Veksling af kroner til baht

Skal jeg veksle til baht i Danmark? Og hvad med betalingskort?

Tags: Kreditkort - Før rejsen

Der er absolut ingen grund til at gå i banken eller andre steder i Danmark for at veksle til thailandske baht. Det er nemlig ikke gratis, sådan som de forskellige vekslings­steder gerne vil bilde dig ind! Selvom du måske slipper for veksel­gebyr, så slipper du ikke for at betale over­pris på kursen.

Visa/MasterCar

Sørg i stedet for at have et in­ter­na­tio­nalt be­ta­lings­kort som fx Visa eller Master­Card, og brug så hæ­ve­auto­ma­ter i Thailand til at hæve baht. Auto­materne fin­des alle ste­der, også i luft­hav­nens an­komst­byg­ning, hvor du med for­del kan fo­re­tage din første hæv­ning, så du fx kan be­tale for en taxi.

Når du bruger en veksel­automat afregnes med en bedre kurs, end når du veksler til kontanter i banken. Hertil kommer dog et gebyr på 150 baht til den thailandske bank, mens din egen bank typisk tager 30 kr. for Visa og 50 kr. for MasterCard. Slut­resul­tatet er, at det koster nogen­lunde det samme som at veksle til kontakter i banken. Dog forudsat, at du hæver maksimum­beløbet hver gang, da gebyret ellers vil udgøre en forholds­mæssig stor del af beløbet. Maksimum­beløbet på Visa er normalt 2.000 kroner, mens det på MasterCard normalt er 3.000 kroner.

Når det koster stort set det samme at veksle kontakter og at bruge kort, så er det altså ikke på grund af omkost­ningerne, at du skal undgå at veksle i Danmark. Fordelen med plastik­kort er, at du ikke skal gå rundt med mange kontanter på dig. Det vil være surt at få ødelagt ferien, fordi du for­lægger din pung eller får den stjålet.

Du kan desuden benytte betalings­kort i mange butikker og på hoteller, hvor du så sparer veksel­gebyret. Dermed bliver kortet billigere end en veksling i Danmark. Men vær opmærksom på, at de nogle steder opkræver et gebyr for at tage mod betalings­kort - især hoteller kan være slemme til dette. Hvis gebyret er højere end 2%, så er det billigere i en hæveautomat.

Plastikkort kan dog også stjæles - eller blive spærret af banken. Det er ikke usædvanligt, at kort spærres auto­matisk, hvis der foretages "mystiske" trans­aktioner i Østen. Det vil derfor være en rigtig god ide, hvis du/I med­bringer mindst to inter­nationale betalings­kort, så der er et ekstra, hvis der skulle opstå pro­blemer med det fore­trukne kort. Bemærk for øvrigt, at der ofte er til­knyttet en simpel rejse­forsikring til MasterCard; for­sikring og dækning afhænger af din bank.

Thailandsk bank

Thailandsk betalingskort

Rejser du ofte til Thailand, kan det betale sig med en konto i en thailandsk bank. Der er normalt ingen hæve­gebyrer, hvis du hæver i bankens egne automater, og du kan overføre til banken fra den danske bank via netbank. Det koster selvfølgelig gebyr og overkurs at overføre, men det er billigere end veksling af kontanter og brug af hæveautomater.

Vær dog opmærksom på, at det typisk er billigere at overføre danske kroner, så vekslingen til baht foregår i Thailand. Vekselomkostningerne er nemlig normalt billigere i Thailand end i Danmark. Spørg evt. dine banker om gebyrer og overkurs, så du ved, om det er billigst at overføre kroner eller baht i netop dit tilfælde.

Prisen for at overføre til en thailandsk bank afhænger af beløbets størrelse, da den dels består af faste beløb og af en procentsats (overkurs). Og begge dele svinger fra bank til bank.

For at sammenligne har jeg prøvet at overføre såvel baht som kroner. Da jeg overførte i baht, blev de samlede omkostninger cirka det halve af, hvis jeg havde vekslet til kontanter eller brugt Visa/Mastercard. Men besparelsen blev endnu større da jeg overførte kroner. Selvom beløbet denne gang var det dobbelte, var omkostningerne det halve. Det kostede altså cirka en ottendedel af, hvad det ville have kostet at veksle til kontanter eller bruge Visa/Mastercard.

Men spørg som sagt dine banker om deres gebyrer og overkurs. Jeg brugte Lån & Spar Bank og Kasikorn Bank til sammenligningen. Bruger du andre banker, kan forholdet være omvendt med hensyn til at overføre i kroner eller baht.

Det er op til den enkelte afdeling i de thailandske banker, om de vil oprette en konto for en udlænding. Selv i samme afdeling kan poli­tikken svinge alt efter årstid eller den aktuelle afdelings­leder. Men sædvan­ligvis kræves det, at du har et længere­varende visa og ikke kun en 30-dages opholdstilladelse.

Tags: Kreditkort - Før rejsen

Andre artikler med tips før rejsen:

Valutaregner

Indtast beløb i hele tal og uden tusind­adskiller:

Kroner -> baht
=

Baht -> kroner
=

Kursdag: Tirsdag d. 31. marts

Læs om veksling til baht.

Facebook

Facebook

Du kan finde Rejse til Thailand på Face­book.

Flotte billeder

Flickr

Flotte billeder

Se andres flotte bil­le­der fra Thai­land på foto­tje­nes­ten Flickr. På forsiden fin­der du de 15 nyeste bil­leder på Flickr med tag­get Thai­land og tagget Land­scape. Du kan klik­ke dig vi­de­re fra bil­le­der­ne, så du kan se de ori­gi­nale bil­le­der i stor størrelse.

Feed

Feed

Automatisk besked

Abonner på hjem­me­si­dens feed i din brow­ser for at få be­sked, når hjem­me­si­den op­da­te­res. Du kan læse mere om feeds på Ludvigs Hjørne.

Klima og vejr

Klima og vejr

Tjek vejret

Du kan læse om kli­maet i Thai­land på si­den Klima og vejr, hvor du også kan læse lidt om, at du skal tage vejr­ud­sigter med et gran salt. Få og­så hjælp til, hvor det er bedst at hol­de ba­de­fe­rie, hvis du skal afsted i den danske sommerferie.