Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.
Loy krathong &
yee peng
Loy krathong/yee peng er en af Thailands vigtigste mærkedage.
Hvis du er i Thailand ved fuldmåne i november, kan du deltage i festlighederne i forbindelse med loy krathong. Og hvis du har mulighed for det, vil jeg kraftigt anbefale dig at opleve loy krathong i Chiang Mai i det nordlige Thailand.
Loy krathong er nok den vigtigste mærkedag for thaier, næst efter songkran. Man mødes om aftenen ved hav, floder, søer og andre steder med vand, hvor man søsætter små offerbåde, der er lavet af bananblade. Samtidig opsender man romantisk udseende flyvende lanterner.
Det hele garneres med flotte parader og skønhedskonkurrencer - thaierne elsker parader og skønhedskonkurrencer!
Loy krathong finder sted ved fuldmåne i den 12. måned efter den traditionelle thailandske månekalender, hvilket normalt er i november måned. I 2020 falder loy kratong den 31. oktober. I det nordlige Thailand er loy krathong kendt som yee peng, og der er vist ingen steder, hvor "dagen" fejres mere end i Chiang Mai, Nordthailands "hovedstad".
Jeg skriver "dagen" i gåseøjne, for i Chiang Mai varer festlighederne typisk tre dage. Det er også i Chiang Mai, du kan opleve opsendelse af flere tusinde lanterner på én gang, mere om det nedenfor.
Loy krathong har fået navn efter offerbådene, de hedder krathonger (en hentydning til lotusblomsten) og "loy" betyder "at flyde". Krathongerne laves traditionelt af bananblade og andre plantedele, de pyntes herefter med blomster og røgelsespinde. Ofte vil thaier placere en lille mønt i båden, inden den søsættes og et lille stykke afklippet negl eller hår som et symbol på, at man sender sine dårligdomme væk.
Man laver også store krathonger. De laves typisk på bestilling af et firma og bruges som udsmykning i en parade eller de udstilles og deltager så i en konkurrence om den flotteste krathong.
De flyvende lanterner er lavet af rispapir og deres opdrift sikres af en flamme, der skaber varm opdriftsluft som i en varmluftballon. De kan se meget romantiske ud. Og det kan være et fantastisk flot syn, når det gøres som i Chiang Mai.
Loy Krathong i Chiang Mai
I Chiang Mai kan de som sagt ikke nøjes med at fejre loy krathong på en enkelt aften. Her findes arrangementer spredt over tre dage, hvoraf de to byder på parader med flotte udsmykninger og klædedragter, som det kan ses på de nedenstående billeder. Klik for at nyde dem i stor størrelse.
Det hele kulminerer med, at man samles langs floden for at søsætte krathonger og på broerne over floden, hvorfra man opsender flyvende lanterner.
Hvor festligt loy krathong end er i Chiang Mai, så overgår det ikke en mere religiøs ceremoni, der finder sted lidt uden for byen. Her mødes man til religiøs fordybelse, mens en munk med en forførende blid stemme messer for mængden.
Munke og andre buddhister processerer undervejs rundt om scenen og en del af området, bærende på lysestager med både lys og vand. Det en smuk oplevelse, også selvom man ikke er buddhist.
Aftenen afsluttes med opsendelse af 10.000 flyvende lanterner på én gang. Det er et fantastisk syn, som desværre langt fra retfærdiggøres på de nedenstående billeder og video. Det skal opleves!
Selvom billeder ikke yder begivenheden retfærdighed, så tjek alligevel den store udgave af dem. Og tjek også nedenstående video, som er lavet af MrJackoxAU. Den giver et meget bedre indtryk af hele ceremonien og opsendelsen af de mange flyvende lanterner end mine billeder gør.
Dyr turistfælde
Selvom jeg vil unde alle at opleve ovenstående, må jeg alligevel trække lidt i land. Dels er det ikke almindelige buddhister, men nærmere en sekt, der afholder arrangementet. Og dels er arrangementet nu en dyr turistfælde.
Tidligere var der en gratis ceremoni, der var forbeholdt de troende og de turister, der fandt frem til den. Men der begyndte at komme flere og flere turister, sikkert på grund af beskrivelser som min ovenfor, og så begyndte man at arrangere et særligt arrangement for turister, som er temmelig dyrt efter thailandske forhold.
De første par år fandt begge arrangementer sted, så man kunne vælge at deltage i det gratis, hvis man kunne ramme dagen – det fandt typisk sted en uge eller to før yee peng, og man oplyste først datoen meget sent.
Men nu er opsendelse af lanterner forbudt på grund af flysikkerheden undtagen på selve yee peng, og så har det gratis arrangement måttet vige for det, som giver penge i kassen.
Hvis du vil opleve de mange lanterner blive sendt op, støtter du altså en sekt, og du betaler en ekstrem vild pris for det. Prisen for en billet er vist fra omkring 3000 baht og op. Det virker måske ikke så afskrækkende for en dansk pengepung med tanke på, hvad en koncertbillet kan koste i Danmark, men prøv at gange med 10, så kan du se, hvordan prisen er efter thailandske forhold.
Hertil kommer selvfølgelig, at det ikke længere er en reel ceremoni, men noget som laves for turister. Det svarer vel til at købe et plastikjuletræ på 1 meter for 3000 baht og så danse omkring det med børnene juleaften.