Thailand er templernes land

Du finder utallige imponerende templer i Thailand, heraf nogle som er meget specielle.

Tags: Templer - Buddha - Stupa - Klokker - Bangkok - Chiang Mai - Chiang Rai - Krabi - Nan - Sisaket - Ang Thon - Sa­mut Song­khram - Chachoengsao - Nakhon Pathom - Kultur

Hvis du er interesseret i templer eller bare gerne vil se imponerende, religiøse bygninger, er Thailand det rette sted. Templerne i Thailand kan måske ikke måle sig i størrelse med Peterskirken i Rom eller mange af de andre gamle kirker i Europa, men de kan være noget mere skinnende eller på andre måder skille sig ud.

Selv i små byer i Thailand kan du ofte finde flotte eller ligefrem imponerende templer, hvor man næsten kan begræde, at de fattige bruger deres få penge på den slags.

Mens størrelsen måske ikke kan måle sig med de gamle kirker i Europa, så kan højden. Templer bygges gerne på høje punkter, så de kan ses vidt omkring – og så de besøgende må besvære sig op ad lange trapper.

Det værste i den henseende er Tiger Cave Tempel (Wat Tham Sua), som du finder i provinsen Krabi. Trappen på ovenstående billede, der fører til Wat Phrathat (Doi Suthep) i Chiang Mai, har kun 309 trin, og her kan man endda snyde og tage en "elevator" til toppen. Tiger Cave Tempel byder ikke på hjælpemidler, og her skal du op ad ik­ke fær­re end 1.237 meget ujævne trin, svarende til 77. etage.

Du kan læse mere om strabadserne med de mange trin og den resulterende fantastiske udsigt i artiklen Tiger Cave Temple.

Nu er det jo ikke alle steder i Thailand, at der er bjerge, og det kan man så opveje ved at bygge højt. Wat Arun, også kendt som Temple of Dawn, i Bangkok byder på et tårn, der kan ses langt væk, og som er et imponerende syn, når man kommer sejlende ad floden Chao Phraya, der løber gennem Bangkok. Læs mere om, hvordan du finder frem til templet i artiklen Tag vandvejen i Bangkok.

Andre templer satser mere på bling-effekten, som fx guld-templet Wat Sri Panton i provinsen Nan:

GPS til templet: 18.776003, 100.765876.

Du kan finde templer som er deciderede kunstværker, som fx The White Temple i Chiang Rai, der er skabt som et livsprojekt af kunstneren Chalermchai Kositpipat.

Du kan læse mere om det kunstfærdige tempel i artiklen Chiang Rai.

Besøger du provinsen Sisaket, kan du finde en anden form for kunstværk, Wat Pa Maha Chedio Kaew, også kendt som Wat Lan Kuad, der betyder Tempel af en million flasker.

Hele templet er bygget – eller rettere beklædt – med flasker. Det gælder alle bygninger, og det inkluderer også en liggende statue af Buddha. Læs mere om templet i artiklen Tempel af flasker.

Hvis du er mere til Buddhaer end til templer, og du ikke er til flasker, så er Wat Mueang i provinsen Ang Thon (lidt nord for Ayutthaya) måske noget for dig. Her finder du en Buddha-statue, der med sine 92 meters højde stikker højere op end tårnet i Wat Arun, og som er Thailands højeste statue og verdens 8. højeste statue. Rytterstatuen af Frederik V på Amalienborg Slotsplads kan med sine knap 12 meter ikke rigtigt være med her.

Du kan læse mere om den store Buddha og nogle drabelige statuer, som templet også lægger grund til, i artiklen Meget stor Buddha.

Du finder også templer, som ikke er specielt imponerende, men hvor naturen har givet en hjælpende hånd. Har du som lille drømt om at være prinsesse i et Tornerose-slot (eller om at være en kyssende prins), så vil Wat Bang Kung måske vække gamle minder. Templet – eller rettere dets ordinationshal – er spundet ind i træ.

Du finder Wat Bang Kung i provinsen Sa­mut Song­khram, forholdsvis tæt på et meget specielt marked og Thailands mest kendte flydende marked, hvilket du kan læse mere om i artiklen Tempel i et træ.

Det er også naturen, der gør Wat Pho Bang Khla i provinsen Chachoengsao til noget specielt. På templets område lever tusindvis af flagermus i træerne.

Der er ikke tale om de små, nysselige flagermus, du måske har set i Danmark; det er flyvende hunde, der kan blive op til 40 cm lange, og som kan have et vingefang på over 1,5 meter. Det er næsten små miniature-Draculaer, og deres latinske navn leder også tankerne i den retning: pteropus vampyrus. Du behøver dog ikke at frygte en lidt blodfattig tur, hvis du besøger templet, flagermusene lever af frugter.

Du kan læse mere om flagermusene og templet i artiklen Flagermustempel.

Der findes selvfølgelig mange, mange flere interessante templer i Thailand, end dem jeg nævner ovenfor. Alene i Chiang Mai finder du over 300 templer. Gå selv på jagt i det eller de områder i Thailand, du vil besøge.

Stupaer, klokkeklang og Buddhaer

Uanset hvilket tempel, du besøger, vil du sikkert kunne se en eller flere stupaer, og du vil kunne høre klokkeklang.

En stupa, også kaldet en chedi, er typisk en kuppel-formet bygning med en kvadratisk base og et spir. De findes dog ikke kun i templer, disse to er bygget som mindesmærker:

Og nu mens vi er oppe i de tynde luftlag: Verdens højeste stupa findes i Wat Phra Pathommachedi Ratcha Wora Maha Wihan, der ligger i provinsen Nakhon Pathom, lige vest for Bangkok.

GPS til templet og stupaen, der ligger cirka en times kørsel fra Bangkoks centrum: 13.819799, 100.060160.

Nogle steder vil du kunne se bedende buddhister gå rundt om templets stupa, som på billedet nedenfor, der er fra Wat Phrathat (Doi Suthep) i Chiang Mai. Hele stupaen kan ses på det indsatte billede.

Hvis du hører klokkeklang på dit templetbesøg, så er det sikkert fordi, templet har en række klokker som på dette billede:

Det gælder ikke om at vælge en klokke og så ringe lystigt med den. Man slår én gang på hver klokke i rækken.

I nogle templer kan du måske frembringe en dyb aum-agtig tone på en særlig gonggong, også kendt som en nipple gong. Man skal ikke slå på gonggongen med en kølle, i stedet skal man fugte håndfladerne og stryge over bulen midt på gonggongen.

På den nedenstående video kan du se en turist forgæves forsøge at frembringe andet end et smil på den lokales læber.

Og så vil du naturligvis finde Buddha-figurer og statuer i alle størrelser og former i templerne.

Du finder siddende buddhaer som her i Wat Traimit i Bangkok, også kendt som The Temple of Golden Buddha:

Det kan være svært at vurdere størrelsen af den gyldne Buddha på ovenstående billede, men statuen er 3 meter høj. Den er lavet af guld, og den vejer 5,5 ton.

Den gyldne Buddha formodes at være lavet i det 13. eller 14. århundrede i Sukhothai, og i mange år var guldet dækket af puds for at skjule dens reelle jordiske værdi. Først i 1955 fandt man ud af, at der skjulte sig guld bag pudset. Læs mere om statuens historie på Wikipedia (på engelsk).

I templerne finder du også liggende Buddhaer, og du finder stående Buddhaer, som i Wat Buppharam i Chiang Mai på billedet til højre.

Mange steder finder du også statuer og figurer af særligt hellige munke:

Og du finder også figurer af dyr og sagnvæsener, dog mere som pynt. Det siges, at Walt Disney lod sig inspirere af et besøg i Wat Buppharam i Chiang Mai:

Den fede Buddha, som vi måske kender bedst herhjemme, og som er ham, du oftest finder i souvenir-butikkerne, er reelt ikke Buddha, hans navn er Budai.

Afslutningsvis, hvis du ikke vidste det i forvejen, og hvis du ikke allerede har gættet det ud fra de thailandske tempelnavne ovenfor: wat betyder tempel.

Tags: Templer - Buddha - Stupa - Klokker - Bangkok - Chiang Mai - Chiang Rai - Krabi - Nan - Sisaket - Ang Thon - Sa­mut Song­khram - Chachoengsao - Nakhon Pathom - Kultur

Andre artikler om Thailands kultur: