Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Pattaya

Pattaya er ikke kun for sexturister.

Tags: Pattaya - Jomtien - Chonburi - Klima

Pattaya er kendt som verdens største red light district, og det er ikke just ufortjent. Men byen har i de senere år gjort en del for at tiltrække almindelige turister, så den nu har meget andet at byde på end de utallige barer med piger, der kan lejes for kortere eller længere perioder.

Jeg skriver på denne side lidt om, hvad almindelige turister kan opleve i Pattaya. Vil du besøge Pattaya for sex-tilbudene, så læs artiklen Pattayas frække side.

Når Pattaya også besøges af mange almindelige turister, skyldes det dels de mange aktivitetstilbud, og dels at priserne er lavere her end fx på Phuket og i Bangkok, samtidig med at du her finder alt, hvad en vestlig turist kan ønske sig af bekvemmeligheder.

Du finder nogle af Thailands bedste golfbaner i nærheden af Pattaya, og her er masser af shopping-muligheder og turistseværdigheder. Her er såmænd også en strand.

Pattaya ligger i provinsen Chonburi på den østlige kyst af Thailandbugten – cirka 160 kilometer sydøst for Bangkok.

Helt frem til starten af 1960'erne var Pattaya blot en lille fiskerby. men det ændrede sig i løbet af Vietnam-krigen, hvor amerikanske soldater fra den nærliggende U-Tapao-base og andre baser begyndte at besøge byen på deres orlov. Det satte liv i kludene, og det var også hovedårsagen til udviklingen af den vestligt rettede prostitution.

Pattaya har i de senere år arbejdet aktivt for at prøve at lokke andre end sexturister til byen, så i dag kommer der i dag også mange almindelige turister til byen. Over halvdelen af turisterne kommer fra Rusland, Kina og andre asiasiske lande, og meget få af de turister kommer for sex-tilbudene. Pattaya er for øvrigt russernes foretrukne feriested i Thailand. I 2014 besøgte 1,7 millioner russere Thailand, og cirka halvdelen af dem holdt deres ferie i Pattaya. Pattaya er også populær som weekend-ophold for indbyggerne i Bangkok. Og der er nok at se på og opleve ud over sexindustrien.

Har du børn med, er Art in Paradise Pattaya, Mini Siam, vandland, dyreshows og zip-lining effektive tidsfordriv – sidstnævnte dog ikke for de helt små. Voksne kan beundre et ualmindeligt stort træhus, shoppe til både lands og til vands, spille golf, køre go kart, nyde en afslappende massage, lade sig overvælde af pompøse show med ladyboys og beundre en fantastisk botanisk have. Læs mere om de forskellige tilbud på siden Aktiviteter i Pattaya.

Pattaya er ikke bare Pattaya. Lige syd for byen ligger Jomtien, men de to byer er reelt vokset sammen til én by, og mange omtaler dem som én by. Hoteller og aktiviteter lokker også med det mere kendte Pattaya-navn, selvom de ligger i Jomtien. Det gælder fx for Pattaya Park Beach Resort, Pattaya Floating Market og Pattaya Dolphin World, der alle ligger i Jomtien.

Pattaya er kendt for at fejre det thailandske nytår længere og mere intenst end andre steder i Thailand. Er du helt vild med vandkamp, er det her, du skal hen, hvis du er i Thailand midt i april måned. Og ellers skal du nok holde dig væk fra Pattaya i den uge, som songkran varer her.

Får du trang til dansk mad i det fremmede, kan du besøge Kronborg, der har serveret dansk mad i mere end 34 år i Pattaya. Kronborg på Google Maps.

Strandbesøg

Den knap 3 km lange strand i Pattaya plejede kun at være for de mest desperate, eller dem som ikke orkede at bruge lidt tid på at besøge en ordentlig strand. Indtil sidst i 2018 så den sådan ud:

Men de lokale myndigheder har tilføjet en masse sand, så stranden nu er 35 meter bred og ser sådan ud:

Spørgsmålet er så, hvor længe det holder. Man var egentlig færdig med at tilføje sand midt i 2018, men kraftig regn under monsunen skyllede en god del af det ud i havet, så man måtte tilføje endnu mere sand. Og det har gentaget sig stort set hvert år siden.

Men skulle det værste ske, er Pattaya Beach ikke den eneste strand i området. Nærmest er Jomtien Beach, der ligger lige syd for Pattaya, blot 5-10 minutters kørsel fra den sydlige ende af Pattaya Beach.

Lige nord for Pattaya finder du Wong Amat Beach og Naklua Beach, og endnu længere nordpå finder du Bang Saen Beach, der er en populær weekend-strand for Bangkokianerne.

De pågældende strande opstiller parasoller på thai-vis, hvor de udgør et halvtag, og man sidder så enten på almindelige stole med små borde til maden eller liggestole af stof.

Men du kommer lidt nærmere en tropisk paradis-strand, hvis du i stedet tager på en sejltur ud til Koh Larn, også kaldet Coral Island. Farverne på billedet her snyder lidt, fordi der er mørke skyer for solen. Sandet er hvidligt og fint i modsætning til sandet på Jomtien Beach og de andre fastlandsstrande, hvor sandet er gulligt og mere groft.

Koh Larn ligger mellem 30 og 45 minutter væk fra Pattaya med en færge, som går fra Bali Hai Pier ved den sydlige ende af Walking Street. Færgen koster blot 30 baht (30 baht) pr. vej.

Hvis du har travlt, og du ikke har noget mod at blive rystet godt undervejs, kan du tage en speedbåd, den klarer turen på et kvarters tid, men den koster så til gengæld 150-300 baht (150-300 baht) pr. vej – nogle forlanger væsentligt mere, så aftal prisen først!

De fleste besøgende tager blot på dagtur, men det er også muligt at overnatte på et af øens hoteller.

Koh Larn lægger sand til fire populære strande, og de er langt bedre end strandene i Pattaya, Jomtien og de andre nærliggende strande på fastlandet. Der er også et par mere skjulte strande, du kan besøge, hvis du vil være alene.

En anden mulighed for dejlige, tropiske strande er Koh Samet, der ligger cirka én times kørsel sydpå fra Pattaya plus en halv times sejlads.

Koh Samet er en nationalpark, og det koster 400 baht (400 baht) pr. person for adgang til øen.

I stedet for at haste frem og tilbage, kan det anbefales at tage mindst én overnatning på øen.

Børneferie i Pattaya

Kan du holde børneferie i Pattaya? Jeg vil sige, at det dels afhænger af børnenes alder, og dels af hvor I Pattaya og omegn, I vil være.

Hvis det er små børn, vil de alligevel ikke forstå, hvorfor der går en del middelaldrende hvide mænd rundt med en ung thai-pige i hånden. Rent faktisk er der en del af de middelaldrende hvide mænd, der heller ikke forstår det. Og de små børn vil typisk sove, når nattelivet for alvor går i gang. Hvis det er større børn, undgår du nok ikke at tage en snak med dem – jo større, jo længere snak.

Børnene vil i hvert fald ikke kede sig i Pattaya, da der findes rigtig mange aktiviteter for børn, som det også fremgår af siden Aktiviteter i Pattaya. Men I skal nok vælge et hotel på landsiden af Third Road og ellers nord eller syd for det tegnede kort, du finder længere nede på siden. Tjek for en sikkerheds skyld også anmeldelserne af det valgte hotel, inden du booker.

Bemærk, at de danske charterselskaber ikke tilbyder ferieture til Pattaya. Det er familievenlige selskaber, og de har fravalgt Pattaya på grund af nattelivet.

Klimaet i Pattaya

Pattaya har tropisk savanneklima, hvilket betyder, at der her er tre årstider. Den kølige i november–februar, den varme i marts og april og den våde i maj–oktober. Du skal ikke tage "kølige" alt for bogstaveligt, da temperaturen typisk ligger over 30 grader om dagen hele året rundt. Men i den kølige årstid er der ikke så fugtigt, og så føles det ikke så varmt som i den varme årstid. Nattemperaturen ligger normalt over 20 grader året rundt.

Regntiden er ikke så slem som i visse andre egne af Thailand. Kun i september og oktober falder der mere end 200 mm, og det er for ingenting at regne i forhold til fx ferieøen Samui, der topper med over 500 mm. Selvom de 200 mm også kan lyde skræmmende for en dansker, der er vant til 60 mm om måneden, så er det ikke så slemt, som det lyder. Regnen falder ofte som korte byger, så du vil kun sjældent opleve heldagsregn i dansk stil. Læs mere om klimaet i Thailand i artiklen Klima og vejr.

Sådan kommer du til Pattaya

Der kører tog fra hovedbanegården i Bangkok, Krung Thep Abhiwat Central Terminal, til Pattaya (endestation Ban Plu Ta Luang), men toget bør nok være dit sidste valg, medmindre dit plastikkort er meget tyndslidt, eller du vil prøve at køre i tog i Thailand. Toget koster blot 31 baht (31 baht), til gengæld tager det næsten fire timer om at komme frem. Der kører kun ét tog i døgnet og kun på hverdage, og du skal tidligt op for at komme med det, eftersom det forlader Bangkok ved 7-tiden om morgenen. Tilbageturen starter ca. kl. 14:20.

Bussen er noget hurtigere end toget, den tager omkring et par timer. Du kan tage en bus direkte fra Suvarnabhumi Airport til Pattaya. Du kan desuden komme med bus fra Bangkoks nordlige busterminal (Mo Chit) og den østlige busterminal (Ekamai). Busturen koster omkring 150 baht (150 baht).

Endnu hurtigere går det med taxi, og prisen for den cirka 120 km lange tur er egentlig ikke afskrækkende, hvis du har prøvet at køre i en dansk taxi. Der køres ikke med taximeter, når du kører uden for Bangkok, i stedet skal du forhandle en fast pris. Du bør kunne forhandle dig til en fast pris på 1.500 baht (1500 baht) for turen fra Suvarnabhumi til Pattaya, inklusive evt. vejafgifter. Prisen er 200-300 baht (200-300 baht) højere, hvis du vil til/fra selve Bangkok. Du kan spørge en tilfældig taxi, eller du kan bestille en vogn på nettet. Bestiller du på nettet, kan prisen komme længere ned, tjek afsnittet om bestilt vogn i min artikel om transport fra Suvarnabhumi Airport.

Pattaya har rent faktisk også en lufthavn, U-Tapao, men den benyttes hovedsageligt af charterturister fra Rusland og Kina. Der er ingen flyruter fra Bangkok til U-Tapao.

Sådan kommer du rundt i Pattaya

Det er forholdsvist nemt at finde rundt i den centrale del af Pattaya, lige så snart du har forstået det overordnede gittersystem af veje. Når du ser på kortet fra stranden, kommer først Beach Road, så Second Road og Third Road og så endelig Sukhumvit Road. Mange små veje forbinder vejene, mens der er tre store veje på tværs, North Pattaya Road, Central Pattaya Road og South Pattaya Road. Beach Road er ensrettet sydpå, mens Second Road er ensrettet nordpå. Klik på kortet nedenfor for at se det i stor størrelse (bemærk, kortet er ikke målfast).

Vejkort over Pattaya

Den nemmeste måde at komme rundt i Pattaya på er at hoppe på en af de utallige baht-busser. Det er songthaews, der agerer bus, og som kører i fast rutefart. Desværre er det ikke altid let at gennemskue, hvor de enkelte baht-busser kører hen. Det kan derfor være en god ide at have styr på, hvor du vil hen, fx ved at følge turen på Google Maps på din mobil (brug et thailandsk simkort), og så hoppe af, hvis bussen ikke kører den rigtige vej. Du finder så nemt en ny bus, der kører i den rigtige retning.

Prisen pr. tur er 10 baht (10 baht) internt i Pattaya, og 20 baht (20 baht) for de længere ture, fx for en tur til Jomtien syd for Pattaya. Du kan nemt risikere at skulle med to eller tre busser for at komme frem til dit mål.

Baht-busserne kan også fungere som taxi, og så er prisen højere. Spørger du chaufføren, om han kører til et bestemt sted, risikerer du, at han fungerer som taxi – også selvom der er andre passagerer i bussen.

Hvis du ser en tom baht-bus, og du vil benytte den som taxi direkte til dit bestemmelsessted, så aftal en pris med chaufføren på forhånd. Holder du dig i selve Pattaya, bør det ikke koste mere end 50 baht (50 baht). Fra Pattaya til Jomtien koster det 100-120 baht (100-120 baht), afhængig af hvor i Pattaya du starter.

Pas på de parkerede baht-busser. De agerer typisk taxi, og mange af dem venter blot på en uvidende turist, som de kan flå. En parkeret baht-bus, der allerede har passagerer, er ikke farlig på samme måde. Her venter chaufføren sikkert blot på at få bussen fyldt op, før han kører.

De kørende baht-busser vil typisk dytte, når de kører forbi dig, for at gøre dig opmærksom på, at der er kørelejlighed. Vil du stoppe en baht-bus, rækker du blot armen ud, skråt nedad og vifter med hånden. Vil du af en baht-bus, skal du blot trykke på en af klokkerne, der sidder på undersiden af taget, så stopper chaufføren, så snart det er muligt.

Du betaler, når du stiger af – gå op til chaufføren på passagersiden (mod fortovet), og betal ham gennem vinduet. Sørg for at have småpenge, da det er ikke sikkert chaufføren kan eller vil give tilbage på sedler. Selvom der er faste priser, når baht-bussen kører som bus, afholder det ikke enkelte chauffører fra at afkræve mere, hvis de fornemmer, at du ikke kender systemet. Betal 10 baht, når du står af (hvis det var en kort tur), og begynd så at gå. Chaufføren vil så typisk kun sige noget, hvis han mener, det var en lang tur.

Hotel

Når du booker hotel, er det vigtigt, at du har styr på placeringen. Dels fordi hotellet måske slet ikke ligger i Pattaya, selvom det har Pattaya i navnet, og dels af hensyn til nattelivet. Vil du undgå nattelivet og prostitutionen, er du nok bedst tjent med at finde et hotel i Jomtien, og ellers i hvert fald væk fra de værste områder i Pattaya. Og omvendt, hvis du vil til Pattaya på grund af de frække aktiviteter, er du nok bedst tjent med at finde et hotel tæt på dem.

På siden Pattayas frække side har jeg et kort over go go-barer og barer, sammenlign med dit hotels placering på bookingtjenestens kort, og book så enten tæt på eller langt fra alt efter dit ønske.

Bemærk, kortet indeholder ikke alle barer – du finder pigebarer overalt i Pattaya og såmænd også i Jomtien, omend ikke i samme udstrækning. Læs derfor også anmeldelserne om hotellet, da de måske kan fortælle dig, om du har valgt et familievenligt område, eller om der ligger en go go-bar på hver side af hotellet.

Bookingtjenester byder normalt både på kort over hotellets område og på anmeldelser.

Google Maps

Jeg har lavet et kort over Pattaya med seværdigheder og andet interessant i Pattaya og omegn. På kortet kan du finde de steder, jeg har omtalt i denne og de andre artikler om Pattaya. Kortet har tre lag, som kan slås til og fra: Aktiviteter, Shopping og Frække aktiviteter.

Tags: Pattaya - Jomtien - Chonburi - Klima

Andre artikler om steder i Thailand: