Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Ø-ferie på Koh Lipe

Afslappende ø-ferie på Koh Lipe i det sydlige Thailand.

Tags: Satun - Koh Lipe - Ø-ferie

Koh Lipe (også stavet Ko Lipe) ligger i et ø-rigt område ud for den sydligste del af Thailands vestkyst, cirka 50 km fra provinsen Satuns kyst. De store rejsebureauer har ikke rejser til Koh Lipe, du skal enten være heldig at finde et lille bureau, der har øen på programmet, eller du skal selv arrangere din rejse hertil.

Men det kan være besværet værd, hvis du vil holde ferie ved lækre tropiske strande, og du vil ligge og dase under palmerne i fred og ro. Men i modsætning til Koh Muk, hvor der er en mere afslappet stemning og ikke alt for mange turister, så er her en del flere turister. Men det betyder selvfølgelig også, at der er mange turisttilbud. Det være sig i form af udflugtsture med dykning eller snorkling på programmet eller rundture til andre øer.

Det skal siges, at selvom her er flere turister end på Koh Muk, så er det stadig meget langt fra mængden af turister på de populære strande på Phuket. Det kan du også se på billederne i denne artikel, de er alle fra december eller januar, det vil sige, midt i højsæsonen.

Bemærk, at uden for sæsonen kan her være meget tomt og en del færre tilbud. Det er også mere besværligt at komme til Koh Lipe uden for sæsonen, fordi de faste ruter til øen indstiller sejladsen, mere om det sidst i artiklen.

Besøget på Koh Lipe behøver ikke at være dyrt. Du kan ganske vist finde hoteller og bungalows til over 10.000 baht (10000 baht) for en nat (fx Serendipity Beach Resort), eller du kan leje en villa med egen pool for lidt over 40.000 baht (40000 baht) for en nat (Irene Pool Villa Resort), men du kan også finde skrabede bambus-bungalows med rindende koldt vand, hvor nedkølingen – ud over bruseren – består af en svag brise gennem hyttens mange åbninger til pænt under 1.000 baht (1000 baht) for en nat. Også selvom hytterne ligger lige ud til stranden, som fx denne i Varin Village:

Hvis du vil dele soveværelse og badeværelse med andre, kan du komme ned på 500 baht (500 baht) for en nat på et hostel.

Prisen på mad i restauranterne og tingene i souvenir-boderne, tøjbutikker m.m. er ikke meget anderledes end på Phuket. Her er også et par 7-Eleven'er og et supermarked, og her er selvfølgelig flere ATM'er og vekselboder, så du kan hæve baht til dit besøg.

De fleste butikker og spisesteder ligger på Walking Street, der strækker sig fra Pattaya Beach og næsten hele vejen på tværs af Koh Lipe – frem til Varin Village, som man kan gå gennem for at komme til Sunrise Beach på Koh Lipes østside.

Selvom der på skiltet på billedet ovenfor står, at åbningstiden er fra klokken 18 til midnat, så har mange af butikkerne, massageklinikkerne, restauranterne og ikke mindst turboderne åbent det meste af dagen. Åbningstiden henviser til, at i det tidsrum er kørsel forbudt. Om aftenen kan der være en pæn trafik af mennesker her.

Koh Lipe er en del af en nationalpark, så der skal betales entre. Det koster 200 baht (200 baht) for udlændinge. Hvis du har planer om at tage på ø-hop til andre øer i nærheden, så gem og medtag kvitteringen, så du ikke skal betale entre mere end én gang. Du kan risikere at slippe forbi parkbetjentene, alt efter hvornår og hvordan du ankommer, jeg har kun måttet betale ved det ene af mine to besøg.

Hvis du vil foretage dig noget mere aktivt end at tælle sandkorn på stranden, så er der flere muligheder: Du kan udforske øen og finde skjulte strande, eller du kan tage på udflugt på vandet.

Koh Lipe har ikke selv udsigtspunkter eller andet spændende natur ud over jungle og strande, men på Koh Adang, der ligger lige nord for Koh Lipe, kan du finde både udsigtspunkter og vandfald. Du kan købe hel- og halvdagsture til Koh Adang og andre øer i området i turboderne, hvor du også kan finde tilbud om snorkling- og dykkerture. Har du ikke dykkercertifikat, kan du tage det på Koh Lipe; et open water-certifikat fra Padi koster omkring 15.000 baht (15000 baht).

Du kan købe eller leje forskelligt vandlegetøj, fx et paddle board eller en kajak. Der kan være pæn forskel på priserne for leje af udstyr, så spørg evt. flere steder, hvis du præsenteres for en meget høj pris. Du skulle kunne leje en kajak fra omkring 100 baht (100 baht) i timen, men de fleste tager vist 150 baht (150 baht). Lejer du den for hele dagen, vil det sikkert koste dig mellem 500 baht og 700 baht (mellem 500 baht og 700 baht). Det tager 3-4 timer at padle hele vejen rundt om Koh Lipe – plus tid til eventuelle stop ved strande undervejs.

Priserne for massage i massageklinikkerne på Walking Street starter ved 300 baht (300 baht) for en time, mens massage på stranden – i hvert fald i pavillonen her på Pattaya Beach – starter ved 400 baht (400 baht) for en time.

Strandene

De fleste turister besøger Koh Lipe på grund af strandene. Der findes mange små strande på Koh Lipe, nogle af dem i forbindelse med hoteller, hvor det så kun er hotellets besøgende, der benytter stranden. Det gælder fx denne lille strand i forbindelse med det halvdyre The Cliff.

Andre, endnu mindre, strande kan du have helt for dig selv, hvis du kommer sejlende til dem – de er ikke tilgængelige til fods. Nedenfor lidt om de mest populære af strandene på Koh Lipe

Sunrise Beach

Den længste strand på Koh Lipe er Sunrise Beach, der måske ikke uventet vender mod øst. Her kan du nyde flotte solopgange med Koh Talang i horisonten.

Stranden skråner pænt de fleste steder, og den er derfor velegnet til en svømmetur, men måske ikke helt så velegnet til de helt små børn. Der er mange long-tail boats parkeret på visse strækninger, nogle af dem kan du hyre som taxi til private ture, fx til de andre populære strande eller til små, skjulte strande. Eller hvis du vil ud og dykke.

Billedet øverst i artiklen er også fra Sunrise Beach.

Længst mod nord går Sunrise Beach over i North Point, her set fra søsiden:

Pattaya Beach

Pattaya Beach er næsten lige så lang som Sunrise Beach. Som navnet måske antyder, er Pattaya Beach den mest livlige af strandene, ikke mindst om aftenen, men ellers har den ikke så meget tilfælles med sin mere berygtede navnebror i provinsen Chonburi. Det her er familievenlig ø-ferie, ikke et red light distrikt.

Færger og ikke mindst speedbåde i rutefart lægger til ved Pattaya Beach. Koh Lipe har ikke en rigtig kaj eller mole, i stedet er her en række ponton-moler. Færgerne til og fra den malaysiske ferieø Langkawi parkerer et stykke ude i vandet, og det sidste stykke foregår så i long-tail boats til en ponton-mole. Nogle af speedbådene lægger til molerne, mens andre ligesom færgerne omlæsser passagererne til long-tail boats det sidste stykke. Det afhænger bl.a. af tidevandet.

Molerne er privatejede, og de opkræver 20 baht pr. passager for at bruge molen, så nogle af long-tail-bådene lægger i stedet til ved stranden, så du skal ned i vandet på det sidste stykke. Prisen for long-tail-båden vil normalt være inkluderet i prisen for færgen/speedbåden til Koh Lipe.

Læs mere om transport til Koh Lipe sidst i artiklen.

Sanom Beach

Sanom Beach er min foretrukne strand på Koh Lipe. Det er en lille, cirka 70 meter lang strand vest for Pattaya Beach. En lille gangbro og sti forbinder de to strande, men du kan naturligvis også komme ad søvejen til Sanom Beach. Gangbroen er lettere skjult bag nogle sten og under nogle træer for enden af Pattaya Beach.

Det er muligt at bo i en bungalow bag stranden, men du kan også bare komme på dagbesøg. Priserne for mad og drikke i restauranten på Sanom Beach er rimelige, men det koster en del at leje en liggepude på stranden. Ved mit besøg var prisen 400 baht (400 baht) for et sæt med en parasol. Men de er behagelige at ligge i!

Vil du bo i en bungalow på Sanom Beach Resort, leder du forgæves efter dem på booking-tjenesterne, du kan kun booke gennem deres egen hjemmeside. Priserne hører ikke til i den billige ende på Koh Lipe.

Sunset Beach

Som navnet afslører, så er det her, man samles og nyder solnedgangen. Stranden er ikke just den bedste på Koh Lipe, og der er ikke specielt mange mennesker her i dagtimerne, omend der ligger en restaurant her. Men henad solnedgang fyldes der pænt op.

Og det er da også nogle flotte solnedgange, du kan opleve her.

Andre strande

Vil du have en strand for dig selv, kan du spænde vandreskoene på og begive dig gennem junglen til de skjulte strande Pantai Galah Beach, Svedo Beach og Lipe Secret Beach på øens vestlige del. Eller du kan hyre en long-tail boat til turen. Strandene er alle tre mindre end 50 meter lange.

Billedet ovenfor er fra Pantai Galah Beach. Jeg ankom ad søvejen, mens alle de andre besøgende på billedet kom gående. Det tager 20 minutter at gå gennem junglen, og det er åbenbart lidt halvhårdt, for et par af dem valgte at sejle tilbage med mig. Gåturen til Svedo Beach og Lipe Secret Beach er længere.

Du kan ikke købe noget på de tre strande, så sørg for at have rigligt med vand eller andet drikkeligt med dig.

Der er som nævnt længere oppe på siden flere andre små, skjulte strande på Koh Lipe, men de fleste af dem er kun tilgængelige ad søvejen.

Transport på Koh Lipe

Koh Lipe er ikke større, end du kan gå til de fleste interessante steder på øen; du vil sjældent behøve at gå meget mere end én kilometer. Du kan dog også hyre en taxi, hvis du vil spare på klip-klapperne, eller du kan hyre en long-tail-taxi, hvis du fx vil til en af de skjulte strande.

Det koster 50 baht (50 baht) pr. person at tage en taxi til et hvilket som helst andet sted på øen, som taxien kan komme frem til. Du kan prøve at forhandle prisen, hvis I er mange, men det kan være svært at få prisen ned.

Du kan hyre en long-tail-taxi for mellem 50 og 100 baht (mellem 50 og 100 baht) til en anden strand, det er også pr. person. Du kan også hyre long-tail-taxierne på timebasis eller til en fast aftalt pris, fx hvis du vil på sightseeing omkring Koh Lipe.

Forudsat du ikke kommer alt for tidligt om morgenen ...

Sådan kommer du til Koh Lipe

I højsæsonen er der et stort udbud af ruter til Koh Lipe. Du kan sejle med speedbåd fra bl.a. Phuket, Koh Lanta og Koh Muk samt fra flere kajer langs kysten i provinserne Trang og Satun. Du kan også sejle til Koh Lipe med færge fra den malyasiske ferieø Langkawi.

Turen fra Phuket tager godt fem timer, mens det tager omkring to en halv time fra Koh Muk og halvanden time fra Langkawi.

Vær opmærksom på, at det kan være decideret ubehageligt at sejle hurtigt i en speedbåd, hvis der er bølger. Det føles lidt henad voldsom turbulens i et fly, men værre. Selv små bølger kan være ubehagelige, hvis båden rammer dem forkert. Så jo kortere tur, jo bedre. Nogle af transportselskaberne advarer mod, at gravide eller personer med rygproblemer rejser med deres speedbåde. Læs mere i artiklen Undgå speedbåde.

De faste ruter til Koh Lipe sejler kun i turistsæsonen. Uden for sæsonen kan du kun komme til Koh Lipe ved at selv hyre transport med en speedbåd, fx fra Langkawi eller fra Pak Bara Pier i Satun.

Det er lidt forskelligt, hvornår de forskellige selskaber stopper sejladsen, men det er typisk fra midt i maj til midt i oktober. Nogle hoteller lukker i lavsæsonen.

Med hensyn til transport fra og til Langkawi, så fungerer det lidt specielt. Der er ikke aflukkede afgangs- og ankomsthaller, så man kan adskille dem, der har været gennem paskontrollen, og dem som ikke har. I stedet afleverer du dit pas i paskontrollen, og du får det så tilbage på båden på vejen til Langkawi. Når du rejser fra Langkawi, afleverer du dit pas til bådpersonalet, inden du stiger på båden, og du får det så tilbage på stranden på Koh Lipe, hvorefter du skal hen til paskontrollen og have det stemplet.

Hvis du skal rejse til Langkawi, så bemærk, at der er to paskontroller på Koh Lipe. De ligger begge på stranden, henholdsvis til højre og til venstre for starten på Walking Street. Du skal benytte det, hvor dit færgeselskab holder til. Tjek i god tid, hvilket du skal bruge, så du ikke kommer for sent til det rigtige sted.

Tags: Satun - Koh Lipe - Ø-ferie

Andre artikler om steder i Thailand: