Wat Chalong på Phuket

Vil du have afbræk fra sand og vand og opleve thailandsk kultur, kan du besøge Wat Chalong.

Tags: Phuket - Templer - Wat Chalong - Buddha - Aktiviteter - Video

 

Wat Chalong er Phukets største og vigtigste tempel. Templet ligger et stykke væk fra strandbyerne, så du skal regne med en halvdagstur, eller måske en heldagstur hvis du vil med bus.

Templets rigtige navn er Wat Chaiyathararam, men alle kender det som Wat Chalong; det ligger i distriktet Chalong i Phuket Town. Templet blev påpegyndt i starten af 1800-tallet, og der er løbende blevet opført nye bygninger. Den nyeste bygning er en 60 meter høj chedi, hvor der opbevares en knoglestump, som efter sigende er fra Buddha.

De lokale og mange tilrejsende buddhister kommer ikke kun for at ære Buddha, de ærer også en række af templets tidligere munke, ikke mindst munkene Luang Pho Chaem og Luang Pho Chuang. De to munke gav moralsk rygstød til befolkningen under et længerevarede oprør, startet af kinesiske minearbejdere i 1876. Templet fungerede som et fort for de lokale, og munkene hjalp desuden de sårede med lægende urter.

Besøgende kan ære munkene og optjene merit ved at købe små stykker bladguld, som de kan sætte på munkestatuerne i templets hovedbygning og ved at skænke stof til de levende munkes rober.

Uden for templet finder du en lille kegleformet bygning i mursten. Vær forberedt på at blive forskrækket, når du går forbi den. Den bruges til at affyre fyrværkeri.

Krudtet og fyrværkeri blev som bekendt opfundet i Kina i gamle dage, hvor man bl.a. brugte det til at skræmme onde ånder væk. I Thailand og på Phuket bor der mange af kinesisk afstamning, og de tog fyrværkeriet med sig fra Kina. I dag bruges fyrværkeriet dog ikke kun til at skræmme onde ånder, det bruges også ved begravelser, hvis man vil fejre noget, eller hvis man bare har lyst til at larme. I templer som Wat Chalong bruges det også til at sige tak, fx hvis man har fået opfyldt et ønske eller en bøn.

Man kan købe fyrværkeribælter i forskellige størrelser, et lille bælte med 500 knald koster omkring 150 baht (150 baht).

Chedien med knoglestumpen er på tre etager. På de nederste to etager er væggene udsmykket med malerier, som illustrerer Buddhas liv. Og her finder du også en masse gyldne Buddha-statuer, som templet har fået doneret.

Chediens øverste etage er en platform hele vejen rundt om chedien, hvorfra du kan nyde udsigten over templets område.

Egentlig har chedien fire etager, for på platformen finder du fire trapper op til et lille rum, hvor du kan se knoglestumpen fra Buddha i en kuglerund glasmontre flankeret af gyldne statuer.

Knoglestykket har tidligere befundet sig i et tempel i Sri Lanka, men blev i 1999 givet som gave til Wat Chalong.

Der findes flere bygninger på tempelgrunden, men de er ikke altid åbne for de besøgende. Der findes også flere små grønne haver på tempelgrunden.

Bemærk, at der er dress code på tempelgrunden. Det styres ikke helt så stramt her, som visse andre steder, men udvis alligevel respekt ved at undgå bare skuldre, og brug benklæder, der går ned over knæene. Vil du ind i bygningerne, skal du tage skoene af og ligeså hovedtøj.

Hvis du vil have mere Buddha efter besøget i Wat Chalong, så kan du tage et smut op til The Big Buddha, der ligger forholdsvis tæt på templet. Du kan se The Big Buddha fra Wat Chalong, men køreturen derop tager dog alligevel ca. 20 minutter.

Sådan kommer du til Wat Chalong

Templet ligger et stykke fra strandbyerne, så du skal have kørelejlighed for at besøge det. Du kan købe udflugter til templet og måske andre steder på ruten i turboderne. Er du i Karon eller Kata, kan du tage bussen til Phuket Town, den kører lige forbi templet.

Bor du ved en af de andre strande, og du har masser af tid, og du elsker at køre i thailandske busser, kan du tage en bus mod Phuket Town og stå af ved Central Festival eller ved endestationen og herfra tage bussen mod Karon/Kata. Men så skal du regne med, at det bliver en heldagsudflugt i stedet for en halvdagsudflugt.

Du kan selvfølgelig også tage en taxi, hvor du så evt. kan tage et smut forbi The Big Buddha. Husk at forhandle pris med taxien på forhånd, og hvis chaufføren skal vente på dig og køre dig flere steder eller køre dig tilbage til hotellet, skal du også huske at aftale, hvad prisen helt præcis dækker.

Der er gratis adgang til templet, men man tager gerne mod donationer. Du kan besøge tempelgrunden døgnet rundt, mens adgang til bygningerne er mellem 7:00 og 17:00.

Jeg har indsat templet på mit kort over Phuket på Google Maps.

Tags: Phuket - Templer - Wat Chalong - Buddha - Aktiviteter - Video

Andre artikler om aktiviteter i Thailand: