Veksling af kroner til baht

Skal jeg veksle til baht i Danmark? Og hvad med betalingskort?

Tags: Kreditkort - Før rejsen

Der er absolut ingen grund til at gå i banken eller andre steder i Danmark for at veksle til thailandske baht. Det er nemlig ikke gratis, sådan som de forskellige vekslings­steder gerne vil bilde dig ind! Selvom du måske slipper for veksel­gebyr, så slipper du ikke for at betale over­pris på kursen.

Visa/MasterCar

Sørg i stedet for at have et in­ter­na­tio­nalt be­ta­lings­kort som fx Visa eller Master­Card, og brug så hæ­ve­auto­ma­ter i Thailand til at hæve baht. Auto­materne fin­des alle ste­der, også i luft­hav­nens an­komst­byg­ning, hvor du med for­del kan fo­re­tage din første hæv­ning, så du fx kan be­tale for en taxi.

Når du bruger en hæveautomat, afregnes der med en bedre kurs, end når du veksler til kontanter i banken. I automaten opkræves der dog et gebyr på typisk 150 baht (150 baht) til den thailandske bank, og din egen bank tager sikkert også et gebyr. Slut­resul­tatet er, at det koster nogen­lunde det samme som at veksle til kontakter i banken. Dog forudsat, at du hæver maksimum­beløbet hver gang, da gebyret ellers vil udgøre en forholds­mæssig stor del af beløbet. Maksimum­beløbet på Visa er normalt 2.000 danske kroner, mens det på MasterCard normalt er 3.000 danske kroner.

Der er dog et enkelt forbehold. Nogle hæveautomater vil foreslå dig at benytte deres kurs i stedet kursen som dit kortselskab tilbyder. Sig altid nej til det! Det gælder ikke kun i Thailand men i alle lande. Du kan se et eksempel på billedet nedenfor, hvor jeg i Malaysia skulle hæve malaysiske MYR på mit thailandske Visa-kort. Automaten vil have 4,5 procent i kursgebyr, hvilket er langt over, hvad fx Visa og Mastercard tager. Det rigtige svar på sådan en skærm er altså at vælge Proceed without conversion eller at afbryde og finde en anden automat, der ikke prøver den slags numre.

Når det koster stort set det samme at veksle kontakter i banken og at bruge en hæveautomat, så er det altså ikke på grund af omkost­ningerne, at du skal undgå at veksle i Danmark. Fordelen med plastik­kort er, at du ikke skal gå rundt med mange kontanter på dig. Det vil være surt at få ødelagt ferien, fordi du for­lægger din pung eller får den stjålet.

Du kan desuden benytte betalings­kort i mange butikker og på hoteller, hvor du så sparer veksel­gebyret. Dermed bliver kortet billigere end en veksling i Danmark. Men vær opmærksom på, at de nogle steder opkræver et gebyr for at tage mod betalings­kort – især hoteller kan være slemme til dette. Hvis gebyret er højere end 2%, så er det billigere i en hæveautomat.

Plastikkort kan dog også stjæles – eller blive spærret af banken. Det er ikke usædvanligt, at kort spærres auto­matisk, hvis der foretages "mystiske" trans­aktioner i Østen. Det vil derfor være en rigtig god ide, hvis du/I med­bringer mindst to inter­nationale betalings­kort, så der er et ekstra, hvis der skulle opstå pro­blemer med det fore­trukne kort. Bemærk for øvrigt, at der ofte er til­knyttet en simpel rejse­forsikring til MasterCard; for­sikring og dækning afhænger af din bank.

Thailandsk bank

Thailandsk betalingskort

Rejser du ofte til Thailand, kan det betale sig med en konto i en thailandsk bank. Der er normalt ingen hæve­gebyrer, hvis du hæver i bankens egne automater, og du kan overføre til banken fra den danske bank via netbank. Det koster selvfølgelig gebyr og overkurs at overføre, men det er billigere end veksling af kontanter og brug af hæveautomater.

Vær dog opmærksom på, at det typisk er billigere at overføre kroner, så vekslingen til baht foregår i Thailand. Vekselomkostningerne er nemlig normalt billigere i Thailand end i Danmark. Spørg evt. dine banker om gebyrer og overkurs, så du ved, om det er billigst at overføre kroner eller baht i netop dit tilfælde.

Prisen for at overføre til en thailandsk bank afhænger af beløbets størrelse, da den dels består af faste beløb og af en procentsats (overkurs). Og begge dele svinger fra bank til bank.

For at sammenligne har jeg prøvet at overføre såvel baht som kroner. Da jeg overførte i baht, blev de samlede omkostninger cirka det halve af, hvis jeg havde vekslet til kontanter eller brugt Visa/Mastercard. Men besparelsen blev endnu større da jeg overførte kroner. Selvom beløbet denne gang var det dobbelte, var omkostningerne det halve. Det kostede altså cirka en ottendedel af, hvad det ville have kostet at veksle til kontanter eller bruge Visa/Mastercard.

Men spørg som sagt dine banker om deres gebyrer og overkurs. Jeg brugte Lån & Spar Bank og Kasikorn Bank til sammenligningen. Bruger du andre banker, kan forholdet være omvendt med hensyn til at overføre i kroner eller baht.

Det er op til den enkelte afdeling i de thailandske banker, om de vil oprette en konto for en udlænding. Selv i samme afdeling kan poli­tikken svinge alt efter årstid eller den aktuelle afdelings­leder. Men sædvan­ligvis kræves det, at du har et længere­varende visa og ikke kun en 30-dages opholdstilladelse.

Tags: Kreditkort - Før rejsen

Andre artikler med tips før rejsen: