mobiltelefonens GPS fungerer fint uden internet.

Grab og lignende tjenester

Du har også mulighed for at bestille en vogn via en app-tjeneste, som fx Grab, InDriver eller Bolt, når du står i lufthavnen. Det har dog den ulempe, at de normalt ikke vil hente dig inde i lufthavnen, og så skal du selv slæbe kufferterne ud til vejen uden for lufthavnen. Den slags tjenester er normalt bedre, når du skal tilbage til lufthavnen, eller når du skal rundt på Phuket, efter du er ankommet til hotellet.

InDriver er en lidt speciel tjeneste, hvor du kan forhandle om prisen. Du tilbyder din tur, og hvad du vil betale i appen, og chaufførerne kan så vælge, om de vil køre til den pris. InDriver kan være den billigste løsning, men den kræver, at du har lidt styr på, hvad turen vil koste med andre selskaber.

Bolt og Grab opererer med faste priser eller taximeter, og du kan vælge mellem forskellige størrelser bil.

Priserne på billedet er for transport til storcentret Central Festival med Grab, og de er ca. 200 baht (200 baht) højere end for en taxi med taxameter eller en forudbestilt vogn hos Vecay (se ovenfor i afsnittet Bestilt vogn).

Der er normalt altid taxier med taxameter i lufthavnen, så der er ingen grund til at skulle vente på en app-taxi og betale ekstra i forhold til en almindelig taxi.

Tags: Transport - Phuket - Bus - Taxi - Minibus

Andre artikler om transport: