Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Svøm med delfiner

Du kan se delfinshow og svømme med delfiner flere steder i Thailand.

Tags: Delfiner - Chanthaburi - Pattaya - Dyrevelfærd - Aktiviteter

Hvis du er vokset op med TV-serien Flipper, enten den originale fra 1964 eller den nyere version fra 1995, har du måske længe drømt om at få lov at svømme med delfiner. Den drøm kan du få opfyldt i Thailand.

Jeg har besøgt Oasis Sea World i provinsen Chanthaburi, som jeg skriver nærmere om her, men der findes også andre steder, hvor du kan svømme med de intelligente havdyr. Læs dog advarslen om dyrevelfærd sidst i artiklen, hvis du overvejer et andet sted end Oasis Sea World.

Oasis Sea World byder på et cirka 35 minutter langt delfinshow. Her spilles fodbold med halen, leges "hent", springes gennem ringe, og når en træner ved et "uheld" ryger vandet, reddes han selvfølgelig af delfinerne.

Du får også delfinerne at se med hat og briller, dog kun en af delene ad gangen.

Det er lidt forskelligt, hvad du får lov at se i showet. Det afhænger nemlig af delfinernes humør. Er der noget, de ikke gider at udføre den dag, så udfører de det ikke.

Hvis du har set delfin­show på TV, har det sik­kert været et ame­ri­kansk et, og her vil du have set, at man bruger fløj­ter til at kom­mu­ni­kere med del­fi­nerne. Hos Oasis Sea World bru­ger man ikke fløj­ter, da man mener, at de ge­ne­rer og stres­ser del­fi­nerne. I ste­det kom­mu­ni­kerer man med men­ne­ske­lig tale og med fag­ter, som fx hånd­be­væ­gel­ser eller det at slå en ring ned i vandet.

Efter showet kan du selv få lov at ud­føre tricks med del­fi­nerne som fx at få dem til at hoppe gennem ringe, ligesom du kan svømme med dem. Det foregår i et andet bassin.

Indgangen dækker showet, men hvis du selv vil udføre tricks og svømme med delfinerne koster det ekstra, du kan finde priserne nedenfor sammen med åbningstider m.m.

Hvis du vil være sikker på, at der er plads i kalenderen, så du kan svømme med delfiner, så kan du bestille plads på forhånd. Der er en række regler af hensyn til delfinernes sikkerhed, dem bør du læse, før du bestiller.

Historien bag Oasis Sea World

Vichai Wattanapong hørte, at de lokale fiskere nogle gange ved uheld fangede delfiner i deres net. Han tilbød derfor at tage sig af delfinerne i stedet for, at de bare blev dræbt. Projektet voksede gennem årene, og i dag er Oasis Sea World en del af Thailands beskyttelses- og bevarelsesprogram for delfiner. De fleste definarter er truet af udryddelse, så det er vigtigt at prøve at beskytte dem for at sikre arternes overlevelse.

Men det er dyrt at tage sig af delfiner, da de hver spiser mellem fem og seks kg fisk om dagen, og det koster selvfølgelig også penge for bassinner de kan leve i, så i 1990 åbnede Vichai Wattanapong Oasis Sea World for at tjene penge, så han bedre kunne tage sig af delfinerne. Vandet i bassinnerne stammer for øvrigt fra bugten, så delfinerne kan leve i deres naturlige vand i stedet for i oppumpet grundvand.

I starten var Ocean Sea World en mulighed for lokalbefolkningen at se delfiner tæt på, og det udviklede sig så til shows, og siden 2007 har det været muligt at svømme med delfiner.

I dag har Oasis Sea World elleve delfiner, hvoraf de fem indgår i delfinshowet. Her er to arter: Irrawaddy, der lever i floder og ved kysten i Den Bengalske Bugt og Sydøstasien. Den ligner ikke Flipper, da den ikke har det karakteristiske "næb". Den anden art er Indo-Pacific humpbacked dolphin. Den har det karakteristiske "næb", men adskiller sig alligevel lidt fra den så velkendte Flipper. Den bliver nemlig lettere lyserød, når den bliver voksen. Den lyserøde delfin lever tæt på kysten i sydøstasien og bevæger sig også ind i floder.

Priser, åbningstider og GPS

Entreen til Oasis Sea World er 300 baht (300 baht) for voksne og 200 baht (200 baht) for børn. Børn under 90 cm kommer gratis ind. Når først du er inde, er showet gratis, uanset om du vil se det en eller fem gange. Vil du svømme med delfiner koster det 2.500 baht (2500 baht) pr. person, og man skal være mindst 5 år.

Der er åbent mellem 9:00 og 18:00, og der er show hver anden time fra kl. 9:00. Svømning med delfiner finder sted lige efter de fire første shows og varer mellem 45 og 60 minutter. Det afhænger lidt af delfinernes humør.

GPS til Oasis Sea World: 12.492005,102.070106. Når du forlader Oasis Sea World, kan du eventuelt tage dig en slapper og få lidt at spise på Laem Sing Beach, som ligger blot fem minutter herfra. Læs nærmere på siden om Chanthaburi.

Dyrevelfærd

Vær opmærksom på, at når det gælder turister og dyr i thailand, er dyrevelfærden ikke altid i top. Det hører faktisk til sjældenhederne. Det gælder elefantridning, krokodillefarme, fotomulighed sammen med tigre og andre truede dyrearter - og altså også delfiner. Typisk er dyrene en indtjeningsmulighed, hvor pengene er det vigtigste.

Der findes heldigvis undtagelser, hvor dyrene er i højsædet, og hvor turisterne i stedet er en nødvendig del til at betale regningerne. Det er ikke altid nemt at kende forskel på de steder, hvor pengene er i højsædet og dem, hvor dyrene er. En tommelfingerregel er, at jo mere kommercielt projektet fremstår, jo vigtigere er pengene for dem.

I Pattaya kan du finde et delfinshow med tre delfiner, som du også kan svømme med. Det ligger i en tivoli-agtig park med forskellige andre forlystelser. Her virker det helt klart som om, dyrene blot en nødvendig del for indtjeningen.

Har du børn med, og er du ligeglad med dyrevelfærd, vil ungerne sikkert langt foretrække delfinerne og forlystelserne i Pattaya frem for dem i Oasis Sea World. Bekymrer du dig om dyrene, og du gerne vil lære dine børn at have respekt for dyrerettigheder, så vælg Oasis Sea World.

Ejerne af delfinshowet i Pattaya har planer om at åbne et tilsvarende show på ferieøen Phuket. Projektet er løbet ind i en del problemer med protester fra såvel de lokale som fastboende udlændinge og turister. Myndighederne har endnu ikke tilladt projektet, men man kan frygte, at det på sædvanlig thai-vis kun er et spørgsmål om, hvor mange penge bagmændene vil betale under bordet.

Tags: Delfiner - Chanthaburi - Pattaya - Dyrevelfærd - Aktiviteter

Andre artikler om aktiviteter i Thailand: