Coverwise rejseforsikring

Priser i Thailand

Hvor mange penge skal du bruge på ferien i Thailand?

Tags: Priser - Mad - Shopping - Piratkopier - Massage - Elektronik - Solcreme - Transport

Det er nær­mest umu­ligt at sva­re på spørgs­mål som: "Hvor me­get kos­ter det at hol­de fe­rie i Thai­land?" og "Hvad skal jeg ta­ge med i lom­me­pen­ge?". Vi er al­le for­skel­li­ge, og vi har for­skel­li­ge be­hov og va­ner. Så i ste­det for at gi­ve dig et klart og en­ty­digt (og må­ske for­kert) svar, gi­ver jeg dig en ræk­ke pri­ser på for­skel­li­ge va­rer og ydel­ser, og du kan så selv prøve at regne ud, hvad du skal bruge. Se nærmere under de neden­stå­ende kate­go­rier: mad og drikke, beklædning, velvære, elektronik og diverse fornødenheder.

Priser på selve rejsen og hoteller finder du ikke på denne side. Du kan i stedet finde tips til rejse og ophold på siden Valg af fly og hotel.

Priserne er indsamlet i marts 2019, og de danske priser er baseret på en kurs på 20,89 kr. for 100 baht og rundet op eller ned til nærmeste hele kroner.

Bemærk, at priserne kan svinge voldsomt. Ikke så meget fordi de stiger eller falder i butikkerne, men fordi kursen ændrer sig. Alene kursudviklingen betød, at priserne steg med næsten 30 procent fra 2014 til 2015 hvorefter de så faldt med knap 15 procent fra 2015 til 2016. Prisen på baht er steget med lidt over 8 procent fra 2018 til 2019, mens priserne på varerne stort set har holdt sig i ro. Tjek derfor, om dagens kurs (se valutaregner øverst til venstre), har ændret sig meget i forhold til de 20,89 kroner, som jeg har regnet med her.

En del af priserne stammer fra kiosker, eftersom de normalt er de mest tilgængelige for turisters indkøb. Der findes især to konkurrerende kiosk­kæder i Thailand, 7-Eleven og Family Mart, og deres priser ligger på samme niveau.

Lad dig ikke afskrække af at skulle købe ind i 7-Eleven. Kædens prisniveau er ikke så opskruet som i Danmark. Mens en dåse cola fx kan koste 13,5 baht (2,82 kroner) i et supermarked, så koster den blot 14 baht (2,92 kroner) i 7-Eleven, hvor den så endda er nedkølet. Der er ikke tale om dobbelte priser eller mere, som du måske kender det fra 7-Eleven i Danmark.

Mad og drikke

Det kan være ekstremt billigt at spise ude i Thailand - og det kan være for­holds­mæs­sigt dyrt. Holder du dig til lokale retter, kan du spise dig mæt på en restaurant for mellem 20 og 40 kroner pr. person, inklusive drikkevarer. Vil du omvendt have en god bøf og en god rødvin, så risikerer du nemt, at det koster lige så meget som i Danmark - eller mere. Rødvinen skal importeres, så den er dyr. De lokale bøffer er ikke noget at skrive hjem om, så kødet skal også importeres, hvis du vil sætte tænderne i noget, der ligner en god bøf i Danmark.

Der kan også være stor forskel på priser for øl og sodavand i restaurationer. En sodavand vil fx typisk koste omkring 8 kroner i de små restaurationer, men jeg har været ud for at blive opkrævet knap 40 kroner for en ganske almindelig dåse cola på et af de store hoteller i Bangkok. Prisen i et supermarked er mindre end 3 kroner.

Hertil kommer, at pri­ser­ne kan va­ri­ere tem­me­lig me­get mel­lem for­skel­li­ge om­rå­der i Thai­land. En gang stegt ris og kyl­ling (Thai­lands ud­ga­ve af bik­se­mad) samt so­da­vand som på bil­le­det kan fx købes for om­kring 22 kroner hos Number 6 i den po­pu­læ­re fe­rie­by Pa­tong, mens et lig­nen­de mål­tid kan kø­bes for lidt over en 10'er i Thailands næst­stør­ste by, Chiang Mai.

Selv en Big Mac fra McDonalds kan svinge voldsomt i pris. I Patong koster en Big Mac Menu 47 kroner, mens den i Bangkok kan købes for ned til omkring det halve. Men inden du planlægger at mæske dig i Big Mac'er, så læs lige siden Kulinarisk rejse.

En stor del af butikkernes slik er importeret, og det er derfor ikke specielt billigt. Det kan endda være dyrere end i Danmark. Udvalget er også stærkt begrænset. Er du fx afhængig af lakrids, så skal du selv tage noget med hjemmefra.

De nedenstående priser er fra Patong, så overraskes du sandsynligvis kun i positiv retning, hvis du skal opholde dig andre steder. Restau­rant­­pri­ser­ne er for små lokale restauranter, så forvent at betale en del mere, hvis du spiser på et stort 5-stjernet hotels restaurant eller på "internationale" restauranter. Især dem i Bangkok kan have nogle voldsomme priser. Omvendt er priserne noget lavere i gadekøkkener.

Drikkepenge er ikke en tradition i Thailand, de er indregnet i prisen på diverse spisesteder - eller de pålægges særskilt, se siden Og så det ekstra .... Vil du være flink, så kan du runde prisen op til nærmeste hele 10-baht eller 100 baht. Lad være med at tænke i danske kroner, hvis du giver drikkepenge. Betragt i stedet værdien på baht, som var det kroner, altså 10 baht = 10 kroner, så kommer du nærmere på et rimeligt beløb.

VareBahtKroner
Pizza, Margarita23048
Big Mac Menu, McDonalds22547
Hummer, pr. 100 g. levende vægt30063
Typisk thailandsk ret16033
Softice, McDonalds255
Magnum, ispind408
Ispind, lokalt mærke153
Kaffe, 1 kop, restaurant5010
Sodavand, 1 dåse, kiosk143
Sodavand, 1 dåse, restaurant408
Sodavand, 1 dåse, bar8015
Øl, 1 dåse, importeret (Heineken), kiosk449
Øl, 1 dåse lokal, kiosk408
Øl, 1 dåse, restaurant/bar8017
Cigaretter, Marlboro12025
Cigaretter, lokale6013
Chips, 90 g.306
Mars-bar, 36 g. 245
Toblerone, 50 g.429
Ritter sport, 100 g.9820
Ferrero Rocher, 5 kugler8518
Vingummibamser, 80 g.357

Apropos vingummibamser. De kan ikke regne i Thailand. Jeg tænker ikke på de unge mennesker i kioskerne, der skal bruge regnefunktionen på kasseapparatet for at kunne give tilbage på 100 baht, når varen har kostet 20 baht. Det kan man også se i Danmark, bare med kroner i stedet for baht.

Nej, jeg tænker på økonomiposer, fx med vingummibamser. En pose med 30 gram koster 10 baht, En pose med 80 gram koster 35 baht. Køber man små poser, kan således få 105 gram i stedet for 80 gram for samme pris. Det samme gør sig gældende med mange andre varer. Det er ofte billigere at købe flere små pakker end én stor pakke.

Beklædning

Du kan med fordel pakke let og så købe ferie­tøjet i Thailand. Det kan være meget billigt, især hvis du forstår at prutte.

Men ikke alle steder er lige billige. Vi har en tendens til at tro, at markeder er billigere end butikker, men det er langt fra altid tilfældet, og slet ikke når det gælder de turist­­ret­tede markeder i Thailand. Her vil små butikker ofte være billigere, omend de ikke byder på den samme købe­op­le­velse. Butikker i stor­centre vil ofte være dyrere end både små­butikkerne og markederne.

Det er meget sjældent, du finder priser på varerne i de turist­­ret­tede butikker og markeder. Her skal pruttes. Læs mere om, hvordan du prutter på siden Lær at prutte.

Nedenstående priser er indhentet i forskellige butikker i Patong. Det er, hvad der forlanges som udgangspunkt, altså inden der pruttes. Bemærk, at startpriserne kan svinge voldsomt, fordi sælgeren prøver at vurdere, hvor meget, du er villig til at betale. I den række butikker og boder, jeg besøgte, lå startprisen på et par "Billabong" således mellem 60 og 85 kroner. Jeg bringer her de laveste startpriser, jeg blev tilbudt, på de forskellige varer. Hvis du ser ud som om, du lige er landet med fireflyveren, kan startpriserne være en del højere end de her nævnte.

VareBahtKroner
Crocs (originale)1.890395
Crocs (efterligning)30063
Klip-klapper10021
Badeshorts, "Billabong"30063
Korte bukser30063
T-shirt10021
Polo shirt20042
Bikini25052
Kjole45094
Nederdel35073
Stort badehåndklæde30063
Hat/kasket20042
Stor damehat30063

Det er ikke kun stangtøj, der er billigt i Thailand, læs mere på siden Skræddersyet tøj.

Velvære

Billig massage

Massage, ansigts­be­hand­lin­ger og lig­nen­de kan væ­re me­get bil­li­ge i Thai­land. Pri­ser­ne på mas­sa­ge ne­den­for er i små kli­nik­ker, mens pri­ser­ne på an­sigts­be­hand­ling og ma­ni­cu­re er ind­hen­tet i kli­nik­ker i stor­cen­tret Jung­Ceylon i Patong. Pri­ser­ne på store ho­tel­ler eller store spa-steder kan sag­tens være på det dob­bel­te eller mere.

Drikkepenge er ikke en tra­di­ti­on i Thai­land, men det er en tra­di­ti­on som man­ge tu­ris­ter har med­bragt. Og som i hvert fald nogle af de ind­fød­te på tu­rist­ste­der­ne har væ­ret hur­ti­ge til at ta­ge til sig. Du kan der­for me­get vel ri­si­ke­re, at det for­ven­tes, at du giver drikke­penge efter over­stået be­hand­ling, især de steder hvor du betaler direkte til massøren/behandleren.

Men lad være med at tænke i danske kroner, når/hvis du giver drikkepenge. Betragt i stedet værdien på baht, som var det kroner, altså 10 baht = 10 kroner. Og giv også i forhold til prisen på behandlingen. Får du en massage til 200 baht, så kan du fx give 20 baht. Selvom 4 kroner i drikkepenge kan virke som en fornærmelse for en dansker, så er det ikke en fornærmelse her, hvor en typisk lavtlønnet tjener 300 baht om dagen.

VareBahtKroner
Massage, 1 time20042
Oliemassage, 1 time30063
Fodmassage, 1 time20042
Ansigtsbehandling, fra500104
Manicure20042

Massage med lidt ekstra, se siden Massage med happy end i Patong.

Elektronik

Der er ikke meget at spare på elektroniske dimser. Det være sig kameraer, smartphones, spilkonsoller med mere. Du risikerer endda, at de er dyrere end i Danmark. Og selv om du skulle kunne spare 10-20 procent, så kan det vise sig at være en dyr besparelse. Dels vil dimsen sandsynligvis ikke have dansk sprog, og dels har du sandsynligvis ingen garanti.

Der kan være enkelte mærkevarer, der tilbyder global garanti, men til gengæld har du ingen garanti for, at det købte produkt er et originalt produkt.

Nogle komponenter kan være en del billigere end i Danmark, fx ekstra hukommelse til mobilen eller et webcam til computeren, men du risikerer, at det er piratkopier, eller at de ikke virker ordentligt. Og de fleste butikker sælger uden reklamationsret. Jeg vil fraråde køb af elektronik, medmindre du er tvunget til at købe.

Originale spil og film er ikke specielt billigere end i Danmark, og du risikerer problemer med sprog og region. Du kan købe meget billige piratkopier af både spil og film, men du kan ikke være sikker på, at de virker, når du kommer hjem. Der kan fx være problemer med kopibeskyttelse, der kan være problemer med regionskoder, og der kan være problemer med TV-standarden. Hertil kommer naturligvis den moralske side af sagen.

Diverse fornødenheder

Billig tandpasta

Almindelige for­nø­den­he­der som fx deo­do­rant, tand­pas­ta og sol­cre­me er no­get bil­li­ge­re i Thai­land end i Danmark.

Med hensyn til tøj­vask, så kan du nor­malt fin­de man­ge, der til­by­der tøj­vask fra dag til dag i tu­rist­­om­­rå­­der­ne. En­ten de­ci­de­re­de vas­ke­ri­er el­ler an­dre bu­tik­ker, der til­by­der tøj­vask ved si­den af deres øv­rige tilbud. Det er ikke usæd­van­ligt, at tur­boden eller mas­sage­kli­nik­ken har et skilt stående med tilbud om tøjvask. Bemærk, at priserne herunder er den slags tøjvask, ikke den tøjvask som hotellerne tilbyder. Hotellernes priser kan være mange gange højere.

VareBahtKroner
Tandbørste296
Tandpasta, 50 g.153
Deodorant, Axe til mænd, 50 ml7516
Solcreme, Nivea, 125 ml45996
Tøjvask, 1 kg.5010
Tøjvask, 1 kg inkl. strygning8017

Lokal transport

Priserne for lokal transport afhænger temmelig meget af, hvor i Thailand du er. I Bangkok er taxier meget billige, i turistområder kan de være meget dyre.

I nogle områder kan du slet ikke køre med taxi, det gælder fx lokalt i Patong og andre feriebyer på ferieøen Phuket. Her kører taxierne kun mellem forskellige byer. I stedet kan du tage en tuk tuk, hvilket i Patong sandsynligvis vil koste dig 200 baht inden for bygrænsen, også selvom køreturen tager mindre end 1 minut. Den thailandske mindsteløn er 300 baht om dagen, så det er en voldsom pris efter thailandske forhold.

Benyt aldrig lokal transport, uden at du har aftalt en pris på forhånd, undtagen hvis du kører i en taxi med taxameteret tændt. Og når du forhandler en pris, så sørg for, at den gælder for alle passagerer – nogle steder forlanges der ekstra, hvis der er flere end 3 eller 4 passagerer.

Hvis du deler en taxi med en fremmed, fx hvis du deler en taxi fra lufthavnen til Karon på Phuket, så risikerer du, at chaufføren nægter at holde mere end ét sted, og/eller at han forlanger, at I begge hver for sig betaler det, som der står på taxameteret. Sørg for at aftale med chaufføren på forhånd, hvis du deler en taxi. Han vil sandsynligvis som minimum forlange et ekstragebyr på 50 baht for at stoppe en ekstra gang eller for at lade jer dele taxien. Alternativt skal du sørge for, at han ikke opdager, at I er fremmede, der deler en taxi.

Eftersom priserne for lokal transport kan svinge voldsomt, vil jeg ikke liste priser her. Læs i stedet mine artikler om de forskellige steder i Thailand, de vil typisk indeholde oplysninger om, hvad lokal transport koster.

Tags: Priser - Mad - Shopping - Piratkopier - Massage - Elektronik - Solcreme - Transport

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, så skriv i forummet. Du er også mere end velkommen til at hjælpe andre i forummet med dine erfaringer.

Andre artikler med tips før rejsen:

Valutaregner

Indtast beløb i hele tal og uden tusind­adskiller:

Kroner -> baht
=

Baht -> kroner
=

Kursdag: Fredag d. 13. december

Læs om veksling til baht.

Facebook

Facebook

Du kan finde Rejse til Thailand på Face­book.

Flotte billeder

Flickr

Flotte billeder

Se andres flotte bil­le­der fra Thai­land på foto­tje­nes­ten Flickr. På forsiden fin­der du de 15 nyeste bil­leder på Flickr med tag­get Thai­land og tagget Land­scape. Du kan klik­ke dig vi­de­re fra bil­le­der­ne, så du kan se de ori­gi­nale bil­le­der i stor størrelse.

Feed

Feed

Automatisk besked

Abonner på hjem­me­si­dens feed i din brow­ser for at få be­sked, når hjem­me­si­den op­da­te­res. Du kan læse mere om feeds på Ludvigs Hjørne.

Klima og vejr

Klima og vejr

Tjek vejret

Du kan læse om kli­maet i Thai­land på si­den Klima og vejr, hvor du også kan læse lidt om, at du skal tage vejr­ud­sigter med et gran salt. Få og­så hjælp til, hvor det er bedst at hol­de ba­de­fe­rie, hvis du skal afsted i den danske sommerferie.