Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Klong Ong Ang

Byfornyelse med renoveret kanal og nattemarked.

Tags: Klong Ong Ang - Aktiviteter - Bangkok - Kanaler - Mad - Shopping - Chinatown

Bangkoks kanaler er ikke just kendt for at være rene og indbydende, hvilket du kan læse mere om i artiklen Miljøbevidst i Thailand. Men der er en undtagelse i form af Klong Ong Ang, og flere vil komme til.

Klong Ong Ang (klong betyder kanal) var indtil for nylig en ildelugtende kanal, hvor det flød med affald. Omend det ikke var alle steder, kanalen var synlig. En del af den var dækket af en knopskydende overbygning, der bredte sig ud over kanalens sider, og som husede et indendørs marked.

Men i 2015 vedtog man et byfornyelsesprojekt; markedet skulle væk, kanalen oprenses, kanalsiderne forskønnes, og broerne over kanalen skulle renoveres. Vejene på begge sider af kanalen skulle også renoveres og forsynes med træer og planter, hyggelig belysning og vægmalerier.

Fem år og 275 millioner baht (275 millioner baht) senere var projektet færdigt, og resultatet er imponerende. Du finder et link til før-billeder længere nede på siden.

Flotte vægmalerier

Mange af vægmalerierne er inspireret af kvarteret og dets historie, kanalen ligger på grænsen mellem chinatown og det indiske kvarter Phahurat.

Nogle af vægmalerierne er dog inspireret af mere nutidig popkultur.

Besøger du Klong Ong Ang, så tjek også sidegyderne, flere af dem er også forsynet med vægmalerier, og de er populære som fotobaggrund. Her en gyde med selvlysende maling.

Det var dog ikke alle gyder, der var lige interessante, da jeg var forbi. Men mon ikke det kun er et spørgsmål om tid, før denne gyde også udsmykkes med flotte farver.

Nattemarked

Hver fredag, lørdag og søndag kl. 16 lukkes vejene langs kanalen for kørende trafik og indtages i stedet af et virvar af mennesker, der nyder en gåtur langs kanalen, hvor de kan shoppe i butikker og boder og ikke mindst nyde mad og snacks fra et utal af madboder og -vogne.

Klong Ong Ang og vejene langs kanalen bliver lidt mere festlige, når mørket er faldet på, og lys langs kanalen og vejene øger hyggen og markedsstemningen.

Du er nok bedst tjent med en video til at beskrive stemningen. Videoen indeholder musik, som jeg ikke kan vise her, så jeg har begrænset visningen til godt fire minutter. Vil du se alle 35 minutter, så se den på Youtube.

Ud over den levende musik, som er klippet væk i videoen, så vil du også finde andre former for underholdning, og du kan låne en kano og padle lidt frem og tilbage på kanalen. Det er gratis at låne en kano, du skal blot skrive dig op og så vente, til det bliver din tur.

Der er også mulighed for shopping og for at spise på den tværgående vej ved broen Saphan Han.

Flisesnyd

Kanalen er forbundet med Chao Phraya-floden ved Chao Phraya Sky Park – en anden seværdig nyskabelse i Bangkok.

Det sidste stykke vej langs kanalen ned mod Chao Phraya Sky Park er dog lidt mere sparsomt udført, i stedet for at lægge fliser har man nøjes med at male dem på vejen. Der er ikke marked på dette sidste stykke langs kanalen.

Kanalens historie

Ong Ang-kanalen er menneskeskabt, den blev opført i 1783 af Rama I og blev brugt til transport og salg af varer, ikke mindst pottemagervarer, hvilket også har givet navn til kanalen, ong ang (โอ่งอ่าง) kan oversættes til keramikskål.

Men varetransporten blev flyttet til vejene, og kanalen lå ubrugt hen, indtil omkring 1980, hvor et stykke af kanalen fik overdækning på. Overdækningen og vejene langs kanalen blev til Saphan Lek Market, et indendørs marked hvor man især kunne købe legetøj og spil.

Markedet og overdækningen blev ryddet i 2015, mens renoveringen af selve kanalen og vejene startede i 2018. Den renoverede del af Klong Ong Ang er knap 750 meter lang, den blev i 2021 præmieret med Asian Townscape Award for Landscape Improvement Project af UN Habitat, der er en organisation under FN.

Bystyret hviler ikke på laurbærene, flere kanaler skal renoveres, har man bestemt, heriblandt den 4,5 kilometer lange Klong Chong Nonsi.

Sådan finder du Klong Ong Ang

Du kan selvfølgelig altid tage en taxi til Klong Ong Ang, men hvis du vil slippe for trafikpropper, kan du i stedet tage den blå metrolinje og stige af på stationen Sam Yot. Tag udgang 1, og følg strømmen af mennesker de knap 100 meter til markedet.

Vil du slå to eller tre fluer med ét smæk, kan du besøge Chinatown Market i dagtimerne og så fortsætte til Klong Ong Ang. Der er blot cirka 150 meter fra den vestlige ende af Chinatown Market til Klong Ong Ang. Chinatown Market er et besøg værd, også selvom du kun vil ose.

Er du ikke bleg for en længere gåtur (eller en kort taxi-tur), kan du i stedet afslutte besøget på Chinatown Market i den østlige ende, herfra kan du gå en kort tur ud til Yaowarat Road, hvor du kan indtage din aftensmad i et af de kendte gadekøkkener. Du kan så afslutte aftenen ved Klong Ong Ang, der ligger knap 1 km mod vest (i køreretningen) ad den ensrettede Yaowarat Road. Der er masser af taxier, hvis du ikke orker eller gider at gå.

Vil du med metroen til Chinatown Market eller gadekøkkenerne, er stationen Wat Mangkon den nærmeste.

Du kan også tage en afstikker til Chao Phraya Sky Park og nyde Chao Phraya-floden ved solnedgang for så at vende tilbage til Klong Ong Ang-markedet. Du skal blot fortsætte sydpå langs kanalen; den ender ved en tværgående vej, og på den anden side af vejen er indgangen til en lille almindelig park og så Chao Phraya Sky Park.

Jeg har lavet et kort på Google Maps, hvor de her nævnte steder er indtegnet. Kortet indholder også shopping- og transport-muligheder med metro, skytrain og flodbusser i Bangkok.

Tags: Klong Ong Ang - Aktiviteter - Bangkok - Kanaler - Mad - Shopping - Chinatown

Andre artikler om aktiviteter i Thailand: