Elefantridning

Mange har en drøm at at ride på en elefant, og den drøm kan du få opfyldt i Thailand.

Tags: Elefanter - Elefantridning - Dyrevelfærd

Elefantridning er et populært tilbud til turister i Thailand, og der findes elefantlejre, der lokker med elefantridning, på alle turistrejsemålene, men inden du bestemmer dig for en ridetur på et af de mægtige dyr, bør du tænke dig om en ekstra gang.

Elefanter er store og stærke, og de virker lige så tamme som heste. Men i modsætning til en hest, så har elefanten en svag rygsøjle, der ikke kan klare vægten fra en passager. Og det er selvfølgelig endnu værre, når ryggen belastes med en trækasse og 2-3 passagerer. Dyr viser ikke smerte på samme måde som mennesker, da det er et svaghedstegn, så du kan ikke umiddelbart se, at elefanten lider.

Hertil kommer, at elefanter ikke er tamme på samme måde som heste. Er de født i fangenskab, gennemgår de et træningsprogram, der skal lære dem at adlyde mennesker. Det kan bl.a. betyde, at ungen tages fra moderen, lænkes og efterlades alene uden mad, så den reagerer positivt, når dens mahout kommer med mad og lærer den kommandoer.

Voksne elefanter er typisk også lænket, når de ikke fragter turister, men de efterlades dog ikke alene og uden mad som ungen på billedet ovenfor.

Det er noget mere barskt, når der er tale om vilde elefanter, der skal tæmmes. De knækkes gennem et torturlignende forløb, kaldet phajaan, så de accepterer mennesker og deres påfund. Du kan se lidt af, hvordan phajaan foregår i den nedenstående video. Vær opmærksom på, at den indeholder stærke scener.

Indfangning af vilde elefanter er forbudt i Thailand, men der foregår en livlig handel med ulovligt indfangede elefanter, og elefanter som er indfanget i nabolande, fx Myanmar, og som derefter ulovligt er indført i Thailand. Der er nemlig gode penge i at tilbyde elefantridning til turisterne.

Nogle dyreværnsgrupper fraråder helt omgang med vilde dyr. Det betyder, at de ikke kun fraråder elefantridning, men også at man kommer tæt nok på elefanten til at tage en selfie eller klappe den. Den holdning er dog måske ikke den bedste for dyrene.

Der findes efterhånden en del elefantlejre i Thailand, hvor man ikke tilbyder ridning, men hvor man stadig kan komme tæt på dyrene. Elefanterne her er typisk nogle, som er købt fri fra en tilværelse som arbejdselefanter eller rideelefanter. Bliver turisterne væk fra den slags lejre, er der ikke penge til at fodre elefanterne, og de kan ikke klare sig selv i naturen. Resultatet vil være, at færre elefanter bliver købt fri.

Men tingene er ikke sorte eller hvide, den slags lejre har desværre også en negativ effekt. Når en elefant bliver købt fri, betyder det måske, at den tidligere ejer køber en ny, ulovligt indfanget elefant, og man er måske dermed med til at holde hjulene i gang for dyremishandlerne.

Du må derfor gøre op med dig selv, om du vil tage hensyn til elefanterne, og hvordan og hvor meget hensyn du vil tage. Har du lyst til at besøge en elefantlejr som ikke mishandler elefanterne, så tjek lejrens hjemmeside på nettet, og søg gerne på Google for at se, om der er dårlige erfaringer med lejren.

Tags: Elefanter - Elefantridning - Dyrevelfærd

Andre artikler om aktiviteter i Thailand: