Chanthaburi

Provinsen med ædelsten, durian og delfiner.

Tags: Chanthaburi - Strand - Delfiner - Kirke - Durian - Ædelsten

De fleste vestlige turister ser kun Chanthaburi suse forbi, når de kører gennem provinsen på vej fra Bangkok til ferieøen Koh Chang. Men Chanthaburi er så absolut mere end en tissepause værd. Provinsen er en af Thailands rige provinser med ædelstene og durian-frugter som de vigtigste indtægtskilder.

Chanthaburi ligger cirka 200 km sydøst for Bangkok på den østlige side af den thailandske bugt.

I Chanthaburi kan du opleve weekendmarked med ædelsten i Chantabury by og en årlig ædelstensfestival; du kan deltage i en frugtfestival med durian som det vigtige omdrejningspunkt; se et delfinshow, hvor du også kan svømme med delfiner; og med placeringen ud til den thailandske bugt er her naturligvis også strande.

Centrum for ædelsten

Chanthaburi har produceret ædelsten, især rubiner og safirer, i mange hundrede år. Man har kunnet spore produktionen helt tilbage til 1400-tallet. Og selvom der ikke længere udbrydes så mange sten som tidligere, så er her stadig masser af aktivitet i branchen. Man besidder nemlig en høj ekspertise i forarbejdning af ædelsten, hvorfor sten fra andre dele af verden sendes hertil til forarbejdning.

Ædelsten

Der er naturligvis også en livlig handel med ædelsten i provinsen, hvor sælgere og købere fra andre lande valfarter hertil for at købe eller sælge deres rubiner, safirer, smaragder, agater, jade og andre ædelsten.

Kommer du forbi Chanthaburi by i weekenden, bør du stoppe og opleve byens weekendmarked. Det er ikke helt som de sædvanlige weekendmarkeder. Dels handles her ædelsten i boderne, eller rettere ved bordene, og dels er det ikke sælgerne, der sidder ved bordene. I stedet er det køberne, der sidder ved små borde med vægte, forstørrelsesglas og andet udstyr til vurdering af stenene, mens sælgerne går rundt for at finde den rigtige køber. Køberne har skilte stående, der fortæller, hvilke sten de er interesserede i.

Chanthaburi afholder en årlig ædelstenfestival mellem d. 8. og 12. december.

Søde, uudholdelige durian

Her afholdes også en årlig festival for provinsens anden store indtægtskilde, durian. Durian er en lidt speciel frugt, som er både kendt og berygtet for sin lugt. Ikke duft, men lugt. Du vil opleve hoteller i Thailand, som simpelthen forbyder durian på værelserne.

Durian

Men én ting er lugten, en helt anden smagen, så frugten er ganske populær. Chanthaburi står for knap halvdelen af produktionen af durian i Thailand og 27 procent af verdensproduktionen.

Festivallen er dog ikke kun forbeholdt durian. Det er en frugtfestival, hvor der bydes på alle hånde tropiske frugter såsom rambutan, mangostan, litchi, jackfrugter, longan, rød pitahaya (dragon fruit) og mango og mere velkendte frugter hjemme i Danmark som ananas og bananer, omend bananerne måske ikke helt ligner og smager som de sydamerikanske, vi er vant til.

Den årlige durianfestival finder finder sted i forbindelse med høsten, hvorfor den ikke falder på samme tid hvert år. Den starter typisk sidst i april eller først i maj og varer så en uges tid. Hvis du vil planlægge en tur til at passe med festivallen, kan du sende en forespørgsel til det ønskede hotel, så vil de kunne hjælpe med tidspunktet.

Delfiner m.m. i Chanthaburi

Hos Oasis Sea World kan du se delfin­show og svøm­me med del­finer. I mod­sæt­ning til nogle af de andre del­fin­show i Thai­land, så er man her op­mærk­som på dy­re­vel­færd. Læs mere om del­fi­nerne i ar­tik­len Svøm med delfiner.

Ikke langt fra Oasis Sea World finder du stran­den Laem Sing. Det er ikke en turist­strand, i hvert fald ikke ret­tet mod vest­lige turis­ter, så du finder ikke de tra­di­tio­nelle turist­lig­ge­stole med tilhørende parasol her. I stedet fin­der du borde og ligge­stole under træernes skygge og under halvtag af teltdug. Her sidder thaierne og nyder deres mad og medbragte hygge. I forbindelse med stranden ligger der en lille park med hyggelige pavilloner.

GPS til Laem Sing Beach: 12.479722, 102.065834.

Længere nordpå finder du Chao Lao Beach. Her er en fin lang strand, der ligger parallelt med en del af vej 4002 , men det er dog ikke på stranden, du finder den største trængsel af thaier. Dem finder du i stedet lige nord for stranden under en række skyggefulde træer. Her sidder de og hygger sig med medbragt mad, eller mad de køber på stedet.

GPS til Chao Lao Beach (de skyggefulde træer): 12.5711389,101.896385.

Er du katolik, vil du måske gerne besøge Thai­lands stør­ste kirke, der lig­ger i Chantha­buri by. Den første udgave af kirken blev byg­get i 1711 , og siden er den ble­vet ud­byg­get og om­byg­get ikke færre end fire gan­ge. Mest gen­nem­gri­bende ved sidste om­byg­ning i 1909, hvor den blev bygget i sin nu­væ­rende go­tis­ke stil. Kirken bærer det me­get ka­tol­ske navn Cathedral of the Immaculate Conception.

GPS til Chanthaburi kirke: 12.609306, 102.118611.

 

Tags: Chanthaburi - Strand - Delfiner - Kirke - Durian - Ædelsten

Andre artikler om steder i Thailand: