Priser i Thailand

Hvor mange penge skal du bruge på ferien i Thailand?

Tags: Priser - Mad - Shopping - Piratkopier - Massage - Elektronik - Solcreme - Transport

Det er nær­mest umu­ligt at sva­re på spørgs­mål som: "Hvor me­get kos­ter det at hol­de fe­rie i Thai­land?" og "Hvad skal jeg ta­ge med i lom­me­pen­ge?". Vi er al­le for­skel­li­ge, og vi har for­skel­li­ge be­hov og va­ner. Så i ste­det for at gi­ve dig et klart og en­ty­digt (og må­ske for­kert) svar, gi­ver jeg dig en ræk­ke pri­ser på for­skel­li­ge va­rer og ydel­ser, og du kan så selv prøve at regne ud, hvad du skal bruge. Se nærmere under de neden­stå­ende kate­go­rier: mad og drikke, beklædning, velvære, elektronik og diverse fornødenheder.

Priser på selve rejsen og hoteller finder du ikke på denne side. Du kan i stedet finde tips til rejse og ophold på siden Valg af fly og hotel.

Priserne er delvist opdateret i januar 2020, nogle af dem stammer fra marts 2019. De danske priser er baseret på en kurs på 22,29 kr. for 100 baht og rundet op eller ned til nærmeste hele kroner.

Bemærk, at priserne kan svinge voldsomt med tiden. Ikke så meget fordi de stiger eller falder i butikkerne, men fordi kursen ændrer sig. Prisen på baht steg med lidt over 8 procent fra da jeg indsamlede priser i 2018 til 2019 og med yderligere knap 15 procent fra 2019 til 2020. Priserne på varerne har stort set holdt sig i ro, det er kursen, der gør forskellen. Tjek derfor, om dagens kurs har ændret sig meget i forhold til de 22,29 kroner som 100 baht kostede, da jeg regnede priserne ud her på siden.

En del af priserne stammer fra kiosker, eftersom de normalt er de mest tilgængelige for turisters indkøb. Der findes især to konkurrerende kiosk­kæder i Thailand, 7-Eleven og Family Mart, og deres priser ligger på samme niveau.

Lad dig ikke afskrække af at skulle købe ind i 7-Eleven. Kædens prisniveau er ikke så opskruet som i Danmark. Mens en dåse cola fx kan koste 13,5 baht (3,01 kroner) i et supermarked, så koster den blot 14 baht (3,12 kroner) i 7-Eleven, hvor den så endda er nedkølet. Der er ikke tale om dobbelte priser eller mere, som du måske kender det fra 7-Eleven i Danmark.

Mad og drikke

Det kan være ekstremt billigt at spise ude i Thailand - og det kan være for­holds­mæs­sigt dyrt. Holder du dig til lokale retter, kan du spise dig mæt på en restaurant for mellem 25 og 45 kroner pr. person, inklusive drikkevarer. Vil du omvendt have en god bøf og en god rødvin, så risikerer du nemt, at det koster lige så meget som i Danmark - eller mere. Rødvinen skal importeres, så den er dyr. De lokale bøffer er ikke noget at skrive hjem om, så kødet skal også importeres, hvis du vil sætte tænderne i noget, der ligner en god bøf i Danmark.

Der kan også være stor forskel på priser for øl og sodavand i restaurationer. En sodavand vil fx typisk koste omkring 9 kroner i de små restaurationer, men jeg har været ud for at blive opkrævet knap 45 kroner for en ganske almindelig dåse cola på et af de store hoteller i Bangkok. Prisen i et supermarked er omkring 3 kroner.

Hertil kommer, at pri­ser­ne kan va­ri­ere tem­me­lig me­get mel­lem for­skel­li­ge om­rå­der i Thai­land. En gang stegt ris og kyl­ling (Thai­lands ud­ga­ve af bik­se­mad) samt so­da­vand som på bil­le­det kan fx købes for om­kring 24 kroner hos Number 6 i den po­pu­læ­re fe­rie­by Pa­tong, mens et lig­nen­de mål­tid kan kø­bes for lidt over en 10'er i Thailands næst­stør­ste by, Chiang Mai.

Selv en Big Mac fra McDonalds kan svinge voldsomt i pris. I Patong koster en Big Mac Menu 50 kroner, mens den i Bangkok kan købes for ned til omkring det halve. Men inden du planlægger at mæske dig i Big Mac'er, så læs lige siden Kulinarisk rejse.

En stor del af butikkernes slik er importeret, og det er derfor ikke specielt billigt. Det kan endda være dyrere end i Danmark. Udvalget er også stærkt begrænset. Er du fx afhængig af lakrids, så skal du selv tage noget med hjemmefra.

De nedenstående priser er fra Patong, så overraskes du sandsynligvis kun i positiv retning, hvis du skal opholde dig andre steder. Restau­rant­­pri­ser­ne er for små lokale restauranter, så forvent at betale en del mere, hvis du spiser på et stort 5-stjernet hotels restaurant eller på "internationale" restauranter. Især dem i Bangkok kan have nogle voldsomme priser. Omvendt er priserne noget lavere i gadekøkkener.

Drikkepenge er ikke en tradition i Thailand, de er indregnet i prisen på diverse spisesteder - eller de pålægges særskilt, se siden Og så det ekstra .... Vil du være flink, så kan du runde prisen op til nærmeste hele 10-baht eller 100 baht. Lad være med at tænke i danske kroner, hvis du giver drikkepenge. Betragt i stedet værdien på baht, som var det kroner, altså 10 baht = 10 kroner, så kommer du nærmere på et rimeligt beløb.

VareBahtKroner
Pizza, Margarita23051
Big Mac Menu, McDonalds22550
Hummer, pr. 100 g. levende vægt30067
Typisk thailandsk ret16036
Softice, McDonalds256
Magnum, ispind409
Ispind, lokalt mærke153
Kaffe, 1 kop, restaurant5011
Sodavand, 1 dåse, kiosk143
Sodavand, 1 dåse, restaurant409
Sodavand, 1 dåse, bar8018
Øl, 1 dåse, importeret (Heineken), kiosk409
Øl, 1 dåse lokal, kiosk399
Øl, 1 dåse, restaurant/bar8018
Cigaretter, Marlboro12027
Cigaretter, lokale6013
Chips, 75 g.307
Mars-bar, 36 g. 245
Toblerone, 50 g.4410
Ritter sport, 100 g.9822
Ferrero Rocher, 5 kugler8719
Vingummibamser, 80 g.368

Apropos vingummibamser. De kan ikke regne i Thailand. Jeg tænker ikke på de unge mennesker i kioskerne, der skal bruge regnefunktionen på kasseapparatet for at kunne give tilbage på 100 baht, når varen har kostet 20 baht. Det kan man også se i Danmark, bare med kroner i stedet for baht.

Nej, jeg tænker på økonomiposer, fx med vingummibamser. En pose med 30 gram koster 10 baht, svarende til en kg-pris på 333 baht. En pose med 80 gram koster 36 baht, svarende til en kg-pris på 450 baht. Man kommer altså til at betale godt en tredjedel mere for bamserne, hvis man køber den store pose. Noget lignende gør sig gældende med mange andre varer – det er ofte billigere at købe flere små pakker end én stor pakke.

Beklædning

Du kan med fordel pakke let og så købe ferie­tøjet i Thailand. Det kan være meget billigt, især hvis du forstår at prutte.

Men ikke alle steder er lige billige. Vi har en tendens til at tro, at markeder er billigere end butikker, men det er langt fra altid tilfældet, og slet ikke når det gælder de turist­­ret­tede markeder i Thailand. Her vil små butikker ofte være billigere, omend de ikke byder på den samme købe­op­le­velse. Butikker i stor­centre vil ofte være dyrere end både små­butikkerne og markederne.

Det er meget sjældent, du finder priser på varerne i de turist­­ret­tede butikker og markeder. Her skal pruttes. Læs mere om, hvordan du prutter på siden Lær at prutte.

Nedenstående priser er indhentet i forskellige butikker i Patong. Det er, hvad der forlanges som udgangspunkt, altså inden der pruttes. Bemærk, at startpriserne kan svinge voldsomt, fordi sælgeren prøver at vurdere, hvor meget, du er villig til at betale. I den række butikker og boder, jeg besøgte, lå startprisen på et par "Billabong" således mellem 67 og 95 kroner. Jeg bringer her de laveste startpriser, jeg blev tilbudt, på de forskellige varer. Hvis du ser ud som om, du lige er landet med 4-flyveren, kan startpriserne være en del højere end de her nævnte.

VareBahtKroner
Crocs (originale)1.890421
Crocs (efterligning)30067
Klip-klapper10022
Badeshorts, "Billabong"30067
Korte bukser30067
T-shirt10022
Polo shirt20044
Bikini25056
Kjole450100
Nederdel35078
Stort badehåndklæde30067
Hat/kasket20044
Stor damehat30067

Det er ikke kun stangtøj, der er billigt i Thailand, læs mere på siden Skræddersyet tøj.

Velvære

Billig massage

Massage, ansigts­be­hand­lin­ger og lig­nen­de kan væ­re me­get bil­li­ge i Thai­land. Pri­ser­ne på mas­sa­ge ne­den­for er i små kli­nik­ker, mens pri­ser­ne på an­sigts­be­hand­ling og ma­ni­cu­re er ind­hen­tet i kli­nik­ker i stor­cen­tret Jung­Ceylon i Patong. Pri­ser­ne på store ho­tel­ler eller store spa-steder kan sag­tens være på det dob­bel­te eller mere.

Drikkepenge er ikke en tra­di­ti­on i Thai­land, men det er en tra­di­ti­on som man­ge tu­ris­ter har med­bragt. Og som i hvert fald nogle af de ind­fød­te på tu­rist­ste­der­ne har væ­ret hur­ti­ge til at ta­ge til sig. Du kan der­for me­get vel ri­si­ke­re, at det for­ven­tes, at du giver drikke­penge efter over­stået be­hand­ling, især de steder hvor du betaler direkte til massøren/behandleren.

Men lad være med at tænke i danske kroner, når/hvis du giver drikkepenge. Betragt i stedet værdien på baht, som var det kroner, altså 10 baht = 10 kroner. Og giv også i forhold til prisen på behandlingen. Får du en massage til 200 baht, så kan du fx give 20 baht. Selvom 4 kroner i drikkepenge kan virke som en fornærmelse for en dansker, så er det ikke en fornærmelse her, hvor en typisk lavtlønnet tjener 300 baht om dagen.

VareBahtKroner
Massage, 1 time20044
Oliemassage, 1 time30067
Fodmassage, 1 time20044
Ansigtsbehandling, fra500111
Manicure20044

Massage med lidt ekstra, se siden Massage med happy end i Patong.

Elektronik

Der er ikke meget at spare på elektroniske dimser. Det være sig kameraer, smartphones, spilkonsoller med mere. Du risikerer endda, at de er dyrere end i Danmark. Og selv om du skulle kunne spare 10-20 procent, så kan det vise sig at være en dyr besparelse. Dels vil dimsen sandsynligvis ikke have dansk sprog, og dels har du sandsynligvis ingen garanti.

Der kan være enkelte mærkevarer, der tilbyder global garanti, men til gengæld har du ingen garanti for, at det købte produkt er et originalt produkt.

Nogle komponenter kan være en del billigere end i Danmark, fx ekstra hukommelse til mobilen eller et webcam til computeren, men du risikerer, at det er piratkopier, eller at de ikke virker ordentligt. Og de fleste butikker sælger uden reklamationsret. Jeg vil fraråde køb af elektronik, medmindre du er tvunget til at købe.

Originale spil og film er ikke specielt billigere end i Danmark, og du risikerer problemer med sprog og region. Du kan købe meget billige piratkopier af både spil og film, men du kan ikke være sikker på, at de virker, når du kommer hjem. Der kan fx være problemer med kopibeskyttelse, der kan være problemer med regionskoder, og der kan være problemer med TV-standarden. Hertil kommer naturligvis den moralske side af sagen.

Diverse fornødenheder

Billig tandpasta

Almindelige for­nø­den­he­der som fx deo­do­rant, tand­pas­ta og sol­cre­me er no­get bil­li­ge­re i Thai­land end i Danmark.

Med hensyn til tøj­vask, så kan du nor­malt fin­de man­ge, der til­by­der tøj­vask fra dag til dag i tu­rist­­om­­rå­­der­ne. En­ten de­ci­de­re­de vas­ke­ri­er el­ler an­dre bu­tik­ker, der til­by­der tøj­vask ved si­den af deres øv­rige tilbud. Det er ikke usæd­van­ligt, at tur­boden eller mas­sage­kli­nik­ken har et skilt stående med tilbud om tøjvask. Bemærk, at priserne herunder er den slags tøjvask, ikke den tøjvask som hotellerne tilbyder. Hotellernes priser kan være mange gange højere.

VareBahtKroner
Tandbørste204
Tandpasta, 50 g.153
Deodorant, Axe til mænd, 50 ml7517
Solcreme, Nivea, 125 ml459102
Tøjvask, 1 kg.5011
Tøjvask, 1 kg inkl. strygning8018

Lokal transport

Priserne for lokal transport afhænger temmelig meget af, hvor i Thailand du er. I Bangkok er taxier meget billige, i turistområder kan de være meget dyre.

I nogle områder kan du slet ikke køre med taxi, det gælder fx lokalt i Patong og andre feriebyer på ferieøen Phuket. Her kører taxierne kun mellem forskellige byer. I stedet kan du tage en tuk tuk, hvilket i Patong sandsynligvis vil koste dig 200 baht inden for bygrænsen, også selvom køreturen tager mindre end 1 minut. Den thailandske mindsteløn er 300 baht om dagen, så det er en voldsom pris efter thailandske forhold.

Benyt aldrig lokal transport, uden at du har aftalt en pris på forhånd, undtagen hvis du kører i en taxi med taxameteret tændt. Og når du forhandler en pris, så sørg for, at den gælder for alle passagerer – nogle steder forlanges der ekstra, hvis der er flere end 3 eller 4 passagerer.

Hvis du deler en taxi med en fremmed, fx hvis du deler en taxi fra lufthavnen til Karon på Phuket, så risikerer du, at chaufføren nægter at holde mere end ét sted, og/eller at han forlanger, at I begge hver for sig betaler det, som der står på taxameteret. Sørg for at aftale med chaufføren på forhånd, hvis du deler en taxi. Han vil sandsynligvis som minimum forlange et ekstragebyr på 50 baht for at stoppe en ekstra gang eller for at lade jer dele taxien. Alternativt skal du sørge for, at han ikke opdager, at I er fremmede, der deler en taxi.

Eftersom priserne for lokal transport kan svinge voldsomt, vil jeg ikke liste priser her. Læs i stedet mine artikler om de forskellige steder i Thailand, de vil typisk indeholde oplysninger om, hvad lokal transport koster.

Tags: Priser - Mad - Shopping - Piratkopier - Massage - Elektronik - Solcreme - Transport

Andre artikler med tips før rejsen:

Valutaregner

Indtast beløb i hele tal og uden tusind­adskiller:

Kroner -> baht
=

Baht -> kroner
=

Kursdag: Onsdag d. 08. april

Læs om veksling til baht.

Facebook

Facebook

Du kan finde Rejse til Thailand på Face­book.

Flotte billeder

Flickr

Flotte billeder

Se andres flotte bil­le­der fra Thai­land på foto­tje­nes­ten Flickr. På forsiden fin­der du de 15 nyeste bil­leder på Flickr med tag­get Thai­land og tagget Land­scape. Du kan klik­ke dig vi­de­re fra bil­le­der­ne, så du kan se de ori­gi­nale bil­le­der i stor størrelse.

Feed

Feed

Automatisk besked

Abonner på hjem­me­si­dens feed i din brow­ser for at få be­sked, når hjem­me­si­den op­da­te­res. Du kan læse mere om feeds på Ludvigs Hjørne.

Klima og vejr

Klima og vejr

Tjek vejret

Du kan læse om kli­maet i Thai­land på si­den Klima og vejr, hvor du også kan læse lidt om, at du skal tage vejr­ud­sigter med et gran salt. Få og­så hjælp til, hvor det er bedst at hol­de ba­de­fe­rie, hvis du skal afsted i den danske sommerferie.