Urene fødder

Thaierne betragter fødderne som urene, uanset hvor meget du vasker dem.

Tags: Fødder - Templer - Kultur

Urene fødder

Du skal være opmærksom på dine fødder, og hvad du gør med dem, når du er i Thailand. Fødderne betragtes som urene - ikke at forveksle med beskidte, for uanset hvor meget du vasker dem, vil de forblive urene.

Træd aldrig på noget, som Thaierne betragter som helligt eller værdsat. Taber du en pengeseddel, som jo bærer kongens portræt, skal du absolut ikke træde på den for at undgå, at den blæser væk. Lad også være med at træde hen over noget, som er helligt. Skulle du støde på et billede af Buddha på jorden, så gå uden om.

Det er også uhøfligt at træde hen over mennesker, der sidder på jorden - eller blot deres ben. Gå udenom. Pas også på ikke at komme til at røre dem med dine fødder. Skulle du ved en fejl komme til at røre nogen med dine fødder, så sig straks pænt undskyld.

Sidder du med benene over kors, så undgå, at fodsålen på den øverste fod peger mod en nærved siddende Thai eller ting, som er hellige. Det betragtes som ekstremt uhøfligt, at fodsålen peger mod andre. Det er som at give fingeren hjemme i Danmark.

Brug heller aldrig fødderne til at pege på noget. Hvis du fx vil pege på en vare, som ligger på jorden hos en markedssælger, så brug hånden.

Undgå at sætte fødderne op på noget, når du sidder ned. Generelt skal du holde fødderne lavere end knæene.

Sidder du i eller ved et tempel, så undgå, at dine fodsåler peger mod en Buddha-statue eller andre helligdomme. Sid på hug, knæ eller i korsstilling, ikke med fødderne strakt frem foran dig, da fodsålerne så uvægerligt vil pege mod noget.

Thai logik

Alle, der har stiftet nærmere bekendtskab med thaier, ved, at deres logik ikke altid er som den danske. Hvis en dansk butik oplever ringe salg, vil dens ejer på baggrund af viden om udbud og efterspørgsel nok sætte priserne ned for at lokke flere kunder ind.

Sådan tænker en thailandsk butiksejer ikke nødvendigvis. En del af dem vil i stedet for sætte priserne op, for når der sælges færre varer, skal de koste mere for at få det samme i kassen.

Noget lignende gør sig gældende med urene fødder. I henhold til dansk logik vil det være mest naturligt at skåne andre for urene fødder ved at beholde fodtøjet på, i Thailand tager de fodtøjet af.

Når du besøger hellige steder, som fx templer, skal du altid huske at tage fodtøjet af. Det samme gælder mange mindre butikker.

Du skal ikke tage fodtøjet af, når du besøger 7-Eleven eller store indkøbscentre, men hvis du ser en lille butik, med en række sandaler uden for døren, så er det et tegn på, at her skal du gå ind barfodet. Du vil meget ofte se sandaler uden for døren i små servicebutikker, som fx massageklinikker, vaskerier og lignende.

Tag også fodtøjet af, hvis du besøger thaier i deres hjem.

Tags: Fødder - Templer - Kultur

Andre artikler om Thailands kultur: