Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Khao Lak

Familieferie eller romantisk ferie for to.

Tags: Khao Lak - Phang Nga - Nang Thong Beach - Bang Niang Beach - Khao Lak Beach - Strand - Shopping - Nationalpark

Khao Lak er navnet på et distrikt, der ligger i provinsen Phang Nga lige nord for Phuket. Her finder du en række lækre tropiske strande, og de er knap så overfyldte som strandene på Phuket.

I Khao Lak er der dømt afslappende ferie, omend der er mulighed for enkelte aktiviteter til at afbryde de måske ellers for ensformige dage med sol og strand eller hotellets pool. Vil du have fest og farver, er det ikke her, du skal hen. Så skal du i stedet tage til Patong eller et af de andre mere populære turiststeder på Phuket.

Vil du på indkøb, kan du besøge byerne ved hovedvejen, der løber langs strandene. Især i La On, der ligger bag Nang Thong Beach, finder du utallige restauranter, butikker med badetøj og strandlegetøj – og rigtig mange skræddere. Jeg tror ikke, jeg har set så stor en koncentration af skræddere andre steder i Thailand som i Khao Lak.

Du finder såmænd også en McDonalds her (i La On), hvis du eller børnene bliver trætte af hotelmad eller de mange restauranters tilbud.

Er I omvendt lidt eventyrlystne, kan I gå på opdagelse blandt de lokales spisesteder, der ligger lidt væk fra turistområderne i byerne. Det kan være utroligt billigt at spise der. Men vær opmærksom på, at maden kan være stærk, og at hygiejnen ikke er helt som på de vestligt rettede restauranter.

Prismæssigt ligger Khao Lak på linje med Patong, der er et af de dyreste steder i Thailand. Men som turist fra Danmark vil du alligevel opfatte priserne som billige. Selv taxi-priserne vil synes billige, på trods af at de ellers ligger i den horrible ende efter thailandske forhold.

Aktiviteter

Selvom Khao Lak især indbyder til afslapning, så kan du også vælge at være lidt mere aktiv end en tomat, der er langt til modning i strandsolen. Nedenfor kan du læse lidt om nogle af de aktiviteter, du finder i og i nærheden af Khao Lak.

Læs også artiklen Bedste aktiviteter i Khao Lak.

Køber du en tur i en turbod, så husk at prutte om prisen, og tjek gerne priserne i flere turboder.

Dykning og snorkling

Fra Khao Lak kan du sejle ud til Similan-øerne, der regnes for et af verdens ti bedste dykkersteder. Her findes du også nogle af Thailands absolut bedste strande. Læs mere i artiklen Similan-øerne.

Du kan desuden finde dykker- og snorklingture til Surin-øerne og snorklingture til øen Tachai.

Har du ikke dykkercertifikat, kan du tage det i en af Khao Laks dykkerskoler.

Nationalparker

Khao Lak-Lam Ru National Park strækker sig fra pynten på vandsiden af hovedvejen mellem Sunset Beach og Khao Lak Beach og ind i landet på den anden side af hovedvejen. Nationalparken dækker et areal på 125 km2, og byder på flere høje vandfald og et bjergrigt terræn, hvis højeste punkt ligger lige lidt over 1.000 meter over havets overflade. Indgangen i Khao Lak giver dog kun adgang til den del af parken, som ligger ud mod vandet.

Khao Sok National Park og Khlong Phanom National Park ligger desuden forholdsvis tæt på Khao Lak. Turboderne i Khao Lak har tilbud med ture til Khao Sok National Park, hvor du kan bl.a. kan sejle i kano og tage på en trekking-tur i junglen.

Golf

Det thailandske militær ejer en 18-huls golfbane, der ligger tæt på de populære strande. Vil du bruge lidt mere tid på transport, kan du finde bedre (og dyrere) baner på Phuket. Du kan finde tilbud på golfture i turboderne.

Vandland for små og store børn

Hvis du og børnene bliver trætte af strand og natur og sand mellem tæerne, så kan I besøge vandlandet Andamanda Phuket, Vandlandet ligger midt på Phuket, så det tager cirka 1½ at køre dertil. Turboderne har ture til vandlandet.

På sightseeing i Phang Nga Bay

En rundtur i Phang Nga Bay er en fantastisk oplevelse. I hvert fald, hvis rundturen foregår på en langsom båd og med indlagte kanoture som beskrevet i artiklen Phang Nga Bay.

Jeg fandt ganske vist ikke den pågældende tur, sidst jeg var forbi Khao Lak i oktober 2022, men flere af turboderne hævdede, at de ville have dem, når der kom flere turister efter corona-pausen. Hvis du ser en Phang Nga Bay-tur i en turbod, så vil jeg kraftigt anbefale dig at tage på den. Det vil du ikke fortryde!

Bemærk, de fleste turister tror, at James Bond Island er den største oplevelse i Phang Nga Bay. Det er den ikke. Sørg for, at Koh Hong/Hong Island og også gerne Koh Panak/Panak Island er med på turen, og at der er kanoer med. Og hold dig fra speedbådturene!

Shopping

Der er ikke de helt vilde shoppingmuligheder i Khao Lak, men du kan da finde de sædvanlige turistting i byerne bag strandene. Er du til markedsstemning, skal du til Bang Niang, hvor du finder et udendørs marked med bl.a. mad, tøj og turistting. Her er åbent alle dage fra kl. 15:00 til 19:30, men de mest livlige dage er mandag, onsdag og lørdag.

Og så finder du som tidligere nævnt utallige skræddere i Khao Lak med tilhørende påtrængende sælgere uden for butikkerne. Hvis du have skræddersyet tøj med hjem, så læs lige artiklen Skræddersyet tøj, inden du bestiller noget.

Vil du have et større shopping-udbud, kan du tage bussen til Phuket Town på Phuket. Turen tager cirka halvanden time hver vej, så regn det som en heldagsudflugt.

Underholdning

En del restauranter byder på levende musik om aftenen. Det største udbud finder du i Bang Niang, der såmænd også byder på en kabaret med ladyboys, Moo Moo Cabaret.

Forvent ikke et vildt natteliv som i Patong, nattelivet her er afslappet og familievenligt.

Strandene

Khao Lak byder på mere end ni km strand fordelt på tre populære strande, Sunset Beach, Nang Thong Beach og Bang Niang Beach. Hele vejen langs strandene finder du hoteller og resorts, der tilbyder overnatning og nem adgang til stranden. Der er dog også en del hoteller og resorts, som ligger et stykke fra strandene, så tjek gerne placeringen af det valgte hotel på et kort, inden du bestiller.

Mange af strandhotellerne har desuden restauranter ved stranden, så du kan kildre smagsløgene, mens du fx nyder udsigten over strand og hav og en flot solnedgang.

Der findes også strande både nord og syd for de tre populære strande, heriblandt Khao Lak Beach, der har givet navn til hele området. Khao Lak Beach ligger syd for de populære strande. Den samlede længde på alle strandene er 25 km.

Strandene er ikke så overfyldte som de populære strande på Phuket, men du vil som regel ikke se dem helt så tomme som på mine billeder. Billederne er taget sidst i oktober, før turistsæsonen starter – der var meget langt mellem turisterne på strandene og i byerne, da jeg tog billederne.

Jeg starter med de mest populære strande i Khao Lak; de ligger nord for pynten med Khao Lak-Lam Ru National Park:

Sunset Beach

Sunset Beach ligger med sine cirka 700 meter lige nord for pynten med nationalparken Khao Lak-Lam Ru National Park. Bag stranden og dens hoteller finder du jungle på begge sider af hovedvejen. Der er ikke by med butikker langs hovedvejen som længere nordpå, så du er afhængig af hotellernes butikker og udbud – medmindre du vil gå op til byen La On, der ligger ud for Nang Thong Beach.

Der findes blot en lille håndfuld hoteller her: Khaolak Sunset Resort, Khaolak Palm Beach Resort, Khaolak Bay Front Hotel, Baan Krating Khaolak Resort, Khaolak Paradise Resort og Khaolak Wanaburee Resort.

Nang Thong Beach

Nang Thong Beach byder på en sine steder meget bred strand med fint, gyldent sand og roligt vand. Jo længere nordpå du kommer, jo mere groft bliver sandet.

De fleste besøgende tror fejlagtigt, at dette er Khao Lak Beach. Fejlen er forståelig, for den er den mest populære af strandene. Bag stranden finder du byen La On med masser af indkøbsmuligheder af fx strandting og skræddersyet tøj. Her finder du også masser af restaurationer med såvel internationale som thailandsk retter på menuen og nogle af dem tilbyder levende musik om aftenen.

Ud for den sydligste del af stranden finder du et lille fyrtårn, der er yderst populært at fotografere med solnedgangen som baggrund.

Der ligger en række hoteller direkte ud til Nang Thong Beach, fx Suwan Palm Resort, Sensimar Khaolak Beachfront Resort og de femstjernede Moracea by Khao Lak Resort og The Sands Khao Lak by Katathani Resort. Der ligger også en del hoteller omkring landevejen.

Bang Niang Beach

Bang Niang Beach ligger i forlængelse af Nang Thong Beach. Sandet er lidt mere groft her, og vandet ikke helt så roligt som ved Nang Thong Beach. Bag stranden finder du byen Bang Niang, der har det største udbud i Khao Lak, når det kommer til aftenunderholdning i form af levende musik, og det er også her, du finder ladyboy-kabaret'en.

Også ved Bang Niang Beach finder du hoteller langs stranden, fx Fanari Khaolak Resort - Sea Front Zone, Mukdara Beach Villa & Spa Hotel og Sudala Beach Resort samt de femstjernede Casa De La Flora og Ramada Khao Lak Resort. Der ligger desuden en del hoteller omkring landevejen. Bemærk, landevejen går ind i landet her, så der er et stykke at gå fra hotellerne ved landevejen og ned til stranden. Omvendt er der også et stykke at gå fra strandhotellerne og op til byen. Langt de fleste vil nok vælge at køre i stedet for at gå – læs afsnittet Sådan kommer du rundt i Khao Lak.

Khuk Khak Beach

Khao Laks turistområde spreder sig stille og roligt nordpå til Khuk Khak Beach, men her er stadig meget stille, og der er kun få hoteller i området. Stranden er bred og afbrydes en del steder af vandløb, der løber ud i havet. Der er ikke de store indkøbsmuligheder her, udover hvad hotellerne tilbyder, men Bang Niang og La On er ikke længere væk end 10-15 minutters kørsel.

Ved stranden finder du hotellerne Khaolak Orchid Beach Resort og Andamania Beach Resort. Der ligger også enkelte hoteller et stykke inde i landet.

Khao Lak Beach

Khao Lak Beach ligger syd for de populære strande, der i dag af mange betegnes som Khao Lak Beach. Syd for pynten med Khao Lak-Lam Ru National Park.

Stranden skråner mere end de populære strande, og er derfor nok mindre egnet til små børn, fordi det hurtigere bliver dybt.

Det er tydeligt, at vi her har at gøre med en af de mindre populære strande, for mens man, efter juntaen kom til magten, har haft travlt med at fjerne bølgebrydere af beton, bygninger og andet menneskeskabt fra strandene på Phuket, så havde de her travlt med at bygge en lang betonbarriere, da jeg var forbi.

Noget lignende gør sig gældende på den sydligere Posiedon Beach, hvor de var ved at bygge noget til servering direkte på stranden. Den der lever skjult, lever tilsyneladende godt.

Khao Lak Beach byder kun på en lille håndfuld hoteller: X2 Khao Lak Anda Mani Resort, The Briza Beach Resort, Khaolak Emerald Beach Resort & Spa og Khaolak Merlin Resort. Hvis du finder et hotel på en booking-tjeneste, så husk at tjekke placeringen på deres kort, da nogle hoteller kalder alle strande i Khao Lak for Khao Lak Beach.

Bonusstrand: Had Lek

Nu er strande jo smag og behag, men den bedste strand er måske ikke en af de ovennævnte strande. Hvis du er til en lille, aflukket naturstrand, så bør du besøge Had Lek, der ikke engang har fået et engelsk navn. Had Lek betyder lille strand. Det er en forholdsvis ukendt og godt skjult strand, der ligger i Khao Lak-Lam Ru National Park, hvorfor der ikke er nogen hoteller i nærheden af stranden.

Du finder vejen ned til Had Lek på hovedvejen, cirka 500 meter syd for indgangen til nationalparken. Eftersom stranden er en del af nationalparken, skal du betale indgang til parken for at besøge den. Det koster 200 baht (200 baht).

Sådan kommer du til Khao Lak

Khao Lak er et yndet rejsemål for de danske rejseselskaber, så du kan nemt finde charterrejser hertil, hvor du helt automatisk bliver fragtet helt frem til dit hotel. Men du kan selvfølgelig også selv arrangere din rejse med fly og leje af hotel særskilt, fx hvis du vil besøge flere steder på din ferie.

Arrangerer du selv din rejse, er det nemmest, hvis du lander i Phuket lufthavn. Den ligger kun en time kørsel fra Khao Lak. Taxi fra lufthavnen til Khao Lak koster omkring 1.200 baht (1200 baht). Vær dog opmærksom på, at nogle taxichauffører kan finde på at forlange en meget højere pris, som så måske kan forhandles ned.

Du kan selvfølgelig også komme til Khao Lak med bus fra Bangkok, men det vil jeg fraråde. Prisen er ikke afskrækkende, det koster cirka 1.300 baht (1300 baht), men du skal tilbringe 12 timer på landevejen, og det er lidt voldsomt, hvis du er på en 14 dages ferie. Langtursbusserne er heller ikke just kendt for deres sikre kørsel.

Sådan kommer du rundt i Khao Lak

Du har ikke så mange muligheder, hvis du vil rundt i området. Du kan gå, hvilket du nok hurtigt bliver træt af. Du kan tage en taxi i form af en songthaew. Eller du kan leje en scooter.

Songthaews i Khao Lak er meget dyre efter thailandske forhold. Du skal regne med at betale 150 baht (150 baht) for en kort tur med to personer – er I flere koster det typisk 50 baht (50 baht) ekstra per person. En tilsvarende tur med en taxi med aircondition ville i Bangkok koste 50 baht. Men sammenligner du med en dansk taxi er det billigt.

Det kan være fristende at leje en scooter. Det koster 200-250 baht (200-250 baht) om dagen, og det giver dig mulighed for selv at køre på opdagelse. Men læs lige først artiklen Le­je af scoo­ter el­ler mo­tor­cy­kel i Thai­land, og bemærk, at vejen gennem byerne er en hovedvej, hvor der køres stærkt, og hvor der også kører nogle meget store lastbiler.

Vil du forbi pynten syd for La On for at komme til Khao Lak Beach eller til militærets golfklub, så er det ikke en vej for begyndere. Vejen er snoet og kan være stejl, og her kører bilerne også hurtigt trods den manglende oversigt.

Tags: Khao Lak - Phang Nga - Nang Thong Beach - Bang Niang Beach - Khao Lak Beach - Strand - Shopping - Nationalpark

Andre artikler om steder i Thailand: