Veksling af kroner til baht
Skal jeg veksle til baht i Danmark? Og hvad med betalingskort?
Der er absolut ingen grund til at gå i banken eller andre steder i Danmark for at veksle til thailandske baht. Det er nemlig ikke gratis, sådan som de forskellige vekslingssteder gerne vil bilde dig ind! Selvom du måske slipper for vekselgebyr, så slipper du ikke for at betale overpris på kursen.
Sørg i stedet for at have et internationalt betalingskort som fx Visa eller MasterCard, og brug så hæveautomater i Thailand til at hæve baht. Automaterne findes alle steder, også i lufthavnens ankomstbygning, hvor du med fordel kan foretage din første hævning, så du fx kan betale for en taxi.
Når du bruger en hæveautomat, afregnes der med en bedre kurs, end når du veksler til kontanter i banken. I automaten opkræves der dog et gebyr på typisk 150 baht (150 baht) til den thailandske bank, og din egen bank tager sikkert også et gebyr. Slutresultatet er, at det koster nogenlunde det samme som at veksle til kontakter i banken. Dog forudsat, at du hæver maksimumbeløbet hver gang, da gebyret ellers vil udgøre en forholdsmæssig stor del af beløbet. Maksimumbeløbet på Visa er normalt 2.000 danske kroner, mens det på MasterCard normalt er 3.000 danske kroner.
Der er dog et enkelt forbehold. Nogle hæveautomater vil foreslå dig at benytte deres kurs i stedet kursen som dit kortselskab tilbyder. Sig altid nej til det! Det gælder ikke kun i Thailand men i alle lande. Du kan se et eksempel på billedet nedenfor, hvor jeg i Malaysia skulle hæve malaysiske MYR på mit thailandske Visa-kort. Automaten vil have 4,5 procent i kursgebyr, hvilket er langt over, hvad fx Visa og Mastercard tager. Det rigtige svar på sådan en skærm er altså at vælge Proceed without conversion eller at afbryde og finde en anden automat, der ikke prøver den slags numre.
Når det koster stort set det samme at veksle kontakter i banken og at bruge en hæveautomat, så er det altså ikke på grund af omkostningerne, at du skal undgå at veksle i Danmark. Fordelen med plastikkort er, at du ikke skal gå rundt med mange kontanter på dig. Det vil være surt at få ødelagt ferien, fordi du forlægger din pung eller får den stjålet.
Du kan desuden benytte betalingskort i mange butikker og på hoteller, hvor du så sparer vekselgebyret. Dermed bliver kortet billigere end en veksling i Danmark. Men vær opmærksom på, at de nogle steder opkræver et gebyr for at tage mod betalingskort – især hoteller kan være slemme til dette. Hvis gebyret er højere end 2%, så er det billigere i en hæveautomat.
Plastikkort kan dog også stjæles – eller blive spærret af banken. Det er ikke usædvanligt, at kort spærres automatisk, hvis der foretages "mystiske" transaktioner i Østen. Det vil derfor være en rigtig god ide, hvis du/I medbringer mindst to internationale betalingskort, så der er et ekstra, hvis der skulle opstå problemer med det foretrukne kort. Bemærk for øvrigt, at der ofte er tilknyttet en simpel rejseforsikring til MasterCard; forsikring og dækning afhænger af din bank.
Thailandsk bank
Rejser du ofte til Thailand, kan det betale sig med en konto i en thailandsk bank. Der er normalt ingen hævegebyrer, hvis du hæver i bankens egne automater, og du kan overføre til banken fra den danske bank via netbank. Det koster selvfølgelig gebyr og overkurs at overføre, men det er billigere end veksling af kontanter og brug af hæveautomater.
Vær dog opmærksom på, at det typisk er billigere at overføre kroner, så vekslingen til baht foregår i Thailand. Vekselomkostningerne er nemlig normalt billigere i Thailand end i Danmark. Spørg evt. dine banker om gebyrer og overkurs, så du ved, om det er billigst at overføre kroner eller baht i netop dit tilfælde.
Prisen for at overføre til en thailandsk bank afhænger af beløbets størrelse, da den dels består af faste beløb og af en procentsats (overkurs). Og begge dele svinger fra bank til bank.
For at sammenligne har jeg prøvet at overføre såvel baht som kroner. Da jeg overførte i baht, blev de samlede omkostninger cirka det halve af, hvis jeg havde vekslet til kontanter eller brugt Visa/Mastercard. Men besparelsen blev endnu større da jeg overførte kroner. Selvom beløbet denne gang var det dobbelte, var omkostningerne det halve. Det kostede altså cirka en ottendedel af, hvad det ville have kostet at veksle til kontanter eller bruge Visa/Mastercard.
Men spørg som sagt dine banker om deres gebyrer og overkurs. Jeg brugte Lån & Spar Bank og Kasikorn Bank til sammenligningen. Bruger du andre banker, kan forholdet være omvendt med hensyn til at overføre i kroner eller baht.
Det er op til den enkelte afdeling i de thailandske banker, om de vil oprette en konto for en udlænding. Selv i samme afdeling kan politikken svinge alt efter årstid eller den aktuelle afdelingsleder. Men sædvanligvis kræves det, at du har et længerevarende visa og ikke kun en 30-dages opholdstilladelse.