Klima og vejr

Thailands klima er ikke som det danske med fire årstider. I syd har de kun to og i nord tre.

Tags: Klima - Vejr - Regntid - Bangkok - Phuket - Samui - Chiang Mai - Pattaya - Koh Chang - Hua Hin

I hele Thailand gælder det, at det er varmt hele året rundt, og en del af året er det også vådt. Men der er ikke lige varmt eller lige vådt alle steder. Nedenfor kan du læse nærmere om klimaet og vejret og få et par tips til, hvor du skal holde din ferie, hvis du fx vil til Thailand i den danske sommerferie. Du kan læse mere om de lokale klima- og vejrforhold på siderne om de forskellige steder.

To klimaer

Thailand lægger grund til to forskellige klimaer. I den sydlige og sydøstlige del er der tropisk monsunklima, det gælder for populære feriesteder som fx Phuket, Koh Chang og Samui. I Midt- og Nordthailand er der tropisk savanneklima, det gælder fx for Bangkok og Chiang Mai.

Groft sagt kan du tegne en vandret streg lige syd for Bangkok, nord for er der tropisk savanneklima med tre årstider, syd for er der tropisk monsunklima med to årstider.

Forskellen på de to klimaer er først og fremmest, at tropisk monsunklima sædvanligvis har en mere ensartet temperatur året rundt, mens der er større temperaturudsving i et tropisk savanneklima. Det kan du fx se, hvis du sammenligner Phuket og Chiang Mai. På Phuket er der ikke er mere end et par graders forskel på såvel dag- som nattemperaturer året rundt. I Chiang Mai i nord svinger dagtemperaturen omkring seks grader i årets løb, mens nattemperaturen svinger ni grader. Her vil du typisk se de lokale gå rundt med overtøj om aftenen, hvor temperaturen kan komme ned mellem 10 og 15 grader.

Bemærk, at i bjergrige områder kan temperaturen falde endnu mere, den kan endda komme ned under frysepunktet om natten. Skal du på trekkingtur med overnatning i bjergene i januar i det nordlige Thailand, kan du ikke nøjes med korte bukser og en T-shirt.

Årstider

De tre årstider i nord: Fra november til februar er der varmt og tørt. Fra februar til maj er der endnu varmere og tørt, og fra maj til november er der varmt og vådt.

De to årstider i syd er der henholds varmt og tørt og varmt og vådt. Der er lidt forskel på årstiderne på øst- og vestkysten af landtangen ned mod Malaysia. På Phuket (vestkysten) varer regntiden fra april til og med oktober, mens der på Samui (østkysten) falder mest regn mellem september og december.

Regntid

Både tropisk monsunklima og tropisk savanneklima har regntid. Regntiden i Thailand varer typisk fra starten af maj og til sidst i oktober. Den værste måned er de fleste steder september, hvor der de værste steder kan falde over 800 mm regn. Det er mere end ti gange så meget som på en normal dansk måned.

Regntiden er dog ikke lige slem alle steder, ikke kun på grund af de to forskellige klimaer, men også på grund af regionale forskelle. Vil du fx på badeferie i den danske sommerferie, kan du med fordel vælge Samui eller Hua Hin, hvor monsunen ikke rammer så hårdt, fordi de to steder ligger i læ af fastlandet, hvorimod monsunen har mere frit spil på Phuket. Forskellen kan især ses i nedbørsmængderne: På Phuket falder der gennemsnitligt 258 mm nedbør i juli, mens der falder 116 mm på Samui og 93 mm i Hua Hin.

Selvom nedbørsmængderne er noget større, end vi er vant til herhjemme, behøver du ikke frygte, at du kommer til at opholde dig inden døre på hotellet i hele ferien. Regnen falder sjældent som en dansk heldagsregn, i stedet vil du opleve kraftige byger, som varer mellem 10 og 30 minutter. Det er slet ikke sikkert, du vil bemærke bygerne, da de nogle gange falder om natten eller sidst på aftenen.

Jeg har for vane med at rejse rundt i Thailand på scooter i oktober og nogle gange også en del af september og november, og det er yderst sjældent, at jeg har måttet køre i regnvejr eller udskyde en køretur. Den største ulempe ved at køre rundt på den tid af året er, at du kan se forholdsvis mange skyer på mine billeder.

Dermed ikke sagt, at du ikke kan risikere heldagsregn eller endda flere dages heldagsregn i træk i regntiden. Hvis du vil være helt sikker på at få en solrig og tør ferie, med undtagelse af selvvalgte dyp i en pool eller i havet, så kom til Thailand i højsæsonen, der starter i november og varer til og med marts. I januar og februar vil der være meget langt mellem bygerne.

Vil du på ferie uden for højsæsonen, så undersøg klimaet for de steder, hvor du gerne vil hen. Du kan læse mere på mine sider om de enkelte steder. På DMI kan du finde vejrudsigter, hvor du for nogle steder også kan finde klimadata med de gennemsnitlige temperaturer og nedbørsmængder for de enkelte måneder.

Du kan finde lignende data på Wikipedia, fx på siden om Samui, og på Yahoo Weather. Men husk, at regnen ikke falder som herhjemme – selvom nedbørsmængderne ser skræmmende ud, er det ikke så slemt, som hvis det var i Danmark. Og selvom regnen er lige så våd som den danske, er den ikke så kold.

Luftfugtighed

Men en ting er varme og regn, en helt anden luftfugtigheden. Selv i højsæsonen kræver luftfugtigheden lige lidt tilvænning, typisk en dag eller to. Du lærer også hurtigt fordelen ved at tage mere end ét brusebad om dagen.

Reelt set er luften ikke mere fugtig i Thailand end i Danmark. Det er sammenkoblingen af varme og luftfugtighed, der gør en forskel. I Danmark er luftfugtigheden højest i vinterhalvåret.

En høj luftfugtighed gør det sværere at svede, og det vil derfor føles varmere, end det egentligt er. Hvis temperaturen er 32 grader, vil den med en luftfugtighed på 60 procent føles som 34 grader, med en luftfugtighed på 80 procent vil den føles som 40 grader. Læs mere på DMI's side med hedeindeks.

Luftfugtigheden er egentlig ikke slem om dagen, i hvert fald ikke uden for regntiden. I højsæsonen er det især efter solnedgang, at du vil mærke effekten. Sidst i april i Bangkok kan luften om aftenen nogle gange føles så tyk, som at du kan skære i den med en kniv.

Fun facts og knap så fun facts

Bangkok er verdens varmeste hovedstad. Og det selvom flere andre hovedstæder ligger tættere på ækvator. Selv hvis vi holder os til samme område, ligger Malaysias hovedstad, Kuala Lumpur, tættere på, mens Singapore stort set ligger direkte på ækvator. I henhold til Wikipedia er den årlige gennemsnitstemperatur i Bangkok 29,13 grader, i Kuala Lumpur ligger den på 28,2 grader, mens den i Singapore ligger helt "nede" på 26,98 grader. Der er en lang række hovedstæder i Mellemøsten og i Afrika, hvor det bliver meget varmere om sommeren, men dér bliver det til gengæld også koldere om vinteren, så gennemsnittet bliver lavere.

I Chiang Mai har de endnu en årstid, smogsæsonen. Den varer typisk fra sidst i februar og kan vare frem til starten af maj, og den kan lægge en kraftig dæmper på fornøjelsen ved at opholde sig i Chiang Mai. Afbrænding af marker og skov omkring Chiang Mai sammen med forurening fra trafikken, manglende regn og bjerge til at holde på det hele, resulterer i en tyk dyne af smog over byen. Den kan være meget ubehagelig, og tvinge besøgende til at tilbringe det meste af tiden inden døre. Og det er jo nok ikke det, du kommer til Thailand for.

Vejrudsigter

Du skal tage vejrudsigter for feriestederne med et gran salt. Den smule regn, der falder i højsæsonen falder som byger, og som i Danmark, er det meget svært at forudsige, hvor bygerne vil falde. Når du ser en 7-dages vejrudsigt, vil du ofte se bygesymboler foran solen alle dage. Virkeligheden er dog langt fra så slem. Der er ganske stor chance for at bygerne falder et andet sted, end hvor du er. Og skulle de endelig falde hos dig, varer de ikke så længe.

Jeg opholder mig typisk på Phuket i højsæsonen, og selvom vejudsigten ofte siger risiko for byger hver dag, så er det meget normalt, at der går et par måneder, hvor jeg ikke ser en eneste regndråbe.

Tags: Klima - Vejr - Regntid - Bangkok - Phuket - Samui - Chiang Mai - Pattaya - Koh Chang - Hua Hin

Andre artikler om steder i Thailand: