Klima og vejr

Thailands klima er ikke som det danske med fire årstider. I syd har de kun to og i nord tre.

I hele Thailand gælder det, at det er varmt hele året rundt, og en del af året er det også vådt. Men der er ikke lige varmt eller lige vådt alle steder. Nedenfor kan du læse nærmere om klimaet og vejret og få et par tips til, hvor du skal holde din ferie, hvis du fx vil til Thailand i den danske sommerferie. Du kan læse mere om de lokale klima- og vejrforhold på siderne om de forskellige steder.

To klimaer

Thailand lægger grund til to forskellige klimaer. I den sydlige og sydøstlige del er der tropisk monsunklima, det gælder for populære feriesteder som fx Phuket, Koh Chang og Samui. I Midt- og Nordthailand er der tropisk savanneklima, det gælder fx for Bangkok og Chiang Mai.

Groft sagt kan du tegne en vandret streg lige syd for Bangkok, nord for er der tropisk savanneklima med tre årstider, syd for er der tropisk monsunklima med to årstider.

Forskellen på de to klimaer er først og fremmest, at tropisk monsunklima sædvanligvis har en mere ensartet temperatur året rundt, mens der er større temperaturudsving i et tropisk savanneklima. Det kan du fx se, hvis du sammenligner Phuket og Chiang Mai. På Phuket er der ikke er mere end et par graders forskel på såvel dag- som nattemperaturer året rundt. I Chiang Mai i nord svinger dagtemperaturen omkring seks grader i årets løb, mens nattemperaturen svinger ni grader. Her vil du typisk se de lokale gå rundt med overtøj om aftenen, hvor temperaturen kan komme ned mellem 10 og 15 grader.

Bemærk, at i bjergrige områder, kan temperaturen falde endnu mere, den kan endda komme ned under frysepunktet om natten. Skal du på trekkingtur med overnatning i bjergene i januar i det nordlige Thailand, kan du ikke nøjes med korte bukser og en T-shirt.

Årstider

De tre årstider i nord: Fra november til februar er der varmt og tørt. Fra februar til maj er der endnu varmere og tørt, og fra maj til november er der varmt og vådt.

De to årstider i syd er der henholds varmt og tørt og varmt og vådt. Der er lidt forskel på årstiderne på øst- og vestkysten af landtangen ned mod Malaysia. På Phuket (vestkysten) varer regntiden fra april til og med oktober, mens der på Samui (østkysten) falder mest regn mellem september og december.

Regntid

Både tropisk monsunklima og tropisk savanneklima har regntid. Regntiden i Thailand varer typisk fra starten af maj og til sidst i oktober. Den værste måned er de fleste steder september, hvor der de værste steder kan falde over 600 mm regn. Det er cirka ti gange så meget som på en normal dansk måned.

Regntiden er dog ikke lige slem alle steder, ikke kun på grund af de to forskellige klimaer, men også på grund af regionale forskelle. Vil du fx på badeferie i den danske sommerferie, kan du med fordel vælge Samui eller Hua Hin, hvor monsunen ikke rammer så hårdt, fordi de to steder ligger i læ af fastlandet, hvorimod monsunen har mere frit spil på Phuket. Forskellen kan især ses i nedbørsmængderne: På Phuket falder der gennemsnitligt 258 mm nedbør i juli, mens der falder 116 mm på Samui og 93 mm i Hua Hin.

Selvom nedbørsmængderne er noget større, end vi er vant til herhjemme, behøver du ikke frygte, at du kommer til at opholde dig inden døre på hotellet i hele ferien. Regnen falder sjældent som en dansk heldagsregn, i stedet vil du opleve kraftige byger, som varer mellem 10 og 30 minutter. Det er slet ikke sikkert, du vil bemærke bygerne, da de nogle gange falder om natten eller sidst på aftenen.

Jeg har for vane med at rejse rundt i Thailand på scooter i oktober og nogle gange også en del af september og november, og det er yderst sjældent, at jeg har måttet køre i regnvejr eller udskyde en køretur. Den største ulempe ved at køre rundt på den tid af året er, at du kan se forholdsvis mange skyer på mine billeder.

Dermed ikke sagt, at du ikke kan risikere heldagsregn eller endda flere dages heldagsregn i træk i regntiden. Hvis du vil være helt sikker på at få en solrig og tør ferie, med undtagelse af selvvalgte dyp i en pool eller i havet, så kom til Thailand i højsæsonen, der varer fra november/december til marts/april. I januar og februar vil der være meget langt mellem bygerne.

Vil du på ferie uden for højsæsonen, så undersøg klimaet for de steder, hvor du gerne vil hen. Du kan læse mere på mine sider om de enkelte steder. På DMI kan du finde vejrudsigter, hvor du for nogle steder også kan finde klimadata med de gennemsnitlige temperaturer og nedbørsmængder for de enkelte måneder.

Du kan finde lignende data på Wikipedia, fx på siden om Samui, og på Yahoo Weather. Men husk, at regnen ikke falder som herhjemme - selvom nedbørsmængderne ser skræmmende ud, er det ikke så slemt, som hvis det var i Danmark. Og selvom regnen er lige så våd som den danske, er den ikke så kold.

Luftfugtighed

Men en ting er varme og regn, en helt anden luftfugtigheden. Selv i højsæsonen kræver luftfugtigheden lige lidt tilvænning, typisk en dag eller to. Du lærer også hurtigt fordelen ved at tage mere end ét brusebad om dagen.

Reelt set er luften ikke mere fugtig i Thailand end i Danmark. Det er sammenkoblingen af varme og luftfugtighed, der gør en forskel. I Danmark er luftfugtigheden højest i vinterhalvåret.

En høj luftfugtighed gør det sværere at svede, og det vil derfor føles varmere, end det egentligt er. Hvis temperaturen er 32 grader, vil den med en luftfugtighed på 60 procent føles som 34 grader, med en luftfugtighed på 80 procent vil den føles som 40 grader. Læs mere på DMI's side med hedeindeks.

Luftfugtigheden er egentlig ikke slem om dagen, i hvert fald ikke uden for regntiden. I højsæsonen er det især efter solnedgang, at du vil mærke effekten. Sidst i april i Bangkok kan luften om aftenen nogle gange føles så tyk, som at du kan skære i den med en kniv.

Fun facts og knap så fun facts

Bangkok er verdens varmeste hovedstad. Og det selvom flere andre hovedstæder ligger tættere på ækvator. Selv hvis vi holder os til samme område, ligger Malaysias hovedstad, Kuala Lumpur, tættere på, mens Singapore stort set ligger direkte på ækvator. I henhold til Wikipedia er den årlige gennemsnitstemperatur i Bangkok 29,13 grader, i Kuala Lumpur ligger den på 28,2 grader, mens den i Singapore ligger helt "nede" på 26,98 grader. Der er en lang række hovedstæder i Mellemøsten og i Afrika, hvor det bliver meget varmere om sommeren, men dér bliver det til gengæld også koldere om vinteren, så gennemsnittet bliver lavere.

I Chiang Mai har de endnu en årstid, smogsæsonen. Den varer typisk fra sidst i februar og kan vare frem til starten af maj, og den kan lægge en kraftig dæmper på fornøjelsen ved at opholde sig i Chiang Mai. Afbrænding af marker og skov omkring Chiang Mai sammen med forurening fra trafikken, manglende regn og bjerge til at holde på det hele, resulterer i en tyk dyne af smog over byen. Den kan være meget ubehagelig, og tvinge besøgende til at tilbringe det meste af tiden inden døre. Og det er jo nok ikke det, du kommer til Thailand for.

Vejrudsigter

Du skal tage vejrudsigter for feriestederne med et gran salt. Den smule regn, der falder i højsæsonen falder som byger, og som i Danmark, er det meget svært at forudsige, hvor bygerne vil falde. Når du ser en 7-dages vejrudsigt, vil du ofte se bygesymboler foran solen alle dage. Virkeligheden er dog langt fra så slem. Der er ganske stor chance for at bygerne falder et andet sted, end hvor du er. Og skulle de endelig falde hos dig, varer de ikke så længe.

Jeg opholder mig typisk på Phuket i højsæsonen, og selvom vejudsigten ofte siger risiko for byger hver dag, så er det meget normalt, at der går et par måneder, hvor jeg ikke ser en eneste regndråbe.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, så skriv i forummet. Du er også mere end velkommen til at hjælpe andre i forummet med dine erfaringer.

Tags: Klima - Vejr - Bangkok - Phuket - Samui - Chiang Mai - Pattaya - Koh Chang - Regntid


Facebook/Google+

facebook/Google+

Du kan finde Rejse til Thailand på Face­book, og jeg har en per­son­lig pro­fil på Google+, hvor du kan læ­se om mi­ne an­dre hjem­me­si­der samt få be­sked, når jeg op­da­te­rer no­get på en af dem.

Elefantridning
Tags: Elefantridning - Dyrevelfærd
Elefantridning Elefantridning er et populært tilbud til turister i Thailand, og der findes elefant­lejre, der lokker med elefant­ridning, på alle turist­rejse­målene, men inden du bestemmer dig for en ridetur på et af de mægtige dyr, så læs lige denne artikel.
Koh Lanta
Tags: Koh Lanta - Strand - Dykning - Dyrevelfærd - Krabi - Elefantridning - Snorkling - Trang
Koh Lanta Koh Lanta er et af dan­sker­nes mest popu­lære ferie­steder i Thailand. Læs mere om Koh Lanta og de mange uspolerede strande, mulige akti­viteter, klima, transport og meget mere.
Strande på Koh Lanta
Tags: Koh Lanta - Strand - Krabi
Koh Lanta, strande Læs om Koh Lantas mange uspo­lerede strande og over­nat­nings­mulig­heder nær strandene. På mange af strandene kan du bo i en bungalow lige bag stranden, men der findes selv­følgelig også luk­sus­ho­tel­ler på Koh Lanta.
Khao Lak, fredelig ferie
Tags: Khao Lak - Nang Thong Beach - Bang Niang Beach - Strand - Shopping - Aktiviteter - Phang Nga
Khao Lak Khao Lak er sær­de­les vel­eg­net til en fa­mi­lie­fe­rie el­ler en ro­man­tisk fe­rie for to. Fe­rie­om­rå­det lig­ger cir­ka en ti­mes kør­sel nord for fe­rie­øen Phuket, men her er me­get mere frede­ligt og ro­ligt. Læs mere om Khao Lak, stran­dene og mu­lige ak­ti­vi­teter i området.
Pattaya er ikke kun for sexturister
Tags: Pattaya - Jomtien - Chonburi - Klima
Pattaya Pattaya har fået et ry som sex­mekka, og selv­om det ikke just er ufor­tjent, er det ikke kun sex­turister, der kan have glæde af Pattaya. Her kom­mer fx rigtig mange tu­ris­ter fra Rusland og andre østlige lande, og de kommer ikke så meget for at deltage i de natlige akti­vi­teter. Læs mere om Pattaya, og hvad byen ellers har at byde på.
Klima og vejr i Thailand
Tags: Klima - Vejr - Bangkok - Phuket - Samui - Chiang Mai - Pattaya - Koh Chang - Regntid
Klima og vejr Thailands kli­ma er ik­ke som det dan­ske med fi­re års­ti­der. I syd har de kun to og i nord tre. Læs me­re om kli­maet og vej­ret i de for­skel­lig­e egne af Thai­land. Om regn­tiden, og hvor slem den egent­lig er, og hvor­når den ram­mer de for­skel­lige steder.
Koh Chang, Thailands tredje mest populære ferieø
Tags: Koh Chang - Elefantridning - Strand - Barpiger - Golf - Trat - Jungle
Koh Chang Koh Chang er den tredje mest popu­lære ferieø i Thai­land efter Phu­ket og Samui, og mens de to andre øer ho­ved­sa­ge­ligt til­træk­ker uden­land­ske tu­ris­ter, så mod­ta­ger Koh Chang og­så man­ge inden­land­ske ferie­be­sø­gende. Læs om de for­skel­lige stran­de og byer på Koh Chang og om for­skel­lige ak­ti­vi­tets­mu­lig­heder på øen. Koh Chang betyder for øvrigt Elefantøen.
Ao Nang Beach, Skandinaviens sydligste provins
Tags: Krabi - Ao Nang Beach - Strand - Noppharat Thara Beach - Railay - Klima
Ao Nang Beach Ao Nang Beach lig­ger i pro­vin­sen Krabi, ikke langt fra Phi Phi Islands og Phuket. Selv­om na­tu­ren ik­ke just lig­ner den dan­ske, så vil Ao Nang Beach al­li­ge­vel vir­ke un­der­ligt be­kendt. Det vrim­ler nem­lig med hø­je, blon­de skan­di­na­ve­re, og det er ik­ke uden grund, de flok­kes her. For her findes alt, hvad hjertet kan begære hos en tro­pisk turist, fan­tas­tis­ke strande, masser af spæn­dende ak­ti­vi­teter og nogle fan­tas­tiske solnedgange.
Bang Saen Beach
Tags: Chonburi - Strand - Bangkok
Bang Saen Beach Hvis du ophol­der dig i læn­ge­re tid i Bang­kok, og du får lyst til at få sand mel­lem tæ­erne, så kan du gøre som de lokale ind­byg­gere og tage et smut til Bang Saen Beach i pro­vin­sen Chon­buri. Læs mere om stran­den, og hvor­dan den ad­skil­ler sig fra de sæd­van­lige turiststrande.
Ædelsten, durian og delfiner ...
Tags: Chanthaburi - Strand - Delfiner - Kirke - Durian - Ædelsten
Chanthaburi De fleste vest­li­ge tu­ris­ter ser kun Chan­tha­buri suse for­bi, når de kø­rer gen­nem pro­vin­sen på vej fra Bang­kok til ferie­øen Koh Chang. Men Chan­tha­buri er så ab­so­lut mere end en tis­se­pau­se værd. Pro­vin­sen er en af Thai­lands rige pro­vin­ser med ædel­ste­ne og du­rian-frug­ter som de vig­tig­ste ind­tægts­kil­der. Her er også stran­de og mu­lig­hed for at svøm­me med delfiner.
Priser i Thailand
Tags: Priser - Mad - Shopping - Piratkopier - Massage - Elektronik - Patong - Solcreme
Priser Jeg har samlet en række priser på for­skel­lige varer og ydelser, så du nem­me­re kan regne ud, hvor man­ge lom­me­pen­ge du skal have med til Thailand. Du finder priser for mad, be­klæd­ning, vel­være og di­ver­se for­nø­den­he­der såsom sol­be­skyt­tel­se. Du kan også læse lidt om køb af elek­tro­nis­ke dimser i Thailand.
Nong Khai
Tags: Nong Khai - Isaan - Mekong - Laos - Sala Kaew Ku
Nong Khai Provinsen Nong Khai ligger i Thai­lands Nord­øst­li­ge hjø­rne, langs Mekong-floden, der agerer grænse til Laos.

De fles­te tu­ris­ter i Nong Khai stop­per blot en dag eller to på vej til eller fra ho­ved­sta­den Vien­tiane i Laos via den godt 1 km lange Friend­ship Bridge over Mekong. Men Nong Khai har også andet at byde på end en grænse­bro. Her er fx fred og ro, yderst rime­lige priser og ingen turist­fælder. Og så er man glade for festivaller!
Chiang Mai
Tags: Chiang Rai - Chiang Mai - Templer - Gyldne trekant - Shopping - Aktiviteter - Go-go - Barer - Natklubber - Bøsser
Chiang Mai Hvis du bliver træt af de meget turis­tede rejse­mål i det syd­lige Thailand, hvor skræd­dere, mas­sage­kli­nik­ker, restau­ran­ter og andre, som vil sælge sine ydelser, kon­stant plager dig, så kan du over­veje at besøge Chiang Mai. Chiang Mai er den kul­tu­relle hoved­stad for det nordlige Thailand.
Chiang Rai
Tags: Chiang Rai - Chiang Mai - Templer - Black House - White Temple - Gyldne trekant - Mae Kok -
Chiang Rai I Chiang Rai finder du både lys og mørke, og så ligger provinsen i Den gyldne trekant. Læs, hvad du bør se og opleve i Thailands nordligste provins og i dens hovedstad med samme navn.
Patong
Tags: Patong - Fiskeri - Shopping - Mad - Strand - Massage - Tuk tuk - Aktiviteter - Bangla Road - Barpiger
Patong Patong er den mest po­pu­læ­re fe­rie­by på Phu­ket. Her fin­der du en 2½ km lang strand, mu­lig­he­der for shop­ping og om af­te­nen un­der­hold­ning på den far­ve­strå­len­de Bang­la Road. Læs om Pa­tongs man­ge til­bud til så­vel fa­mi­lier som til en­li­ge rejsende.
Sommerferie på Samui
Tags: Samui - Strand - Aktiviteter - Chaweng - Lamai - Bophut - Klima - Surat Thani
Samui Skal du til Thai­land i den dan­ske som­­mer­­fe­­rie, vil Sa­mui væ­re et bed­re valg end Phu­ket, i hvert fald vejr­­mæs­­sigt. Læs me­re om Thailands næst­stør­ste ø og de for­skel­lige ferie­mål og sevær­dig­heder på øen.
Kongebyen Hua Hin
Tags: Hua Hin - Strand - Golf - Shopping - Prachuap Khiri Khan
Hua Hin Hua Hin er en popu­lær fe­rie­by for så­vel thai­er som for uden­­land­­ske tu­­ris­­ter. Det er også her Thai­lands konge bor. Byen er desuden hjem­sted for mange uden­­land­­ske pen­­sio­nis­­ter, der har valgt at bo­sæt­te sig i Hua Hin for at nyde pen­­sio­­nist­­li­­vet i en mere be­ha­­ge­­lig tem­­pe­­ra­­tur end i deres hjemland.
Daseferie i Ban Krut
Tags: Ban Krut - Strand - Natur - Prachuap Khiri Khan
Ban Krut Ban Krut er et forholdsvist nyt turistområde, der endnu ikke er blevet alt for turistet. Her finder du en dejlig, uspoleret strand til en perfekt daseferie.
Naturferie på Koh Phayam
Tags: Phayam - Strand - Natur - Jungle - Ranong
Koh Phayam Koh Phayam ligger langt væk fra verdens trængsler og problemer. Her kan du bo i en lille hytte på stranden og være ét med naturen.
Cha-am
Tags: Cha-am - Strand - Shopping - Phetchaburi
Cha-am Cha-am er ikke en fest­by for tu­ris­ter, her fin­der du thai­landsk fred og ro - og en strand, der er me­get po­pu­lær blandt thaier.
Karon og Kata
Tags: Phuket - Karon Beach - Kata Beach - Bus - Surf - Shopping - Strand
Karon og Kata Karon og Kata byder på familievenlig ferie på ferieøen Phuket. Her finder du fred og ro, og både Karon Beach og Kata Beach er blandt Phukets bedste strande. Læs mere om, hvad de to feriebyer har at byde på.
Strande på Phuket
Tags: Phuket - Strand
Strande på Phuket Du finder utal­li­ge dej­li­ge stran­de på Phuket, dan­sker­nes fore­truk­ne ferieø i Thailand. Lige fra spæn­den­de og uspo­le­rede natur­stran­de og stran­de du kan have helt for dig selv, til stran­de med fuld be­tje­ning i form af ligge­sto­le, kølige drikke, af­slap­pen­de mas­sa­ge osv. Læs om de enkelte strande og se billeder.
Abeparadiset Phetchaburi
Tags: Phetchaburi - Aber - Klima - Udsigt - Hule - Templer - Aktiviteter
Phetchaburi Phetchaburi er ikke et af de sædvanlige turistmål, men alligevel et besøg værd, hvis du tager turen sydpå fra Bangkok ad landjorden. Her finder du et par interessante seværdigheder og en masse løse aber.
Phi Phi
Tags: Phi Phi - Bryllupsrejse - Hotel - Aktiviteter - Krabi - Phuket - Strand - Long tail boat
Phi Phi-øerne Phi Phi-øerne er et tro­pisk pa­ra­dis med en fan­tas­tisk na­tur i form af im­po­ne­ren­de kalk­stens­bjer­ge, klip­per og hu­ler og ik­ke mindst fan­tas­tis­ke hvi­de sand­stran­de med krys­tal­klart vand. Læs mere om øerne ...
Koh Larn, tæt på Pattaya
Tags: Pattaya - Jomtien - Chonburi - Koh Larn - Strand
Koh Larn Koh Larn byder på en række fine, tropiske strande, der er langt bedre end strandene på fastlandet i Pattayas omegn. Øen er blot en halv times sejllads væk fra Pattaya. Læs mere om øen og strandene.
Phuket
Tags: Phuket - Strand - Aktiviteter - Patong - Kata-Karon - Shopping - Sex - Ladyboys - Klima
Phuket Phuket er danskernes fore­truk­ne fe­rie­mål i Thai­land. Her fin­der du utal­li­ge fan­tas­tis­ke stran­de, og mu­lig­hed for man­ge for­skel­li­ge ak­ti­vi­te­ter, hvis du ik­ke vil bru­ge al fe­ri­en til at lig­ge og da­se på stranden.

Jeg for­tæl­ler lidt om øen, dens by­er, dens stran­de og ud­val­get af aktiviteter.
Bangkok
Tags: Bangkok - Sex - Kultur - Mad - Templer - Shopping - Aktiviteter - Klima
Bangkok De fleste tu­ris­ter nær­mest flyg­ter ud af Bang­kok for at kom­me frem til deres en­de­li­ge fe­rie­mål, men giv by­en en chan­ce. Læs lidt om Bang­kok på godt og ondt.
Transport
Tags: Transport
Transport I Thailand har du selv­føl­ge­lig de sæd­­van­­lige trans­­port­­for­mer, som du også ken­der hjem­me­­­fra, fx bus, tog og fly. Men her har du også man­ge an­dre trans­­port­­for­mer, som fx tuk tuk, mo­tor­­cy­kel­­taxi, ka­nal­båd og rickshaw.
Thailands kultur
Tags: Kultur
Kultur Thailands kul­tur ad­skil­ler sig en del fra den vest­li­ge kul­tur. Bå­de med hen­syn til tra­di­tio­ner, re­li­gi­on og ma­den.

Læs fx, hvor­for det kan være en god ide at fo­re­ta­ge en ku­li­na­risk rej­se i Thai­land, og om det thai­land­ske ny­tår, der kan være en yderst fest­lig og våd affære.

Valutaregner

Indtast beløb i hele tal og uden tusind­adskiller:

Kroner -> baht
=

Baht -> kroner
=

Kursdag: Tirsdag d. 25. september

Læs om veksling til baht.

Facebook/Google+

facebook/Google+

Du kan finde Rejse til Thailand på Face­book, og jeg har en per­son­lig pro­fil på Google+, hvor du kan læ­se om mi­ne an­dre hjem­me­si­der samt få be­sked, når jeg op­da­te­rer no­get på en af dem.

Klima og vejr

Vejrudsigt

Tjek vejret

Du kan læse om kli­maet i Thai­land på si­den Klima og vejr, hvor du også kan læse lidt om, at du skal tage vejr­ud­sigter med et gran salt. Få og­så hjælp til, hvor det er bedst at hol­de ba­de­fe­rie, hvis du skal afsted i den danske sommerferie.

Annonce:

Annonce:

Flotte billeder

Flickr

Flotte billeder

Se andres flotte bil­le­der fra Thai­land på foto­tje­nes­ten Flickr. På forsiden fin­der du de 15 nyeste bil­leder på Flickr med tag­get Thai­land og tagget Land­scape. Du kan klik­ke dig vi­de­re fra bil­le­der­ne, så du kan se de ori­gi­nale bil­le­der i stor størrelse.

Annonce:

Feed

Feed

Automatisk besked

Abonner på hjem­me­si­dens feed i din brow­ser for at få be­sked, når hjem­me­si­den op­da­te­res. Du kan læse mere om feeds på Ludvigs Hjørne.

Facebook