Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.
ØK, dansk gigant med rod i Thailand
Du finder stadig spor i Thailand efter den tidligere danske handels- og industrigigant ØK, og de er absolut et besøg værd.
Danmark har i dag en håndfuld meget store virksomheder, som er kendt verden over. Ikke mindst Novo Nordisk, Lego og Mærsk (A.P. Møller - Mærsk A/S). Men går vi lidt tilbage i tiden, var Danmarks klart største virksomhed Det Østasiatiske Kompagni, bedre kendt som forkortelsen ØK eller blot Kompagniet – ingen var i tvivl om, hvilket kompagni man mente.
Der er nok ikke så mange unge mennesker, der har hørt om ØK, men i sin storhedstid var det ikke blot Danmarks største virksomhed målt på omsætning, det var den største virksomhed i hele Norden. ØK havde flere end 40.000 medarbejdere fordelt på flere end 100 afdelinger i hele verden. Det hed sig, at solen aldrig gik ned over ØK.
Og det hele startede i Thailand, eller rettere Siam, som landet hed dengang. Sidst i artiklen kan du læse mere om rester af ØK, som du stadig kan finde i Bangkok, men først lidt om et usædvanligt erhvervseventyr, der involverer en driftig iværksætter og flere kongehuse.
Ophavsret: Johannes Hauerslev, public domain.
Hans Niels Andersen, kendt som H. N. Andersen, blev født i et fattigt arbejderhjem i 1852 i Nakskov. Han startede som skibsdreng og avancerede senere til kaptajn på et handelsskib, der sejlede teaktræ fra Thailand til Europa, og som var ejet af det thailandske kongehus.
Men Andersen mente, at han kunne gøre det bedre selv, så i 1884 stiftede han sammen med en række investorer handelsselskabet Andersen & Co. Selskabet sejlede blandt andet teaktræ til Europa og tog så kul og andre varer med på turen tilbage til Østen. Og det gik forrygende. I 1897 blev Andersen & Co. til det offentligt handlede aktieselskab Det Østasiatiske Kompagni.
Andersen havde kontakter i det thailandske kongehus, og det åbnede døre for andre kongehuse, heriblandt det danske og det engelske, og det åbnede så igen døre for nye vækstmuligheder.
I sin storhedstid havde ØK spredt sine aktiviteter på mange forskellige områder, som dog typisk var indbyrdes forbundet. Man byggede skibe, der udover at kunne sejle med varer fra andre selskaber, kunne sejle med kompagniets egne handelsvarer, der stammede fra kompagniets egne plantager, slagterier med mere.
H. N. Andersen er en af de få almindelige borgere, der har fået Danmarks højeste orden, Elefantordenen, der stammer fra midten af de 15. århundrede. Elefantordenen er gennem tiden hovedsageligt blevet givet til kongelige, adelige og statsoverhoveder. H. N. Andersen blev ridder af Elefantordenen i 1912, og der er kun to borgeligere danskere, der har fået den siden da: Niels Bohr i 1947 og Mærsk McKinney Møller i 2000.
H. N. Andersen døde i 1937. Et fun fact, han boede i sine sidste år i Charlottenlund som nabo til A. P. Møller, Mærks McKinney Møllers far. Trods naboskabet snakkede de to ledere af Danmarks to største rederier aldrig sammen. Da H. N. Andersen døde, købte A. P. Møller hans grund.
Nedtur for ØK
I 1960'erne og i starten af 70'erne satsede ØK's ledelse stort på ekspandering for lånte penge. Men oliekriserne i 70'erne og en stærkt stigende rente og store kursudsving betød, at ØK i 1981 stod med en gæld på 11,2 milliarder kroner.
Det førte til en ny ledelse og et stort frasalg af aktiviteter. Det lykkedes at vende udviklingen, så virksomheden atter gav overskud. Men de dårlige tider vendte tilbage, og i 1992 var ØK atter på fallittens rand.
En ny ledelse kom til, der kom flere frasalg og store nedskæringer og fyringer, og udviklingen blev atter vendt. Den asiasiske krise i 1997 førte til en ny krise i ØK med flere frasalg og fyringer til følge. Og sådan gik det slag i slag indtil i 2014, hvor det eneste, der var tilbage i ØK, var en flytteforretning. ØK og flytteforretningen blev i 2019 blev solgt til en kapitalfond for 1 million euro, og dermed var det endeligt slut for den gamle danske industrikæmpe.
Rester af ØK i Bangkok
ØK's gamle hovedsæde i Bangkok eksisterer stadig, selvom bygningen ser noget medtaget ud på billedet her. Men der er planer om at renovere bygningen og indrette den som et hotel, der forventes at åbne i 2026 under navnet Plaza Athenee Nobu Hotel and Spa Bangkok.
Hvis du vil bo på et ØK-relateret hotel i Bangkok, behøver du dog ikke vente til det gamle hovedsæde er blevet renoveret. Et stenkast herfra finder du nemlig et hotel, som H. N. Andersen byggede i 1887. Hotellet fik navnet Oriental, og det var det første luksushotel i Thailand.
Oriental havde 40 værelser og bød på luksus, som ellers var forbeholdt de kongelige paladser, og der er da også flere kongelige fra såvel Thailand som fra andre lande, der har boet på hotellet. Hotellet var meget synligt i sin tid, for det har to etager, mens de fleste andre huse i området dengang var en-etagers bungalows.
I dag kendes hotellet under navnet Mandarin Oriental. De fleste af hotellets gæster bor i en ny 14-etagers afdeling, der kaldes for hotellets west wing. Der er kun to suites til gæster i den gamle bygning, Ambassador Suite og Royal Suite, sidstnævnte er på 306 kvadratmeter, og du skal regne med at betale omkring 500.000 baht pr. nat for at bo her, altså sådan cirka 500000 baht. Det er nok mere overkommeligt at nyde te og kage akkompagneret af blid musik i hotellets gamle og meget stilfulde foyer, der nu er indrettet som te-rum.
Bemærk, det er heller ikke billigt at overnatte i Mandarin Orientals nye hotelbygning. Her starter priserne ved 17.000 baht (17000 baht) uden for højsæsonen og ved 29.000 baht (29000 baht) i højsæsonen.
Lidt syd for det gamle hovedsæde og Mandarin Oriental finder du ØK's gamle kajplads og lagerhaller, og de er absolut et besøg værd, også selvom du ikke interesserer dig for ØK eller handelshistorie. I vore dage finder du nemlig shoppingcentret Asiatique her. Det er et åbent center, der består af flere bygninger, heriblandt nogle af ØK's gamle lagerbygninger, der nu huser butikker og restauranter. Du finder stadig ØK's engelske navn, The East Asiatic Company Limited, på nogle af bygningerne.
Markedet spreder sig over knap 50.000 kvadratmeter, svarende til knap syv fodboldbaner i FIFA-størrelse. Her er 1.500 butikker og boder og 40 restauranter. Og så lægger markedet grund til Bangkoks største pariserhjul (60 meter højt) og enkelte andre forlystelser, såsom en karussel for de mindste og et spøgelseshus.
Asiatique lægger også grund til The Calypso Cabaret, der er et glamourøst cabaret-show med ladyboys og andre transgender optrædende.
Kajen ud for Asiatique bliver stadig brugt til af- og pålæsning, nu er det dog ikke teaktræ og andre varer, der skal fragtes, det er mennesker. Kajen er udgangspunkt for flere river cruises, et par kanal-busser og Asiatiques egen, gratis shuttle-færge.
Asiatique har åbent hver dag fra 11:00 til midnat. Mange butikker åbner dog først ved 16-tiden, hvilket giver god menning, da de fleste besøgende først kommer fra ved 17-tiden. Pariser-hjulet og de andre forlystelser åbner da også først kl. 17:00. The Calypso Cabaret har to forestillinger hver aften hele ugen. På Asiatiques om-side, kan du læse, hvordan du kommer hertil med shuttle-færgen og andre transportformer.