Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Din første tur som backpacker i Thailand

Gode råd og overvejelser inden din første tur som backpacker i Thailand og Sydøstasien.

Tags: Backpacker - Før rejsen - Hotel - Nationalpark - Priser - Natur - Transport

De fleste af os har måske drømt om en tur ud i det blå, hvor vi lever i pagt med naturen, møder nye spændende mennesker og får oplevelser for livet. Men det er ikke altid, at virkeligheden lever op til drømmene. I denne artikel kan du læse lidt om de ting, du skal være opmærksom på, inden du pakker rygsækken til din første tur som backpacker i Sydøstasien, hvor du ikke bare lige kan tage en bus hjem.

Du finder også en tjekliste/pakkeliste og lidt om, hvad det kan koste at tage på en lang backpackertur til Thailand og nabolandene.

Nemmere end i gamle dage

Heldigvis er det blevet meget nemmere at være backpacker end i "de gode gamle dage". Du kan købe vandtæt letvægtsudstyr, og med Google Maps på mobilen behøver du ikke fare vild, ligesom du kan kommunikere med de lokale via Google Translate, selvom de kun taler det lokale sprog.

Det betyder også, at en tur som backpacker i vore dage ikke kun er forbeholdt de allermest modige og eventyrlystne. I dag kan alle være med, selv hvis man foretrækker en kuffert med rullehjul frem for en stor rygsæk, fly og bus frem for tommelfingeren og hotel frem for fællesværelse på et hostel. Læs også artiklen Mød verden med en rygsæk.

Telt, hostel eller hotel

Det vil være en god ide tænke over dine krav og behov, før du bestiller rygsæk og flybillet. Så du ved, om du skal vælge overnatning i telt, på hostel, på hotel eller en blanding af de forskellige muligheder. Valget har stor betydning for, hvad du skal have med af udstyr.

Forskellene mellem hostels og hoteller er især pris og privatliv. Hvis du ikke har noget mod at dele soveværelse og badeværelse med fremmede, og samtidig synes, det er spændende at møde nye mennesker og evt. feste løs med dem, så vælg hostels. Hostels er desuden en hel del billigere end hoteller, og så kan du jo bruge de sparede penge til at feste for.

Vil du gerne kunne trække dig tilbage i ophøjet ensomhed alene eller sammen med dine rejsefæller og have eget badeværelse, så vil et hotel passe dig bedre. Du kan stadig gå i byen og møde nye mennesker, men på dine betingelser.

Bemærk, at nogle hostels tilbyder både fællesværelser og enkeltværelser, og nogle steder har enkeltværelserne også deres eget badeværelse.

Generelt vil jeg fraråde at tage telt med til Thailand og nabolandene. Et telt kan være en oplagt tanke, hvis du er naturelsker og har det fint i dit eget og en evt. rejsekammerats selskab. Men der er flere ulemper ved at overnatte i telt.

I Thailand er det ikke kun myrer og edderkopper, der kan kravle ned i soveposen eller genere dig på din tur, her er også slanger og større dyr.

Vægten er også et væsentligt punkt, når du overvejer at tage telt med. Et telt vejer måske ikke så meget i sig selv, især ikke hvis du køber et letvægtstelt, men der følger mange andre ting med, hvis du vil overnatte i telt. Du skal så også have en sovepose, en pude, myggenet, køkkenudstyr og måske et liggeunderlag med. Det vejer altsammen. Den ekstra vægt kan gøre det noget hårdere at gå på landevejen.

Telt kan i det hele taget være en dårlig ide i Thailand. Det er nemlig ikke tilladt at slå et telt op og overnatte i naturen, så du skal finde campingpladser, eller spørge en jordejer om lov mod betaling. Campingpladserne ligger typisk i nationalparker, hvor der skal betales for både adgang og for teltplads. Det kan nemt vise sig at være billigere at overnatte på et hostel. Du kan læse om lovligheden af "wild camping" i en lang række lande i sydøstasien på Wandering Our World.

Bemærk, at nogle af campingpladserne i nationalparkerne har telte, du kan leje, så du kan få mulighed for at sove i telt uden at skulle have udstyr med selv.

Transport

Du skal rundt mellem de forskellige destinationer på din rejse, og også her har valget betydning for, hvad du skal have med hjemmefra. En god rygsæk, en duffelbag eller en kuffert med rullehjul.

Hvis du synes, det lyder spændende at gå på landevejen og tomle dig frem, men du aldrig har prøvet den slags før, så tag evt. først en uge på landevejen i Danmark med overnatning på vandrehjem/hostels – eller i telt, hvis du stadig overvejer telt i Thailand. Hvis det går skidt, så ved du, at den slags i hvert fald ikke er noget for dig.

Vær opmærksom på, at det er meget nemmere at komme op og køre i Danmark, og her er der ikke så langt mellem byerne. Du vil komme anderledes på prøve i Thailand, hvor du også skal kommunikere med de lokale, hvoraf kun de færreste kan tale engelsk og endnu færre kan tale dansk.

Vælger du landevejen, vil det være en god ide med en god letvægts vandrerygsæk, hvor du også tænker meget over, hvad du putter i den. Vægten har stor betydning, hvis du skal gå længere strækninger.

Vil du kun gå kortere strækninger, kan en duffelbag eller en almindelig rygsæk være en billigere og bedre løsning. Vil du gå så lidt som muligt – og det vil være forståeligt i den thailandske varme – så kan du overveje en almindelig kuffert med rullehjul.

Sådan finder du overnatning

Vil du overnatte på hotel, så brug en booking-tjeneste, som fx agoda. Der vil du normalt få tilbudt lavere priser, end hvis du møder op i receptionen på hotellet, eller hvis du bestiller via hotellets egen hjemmeside. Er du langt ude på landet, er det dog ikke sikkert, at hotellerne er tilmeldt agoda.

Du kan finde enkelte hostels på de sædvanlige hotel-bookingtjenester, men det sjældent de billigste, du finder der. Du finder et lidt større udvalg på mere specialiserede bookingtjenester, som fx Hostelworld, men ellers finder du overnatning via mund til øre-metoden fra andre backpackere.

Du kan også finde backpacker huts ved en strand, her er prisen lidt højere end et hostel, men den er stadig overkommelig for de fleste. Fx koster en backpacker hut ved partystranden, Lonely Beach på Koh Chang blot 480 baht (480 baht) i højsæsonen og 350 baht (350 baht) i lavsæsonen. Her har du eget toilet og bad.

Vil du overnatte i telt, kan du finde en liste over de bedste camping-muligheder i thailandske nationalparker på The culture trip – mange af dem tilbyder leje af telt, så du ikke selv skal have telt med.

Planlægning

Hvis du overtænker din backpacker-tur, bliver den måske mindre spændende, og du oplever måske mindre, end du ellers ville have oplevet. Men der er nogle ting, som du absolut skal have styr på.

Det er meget vigtigt, at du har en god rejseforsikring, og at den dækker hele din rejse og alle dine planlagte aktiviteter, fx hvis du har lyst til at prøve bungee jump eller at dykke. En god rejseforsikring kan være forskellen på liv eller død, hvis du kommer galt afsted.

Sørg for at have styr på visa til Thailand og de andre lande, du vil besøge.

Du har sikkert hørt, at det kan regne i Thailand. Og hvis du ser på nedbørsmængderne i regntiden, ser det da også skræmmende ud – du kan sagtens risikere mere end 10 gange så meget regn på en måned som på en dansk måned. Alt efter årstiden og hvor du er. Men regnen falder anderledes end i Danmark, så du skal ikke lade dig afskrække til kun at tage til Thailand i højsæsonen, læs mere i artiklen Klima og vejr.

Thailand er ikke specielt farlig at rejse rundt i, men der er ingen grund til at øge risikoen for tyverier og det, der er værre. Du kan finde en række gode råd i artiklen Sikkerhed på rejsen.

Planlæg turens overordnede rammer, fx hvilke lande du vil besøge og hvor længe. Dels vil det hjælpe dig med at få styr på de nødvendige visa og vaccinationer, og dels vil det betyde, at du får mere ud af turen. For mens for meget planlægning kan forhindre spontane oplevelser, så kan for lidt planlægning betyde, at du går glip af oplevelser. Læs gerne artiklen Lang ferie i Thailand, hvor du kan finde forslag til rejsemål og aktiviteter.

Tjekliste og pakkeliste

Nogle af de ting, du skal bruge på din tur, kan med fordel købes i Thailand. Dels fordi de kan være billigere, og dels fordi du dermed kan undgå at pakke for meget og så bare købe, hvis du får behov for mere, som fx en ekstra T-shirt. Nedenstående er en liste over ting, som du med fordel kan vente med at købe, til du er i Thailand eller et af nabolandene.

Hvis du vil have kvalitetsudstyr som fx vandafvisende letvægtsrygsæk, åndbar regnponcho, telt og vandresko, så køb det herhjemme. Camping er ikke specielt populært blandt thaier, så der er meget langt mellem forretninger med kvalitetsudstyr. Og det er ikke nødvendigvis billigere end i Danmark.

Læs også artiklen Udstyr til backpacker, hvor du finder gode råd til valg af udstyr til en backpacker-tur til Thailand og de omkringliggende lande.

Pris for din backpacker-tur

Det er umuligt at hjælpe dig med, hvor meget din rejse præcist vil koste. Det afhænger af, om du er til hotel, hostel eller telt. Om du vil rejse på tomlen, med bus og tog på 3. klasse eller med fly. Om du vil feste hver aften, en gang om ugen eller slet ikke. Om du vil spise på hotellet, og om du vil spise vestlig mad eller thailandsk mad.

Hvis du overnatter i fællesværelse på hostels, rejser billigst muligt, og du kan leve af thailandsk mad fra gadekøkkener og undvære fester, så kan det koste dig under 3.000 kroner om måneden at rejse rundt i Thailand og nabolandene. Men det vil nok være lidt kedeligt.

Med enkeltværelse på hoteller med mange stjerner, vestlig mad og transport med fly eller på 1. klasse i tog, så kan det nemt koste dig over langt 10.000 kroner om måneden. Vel og mærke inden vi begynder at snakke om fester og anden underholdning.

Tags: Backpacker - Før rejsen - Hotel - Nationalpark - Priser - Natur - Transport

Andre artikler med tips før rejsen: