Street food og snacks

Thailand er kendt for billig og velsmagende street food.

Tags: Street food - Mad - Kultur - Bangkok - Hygiejne - På rejsen

Du kan købe street food og andet godt fra gadekøkkener, madboder og madvogne overalt i Thailand, dog især i byområder. Maden er ikke kun hurtigmad, som spises i ny og næ, som når vi andre frekventerer pølsevogne og pizzariaer; street food er ofte traditionelle thailandske retter, så det svarer til, at vi købte frikadeller med kartofler og sovs eller bøf med løg hos en madvogn.

Mange i Thailand spiser street food hver dag, fordi det kan være billigere, hurtigere og nemmere end at lave maden selv, og så smager maden også bedre end hjemmelavet mad. Prisen for en portion street food ligger typisk på 30-60 baht (30-60 baht).

Ifølge en undersøgelse, som analysefirmaet Nielsen har foretaget, køber den gennemsnitlige thailandske forbruger færdiglavet mad 56 gange om måneden. Det er fortrinsvis street food og færdigmad fra kiosker som fx 7-eleven, der fortæres, når thaierne køber færdiglavet mad.

Nogle gadekøkkener tilbyder borde og stole til kunderne, så maden kan fortæres som på en restaurant, men de fleste steder er der ikke mulighed for at sidde og spise maden.

I stedet leveres maden i små gennemsigtige plastikposer som dem på billedet til højre eller i flamingobakker eller -skåle. Du må så tage maden med dig hjem eller finde et egnet sted at spise den.

Udvalget af retter er stort, men ikke nødvendigvis hos det enkelte gadekøkken. Du vælger typisk ikke gadekøkken efter, hvor du vil spise, men efter hvad du vil spise. Mange gadekøkkener tilbyder nemlig kun en eller to retter, som de så har specialiseret sig i at lave til perfektion. Der er dog også gadekøkkener med så mange retter på menuen, at de næsten kan konkurrere med udvalget i en almindelig restaurant.

Maden tilberedes typisk, mens du venter, men du kan også købe færdiglavede gryderetter, som står klar i store gryder eller fade. Udvalget på billedet nedenfor hører til sjældenhederne, normalt finder du kun en enkelt eller to gryderetter i hvert gadekøkken.

Street food i Bangkok

Myndighederne i Bangkok har i de senere år arbejdet på at fjerne madvognene fra fortovene for i stedet at henvise dem til områder, hvor de ikke er til gene for trafikken og de gående. Det er lidt synd, for selvom madvognene kunne være til gene, så var de en del af storbyens charme.

Flytningen har også givet problemer for de lokale, for mange af de ansatte på kontorer og i butikker køber street food i deres frokostpause, og nu skal de bruge mere tid af deres pause på at hente maden.

Gadekøkkenerne i Chinatown i Bangkok har dog fået lov at overleve, muligvis fordi de fortrinsvis henvender sig til turister, og muligvis fordi de har fået hædrende omtale i flere internationale medier, bl.a. CNN. Læs også artiklen Spis på gaden i Chinatown.

Snacks, frugt, is og drikkelse

Det er ikke kun hele retter, der sælges fra madvogne. Du kan også købe snacks, fx i form af ristede insekter, soltørrede blæksprutter, pølser, kylling på pind og lækkerier som de hønsefødder, der tages frisklavede op af frituren på nedenstående billede.

Andre madvogne tilbyder drikkevarer, nogle tilbyder pandekager (roti) med fyld som fx banan, mens andre igen tilbyder frisk frugt som fx ananas og melon. Udvalget er stort og varieret.

Nogle madvogne er stationære, andre er stationære i åbningstiden, som de gammeldags pølsevogne i Danmark, og nogle køres rundt i jagten på kunder, sidstnævnte er typisk gældende for frugtsælgerne.

De omkringkørende vogne signalerer gerne deres ankomst ved hjælp af at båthorn.

Uanset om du vil købe snacks eller hele retter fra en madbod eller en madvogn, så vær opmærksom på, at hygiejnen ikke er, som vi kender den hjemmefra. Man ser overraskende få tilfælde af madforgiftning fra street food, men du kan sikre dig lidt bedre ved kun at købe mad fra steder, som de lokale køber fra. Hvis de lokale undgår et bestemt gadekøkken, så er der nok en grund til det. Køber du kød, så bed om at få kødet gennemstegt.

Tags: Street food - Mad - Kultur - Bangkok - Hygiejne - På rejsen

Andre artikler om Thailands kultur: