Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Nong Khai

Nong Khai giver adgang til Laos og byder på kæmpestatuer, slanger og mystiske ildkugler.

Tags: Nong Khai - Isaan - Mekong - Laos - Sala Kaew Ku - Skylab

Provinsen Nong Khai ligger i den nordlige del af Isaan, øverst i Thailands nordøstlige hjørne. Her slanger provinsen sig cirka 200 kilometer langs Mekong-floden, der agerer grænse til Laos.

De fleste turister i Nong Khai stopper blot en dag eller to i provinsens hovedstad, der også hedder Nong Khai, på vej til eller fra Laos via den godt 1 kilometer lange Friendship Bridge over Mekong. Men Nong Khai har også andet at byde på end en grænsebro. Her er fx fred og ro, yderst rimelige priser og ingen turistfælder.

Du finder ikke mange turister uden for Nong Khai by, og selv i byen er der langt mellem vestlige turister. Det er en meget stille og fredelig by. Det er ikke her du skal hen, hvis du vil have gang i den – det meste af Nong Khai by er godt død i det allerede tidligt på aftenen. Men byen er perfekt til afslapning og genopladning af dine indre batterier.

Provinsen er blevet præget af flere forskellige kulturer, da den gennem historien har levet en omtumlet tilværelse under forskellige herredømmer, især thailandsk og laotisk. Men Frankrig har også haft herredømmet i en periode, da franskmændene i slutningen af det 18. århundrede og starten af det 19. århundrede forsøgte at kontrollere en stor del af Laos, Vietnam, Cambodja og dele af Thailand.

Tilflyttere fra de omkringliggende lande har også sat sit præg på provinsen. Da kommunisterne overtog styret i Laos i 1975, flygtede en del laoter til Nong Khai, og her findes også en del immigranter fra Vietnam og Kina.

Lang promenade

I Nong Khai by er der langs floden anlagt en meget lang promenade, hvor du på nogle strækninger kan finde spisesteder og anden underholdning. Bag et stykke af promenaden finder du det overdækkede Tha Sadet Market, hvor du kan gå på skyggefuldt indkøb. Men forvent ikke de sædvanlige souvenirboder; butikkerne her henvender sig først og fremmest til de lokale beboere, ikke til vestlige turister.

GPS til den vestlige indgang til Tha Sadet Market: 17.885305, 102.74767

Tingene ændrer sig ikke meget under den ugelange Naga Fireball Festival, selvom den trækker en del besøgende til byen. De fleste af de besøgende er fra andre dele af Thailand, og byen ligner sig selv, undtagen lige på en cirka 1 kilometer lang strækning af flodpromenaden. Her opstilles der boder – først og fremmest med mad og delikatesser – og der leveres underholdning i form af skuespil, sang, skønhedskonkurrencer m.m.

I artiklen Ildkugler og folkefest kan du læse mere om festivallen og de mystiske ildkugler, som thaierne i stort tal valfarter til Nong Khai for at se stige op fra Mekong.

Nong Khai Rocket Festival

Nong Khai byder også på andre lokale festivaller, omend Naga Fireball Festival er den mest kendte. I marts afholdes fx den ugelange Anou Savari Festival, i maj afholdes en raketfestival med affyring af utallige meget store raketter, og i sep­tem­ber/ok­to­ber afholdes der rofestival med konkurrencer på Mekong.

Store statuer

Et besøg i Nong Khai by bør omfatte et besøg i parken Sala Kaew Ku, der ligger ved byens østlige udkant. Her finder du nogle meget store statuer inspireret af buddhisme og hinduisme. Parken blev påbegyndt i 1978, og der opføres stadig nye statuer.

Parken blev startet af Bunleua Sulilat. Han havde i 1958 startet en lignende park, Buddha Park, i Laos, men efter den kommunistiske revolution i 1975 flygtede han til Thailand. Sulilat døde i 1996 og hans mumificerede krop ligger i dag i en bygning i Sala Kaew Ku. Her nogle billeder fra parken, bemærk hvor store statuerne er i forhold til de besøgende:

Parken indeholder også en lille afdeling, hvor man skal ind gennem denne mund - det er lidt nemmere for børn at komme igennem end for voksne.

GPS til Sala Kaew Ku: 17.887452, 102.781164

Laos/Vientiane

Nong Khai by er som sagt en grænseby, der giver nem adgang til Laos via Friendship Bridge. Der kører grænsebusser i fast rutefart mellem de to landes grænseposter. Grænsebusserne kører kun lige over grænsen, ikke hele vejen til Laos' hovedstad Vientiane, der ligger 20 km fra grænsen. Et grænsetog kører lidt længere ind i Laos, men heller ikke hele vejen til Vientiane, omend der arbejdes på en forlængelse af jernbanen.

Der kører en bus fra Nong Khai og hele vejen til Vientiane, men tager du den, skal du sørge for at have visa til Laos på forhånd, da bussen ikke venter på dig, hvis du skal stå i kø på paskontoret. Alternativt kan du tage tuk tuk til og fra grænsebusserne. Det koster cirka 250 baht (250 baht) med tuk tuk fra grænsen til Vientiane.

Du kan selvfølgelig også selv køre over grænsen – i hvert fald, hvis du er i bil. Tohjulede køretøjer har ikke lov at køre over broen. Bemærk, at der er venstre­kørsel i Thailand og højre­kørsel i Laos, der skiftes køreside i Laos.

Et 30-dages turistvisum til Laos koster 50 dollar. Uden­rigs­mini­ste­riet anbefaler, at du søger om visa på forhånd, men du kan sagtens søge om visa ved grænsen, blot du er forberedt på lidt ventetid.

Transport til og i Nong Khai

Nong Khai ligger godt 600 km fra Bangkok. Den hurtigste måde at komme fra Bangkok til Nong Khai er at flyve, selvom Nong Khai ikke har en lufthavn. Nærmeste lufthavn ligger i Udon Thani, og du kan så køre de sidste cirka 60 km med bus, minibus eller tog. Flyveturen er forholdsvis billig, da der er stor konkurrence på ruten. En billet fra Bangkok til Udon Thani vil typisk koste mindre end 1.250 baht (1250 baht).

Det er også muligt at flyve til Vientiane i Laos og så rejse til Nong Khai derfra.

Der kører tog hele vejen mellem Bangkok og Nong Khai. Turen tager 12-14 timer alt efter det valgte tog, og hvis køreplanen overholdes (det gør den sjældent). Priserne starter omkring 260 baht (260 baht) for den godt 600 kilometer lange tur. Læs mere om at rejse med tog i Thailand.

Du kan også tage bussen. Der kører bus direkte fra Suvarnabhumi lufthavn og fra en busstation i Bangkok. Køretiden er 9-10 timer, og priserne starter omkring 600 baht (375 baht) for en VIP-bus med aircondition. Jeg vil dog fraråde lange busture i Thailand. Mere om bus i Thailand.

Velankommet i Nong Khai kan du komme rundt i byen med en skylab, der er en særlig lokal udgave af en tuk tuk. Som du kan se på nedenstående billede, så virker den lidt mere potent end den scooterbaserede tuk tuk. Alternativt kan du leje en scooter eller en cykel. Byen er ikke så stor, og den er bakkefri, så en cykel er meget populær som transportmiddel blandt turister.

Hoteller

Hoteller i Nong Khai er yderst rimelige i pris, selv de dyre af dem. Kun meget få koster mere end 1.000 baht (1000 baht) om dagen, og du vil ikke have problemer med at finde overnatning for under 500 baht (500 baht).

Hvis du besøger Nong Khai under Naga Fireball Festival, der sædvanligvis finder sted i oktober, bør du bestille hotel i god tid!

Vejr

Du oplever noget større temperaturudsving i Nong Khai end på turistdestinationerne i syd. December er den køligste måned med en middeltemperatur om dagen på 28,6 grader og ned til blot 16 grader om natten. I april ryger temperaturen op i nærheden af 36 grader om dagen, mens nattemperaturen topper med over 24 grader om natten i regntiden fra maj til september.

I regntiden falder der omkring 250 mm regn om måneden, august dog lidt over 330 mm. Men som andre steder i Thailand falder regnen sjældent som i Danmark med heldagsregn. Den falder mest i korte, kraftige byer og ofte om natten. Der falder stort set ingen regn fra november til og med februar.

Du kan læse mere om klima og vejr og regntid i Thailand i artiklen Klima og vejr.

Tags: Nong Khai - Isaan - Mekong - Laos - Sala Kaew Ku - Skylab

Andre artikler om steder i Thailand: