Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Chiang Mai

Chiang Mai er Thailands kulturelle hovedstad for det nordlige Thailand.

Tags: Chiang Mai - Chiang Rai - Gyldne trekant - Templer - Shopping - Natklubber - Barer - Go-go - Bøsser - Doi Suthep

Hvis du bliver træt af de meget turistede rejsemål i det sydlige Thailand, hvor skræddere, massageklinikker, restauranter og andre, som vil sælge sine ydelser, konstant plager dig, så kan du overveje at besøge Chiang Mai, der ligger i det nordlige Thailand i provinsen af samme navn. Her kan du gå i fred og ro, og selvom du også vil møde mange turister i Chiang Mai, så er her en helt anden og meget mere afslappet stemning end på Phuket, Samui og de andre sydlige feriemål.

Det er da også typisk nogle helt andre turister, der besøger Chiang Mai end de sydlige rejsemål. Hovedparten udgøres af yngre backpackers, der rejser alene eller med deres venner, og ældre ægtepar. Børnefamilier er et forholdsvis sjældent syn, måske fordi der ikke findes en strand i Chiang Mai.

Til gengæld har Chiang Mai meget andet at byde på, både med hensyn til natur og med hensyn til oplevelser. Og så er priserne meget lavere her end på de sydlige feriemål med hensyn til såvel hoteller som mad og diverse aktiviteter.

Jeg har lavet et kort hos Google Maps, hvor du kan se nogle af de ting, jeg omtaler her. Læs mere om kortet nederst på siden.

Aktiviteter

Selvom Chiang Mai byder på et meget mere afslappet turistliv end feriemålene sydpå, så behøver du absolut ikke kede dig. Chiang Mai giver dig desuden mulighed for at møde en helt anden side af den thailandske kultur, end den du møder på de sydlige feriemål og i Bangkok.

Der er ikke så langt til Den gyldne trekant, der for ikke så mange år siden især var kendt for sin narkoproduktion, men som i dag byder på storslåede naturoplevelser til turister. Midtpunktet for Den gyldne trekant ligger i provinsen Chiang Rai, der for øvrigt også er et besøg værd. Brug en dag eller to, og tag den smukke vej til Chiang Rai ad floden Kok. Her kan du så besøge The White Temple og The Black House, inden du tager bussen tilbage til Chiang Mai.

Og nu hvor vi er ved sejllads, så byder Chiang Mai også på mere vilde floder end Kok, så du fx kan prøve en rutschetur på vandet i form af white water rafting. Jeg er lidt sky, så du finder ikke mange billeder af mig her på hjemmesiden, men her er dog et mere: Det er mig med den blå hjelm.

I stedet for at sejle gennem jungle og andet landskab, kan du vælge at flyve. Flere konkurrerende firmaer tilbyder dig flyveture på zip-lines mellem imponerende høje træer, hvor du også får lov at gå over udspændte hængebroer som en anden Indiana Jones.

Læs mere on zip-line-turene på siden Flyvetur i junglen.

Chiang Mai har Thailands højeste bjerge, og du kan besøge Thailands højeste punkt på toppen af bjerget Doi Inthanon, der ligger cirka to timers kørsel sydvest for byen. Her vil du befinde dig 2.565 meter over havets overflade.

Cirka en times kørsel nord for Chiang Mai finder du Tham Chiang Dao, hvor skal du ikke op på toppen af en bjerg, men ind i det. Ind i en række huler, der strækker sig 12 kilometer, omend kun en lille del er åben for offentligheden.

Lidt tættere på byen, knap 30 kilometer vest for den, kan du besøge Queen Sirikit Botanic Garden. Det er Thailands ældste og vigtigste botaniske have. Her finder du et væld af flotte og spændende tropiske planter i naturlige omgivelser og 12 drivhuse til de planter, som har det bedst under mere kontrollerede forhold.

Du kan også besøge nogle af de lokale bjergstammer, der bor i bjergene og grænseområdet nord for Chiang Mai. En stor del af stammerne udgøres af Karen-folket, der stammer fra Myanmar (Burma). Mest kendt er understammen Kayan, hvor kvinderne forlænger deres halse ved hjælp af halsringe. Besøg hos en bjergstamme kan ofte fås i en pakkeudflugt, der også indeholder andre aktiviteter.

Der findes flere elefantlejre tæt på Chiang Mai by. Her kan du ride på elefantryg, se elefanter spille fodbold eller male med snablen, og du kan komme på mahout-træning, så du selv kan lære at styre en elefant. Det er lidt forskelligt, hvad de forskellige lejre tilbyder, tjek tilbuddene i turboderne. Men inden du bestemmer dig for at ride på en elefant, så læs lige artiklen Elefantridning.

Tjek også turboderne for de andre aktiviteter, der ligger lidt væk fra Chiang Mai. Det kan være både nemmere og billigere at benytte turbodernes tilbud end selv at arrangere ture.

Vil du selv køre, så er Chiang Mai udgangspunkt for hele to populære og udfordrende rundture (loops). Mae Hong Son Loop er det største med sine 1.864 vejsving fordelt på cirka 600 kilometer op og ned ad bjerge. Samoeng Loop er et mere overkommeligt loop, der med sine godt 100 kilometer sagtens kan tages på en enkelt dag. Begge loops byder på masser af aktiviteter og seværdigheder undervejs.

Du behøver naturligvis ikke forlade byen for at finde aktiviteter. Ved Chiang Mais udkant finder du Chiang Mai Zoo, der absolut er et besøg værd, hvis du interesserer dig for dyr og fisk – her er også et stort akvarium. Du kan få en smagsprøve på haven på Peter Dickinsons hjemmeside (på engelsk) med såvel beskrivelse som billeder. Bemærk, at udover indgangen til selve zoo så koster det ekstra for adgang til enkelte dele af haven, fx til pandaerne og til det store akvarium.

Læs også artiklen Bedste aktiviteter i Chiang Mai.

Chiang Mai er templernes by

Er du til templer, så er du kommet til den rigtige by. Chiang Mai har Thailands største koncentration af templer i forhold til antallet af indbyggere. Over 300 templer finder du her.

Det mest kendte tempel ligger dog lidt uden for byen: Wat Phrathat, der ofte blot kaldes Doi Suthep efter det bjerg, som det ligger på. Er kondien i orden, kan du tage de 309 trin til toppen, og ellers er der en "elevator" i form af en trækvogn, som giver dig lidt mindre sved på panden. Templet er ikke længere væk, end at du kan tage en songthaew derud til en rimelig pris.

Velankommet til toppen, kan du se thaier processere rundt om templets vigtigste stupa - se det indsatte billede på billedet nedenfor - mens de beder eller oplæser bønner. Templet byder også på en kopi af smaragd-buddhaen, som opbevares i Wat Phra Kaew i Bangkok og en fantastisk udsigt over Chiang Mai.

Shopping i Chiang Mai

Seriøs shopping bør foregå i Bangkok, hvor udvalget er enormt og priserne lave. Men du har selvfølgelig også mulighed for at shoppe i Chiang Mai. Byen byder på to nye shoppingcentre, Promenada, der åbnede i 2012, og Central Festival, der åbnede november 2013, og som er det største butikscenter i det nordlige Thailand.

Men som turist vil du nok finde det meget mere spændende at besøge et af de mange natmarkeder. Det mest kendte er natmarkedet på og omkring Chang Klang Road. Sørg for at tjekke sidegader og bygninger, da der findes "skjulte" dele af markedet.

I weekenden finder du et marked på pladsen foran Tha Pae Gate, og om søndagen er der også marked på vejen, der løber ind i den gamle by på den anden side af porten.

Både natmarkedet og weekendmarkederne henvender sig i udstrakt grad til turister. Vil du opleve et lidt mere autentisk marked – med tilhørende lavere priser – kan du besøge Chinatown.

I Chinatown finder du Warorot Market, der er en stor bygning med mange åbne butikker i markedstil, altså uden vægge og døre. Her kan du købe tøj, brugsting, frugt, fødevarer samt duftende blomster og lige så duftende og spændende krydderier. Det er en oplevelse, også selvom du bare vil kigge.

Uden for markedet finder du også masser af butikker. I det hele taget syder det af livlig aktivitet i det meste af Chinatown, især om dagen, men også om aftenen. Det er fortrinsvis de lokale, der handler her, så kom og oplev et ægte thailandsk marked i stedet for de turistrettede markeder.

Warorot Market ligger på Wichayanon Road, men næsten hele Chinatown er ét stort marked, så snyd ikke dig selv for en tur ad de omliggende gader og stræder. Her et billede fra natmarkedet på Chang Moi Road:

Festlige Chiang Mai

Kommer du på de rette årstider, kan du desuden opleve nogle meget festlige dage i forbindelse med loy kratong og songkran. Ikke mindst loy kratong, som kaldes yee peng på disse kanter, er lidt af en oplevelse med en stor parade og opsendelse af tusindvis af flyvende lanterner på én gang.

Læs mere om yee peng i Chiang Mai på siden Loy Krathong & Yee Peng. Du kan læse om songkran på siden Songkran. Man gør lidt mere ud af songkran i Chiang Mai end de fleste andre steder i Thailand – især den religiøse side af songkran. Fx arrangerer man d. 12. april en parade med de mere flytbare buddha-statuer fra nogle af byens templer gennem gaderne, hvor indbyggerne – og turister – kan hælde lidt jasmin-parfumeret vand over dem. Festlighederne afsluttes d. 15. april med en vandkamp, som det også kendes i andre dele af landet.

Natteliv i Chiang Mai

Du finder ikke samme sprudlende natteliv i Chiang Mai som fx i Bangkok, Pattaya og Patong med fest og farver og meget pågående piger. Der findes dog såvel pigebarer som go go-barer i Chiang Mai, men de er mindre iøjnefaldende og stemningen er meget mere afslappet.

Du finder den største gruppe af pigebarer på Loi Kroh Road, dels på selve vejen, og dels i Chiang Mai Entertainment Complex, der består af en arkade, der fører ned til en boksering til thai boksning. Her et billede fra arkaden:

Vil du snakke eller mere med en ladyboy, så er der en bar, der har specialiseret sig. Den ligger på højre side, hvis du går fra det første barområde på Loi Kroh mod Chiang Mai Entertainment Complex (check mit kort, læs nederst på siden). Du kan ikke undgå at opdage den. "Pigerne" her er lidt mere pågående end dem, du finder i andre barer, og de vil mere aktivt prøve at lokke dig ind.

Du kan også finde go go-barer i Chiang Mai, men de holder en meget lavere profil her end i Bangkok, Pattaya og Patong. Her er ingen letpåklædte piger med skilte eller andre foran baren, som prøver at lokke dig ind. Foxy Lady på billedet nedenfor er fx byens bedste go go-bar, medmindre man foretrækker de lidt ældre og de lidt mere buttede piger. Og jo, billedet er taget i åbningstiden, og der var fyldt op indvendig.

Andre lever endnu mere skjult. Jeg har to gange boet en måned på et hotel, som ligger mindre end 100 meter fra byens vist mest kendte go go-bar for bøsser, Adam's Apple. Jeg er gået forbi utallige gange uden at bemærke noget. Først da jeg søgte på nettet om Chiang Mais natteliv som research til denne side, gik det op for mig, at der lå en go go-bar her bag en uanselig dør.

Chiang Mai har for øvrigt mange andre tilbud til homoseksuelle, leder du efter massageklinikker, barer, hoteller osv. rettet mod homoseksuelle, så finder du hjælp på Gay in Chiang Mai.

Diskoteker og natklubber i Chiang Mai

Der findes en række diskoteker i Chiang Mai, men de er ikke værd at skrive om. Enten er de kedelige, eller udlændinge er ikke særligt velkomne. Nogle af dem tydeliggør dette ved at opkræve entrè af udlændinge, mens thaier kommer gratis ind.

Der findes flere steder med levende musik, jeg vil her blot fremhæve to:

Inde i den gamle by finder du et lille område med en række barer og spillesteder, bl.a. Zoe in Yellow og Roots Rock Reggae. Er du ikke tilfreds med musikken eller stemningen ét sted, skal du ikke gå mange meter for at prøve lykken et andet sted. Her er både levende musik og DJ's. Gæsterne er hovedsageligt turister.

North Gate Jazz Coop ligger ved udkanten af den gamle by, måske ikke overraskende ved den nordlige byport. Her er ikke meget plads, til gengæld er der fyldt til bristepunktet hver aften, hvor gæsterne også fylder godt op på gaden uden for. Gæsterne her er en blanding af lokale og turister.

North Gate er særlig populær tirsdag aften, hvor der er åben mikrofon, så gæsterne også kan bidrage til underholdningen. Du skal for øvrigt ikke lægge alt for meget i brugen af "jazz" i navnet, der spilles også andre genrer, jeg har bl.a. hørt en meget overbevisende blues i jazzhuset.

Natklubber, barer og go go-barer i Chiang Mai lukker med enkelte undtagelser mellem midnat og kl. 2 om natten.

Chiang Mais historie

Chiang Mai blev grundlagt som ny hovedstad i det gamle Lanna-rige i 1296 efter den daværende konge måtte opgive et par tidligere hovedstæder på grund af oversvømmelser. Chiang Mai betyder "Ny by".

Byen blev anlagt ved floden Ping, men alligevel i behørig afstand, så den ikke blev oversvømmet, når floden steg i regntiden. I dag er Ping opslugt af Chiang Mai, så den løber gennem byen.

Fra 1578 var Chiang Mai og Lanna under burmesisk herredømme, indtil det i 1774 efter flere forsøg på frigørelse endte med oprettelsen af kongedømmet Chiang Mai, der blev en vasalstat under Siam (Thailand). Kongedømmet blev fuldt indlemmet i Thailand i 1939.

Byen Chiang Mai bærer stadig præg af sin lange historie. Voldgraven omkring den gamle by er bevaret i form af søer, og du finder også rester af den gamle fæstning omkring byen.

Den mest velbevarede del af fæstningen er omkring den gamle byport Tha Pae, hvor der er anlagt en stor plads på det der i gamle dage var ydersiden af muren. Porten er et yndet motiv for turister, og pladsen bruges til weekendmarked og til diverse festligheder.

Det officielle befolkningstal i Chiang Mai er godt 150.000, men byen har opslugt forskellige nabobyer, og regnes de med, når befolkningstallet op på omkring en million.

Klimaet i Chiang Mai

Mens man kun har to årstider i den sydlige del af Thailand, den våde og den tørre – begge er varme – så har man tre årstider i nord. Her kan rent faktisk være koldt. I december og januar kommer nattemperaturen ned i nærheden af 15 grader, og så kan du se de indfødte med overtøj på efter solnedgang. Bemærk, at det bliver noget koldere i bjergene, så hvis du skal på udflugt efter solnedgang, vil det nok være en god ide med lidt mere tøj end korte bukser og T-shirt.

Regntiden i Chiang Mai varer fra maj til oktober, hvor der falder 120-150 mm om måneden, dog op til 240 mm i august og september. I Danmark falder der typisk lidt over 60 mm på en måned. Men regnen falder anderledes end derhjemme. Som andre steder i Thailand falder den oftest i byger, og ofte om natten, så du vil muligvis slet ikke opdage, at det er regntid. Dagtemperaturerne ligger det meste af året lige under de 30 grader, mens den i april når op over 35 grader.

Du kan læse mere om Thailands klima og vejr samt om regntiden i artiklen Klima og vejr.

Bemærk, at Chiang Mai i de senere år har været plaget af smog fra sidst i februar til starten af april. Den opstår som følge af afbrænding af marker og skov omkring Chiang Mai sammen med forurening fra trafikken, manglende regn og bjerge til at holde på det hele. Undgå at tage til Chiang Mai som turist i den periode, medmindre du har planlagt at opholde dig inden døre i hele ferien. Du kan læse mere om smog'en på Tieland to Thailand.

Hoteller i Chiang Mai

Selvom en stor del af turisterne i Chiang Mai er unge backpackers, så findes der også en hel del hoteller til de mere mageligt anrettede. Både i den overdådige klasse og i den mere overkommelige klasse.

Helt i top, stjernemæssigt og prismæssigt finder du Dhara Dhevi Hotel Chiang Mai, hvor priserne starter på omkring 20.000 baht (20000 baht) pr. nat for en villa. Og så er der Anantara Chiang Mai Resort, der koster fra 6.500 baht (6500 baht) pr. nat, og som faktisk scorer højere karakterer af de besøgende end de helt dyre.

Hvis dit plastikkort som mit er af mere normal statur, så er der heldigvis også mange mere prisvenlige hoteller i Chiang Mai. Du kan nemt finde rimelige hoteller til mellem 500 og 1.000 baht (mellem 500 og 1000 baht) pr. nat og gode hoteller til ikke ret meget mere.

Sådan kommer du til Chiang Mai

Den nemmeste og hurtigste måde at komme til Chiang Mai er med fly. Der er mange afgange om dagen fra Bangkok, og priserne er rimelige. En billet vil typisk koste dig mellem 1.500 baht og 3.000 baht (mellem 1500 og 3000 baht).

Bemærk dog, at de fleste selskaber flyver fra lufthavnen Don Mueang og ikke fra Suvarnabhumi, hvor du sikkert vil lande, når du ankommer til Bangkok fra udlandet. Selskabet Thai Airways og Vietjet Air flyver som de eneste fra Suvarnabhumi til Chiang Mai.

Der kører en gratis shuttlebus mellem Suvarnabhumi Airport og Don Mueang Airport, som du kan komme med, hvis du har en gyldig flybillet med afgang fra den anden lufthavn. Bussen kører 2-4 gange i timen og tager cirka 1 time afhængig af trafikken. Du kan læse mere om shuttlebussen i artiklen Suvarnabhumi: Transport fra lufthavnen.

Du kan komme til Chiang Mai med tog. Turen tager sin tid. Selv eksprestoget tager 12 timer eller mere for de knap 700 kilometer, så det med "ekspres" skal tages med lidt forbehold. Tager du nattoget med sovevogne sparer du en hotelovernatning, og prisen er yderst rimelig, cirka 800 baht (800 baht) for en enkeltbillet – man opererer ikke med returbilletter. Prisen for en siddeplads på 3. klasse kan komme under 250 baht (250 baht). Toget kører fra hovedbanegården, Krung Thep Abhiwat Central Terminal i Bangkok.

Der kører også bus mellem Bangkok og Chiang Mai, men undgå bussen. Du har mindre plads end i toget, og chaufførerne er ikke just kendte for deres hensynsfulde og sikre kørsel. Turen med bus kan desuden være drønkedelig, omend den er hurtigere end toget. Busturen koster omkring 700 baht (700 baht) med en VIP-bus, cirka det halve med en bus med flere sæder og uden aircondition, og turen tager cirka 9 timer.

Transport i Chiang Mai er både nemt og billigt. Det vrimler med songthaew'er og i mindre grad tuk tuk'er, og priserne er yderst rimelige her.

Google Maps

Jeg har lavet et kort over Chiang Mai på Google Maps, hvor jeg har indsat nogle af de steder, jeg omtaler her på siden. Brug indekset til venstre for kortet til at finde de forskellige steder, det kan være svært at se nogle af dem på selve kortet.

Tags: Chiang Mai - Chiang Rai - Gyldne trekant - Templer - Shopping - Natklubber - Barer - Go-go - Bøsser - Doi Suthep

Andre artikler om steder i Thailand: