Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Ao Nang Beach

Skandinaviens sydligste provins.

Tags: Krabi - Ao Nang - Ao Nang Beach - Noppharat Thara Beach - Railay - Klima - Strand

Du vil føle dig meget hjemme i Ao Nang Beach, for selvom her er varmt, og du finder en tropisk strand garneret med palmer og klipper, så er der alligevel noget meget bekendt ved stedet: Det vrimler med høje, lyshårede mennesker fra skandinavien.

Ao Nang er et distrikt i provinsen Krabi, på den modsatte side af Andaman Sea i forhold til ferieøen Phuket. Ao Nang er især kendt for feriebyen Ao Nang Beach, der er en typisk, lille ferieby med tilhørende stemning. Byen består stort set af en enkelt vej, som går ned til stranden, drejer og følger stranden knap 500 meter (stranden er lidt længere), hvorefter den atter drejer ind på land.

På strandsiden af vejen er der en promenade, og på den anden side af vejen ligger der en lang række restauranter og butikker med de sædvanlige turisttilbud.

Når vejen i den sydlige ende af stranden drejer ind på land, fortsætter promenaden langs stranden. Her finder du en række spisesteder og feriesteder i den lidt dyre ende, og for enden af promenaden finder du The Last Fisherman, hvor du kan nyde din mad med udsigt til en flot solnedgang.

Fortsætter du forbi The Last Fisherman, kommer du til en lang række massagehytter, der ligger lidt trukket tilbage på den sidste del af stranden.

Stranden er dejlig uspoleret, og det er ikke her du finder de endeløse rækker af liggestole med de fordele og ulemper de medfører. Du medbringer selv siddeunderlag og du må selv sørge for kølige forsyninger fra en nærliggende købmand eller 7-eleven. Sandet og vandet er dog ikke det bedste, Thailand har at byde på, men det er der råd for, som du kan læse længere nede på siden.

De fleste turister I Ao Nang er unge par, yngre familier eller ældre par. Du ser ikke mange mellem 35 og 55 år. Og det er heller ikke her sex-turisterne skal komme, medmindre de selv medbringer en partner. Der er dog en lille håndfuld godt skjulte pigebarer i en lille sidegade (GPS: 8.032500, 98.825000) og enkelte såkaldte freelancere rundt omkring i byen for sexturister, der har forvildet sig til Ao Nang Beach.

Flotte solnedgange

Ao Nang Beach byder på nogle meget flotte solnedgange. Selv på en ellers skyfri dag dannes der som regel skyer hen mod aften, når luften køles ned, og det giver solen et flot lærred til at male sine orangegyldne farver på. Jeg har i skrivende stund besøgt Ao Nang Beach fire gange, og jeg er endnu ikke blevet snydt for de flotte solnedgange.

Ao Nang er måske ikke
Ao Nang Beach

Noppharat Thara Beach ligger lige ved siden af Ao Nang Beach. Her er mere stille og fredeligt end ved Ao Nang Beach, og her er færre tilbud til turister. Når du bestiller hotel i Ao Nang, risikerer du, at det valgte hotel reelt ligger her, så tjek gerne på et kort, hvis du absolut vil bo ved Ao Nang Beach.

Noppharat Thara Beach er dog også værd at besøge, og det tager blot 2 minutter til Ao Nang Beach, enten med tuk tuk (40 baht, 40 baht), songthaew i rutefart (20 baht, 20 baht) eller hvis du selv kører bil, scooter eller cykel. Tager du tuk tuk eller songthaew, så aftal en pris på forhånd, så du ikke risikerer at blive præsenteret for en voldsom overpris efter turen. De to nævnte priser har nogle år på bagen, så de kan være steget lidt i mellemtiden.

Noppharat Thara Beach er en godt fire km lang strand, der afbrydes cirka midtpå af et flodudløb. Ved floden ligger fire småøer, hvor den ene af dem har et par badestrande. Ved lavvande er øen forbundet med fastlandet, og den ene strand er ofret på tidevandets alter. Ved højvande er begge strande der, men du kan stadig gå derud, da vandet ikke er særligt dybt, og der findes en lille forhøjet sti under vandet.

Sørg for at have fodtøj på ud til øen, da du ellers udsætter fødderne for det her:

GPS til vadestedet ud til øen: 8.0458333,98.7966667.

Selve Noppharat Thara Beach er yderst badevenlig for små børn, i hvert fald med hensyn til vanddybden, da stranden kun skråner meget lidt. Det er dog især de lokale børn, du finder her, nok fordi stranden er lidt leret, og den grå farve er ikke så tillokkende for turister.

Den meget svage skråning betyder også, at tidevandet spiller en stor rolle for stranden. Når tidevandet står højest, er sandstriben blot nogle få meter bred - nogle steder endda helt væk - mens du, når tidevandet er lavest, skal gå 50 meter eller mere, før du kommer ud til vandet - og yderligere mange meter for at få våde ankler.

Bemærk, at hvis du vil bo ved Noppharat Thara Beach, så er stykket på den anden side af flodudløbet, når du kommer fra Ao Nang Beach, ikke særligt veludviklet med turisttilbud. Der er noget mere at vælge mellem med hensyn til småindkøb og spisesteder på den del, der ligger op til Ao Nang Beach, og ellers er du som sagt kun to minutter væk fra selve Ao Nang Beach, hvor udvalget af butikker og restauranter er betydeligt større. De dyrere feriesteder på Noppharat Thara Beach tilbyder typisk gratis transport til og fra Ao Nang Beach.

Vil du bo ved Noppharat Thara Beach, men ikke på den øde del, skal du vælge et sted til højre for flodudløbet, når du kigger på et kort.

Både på Ao Nang Beach og på Noppharat Thara Beach kan du i begge ender af strandene hyre en long-tail boat til andre nærliggende strande, se næste afsnit.

Strande

Ao Nang Beach og Noppharat Thara Beach er ikke Thailands bedste strande, omend de da kan bruges til lidt soldyrkning og badning til husbehov. Vil du have en noget flottere tropisk strand, kan du besøge en af de nærliggende strande.

Det mest populære alternativ er Phra Nang Bay, der ligger på halvøen Railay. Railay lægger også sand til West Railay Beach, der er næsten lige så fin som Phra Nang Bay, mens halvøens tredje strand, East Railay Beach, ikke er noget at juble over.

Det er ikke muligt at komme til de tre strande ad landjorden, da halvøen er omgivet af høje bjerge på landsiden. I stedet kan du hyre en long-tail boat, hvilket koster 100 baht (100 baht) pr. vej, dog 150 baht (150 baht) efter kl. 18:00. Bemærk, bådene sejler normalt først, når de er fyldt op. Hvis du vil tilbage fra strandene inden myldretiden, kan du risikere at måtte vente et pænt stykke tid på en meget varm strand. Det er ikke så slemt på vejen ud til strandene, da du her har mulighed for at vente i skygge.

Det er muligt at bo på Railay, hvis du vil lidt væk fra civilisationen i hele ferien, men de fleste nøjes nu med at tage turen frem og tilbage samme dag. Det giver dig også bedre mulighed for at besøge andre strande og nyde civilisationens glæder i løbet af din ferie. Her er dog et enkelt femstjernet hotel med villaer, hvor du ikke just kommer til at savne civilisationen, Railay Bay Resort & Spa. Men det kræver, at du har pengepungen i orden, da det koster fra omkring 20.000 baht (20000 baht) pr. nat og opefter at leje en villa. De har dog også værelser til noget lavere priser, de starter ved omkring 4.000 baht (4000 baht).

Ud over mulighed for at nyde strandene giver Railay dig rige muligheder for at klatre på klipper. Her ligger flere klatreskoler, der kan lære dig at klatre, hvis du ikke har fået øvet dig hjemme på de danske bjerge.

Et andet alternativ er Ton Sai Beach, der ligger mellem Ao Nang Beach og Railay. Stranden er langt fra af samme kvalitet som West Railay Beach og Phra Nang Bay, men i takt med at priserne for at bo på Railay er steget, er Ton Sai blevet mere populær blandt backpackere. Også her skal man ankomme ad søvejen, og priserne for sejlturen er de samme som til Railay. Bemærk, stranden kan være svært tilgængelig under monsunen, og ligeså ved lavvande, hvor man skal gå et pænt stykke gennem mudret sand for at komme ind på land. Hvis du kun vil på dagbesøg for at ligge på stranden, så spring Ton Sai Beach over.

Aktiviteter

Ved Ao Nang Beach og Noppharat Thara Beach finder du utallige turboder med et væld af aktivitetstilbud, hvis du ikke vil nøjes med at dase i solen hele dagen. Du kan besøge Tiger Cave Temple, hvis din form er god nok til at klare de 1.237 trin derop. Du kan tage en svømmetur i en meget klar skovsø. Og du kan bade i et varmt vandfald.

De tre steder kan findes samlet som en heldagstur hos de forskellige turarrangører, eller du kan besøge dem enkeltvis.

Har du børn med på ferien, så vil jeg klart anbefale en dag ved Klong Root, hvor du kan padle i en kajak på en stor sø og ad små vandveje ind i en mangroveskov. Læs mere i artiklen Skøn familiedag i kajak.

Du har selvfølgelig også mulighed for at besøge enkelte øer i Phang Nga Bay, heriblandt Phi Phi Islands.

Du kan desuden tage på jungletrekking, enten til fods eller hvor du lader en elefant foretage det hårde arbejde (læs dog lige artiklen Elefantridning først). Du kan flyve gennem trætoppene langt over elefanternes ryg hængende under en zip-line. Og du kan tage på en romantisk sejltur i Phang Nga Bay ombord på en siamesisk junke.

Udvalget er pænt stort i både heldags- og halvdagsture; besøg de forskellig boder for at finde de helt rigtige ture for dig.

Der er dog én tur, som jeg ikke kunne finde ved mit seneste besøg, men som ellers plejer at være tilgængelig. Og det er trist, for det er den absolut bedste tur, du kan komme på: En sejltur med indlagte kanoture i Phang Nga Bay med besøg på James Bond Island, Koh Hong og Koh Panak. Og vel og mærke ikke med speedbåd. Turen kan stadig købes på Phuket, så forhåbentlig vender den tilbage til Ao Nang/Krabi. Kig efter den, og snup den, hvis den er der.

Underholdning om aftenen

Der findes flere restauranter og barer, der har levende musik på menuen om aftenen.

Hertil kommer Centerpoint, der er et kompleks med barer, som ligger i den nordlige ende af strandvejen (GPS: 8.033333, 98.819722). Komplekset er på tre etager og lægger grund til barer med såvel levende musik som DJ's og såmænd også et kabaretshow med ladyboys.

Klima og vejr

Provinsen Krabi - og dermed også Ao Nang Beach - deler klima med Phuket. Temperaturen i provinsen Krabi ligger på mellem cirka 24 grader om natten og 33 grader om dagen, og den svinger ikke med mere end et par grader gennem året. Koldeste måned er september med en gennemsnitlig dag­tem­pera­tur på 30,7 grader, mens varmeste måned er marts med en gennemsnitlig dagtemperatur på 33,5 grader.

Til gengæld kan der være stor forskel på nedbørsmængderne! Der kan falde over 400 mm i september, hvor regntiden kulminerer. I Danmark falder der typisk 60 mm om måneden. Mindst nedbør falder der i højsæsonen januar-marts med 30 mm i februar, og der falder typisk kun nedbør 3-4 dage pr. måned i de tre måneder. Hertil kommer, at det meste af regnen falder sent om aftenen eller om natten. Også uden for højsæsonen.

Du kan finde en vejrudsigt for de næste ni dage på DMI's hjemmeside.

Husk at tage oversigterne med forbehold. Selvom der måske er skyer og trusler om regn på oversigterne hver dag, ser du måske ikke så meget som én regndråbe, endsige en sky. Kommer der regn, falder den sjældent som i Danmark med gråvejr og heldagsregn. I stedet falder den typisk i form af korte, kraftige byger på 10-30 minutter, hvorefter det klarer op, og vandet hurtigt fordamper. Læs mere om Thailands klima og vejr og om regnsæsonen i artiklen Klima og vejr.

Sådan kommer du til
Ao Nang Beach

Det nemmeste er at flyve til Krabi og så tage bus eller taxi til Ao Nang Beach. Der er cirka tre kvarters kørsel fra lufthavnen til Ao Nang Beach.

Du kan tage en bus fra Bangkok til Krabi by, hvilket tager ca. 15 timer og koster omkring 1.000 baht (1000 baht). Herfra kan du så tage taxi eller en hvid songthaew-bus til Ao Nang Beach, sidstnævnte koster 50 baht (50 baht), mens en taxi vil koste omkring 300 baht (300 baht).

Der kører også busser fra andre egne af Thailand til Krabi by, fx fra ferieøen Phuket og fra Surat Thani, hvor turen i begge tilfælde tager omkring 3 timer og koster omkring 300 baht (300 baht). Ferieøen Samui ligger i Surat Thani provins.

Der kører ikke tog til Krabi. Nærmeste togstation er Trang i provinsen af samme navn, og derfra er der cirka 2½ times kørsel med bus til Krabi by. Selvom en togtur kan være lidt af en oplevelse, kan det ikke betale sig, medmindre du alligevel skal til Trang. En anden mulighed er tog til Surat Thani. Togstationen ligger dog ikke i selve Surat Thani by, så du skal med bus fra togstationen til busstationen i byen, hvorfra der går bus til Krabi. Heller ikke dette kan betale sig, medmindre, du alligevel skal til Surat Thani.

Det er muligt at sejle til Ao Nang. Er du på rundrejse, kan du fx besøge Phuket, sejle til Phi Phi Islands og derfra sejle til Ao Nang i højsæsonen og ellers til Krabi by. Der er også færgeforbindelse til Koh Lanta, dog kun i højsæsonen.

Tags: Krabi - Ao Nang - Ao Nang Beach - Noppharat Thara Beach - Railay - Klima - Strand

Andre artikler om steder i Thailand: