Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Chiang Rai

I Chiang Rai finder du både lys og mørke, og så ligger provinsen i Den gyldne trekant.

Tags: Chiang Rai - Chiang Mai - Gyldne trekant - Mae Kok - Templer - White Temple - Black House

Chiang Rai er navnet på såvel provinsen som dens hovedstad. Provinsen ligger i Thailands nordøstlige hjørne, hvor Thailand, Laos og Myanmar (Burma) mødes, ligesom grænsefloderne Ruak og Mekong mødes her. Området ligger midt i den berygtede gyldne trekant, som på et tidspunkt var verdens største producent af opium og heroin.

Du finder denne store Buddha på den thailandske del af grænseområdet.

I dag er narkoproduktionen så godt som ikke-eksisterende i Thailand, noget begrænset i Laos og også på retur i Myanmar. På den thailandske side er turismen nu i højsædet, omend der stadig smugles narkotika over grænserne og sydpå til Bangkok, hvorfra den fragtes videre ud i verden.

Ikke langt fra Buddhaen ovenfor finder du et opiumsmuseum, der fortæller om områdets "gyldne" fortid. Museet indeholder en lille opiumsmark, og meget mod sædvane så nedtones Thailands kedelige rolle i fortiden ikke.

På tur til Den Gyldne Trekant

Der er et stort udbud af udflugter af 1-5 dages varighed i Den Gyldne Trekant. De inkluderer typisk elefantridning og trekking i junglen og ad de gamle opiumsruter, sejlads på Mekong, besøg i diverse stammelandsbyer og besøg i Laos og/eller Myanmar. Det hele garneret med en fantastisk natur.

Du kan finde de forskellige tilbud med udflugter i turboder i Chiang Rai og i Chiang Mai. Du kan også finde dem på internettet, men de er typisk billigere i turboderne.

Bemærk, at hvis du tager på naturudflugt i dette område, vil det normalt være en god ide med vaccine, inden du rejser hjemmefra.

Hovedstaden Chiang Rai

I byen Chiang Rai finder du især to attraktioner, som du bør besøge. Begge skabt af lokale kunstnere, omend de befinder sig i hver sin ende af lysspektret. Hvid og sort.

Mest berømt er Wat Rong Khun, også kendt som The White Temple. Og man må sige, at templet lever op til det engelske navn. Det er meget, meget hvidt!

Templet er skabt som et livsprojekt af kunstneren Chalermchai Kositpipat. Og det er tydeligt, at der står en kunstner bag templet og ikke en "kedelig" arkitekt, fx går gangbroen op til templet over en skulptur med desperate arme, der rækker op fra jorden.

Skulpturen har givet templets sit thailandske navn, der kan oversættes til bækken af lidelse. Den symboliserer, hvor svært det er at holde sig på dydens smalle sti, og at alternativet er evig lidelse i genfødsel efter genfødsel.

Overalt finder du skulpturer og kustværker, langt de fleste er blændende hvide med lidt "spejl"-pynt, der får dem til at virke endnu mere blændende med hjælp fra solen - omend der er et par undtagelser, en af dem kan du se nedenfor:

Predatoren ovenfor undslap vist Schwarzenegger, til gengæld sidder den nu fanget her i græsplænen foran templet.

Efter al denne hvidhed trænger du sikkert til lidt modvægt, og det kan Chiang Rai heldigvis også byde på.

The Black House

Egentlig er The Black House, med det thailandske navn Baan Dam, ikke et enkelt hus, men en lille landsby med et meget dominerende hovedhus. Det kan være svært at vurdere størrelsen på hovedhuset på det første billede - jeg vil skyde på, at døren er omkring 4 meter høj - men billedet med langbordet, som går hele vejen gennem huset, på det næste billede, giver måske et lidt bedre indtryk af størrelsen.

Her findes desuden "små" satellitborde langs siderne af langbordet. Jeg skriver små i gåseøjne, fordi det nok er de færreste, der har en spisestue, hvor de ville kunne være. Men i forhold til langbordet, så virker de ikke så store. Det betyder ikke, at de ikke er imponerende med deres endestole, som er lidt udover det sædvanlige. De er lavet af bøffelhorn og udsmykket med et dyrekranium med horn.

Landsbyen er skabt af kunstneren Thawan Duchanee, som også boede der indtil sin død i 2014. Sortmalet og ufarvet træ er hovedingridienserne i landsbyen, garneret med masser af våben og dyr i form af skeletdele og skind/pels. Hvis man er pjevset i den henseende, bør man måske holde sig til The White Temple.

GPS til The White Temple 19.824093, 99.763754
Åbningstider: 8-18. Der opereres med dobbeltpriser. Der er gratis adgang for indfødte, mens udlændinge skal betale 50 baht (50 baht).

GPS til The Black House 19.992222, 99.860278
Åbningstider: 9-17. Adgang koster 80 baht (80 baht).

Transport til Chiang Rai

Hvis du kommer fra Bangkok er det nemmest at flyve til Chiang Rai, turen tager knap 1½ time. Der er flere selskaber at vælge mellem, så prisen er rimelig. En returbillet vil typisk koste dig mellem 1500 og 4000 baht. Bemærk dog, at de fleste selskaber flyver fra lufthavnen Don Mueang og ikke fra Suvarnabhumi, hvor du sikkert vil lande, når du ankommer til Bangkok.

Der kører ikke tog til Chiang Rai, så hvis du vil på skinner, skal du tage toget til Chiang Mai (ca. 12 timer) og så fortsætte derfra med bus (godt 3 timer). Eller du kan køre med bus direkte fra Bangkok til Chiang Rai (godt 11 timer). Bemærk dog, at lange busture er dræbende kedelige, og chaufførerne kører ikke altid lige hensynsfuldt eller sikkert.

Du kan også vælge det smukke vej til Chiang Rai, sejlende ad Mae Kok. Turen starter i byen Thaton, som du nemmest kommer til med bus eller taxi fra Chiang Mai. Læs i artiklen Smuk sejltur på Mae Kok.

I Chiang Rai kan du komme rundt med tuk tuk og songthaew, priserne er yderst rimelige her.

Hoteller i Chiang Rai

Der er et stort udvalg af hoteller i Chiang Rai, lige fra de meget luksuriøse og dyre til de meget billige. I den absolut dyre ende finder du Anantara Golden Triangle Elephant Camp & Resort, hvor priserne starter omkring 35000 baht for en nat. Men så er mad, drikkevarer og diverse aktiviteter som elefantridning og udflugter også inkluderet. Bemærk, at hotellet ikke ligger i Chiang Rai by men ved grænsen til Laos, hvor det er et godt udgangspunkt for udflugter i Den gyldne trekant.

Noget nærmere Chiang Rai by, men dog stadig et stykke uden for byen, finder du Pa Sak Tong, hvor priserne starter lige under 35000 baht for en nat i egen villa med privat gym, pool og spa.

Vil du have luksus i Chiang Rai by, kan du bo på Le Meridien, hvor priserne starter ved 3500 baht pr. nat eller Dusit Island Resort, der ligger på en lille ø ved Mae Kok, og hvor du kan komme helt ned på 2000 baht pr. nat.

Kan du nøjes med mindre end fem stjerner finder du en lang række hoteller til meget rimelige priser, du kan sagtens komme et pænt stykke ned under 500 baht pr. nat.

Klimaet i Chiang Rai

Mens man kun har to årstider i den sydlige del af Thailand, den våde og den tørre – begge er varme – så har man tre årstider i nord. Her kan rent faktisk være koldt. I december og januar kommer nattemperaturen ned under 15 grader, og selvom det måske ikke kan ryste en viking, så vil du se de indfødte med overtøj på efter solnedgang. Bemærk, at det bliver noget koldere i bjergene, så hvis du skal på udflugt, vil det nok være en god ide med lidt mere tøj end korte bukser og T-shirt.

Regntiden er noget mildere end sydpå, hvor der kan falde mere end ti gange den danske nedbør på en måned – i en gennemsnitlig dansk måned falder der ca. 60 mm. I Chiang Rai er der regntid fra maj til oktober, hvor det går værst for sig med op til 360 mm i august, mens juli og september også byder på regn i store mængder. Men som andre steder i Thailand falder regnen oftest i byger, og ofte om natten, så du vil muligvis slet ikke opdage, at det er regntid. Dagtemperaturerne ligger det meste af året lige under de 30 grader, mens den i december, januar og februar ligger omkring 20 grader og i april når op over 35 grader.

Tags: Chiang Rai - Chiang Mai - Gyldne trekant - Mae Kok - Templer - White Temple - Black House

Andre artikler om steder i Thailand: