Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Samoeng Loop i Chiang Mai

Dejlig og udfordrende køretur i Chiang Mai med indlagte oplevelser.

Tags: Chiang Mai - Samoeng - Motorcykel - Scooter - Natur - Jungle - Vandfald - Udsigt - Templer - Aktiviteter - Botanisk have - Backpacker

Jeg har tidligere skrevet om det udfordrende Mae Hong Son Loop, der med udgangspunkt i Chiang Mai by byder på 1.864 vejsving, fordelt på cirka 600 km. Men der findes et mindre loop med udgangspunkt i Chiang Mai, som du kan bruge som opvarmning til det store loop – eller efter, hvis du får abstinenser og har brug for flere kurver og flot natur. Loopet er kendt som Samsoeng Loop, og det kan selvfølgelig også køres som en selvstændig og mere overkommelig oplevelse end det store loop.

Samoeng Loop er på godt 100 km plus diverse stikture, og det kan derfor fint bruges til en dagtur, hvor du har tid nok undervejs til at se nærmere på forskellige seværdigheder. Du kan fx se templer, huler og en imponerende botanisk have, og du kan se forskellige eksotiske dyr, som fx elefanter, aber og slanger. Her er også rig mulighed for aktiviteter som måske mere tiltaler den yngre del af de besøgende, som fx go-karts, ATV-kørsel og bungee jump. Og så kan du plukke jordbær.

Du kan køre loopet i bil, på motorcykel eller scooter, der er sågar også dem, der tager det på cykel eller til fods. Lige et par advarsler: Hvis du vil cykle, så skal du være opmærksom på, at der er mange bakker og stejle stigninger. Der er vist nogle lokale cykelklubber, der bruger turen som træning, jeg så i hvert fald en del cyklister, som kørte mere eller mindre samlet på racercykler og med cykeltøj på.

Hvis du kører med motor på, så skal du sikre dig, at du har et gyldigt kørekort. Der kræves kørekort til motorcykel for at køre på scooter. Læs afsnittet Gyldigt kørekort – grundigt! Og bed gerne om en bedre hjelm end den, som mange udlejere som standard vil forsyne dig med.

Loopet kan køres med eller mod uret. Uanset hvilken vej, du vælger, så er de første og sidste godt 15 km ud af og ind til Chiang Mai by lidt kedelige med almindelig bykørsel.

Jeg har lavet et kort på Google Maps, hvor jeg har indsat de forskellige seværdigheder og aktiviteter, som jeg nævner i denne artikel, se nederst i artiklen. Rækkefølgen i artiklen er mere eller mindre tilfældig, du kan se rækkefølgen på kortet, alt efter om du vil tage loopet med eller mod uret.

Bemærk, hvis du søger på nettet efter oplysninger om ruten og seværdigheder, kan du risikere, at oplysningerne er forældede. Corona-krisen har været hård og flere aktiviteter er bukket under i løbet af krisen. Det er dog ikke usandsynligt, at de vil genopstå. Bemærk også, at mange steder har rykket rundt på deres åbningstider i løbet af corona-krisen, så tag de nævnte åbningstider med forbehold – både dem i denne artikel, og dem du kan finde på nettet.

Optankning

Der er flere muligheder for optankning undervejs i loopet. Vil du også selv tankes op, og det skal være med vestlig fast food, så skal du stoppe ved PPT-tanken på ovenstående billede, jeg har indsat dens placering på kortet. Her finder du en række vestlige fast food-kæder, fx Burger King, KFC og The Pizza Company, og hvis du er til mere søde sager en Swensens, en Dairy Queen og en Dunkin' Donuts. Her er også thailandske kæder i form af Amazon og S&P Bakery Shop, og så er her en meget stor 7-Eleven.

Der er mange restauranter med thailandske retter på loopet, og der er også mange steder, du kan stoppe og få en kop kaffe eller lidt køligt at drikke. Jeg har ikke markeret dem på kortet, bare hold øje med skiltene, når du bliver sulten eller tørstig. Jeg har dog markeret en række mere specielle restauranter på kortet. De ligger langs floden Mae Sa, og de giver dig mulighed for at sidde ved bredden eller på selve floden og nyde din mad eller drikke. Restauranterne ligger lidt før eller lidt efter Queen Sirikit Botanic Garden, alt efter hvilken vej du kører loopet, tjek kortet.

Tigre, elefanter og andre eksotiske dyr

Du kan komme i nærkontakt med tigre og klappe dem og blive fotograferet med dem i Tiger Kingdom. Nogle hævder, at tigrene er blevet bedøvede, men det er dog ikke blevet bevist. Til gengæld er det et dyr, som du nok ikke ville ønske at komme i nærheden af i naturen, hvilket gør det tydeligt, at de her har fået undertrykt deres naturlige instinkter. Tiger Kingdom er ikke et reservat for bevaring af tigre, og det er heller ikke et sted for pensionerede Zoo-tigre. Tigrene i Tiger Kingdom opdrættes og holdes i fangenskab udelukkende for at tjene penge. Tiger Kingdom har også en afdeling på Phuket.

Der er flere elefantlejre på loopet, den mest kendte er Mae Sa Elephant Camp. Lejren har tidligere tilbudt elefantridning og underholdning i form af fodboldsspil og maling. I henhold til lejrens hjemmeside ophørte man med den slags i 2020, efter stifterens datter overtog lejren.

Når jeg skriver "i henhold til", så skyldes det, at anmeldelser på Tripadvisor så sent som i 2021 nævner elefantmaling i Mae Sa Elephant Camp.

Ejeren står for øvrigt også bag lejren The Chang, der huser gamle, pensionerede elefanter, der i henhold til hjemmesiden lever frit uden kæder. The Chang er også kendt under navnet Thai Elephant Care Center.

Sidst jeg var forbi, var de gamle indgange til The Chang/Thai Elephant Care Center lukkede, og skiltene var fjernet. Du kan kende de to indgange på store træelefanter ude ved vejen:

Jeg ved ikke, om lejren har været midlertidigt lukket i forbindelse med coronaen, eller om de nu bruger Mae Sa Elephant Camps indgang i stedet. Mae Sa Elephant Camp var nemlig også lukket, sidst jeg var forbi, fordi de havde oversvømmelse.

Pong Yang Elephant Sanctuary er en meget lille elefant-lejr med kun en håndfuld elefanter. Man har tidligere tilbudt elefantridning, men det holdt man op med sidst i 2022. Lejren har ikke en hjemmeside, du kan finde den på mit kort over loopet, se nederst i artiklen.

Nyeste skud på stammen af elefantlejre er i skrivende stund Elephant Care Camp, der åbnede i oktober 2022 med seks elefanter. Der tilbydes ikke ridning, men du kan fodre elefanterne og bade elefanterne.

Når elefantlejrene ophører med at tilbyde ridning på de store dyr, er det måske ikke på grund af en pludselig opstået dyrevenlighed, men fordi de ved, at turisterne er begyndt at gå op i den slags. Hvis du kun vil besøge en dyrevenlig lejr, så læg derfor også mærke til, hvad de ellers tilbyder. Om de fx tilbyder ting som ikke er naturlige for elefanter som maling, fodboldspil osv. De mest dyrevenlige tilbyder slet ikke nærkontakt med elefanterne.

Det kan selvfølgelig være svært at finde den rette balance, for det er også skidt for elefanterne, hvis ingen besøger lejrene, så der ikke er penge til mad og håndtering af dem. Man kan ikke bare slippe dem fri i naturparkerne, for de kan ikke klare sig selv efter mange år i fangenskab.

Patara Elephant Farm tilbyder stadig elefantridning. Læs lige artiklen Elefantridning, inden du bestemmer dig for en ridetur.

Undervejs på loopet finder du desuden en slangefarm med mange forskellige slags slanger og to steder med lænkede og optrædende aber.

Det måske mindst skadende dyrestop på loopet er et insektmuseum, der dog skader en turistpung mere end en thailandsk pung. De lokale betaler 100 baht for en voksen og 60 baht for et barn (henholdsvis 100 og 60 baht), mens turister får lov at betale cirka det dobbelte.

Du finder desuden Chiang Mai Night Safari på en stiktur væk fra loopet. Hvis man skal dømme efter, hvad de tilbyder på deres hjemmeside, så er dyrevenligheden vist noget nær i bund. Det er ren underholdning for mennesker, der ikke tænker over dyrevelfærd. Der opereres desuden med en pæn overpris for turister. En voksen thailænder kommer ind for 300 baht (300 baht), en voksen udlænding skal betale 1.200 baht (1200 baht).

Menneskelig ZOO

Du finder også en by med stammefolk i form af Karen-folk, der er kendt for deres lange halse. Min overskrift er måske lidt harsk, for det er vel ikke så meget anderledes, end når Den Gamle By i Aarhus har folk i gammeldags klæder i butikkerne. Stammefolkene lever hovedsageligt af turister. Det koster 500 baht (500 baht) at besøge byen, og du har rig lejlighed for at købe souvenirs til minde om besøget.

Byen, som egentlig bedre kan betegnes som et marked, ligger ikke så langt fra Tiger Kingdom.

Action for alle pengene

Vil du have action, har du mulighed for ATV-, UTV, Buggy- og gokart-kørsel undervejs på loopet. Her er også mulighed for mini-golf, Bungee jump og paintball-skydning. Der er såmænd også et par rigtige skydebaner på loopet, omend den slags måske ikke ligger så meget til dansk mentalitet.

De fleste af den slags aktiviteter er pænt samlet i starten af vej 1096, hvis du kører loopet mod uret, det vil sige, ikke så langt fra PPT-tanken med de mange vestlige spisesteder.

Der er flere forskellige udbydere, priserne er ikke så voldsomt forskellige, så du kan bruge priserne hos Chiang Mai X-Centre som udgangspunkt, hvis du skal planlægge, hvad du har råd og lyst til.

Du finder desuden en rutchebane, en zip-line og flere andre aktiviteter på en lille afstikker fra ruten hos Pong Yaeng Jungle Coaster & Zipline på vejen op til Monthip Viewpoint, se afsnittet Udsigtspunkter nedenfor. Læs mere om zip-lines i artiklen Flyvetur i junglen.

Queen Sirikit Botanic Garden

Queen Sirikit Botanic Garden er en imponerende botanisk have, der rigeligt er et par timers stop eller mere værd, hvis du intereserer dig for planter eller natur. Det er Thailands ældste og vigtigste botaniske have, og den er enorm. Den breder sig over 10 kvadratkilometer. Det er cirka 100 gange det samlede areal af Botanisk Have og Statens Naturhistoriske Museum i København. Og nej, jeg er ikke kommet til at sætte et 0 for meget på.

Haven byder naturligvis på masser af udendørs planter, som du ikke ser udendørs i kolde Danmark, og her er en god håndfuld væksthuse med planter under mere kontrollerede klimatiske forhold. Væksthusene indeholder hver forskellige miljøer eller plantetyper, fx kødædende planter, orkideer, vandplanter, medicinske planter, kaktusser, tropiske planter og planter som bruges af stammefolk, som fx hmong og karen.

Queen Sirikit Botanic Garden har også en 500 meter lang gangbro, der byder på en fin udsigt over havens natur. Og her er vandreruter, fx en der fører dig forbi et lille vandfald, og en anden der fører dig gennem et område med mange forskellige arter bananplanter.

Queen Sirikit Botanic Garden er åben fra 8:30 til 16:30 alle ugens dage. Der opereres med turistpriser, omend det stadig er meget rimelige priser. En lokal voksen skal betale 40 baht (40 baht) for at komme ind, mens en voksen turist skal betale 100 baht (100 baht). Der er gratis adgang for alle under 12 år og alle over 60 år. Har du køretøj med, koster det 100 baht for en bil og 30 baht for en scooter/motorcykel.

Læs mere om Queen Sirikit Botanic Garden i artiklen Meget stor botanisk have.

Hvis botanisk have ikke har stillet din lyst til flotte og interessante planter, så finder du også Royal Rose Garden og Sai Nam Phueng Orchid Farm på loopet. Begge steder har gratis adgang, og begge steder byder på mad og drikke, du kan nyde til blomsterduften. Rosenhaven er åben fra 9-17 hver dag, mens orkidefarmen er åben fra 8-17.

Chiang Mai Erotic Garden

En lidt anderledes have med planter, blomster og kunstværker finder du på en afstikker godt 7 km og knap 15 minutters kørsel nord for Samoeng Loop. Chiang Mai Erotic Garden byder på erotiske planter og skulpturer i en stor og yderst velholdt have.

Haven er skabt af Katai Kamminga, og hun viser selv de besøgende rundt i haven og fortæller om de forskellige planter og skulpturer.

Den officielle pris for at besøge haven er 300 baht (300 baht), hvilket inkluderer en kop te eller kaffe samt en kage. Jeg slap dog med 200 baht (200 baht), og jeg kan se på nettet, at andre også er sluppet med den lavere pris.

Læs mere om den erotiske have i artiklen Chiang Mai Erotic Garden.

Mae Sa Waterfall

Trænger du til at blive kølet af, så kan du stoppe og tage et bad i Mae Sa Waterfall. Vandfaldet består af ti fald, og vil du køles ned, skal du stoppe og bade ved et af de nederste fald. Går du op til det øverste fald, bliver du ikke just kølet ned. Det er en hård gåtur i varmen.

Det er kun nogle af faldene, du kan bade i, andre er for farlige. Bad kun, hvis skilte fortæller, at det er tilladt at bade.

Du kan vælge mellem tre parkeringspladser. Parkerer du på den nederste parkeringsplads, skal du regne med omkring 40 minutters gåtur op til toppen, og cirka 25 minutter til nedturen. Vælger du den øverste parkeringsplads, springer du de nederste fald over, og du sparer dermed lidt på benkræfterne op til toppen.

Vandfald
Klik for at stoppe animation

Animationen til højre viser det øverste fald.

Sørg for ordentligt fodtøj, og medbring drikkevarer.

Mae Sa Waterfall ligger i en nationalpark, og som vanligt opererer den slags med særlige priser for turister. Lokale betaler 20 baht (20 baht) for voksne, turister skal betale 100 baht (100 baht).

Der skal desuden betales for køretøjet, 20 baht for scooter/motorcykel og 30 baht for en bil (henholdsvis 20 og 30 baht). Cykler kommer gratis ind – man har sikkert vurderet, at cyklister har lidt nok ved at trampe op ad bakkerne på loopet.

Jeg har også markeret et par mindre vandfald på mit kort over Samsoeng Loop, se nederst i artiklen. Men hvis du vil opleve virkeligt store og imponerende vandfald, finder du dem ikke på Samsoeng Loop. Brug i stedet en anden dag til at besøge Thailands højeste punkt, Doi Inthanon, hvor du finder flere imponerende vandfald på vejen op til toppen. Læs mere i artiklen Doi Inthanon.

Mae Sap Cave

Du finder Mae Sap Cave i Khun Khan National Park, cirka 10 km fra selve loopet.

Mae Sap Cave består af to huler i forskellig højde. Den nederste hule med en todelt indgang er forholdsvis lille og ikke specielt interessant. Den øverste hule er derimod noget mere farverig end de fleste huler, som du kan se på de nedenstående billeder.

Her er desuden stalakitter og flagermus, sidstnævnte forklarer også, at luften ikke føles speciel frisk i hulerne.

Jeg har læst om andre, der har benyttet en guide til at vise rundt. Der var ingen guider ved mit besøg, måske fordi det var tidligt på dagen, men det er nu heller ikke nødvendigt med en guide. Den store hule er ikke mere end cirka 150 meter dyb, og du kan ikke fare vild.

Men du har brug for kunstigt lys. Ganske vist er der hul i loftet i starten af den store hule, men det bliver hurtigt mørkt, når du går længere ind i hulen. I en lille bygning ved foden af bjerget, hvor der også er toiletter, er det muligt at leje hjelme med lys. Der var intet personale ved mit besøg, så jeg betalte intet for leje af hjelmen, men det skulle vist koste 20 baht (20 baht).

Som Mae Sa Waterfall så ligger hulerne også i en nationalpark, og det indebærer jo som bekendt højere priser for turister. Lokale betaler 20 baht (20 baht) for en voksen, en voksen turist skal betale 100 baht (100 baht). Der skal desuden betales for køretøjet, 20 baht for scooter/motorcykel og 30 baht for en bil (henholdsvis 20 og 30 baht).

Vil du se en endnu større hule, så kan du besøge Chiang Dao Cave, der ligger cirka 1½ times kørsel fra Chiang Mai by. Læs mere om den i artiklen Chiang Dao Cave.

Jordbær

Du finder en del jordbærfarme på loopet eller på små afstikkere. Jeg har ikke indsat dem på kortet, bare følg de skilte, du finder mest indbydende. Du har mulighed for at tage jordbærplanterne i nærmere åsyn og selv plukke jordbær, men der er også mange boder, hvor du kan købe jordbær, der er plukket, vasket og spiseklare.

De færdige jordbær er dog til nogle helt andre priser, end du er vant i vores jordbærsæson. Det koster omkring 250 baht (250 baht) for en bakke, der vel indeholder 4-500 gram jordbær. Og så smager de danske jordbær naturligvis meget, meget bedre.

Templer

Der findes en lille håndfuld templer på loopet. Det er ikke vildt store eller voldsomt imponerende templer, men hvis du er til templer, vil du måske alligevel stoppe og tage et eller flere i nærmere åsyn. Jeg har ikke markeret dem på kortet, du kan ikke undgå at se dem på turen.

Udsigtspunkter

Jeg har markeret et par udsigtspunkter på kortet, men der er naturligvis mange flere muligheder for fantastiske udsigter på loopet. Pas på ikke at blive distraheret af udsigten, mens du kører, koncentrer dig om vejen og trafikken. Hvis du vil nyde udsigten et sted, så stop så langt ind til vejsiden som muligt – men undlad at stoppe lige efter et sving eller en bakketop, hvor andre ikke kan se dig i god tid. Nedenstående billede er fra Samoeng Viewpoint, hvor der er parkeringsmulighed og en lille udsigtspavillon.

En værdig afstikker på ruten er op til Monthip Viewpoint, især hvis du kører tidligt på dagen, da du så kan nyde et flot syn af morgentåge i dalene.

Der er utallige campinglejre med tilbud om hytter og telte på vejen op til Monthip Viewpoint, hvis du vil overnatte og vågne til den flotte udsigt.

Gyldigt kørekort

Du skal have kørekort til motorcykel for at køre på scooter.

Har du et dansk kørekort med engelsk tekst, burde det reelt være gyldigt, hvis du er i Thailand i mindre end tre måneder, men det er ikke alle thailandske betjente, der ved det. Det vil derfor være en god ide at besøge borgerservice i din kommune og få et internationalt kørekort, det koster blot fra 30 kroner. Prisen kan afhænge af kommune, og om du skal have taget et billede. Har du et af de gamle danske kørekort uden engelsk tekst, så skal du omkring borgerservice. Det internationale kørekort skal fremvises sammen med dit danske kørekort, hvis du bliver stoppet.

Der er ofte politikontroller på loopet, og hvis du ikke har et gyldigt kørekort, får du en bøde. Bøden er ikke afskræmmende høj, og normalt vil du få lov at køre videre, når du har betalt. Så politiet er faktisk ikke den største grund til at have et gyldigt kørekort, det er derimod forsikringen.

Rejs aldrig uden en god rejseforsikring, der dækker dine planlagte aktiviteter, læs mere i artiklen Husk rejseforsikring! Uden gyldigt kørekort, vil din forsikring ikke dække skader på ting eller personer. Tingskade kan koste en del penge, men det kan være ekstremt dyrt, hvis du kommer til skade og skal behandles eller måske ligefrem have sygetransport hjem. I værste fald kan det koste dig livet ikke at have en ordentlig og dækkende forsikring.

Google Map

Jeg har som nævnt lavet et kort på Google Maps, hvor jeg har indsat de ovennævnte seværdigheder og aktiviteter. Bemærk, at der findes mange flere aktiviteter og oplevelser end dem på kortet. Jeg har fx ikke indsat de mange spisesteder og jordbærfarme på kortet. Du kan ikke undgå at se dem på turen, så du må bare stoppe ved dem, du synes virker mest indbydende. Det samme gælder den håndfuld templer, du finder på loopet.

Tags: Chiang Mai - Samoeng - Motorcykel - Scooter - Natur - Jungle - Vandfald - Udsigt - Templer - Aktiviteter - Botanisk have - Backpacker

Andre artikler om aktiviteter i Thailand: