Sikkerhed i Thailand
Når du er i Thailand, skal du tænke lidt ekstra på din egen sikkerhed.
Jeg ved ikke, om thaierne mener, at sikkerhed er en by i Rusland, men den ligger i hvert fald ikke i Thailand.
Jeg tænker ikke på personlig sikkerhed i forbindelse med overfald og forbrydelser. I den henseende føler jeg mig meget mere tryg i Thailand end på Nørrebro i København. Problemet er derimod, at mange af de regler og love om sikkerhed, som vi tager for givet i Danmark, ikke findes i Thailand. Eller de ignoreres.
Trafiksikkerhed
Det er ikke kun reglerne – eller manglen herpå – der er et problem; det er i lige så høj grad thaiernes manglende forståelse af sikkerhed. Hvor mange danske forældre kender du fx, der ville køre på en scooter med et fire-årigt barn stående på fodhvileren og en seks-årig bagpå, mens de selv ivrigt snakker i mobilen?
Synet af små ubeskyttede børn på scootere er nok det, jeg har sværest ved at vænne mig til i Thailand.
Problemet er dog ikke kun thaiernes ligegyldighed over for love og regler, men i mindst lige så høj grad fraværet af love og regler. Ovennævnte scooter-eksempel er således fuldt lovligt, eneste krav er, at føreren har hjelm på og har kørekort (hvilket han så langt fra altid har).
Det er også lovligt at fragte passagerer på ladet af pick-up'er og lastbiler. På billedet her ser du et byggesjak, der bliver kørt hjem efter dagens dont. Det sker indimellem, at sådan en pickup eller lastbil kører galt, og det resulterer så ofte i mange dræbte.
Der er dog også grænser for lovløsheden, men lovene virker ikke altid lige logiske. Det er fx påbudt at bruge sikkerhedssele i taxier. Det vil sige, at du fuldt lovligt kan sidde i en åben tuk tuk uden beskyttelse af nogen art og uden krav om sikkerhedssele, men når du sidder i en beskyttende stålkasse, skal du have sele på. Prøv endelig en tuk tuk, bare for at prøve den, men ellers så brug en taxi. Den er for øvrigt også billigere.
Mens coronavirussen har haft mange slemme effekter, så har den dog også haft en enkelt positiv effekt, når det gælder sikkerheden i Thailand. Man har forstået, at man skal beskytte sig.
Køkkenhygiejne
Det er langt fra kun i trafikken, at love og regler adskiller sig fra de danske. Jeg ved ikke, om de har fødevaremyndigheder i Thailand, men det virker ikke sådan.
Det er ikke usædvanligt at se rotter eller diverse kryb på udendørs spisesteder. Og ejerne af de mange gadevogne med mad kender absolut ikke noget som helst til selv simple regler inden for fødevaresikkerhed, som fx adskillelse af kød og grønt. Det gælder for øvrigt også for mange af restauranterne. Det er ikke som i Danmark, hvor man skal på kursus for at få lov at koge en pølse på et fritidshjem!
Med tanke på køkkenhygiejnen i Thailand kan det være fristende at kun spise på store, vestligt udseende restauranter eller på fastfood-steder som McDonalds. Men det vil være synd og skam, læs mere om hvorfor i artiklen Kulinarisk rejse.
Når du køber mad hos madvogne, i gadekøkkener og lignende, vil det være en god ide at bede om gennemstegt mad. Det hjælper en lille smule på madsikkerheden, det vil jo være trist at få ferien ødelagt af en madforgiftning.
Poetisk strøm
Elektricitet er et andet område, hvor der tages yderst let på sikkerheden. Det er kun ganske få steder, at man er begyndt at nedgrave elkabler. Normalen er, at de hænger i master, hvor de i et labyrintisk virvar kæmper om den trange plads. Det kan se helt poetisk ud, men det er måske ikke helt nemt at være elektriker og skulle finde det rette kabel i virvaret.
De poetisk opsatte kabler er dog ikke den store synder, når det gælder el-ulykker. Problemet er i stedet dårlig kabling i husene eller i elektriske apparater og thaiernes manglende respekt for strøm. Det ses ikke mindst i forbindelse med de årligt tilbagevendende oversvømmelser i regntiden, hvor en god del af de omkomne er blevet dræbt af strømstød.
Ikke for at gøre dig overnervøs, men der dør desværre hvert år et par turister af stød, når de tager bad, på grund af overgang i vandvarmeren. Hvis vandvarmeren sidder i badeværelset, så tjek lige, at der i det mindste ikke er synlige, blottede ledninger. Tjek også gerne andre el-installationer i hotelværelset. Problemet er normalt størst i de billigere hoteller og gæstehuse.
Security first
Jeg har set flere byggepladser reklamere med, "sikkerhed først", men det gælder kun store byggepladser, og selv der er det vist ikke noget, arbejderne tager så højtideligt. På de mindre byggepladser er det slet ikke noget, man går op i.
På billedet nedenfor kan du se et typisk thailandsk stillads. Det består af bambus, der nødtørftigt er bundet sammen. Bemærk, at der ikke er nogen stige, arbejderne kravler på akrobatisk vis op ad selve stilladset.
Enkelte steder har jeg set dobbeltstillads, også i bambus. Forskellen i sikkerhedsniveauet er nok ikke så stort, men det giver dog mulighed for brugen af en plade, man kan stå på. Det foregår typisk på den måde, at arbejderen tager en plade med op på stilladset, og han slæber så rundt med pladen, alt efter hvor han skal stå og arbejde.
Til småreparationer bruger man slet ikke stillads. Tjek fx dette billede, hvor der blot skulle pletmales lidt på facaden. Og nej, der blev ikke brugt stige, når han skulle op og ned fra "stilladset". Her er man dog lidt mere opmærksom på sikkerheden. En ekstra person står klar til at advare de forbipasserende på gadeplan, hvis maleren skulle falde ned.
Du kan glæde dig over, at du er i Thailand på ferie og ikke som bygningsarbejder. Du skal blot huske at tage dig i agt for faldende arbejdere.