Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Sukhothai

Sukhothai var Thailands første hovedstad.

Tags: Sukhothai - Ruiner - Templer - Aktiviteter

Thailand har haft tre hovedstæder. Før Bangkok, var Ayutthaya hovedstad, og før Ayutthaya var Sukhothai hovedstad. Selvom Sukhothai blev forladt for mere end 500 år siden, kan du stadig besøge byen og dens tilbageværende ruiner.

Hvis vi skal være helt nøjagtige, har der været fire hovedstæder i Thailands historie. Efter Ayutthaya fald, oprettede Kong Thaksin en hovedstad i Thonburi ved bredden af floden Chao Phraya, men allerede 15 år senere flyttede kong Rama I hovedstaden over på den anden side af floden til Bangkok. Thonburi er for øvrigt forlængst blevet opslugt af Bangkok.

Siden 1960'erne har Thailand arbejdet på at restaurere det gamle Sukhothai. I juli 1988 blev Sukhothai Historical Park åbnet, og i december 1991 bev parken erklæret som verdensarv af Unesco.

Parken indeholder 193 ruiner fordelt på et 70 km² stort område. Området er inddelt i zoner, hvor den centrale zone på 3 km² er den mest populære. Her finder du bymure, voldgrave, søer samt ruiner af templer og et kongeligt palads. Det største og mest imponerede tempel er Wat Mahathat, der ligger ved siden af resterne af det kongelige palads (artiklen fortsætter under billederne).

Ruinerne i Sukhothai er ikke så mange, ikke så store og ikke så im­pone­rende som dem i Ayutthaya, men de er alli­gevel et besøg værd, hvis du inter­es­serer dig for Thailands historie, eller hvis du bare vil have tiden til at gå med at se noget nyt gammelt.

Den centrale zone er ikke større end, at du kan gå rundt, omend du nok vil foretrække at leje en cykel. Kommer du selv kørende hertil, kan du få bil/motorcykel/scooter med ind i parken. Vær opmærksom på, at det kan være meget varmt at gå på ruinjagt. Sørg for at medbringe drikkevarer og noget skyggefuldt til hovedet.

Du kan finde et fint kort over den gamle by på Sawadee.com. På siden kan du også læse lidt nærmere om de enkelte ruiner (på engelsk).

Thailand grundlægges

I middelalderen bestod vore dages Thailand af mange små by-kongeriger. Kongeriget Sukothai betragtes normalt som starten på Thailand.

Sukhothai betyder "daggry af lykke", og blev grund­lagt som rige i 1238. Konge­riget bredte sig først nord­på med ind­lem­melse af flere andre konge­riger under kong Sri Indra­di­tya, og senere under kong Ram Kham­haeng bredte riget sig langt sydpå. Men riget begyndte så småt at gå i op­løs­ning efter Ram Kham­haengs død i 1298. På kortet til højre kan du se, hvordan Sukho­thai for­modes at have set ud omkring år 1300, Sukho­thai er an­givet med orange farve.

Det var for øvrigt Ram Khamhaeng, der indførte Theravada-buddhisme som statsreligion, han står også som ophavsmand til det thailandske alfabet, og han betragtes i dag som Thailands grundlægger. Historikere har dog sat spørgsmålstegn ved hans rolle, fordi meget af vores viden stammer fra 1800-tallet og kan være opdigtet.

I 1378 var det endeligt slut for Sukhothai, da riget blev invaderet og underlagt af kongeriget Ayutthaya. Og i 1583 affolkedes Sukhothai, da Ayutthayas kronprins på grund af en krig og et jordskælv med magt flyttede befolkningen fra området sydpå. Men Sukhothai lever videre i form af ruiner og befolkes hver dag af turister.

Sådan kommer du til Sukhothai

Ruinerne fra det gamle Sukhothai ligger godt 400 km nord for Bangkok, cirka 12 km uden for en moderne by med samme navn og i en provins, der også bærer navnet Sukhothai.

De fleste overnattende turister tilbringer natten i den nye Sukhothai by, men der findes også hoteller i nærheden af den historiske park. Hvis du leder efter et hotel på en booking-tjeneste, så brug tjenestens kort til at se, hvor hotellet ligger.

Alternativt kan du overnatte på et hotel i byen Phitsanulok, der også agerer togstation mellem Bangkok og Chiang Mai.

Og netop toget er en af de mulige transportformer til Sukhothai. Toget fra Bangkok til Phitsanulok tager 5-7 timer, alt efter om du vælger et eksprestog. Du kan finde afgangs- og ankomsttider på Seat61. Du kan fra togstationen tage en bus videre til det nye Sukhothai, hvilket koster 50 baht og tager omkring 1 time.

Du kan køre med bus fra Bangkok til Sukhothai, men det vil jeg fraråde. Busserne er ikke det mest behagelige eller sikre transportmiddel til lange ture. Det kan desuden være en kold fornøjelse, hvis du tager en bus med aircondition, fordi chaufføren typisk vil benytte bussens aircondition til at holde hans mad på køleskabstemperatur - eller hvad der nu ellers er grunden til at han skruer helt op for kulden.

Hvis du insisterer på at tage bussen, så afgår den fra Bangkoks nordlige busterminal, Mo Chit 2. Turen tager omkring 7 timer, og den koster 300-400 baht. Der er normalt mindst én afgang i timen.

Du kan køre fra busstationen og ind til den nye Sukhothai med Songthaew for 50-75 baht, mens turen til det gamle Sukhothai koster omkring 150 baht. Der kører songthaews i fast bus-rutefart mellem det nye og gamle Sukhothai, turen koster 25 baht.

Du kan flyve til Sukhothai med Bangkok Airways, der ejer en lille privat lufthavn i Sukhothai. Flyveturen tager 1 time og 15 minutter, og den koster omkring 2000 baht for en enkeltbillet. Hertil kommer ca. 125 baht for en halv times bustur til den nye Sukhothai.

Kører du selv til Sukhothai, skal du regne med 5-6 timers kørsel fra Bangkok.

Du kan leje en cykel for omkring 50 baht til transporten mellem ruinerne. Du kan selvfølgelig også tage rundt i bil eller på scooter. Det koster 100 baht (100 baht) for adgang til Sukhothai Historical Park pr. person. Der skal også betales for cykel/scooter/bil. Prisen for en cykel eller scooter er 10 baht (10 baht). Åbningstider: 6:00-18:00.

Tags: Sukhothai - Ruiner - Templer - Aktiviteter

Andre artikler om aktiviteter i Thailand: