Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Koh Chang

Koh Chang er en populær ferieø for såvel udenlandske som indenlandske turister. Chang betyder elefant.

Tags: Koh Chang - Elefanter - Elefantridning - Strand - Jungle - Trat - Golf - Barpiger - Nationalpark

Koh Chang er den tredje mest populære ferieø i Thailand efter Phuket og Samui, og mens de to andre øer hovedsageligt tiltrækker udenlandske turister, så modtager Koh Chang også mange indenlandske feriebesøgende.

Koh Chang ligger i provinsen Trat, cirka 300 km sydøst for Bangkok. Der bor blot 5.000 indbyggere fast på øen, men i højsæsonen blegner de totalt i forhold til antallet af turister. Uden for højsæsonen, november til februar, kan her til gengæld føles meget tomt.

Koh Chang har noget for enhver pengepung, når det gælder overnatning, lige fra usle hytter til under 400 baht (400 baht) om dagen til luksus-resorts til langt over 5.000 baht (5000 baht) om dagen. Du finder strande med fred og ro, og strande med fest og farver hver aften og nat.

Koh Chang "opdages"

De første turister i form af backpackere fandt frem til Koh Chang i midten af 1970'erne, men masseturismen begyndte først omkring år 2000. Siden da er det til gengæld gået stærkt med udviklingen. Efter manges mening for stærkt. Der bygges nye hoteller og feriehytter overalt, og priserne er skudt voldsomt i vejret.

I dag er turisme øens vigtigste erhverv, men fiskeri har også stor betydning for øens økonomi. Her findes desuden gummiplantager og plantager med kokosnødder. Turisterne er både thaier og udlændinge, men selvom der er sket en stor udvikling i turismen i de senere år, så er det stadig langt fra på samme niveau som på Phuket og Koh Samui. Det skyldes ikke mindst, at cirka 85 procent af Koh Chang dækkes af nationalparken Mu Ko Chang National Park og derfor er fredet område.

De fleste hoteller findes på vestsiden af øen, hvor de bedste strande er. Det er også meget passende, fordi du så kan nyde de flotte solnedgange. Strandene på østsiden er ikke værd at nævne.

Strandene

De fleste kommer til Koh Chang på grund af strandene, som er lidt mere i pagt med naturen her end de mest populære strande på Phuket. Eftersom det meste af Koh Chang er udlagt som nationalpark, er støjende vandlegetøj ikke tilladt her. Her er altså ikke mulighed for jetski, bananbåde og lignende.

White Sand Beach

Når du ankommer fra færgelejet, er White Sand Beach den første strand, du kommer til, når du følger vejen sydpå på Koh Changs vestside. Byen omkring stranden er den mest turistudviklede. Ikke så meget som fx Patong og Kata/Karon på Phuket, men den kommer op på siden af de mindre populære strandbyer på Phuket og Samui. Her finder du alskens tilbud til vestlige turister, som fx skræddere, vestlig mad og turistboder. Og her findes også en klynge barer, kendt som Little Pattaya, hvor man kan leje en sengevarmer for natten.

Men det er nok ikke en sengevarmer, de fleste af turisterne kommer her for at finde. Da jeg var forbi Little Pattaya, ganske vist lidt uden for sæsonen og en aften med lidt småregn, var det ikke just fordi, der var vild gang i den. I de vel omkring 20 barer var der kun én gæst udover mig selv.

Savner du dansk øl på din ferie, kan du finde den slags og øl fra mange andre egne af verden i The White Elephant, der ligger nord for barområdet. Det er en nordisk bar med servering. De fortæller, at de har mere end 80 forskellige øl fra hele verden, heriblandt såmænd også lokale danske øl, fx fra Nørrebro Bryghus.

Den nordlige ende af stranden består af fint, hvidt sand og fine bademuligheder. Den sydlige ende af stranden er mere mudret og længere sydpå også stenet. Bor du i den sydlige ende, er du bedre tjent med hotellets pool eller en gåtur til den nordlige del af stranden.

Syd for stranden og på vej ud ad byen, finder du et udsigtspunkt med en lille bygning flankeret af antiluftskytsgeværer til ære for grundlæggeren af det thailandske søværn. GPS til udsigtspunktet: 12.093100, 102.277000.

Klong Prao Beach

Området omkring Klong Prao Beach er ikke nær så udviklet som ved White Sand Beach. Stranden er delt i tre dele af et par flodudløb, og vejen følger ikke stranden på samme måde som ved White Sand Beach. En god del af strandens længde drejer vejen ind på land, og den følger kun stranden i den nordlige og den sydlige ende. Booker du hotel ved Klong Prao Beach, så husk at tjekke placeringen på et kort først, da du ellers risikerer at skulle gå et pænt stykke for at komme ned til stranden.

Stranden er fin og børnevenlig med en meget svag hældning ud i vandet. Det er muligt at leje kano eller kajak her og selv padle ud til øerne Koh Yuak og Koh Pli, der er velegnede til snorkling.

Kai Bae Beach

Området omkring Kai Bae Beach er endnu mindre udviklet end de to nordlige strande. Og det selvom det faktisk var her, de første backpackere tog til. Stranden er også mindre indbydende end de nordligere strande. Men hvis du vil have fred og ro og bo i nærheden af en strand, er det her, du skal hen.

Lidt syd for Kai Bae Beach finder du et udsigtspunkt på denne placering, GPS: 12.0206, 102.292.

Lonely Beach

Efter at have kørt gennem det rolige – nogle vil sige kedelige – område omkring Kai Bae Beach, finder du mere liv og glade dage ved Lonely Beach, der sjældent lever op til sit navn. Det er her backpackerne flokkes i vore dage, og her finder du en strandfest hver dag i ugen. I hvert fald i højsæsonen.

Det er dog ikke kun backpackere, der finder frem til Lonely Beach, eller også er backpackere blevet mere magelige end i forne tider. Hvor der tidligere kun var usle hytter at leje ved Lonely Beach, kan man nu bo under mere komfortable forhold.

I den nordlige ende af stranden finder du Bhumiyama, som er et rigtigt hotel med pool og med priser, der svarer hertil. Lidt syd herfor finder du Siam Beach Resort, der gangske vist har hytter, men det er ikke helt de traditionelle backpackerhytter men derimod poolhytter omkring en pool med vandsprøjtende elefanter.

Hvis du vil have en mere gammeldags backpacker-stemning, skal du nok have fat i Siam Hut, som tager 480 baht (480 baht) pr. dag i højsæsonen for en hytte som dem på nedenstående billede. OBS! De er muligvis lukket siden mit sidste besøg, hjemmesiden er i hvert fald død.

Og selv her har moderniteten indfundet sig. Flere af hytterne har satellit-diske opsat.

Stranden er fin og velegnet til både badning, slikke solskin og til strandfester. Den er mindre velegnet til små børn end White Sand Beach og Klong Prao Beach, fordi det hurtigere bliver dybt, men hvis børnene skal have nattero, er det alligevel ikke her, de skal være.

Bai Lan Beach

Det er nok for meget at bruge ordet "strand" om Bai Lan Beach. Vil du have fred og ro og havudsigt, og hvis sand er mere til gene end til fornøjelse, så kan Bai Lan Beach være et besøg værd. Her findes dog også et firestjernet hotel, Mercure Koh Chang Hideaway, som har fået lavet sin egen lille, fine strand, som man kan besøge, hvis man bliver træt af poolen eller stenene på resten af Bai Lan Beach.

Aktiviteter

Koh Chang giver dig mulighed for forskellige aktiviteter, hvis du bliver træt af strandlivet. Her findes dykkerskoler, hvor du kan tage dykkercertifikat, elefantlejre, hvor du kan fodre og ride på de mægtige dyr, og her findes også nogle udsigtspunkter (se ovenfor), en zip-line, hvor du kan flyve mellem trætoppene, og en meget lang mole med et fyrtårn og diverse indkøbsmuligheder på vejen derud.

Bang Bao

Bang Bao ligger på den sydlige ende af Koh Chang, syd for alle strandede på Koh Changs vestside. Det en gammel fiskerlandsby, der efterhånden helt har overgivet sig til turismen. Du finder en række dykkerskoler her, hvor du kan erhverve dig et dykkercertifikat. Priserne kan sædvanligvis forhandles, især uden for sæsonen. Her er også både, der tilbyder snorklingture. Du behøver dog ikke bo i Bang Bao for at gå på dykkerskole, der er sædvanligvis transport fra dit hotel med i prisen.

Bang Bao har ingen strand, men du finder en meget lang mole med masser af turistboder og et fyrtårn, der sædvanligvis er aflåst. De første ca. 350 meter er molen overdækket og flankeret af turistboder, mens du på de sidste ca. 350 meter går i den nådesløse sol, dog med indlagte skyggefulde pavilloner, hvor du kan sidde og tage en slapper og en slurk af din medbragte drikkeflaske. På den første del af molen finder du såmænd også et hotel med hytter på pæle i vandet ved siden af molen, Oceanblue Guest house.

Elefantlejre

Med tanke på øens navn så finder du selvfølgelig flere elefantlejre her, hvor du kan få lov at ride på et af de mægtige, snabelbefængte dyr.

Du kan finde tilbud om besøg i elefantlejrene i turboderne, men inden du besøger en lejr, så læs lige artiklen Elefantridning, inden du bestemmer dig for en ridetur.

Diverse aktiviteter

Hvis din opfattelse af naturvandring i stedet indbefatter at slå til en lille hvid bold, så findes her en golfbane med 9 huller. Den hører til hotellet Siam Royal View, men du behøver dog ikke at bo på hotellet for at få lov at spille golf på banen. Golfbanen er konvertibel, om eftermiddagen "vendes" hullerne om, så du reelt får 18 huller i alt.

Tree Top Adventure tilbyder en zip-line, hvor du kan få lov at svæve på stålwirer mellem trætoppene. Bemærk, små børn kan ikke flyve her, Tree Top Adventure opererer med en minimumshøjde på 140 centimeter og en minimumsalder på 8 år. Det koster 800 baht (800 baht) pr. person og yderligere 150 baht (150 baht), hvis du skal hentes og bringes fra en af strandbyerne på øens vestkyst. Vil du selv finde frem til dem, har du her deres GPS-adresse: 11.986841, 102.298089.

Der ligger 52 øer omkring Koh Chang, og du kan besøge en håndfuld af dem på arrangerede dagture, eller du kan selv leje en speedbåd med kaptajn for en dag. Spørg i turboderne eller på dit hotel.

Koh Chang har en række vandfald, som du kan besøge. Der er ganske givet også et i nærheden af dit hotel. Vandmængden er dog meget afhængig af, hvornår på året du besøger Koh Chang. Ved afslutningen af den tørre sæson er de mindre imponerende. Der arrangeres desuden trekkingture ind i junglen, også her kan hotellet eller turboderne hjælpe.

Sådan kommer du til Koh Chang

Billigste transport til Koh Chang er med bus 999 fra Bangkoks østlige busterminal, Ekamai. Den stopper undervejs ved Suvarnabhumi Airport. Prisen er knap 300 baht (300 baht) til færgelejet. Hertil kommer så færgebillet og taxi til dit hotel, hvilket koster omkring 150 baht (150 baht). Den største ulempe med den løsning er, at du skal købe tre separate billeter for at komme til dit hotel, og at der kun er en enkelt daglig afgang med bus 999, kl 7:45 fra Ekamai og med stop i lufthavnen cirka 8:15.

Alternativt kan du tage en bus eller en minibus fra Suvarnabhumi lufthavn og direkte til din strand eller dit hotel på Koh Chang. Det tager 6-7 timer og koster omkring 1.000 baht (1000 baht). Har du en stor familie, kan du hyre en minibus med chauffør til jer selv, hvor I så også selv kan bestemme, hvornår der skal holdes pause undervejs. I burde kunne hyre en minibus for mellem 5.000 og 6.000 baht (mellem 5000 og 6000 baht). Koh Chang Mini Bus har nogle meget rimelige priser fra såvel lufthavne som andre steder og til bestemmelsesstedet på Koh Chang.

Du kan flyve fra Suvarnabhumi lufthavn til Trat. Turen tager en time og koster typisk fra omkring 2.500 baht (2500 baht) og op, men med tanke på ventetid i lufthavnene, og at du skal fra lufthavnen i Trat til færge og så senere til hotellet, så er det nok et spørgsmål, om dette kan betale sig. Ruten beflyves af Bangkok Airways.

Lokal transport

De fleste hoteller udlejer scootere, og der er utallige andre steder, der også udlejer scootere. Det koster omkring 200 baht (200 baht) om dagen. Men inden du beslutter dig for denne nemme transportmetode, så læs lige artiklen Leje af scooter. Vælger du alligevel at leje en scooter, så kør aldrig uden hjelm, selvom du stort set ikke vil se de lokale eller andre turister køre med den slags. Selvom Koh Chang er en ferieø, så sker her ulykker – både små og store. Hjelmen kan være forskellen på liv og død.

Vær opmærksom på, at der kræves kørekort til motorcykel for at køre på scooter i Thailand. Du vil sandsynligvis ikke få en bøde for at køre uden gyldigt kørekort, og skulle du blive stoppet af politiet, er bøden ikke særlig stor efter danske forhold. Men forsikringen dækker ikke, hvis du ikke har gyldigt kørekort, og det kan blive rigtigt dyrt, hvis du har et uheld.

Holder du dig til White Sand Beach, Klong Prao Beach og Kai Bae Beach er der ikke de store problemer i at køre på en scooter. Men nord og syd for de tre strande er der nogle bakker og hårnålesving, som ikke er velegnede for begyndere.

Vil du rundt mellem de forskellige strandbyer, kan du bruge de lokale "busser", songthaews. Det er varevogne, med et par bænke på ladet og plads til omkring 12 passagerer, og de fungerer både som busser og som taxi. Du kan nemt kende dem, da de er hvide og har et stort skilt med "TAXI" på.

Når de fungerer som busser, koster det mellem 50 og 200 baht (mellem 50 og 200 baht) pr. person at blive kørt mellem de forskellige strandbyer, alt efter hvor langt du vil. Der er opsat prisskilte i vognene.

Kører du med en songthaew, hvor der er andre passagerer, fungerer den som en bus. Hvis der ikke er andre passagerer, så spørg først chaufføren om prisen, da du så risikerer, at den fungerer som en taxi, og så er prisen en anden.

I højsæsonen og mellem de nordlige strande går der ikke så lang tid mellem busserne, så du kan blot vente i vejsiden til der kommer en forbi, og så vinke den ind til siden på thai-maner. Skal du til eller fra Bang Bao, kan der være noget længere ventetid, og er du der uden for højsæsonen er det ikke sikkert, der kommer nogen.

Klima

Højsæsonen falder i den "kølige" sæson, fra november til februar. Fra marts til maj er her varmt, måske kun et par grader mere end i den kølige sæson, men det føles af mere, og fra juni til oktober er her vådt.

Regnsæsonen starter så småt i maj, hvor der falder gennemsnitligt 365 mm nedbør, og den topper i september med over 500 mm. På en dansk gennemsnitsmåned falder der lidt over 60 mm. Vil du helt undgå regn, er december den bedste måned. Her vil du normalt ikke blive våd, medmindre du hopper i havet, poolen eller ind under bruseren.

Det skal dog tilføjes, at regnen ikke falder som i Danmark, læs mere i artiklen Klima og vejr.

Mere læsestof og flere billeder

Selvom denne artikel er lang og med mange billeder, så blegner den i forhold til, hvad Ian har lavet på sin hjemmeside iamKohChang.com (på engelsk).

Hvis du ikke har problemer med at læse engelsk, så besøg Ians side. Der finder du mange flere detaljer om de enkelte strande og om mange af feriestederne på øen. Ian skriver med et glimt i pennen og meget oplysende. Det er tydeligt, at han har boet på Koh Chang i mange år.

Tags: Koh Chang - Elefanter - Elefantridning - Strand - Jungle - Trat - Golf - Barpiger - Nationalpark

Andre artikler om steder i Thailand: