Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Koh Lanta

Afslappende familieferie på uspolerede og ikke så overfyldte strande.

Tags: Koh Lanta - Krabi - Trang - Strand - Dykning - Snorkling - Elefanter - Elefantridning - Dyrevelfærd - Nationalpark

Koh Lanta (koh betyder ø) er et af de mest populære feriesteder i Thailand hos danske rejsebureauer, sammen med bl.a. Phuket, Ao Nang og Khao Lak. Koh Lanta ligger ligesom Ao Nang i provinsen Krabi, sydøst for Phuket og Phi Phi Islands.

Koh Lanta er især populær blandt skandinaviske turister og endnu mere især blandt svenske turister. Du kan sågar finde en svensk skole på øen.

Du finder ikke store, høje hoteller på Koh Lanta, langt de fleste hoteller er små eller består af bungalows. Her er heller ikke helt så overfyldt med turister som på Phuket – selv i højsæsonen og selv på de mest populære strande kan du sagtens finde en plet, hvor du kan ligge i fred for naboer. Og nogle strande kan du have helt for dig selv.

Koh Lanta består af 52 øer. Stort set alle turistfaciliteter findes på Koh Lanta Yai, der sædvanligvis er den ø, man mener, når man taler om Koh Lanta som feriested. Der er dog enkelte turiststeder på nogle af de andre øer. Koh Lanta Yai er 22 km lang og op til 5,5 km bred; en del af Koh Lanta Yai lægger jord og bjerge til Mu Koh National Park, der strækker sig over en lang række øer i området. Nej, det er ikke en nationalpark for køer, "mu koh" betyder "en gruppe af øer" eller "et øhav".

I den nordlige ende af Koh Lanta Yai finder du øens største by, Ban Saladan, og det er også her færger fra Krabi, Phuket og Phi Phi Islands lægger til. Du finder også Kon Lantas største marked i Ban Saladan og såmænd også en gågade, hvor der spærres for kørende trafik mellem kl. 17 og 22.

Kommer du kørende til Koh Lanta Yai ad landjorden, skal du sejle fra fastlandet til Koh Lanta Noi, hvorefter du kører over en bro til Ban Saladan på Koh Lanta Yai. Yai og noi betyder henholdsvis stor og lille.

Koh Lanta Yai trådte sent ind i den moderne verden, først i 1996 fik man elektricitet fra fastlandet, og de første telefonlinjer blev trukket i 2001 – havde de ventet lidt, kunne de have nøjes med mobilmaster.

Det er ikke specielt billigt at være turist på Koh Lanta i sammenligning med andre feriesteder i Thailand. Prisniveauet nærmer sig Phuket-priser, men det er selvfølgelig stadig meget billigere at bo og spise her end i Danmark, så selvom du udsættes for turistpriser i restauranter og i souvenir-butikker, vil du føle det som billigt. Transportpriserne har heldigvis ikke helt nået Phuket-niveau, men er dog noget dyrere end i fx Bangkok, læs mere om transport længere nede på siden.

Aktiviteter på og omkring Koh Lanta

De fleste turister tilbringer en god del af deres tid på en af strandene på Koh Lanta Yai; dem kan du læse mere om i artiklen Strande på Koh Lanta.

Koh Lanta er desuden kendt som et dykkerparadis – havet omkring Koh Lanta er blandt de bedste dykkesteder i Thailand med flere rev og masser af liv i havet omkring de mange øer i området. Erfarne dykkere vil foretrække Hin Daeng og Hin Muang, men der er også mange muligheder for mindre erfarne dykkere, og har du aldrig dykket før, kan du tage et dykkercertifikat i en af Koh Lantas dykkerskoler. Du kan læse mere om mulighederne på Koh Lanta Divers.

Der er også mange muligheder for snorkling omkring Koh Lanta, du kan finde utallige tilbud om snorkling-ture i turboderne. De mest populære steder til snorkling er omkring øerne Koh Haa, Koh Bida og Koh Rok, men du kan også snorkle ved de klipper, som pynter op på en del af Koh Lanta Yais strande.

Der er masser af natur på Koh Lanta, men vil du opleve lidt mere og betale for det, kan du besøge Mu Koh National Park, der har hovedkvarter på den sydlige ende af Koh Lanta Yai. På den allersydsligste spids af Koh Lanta Yai finder du Tanod Beach og et fotogent fyrtårn:

Hvis du besøger Tanod Beach, og/eller hvis du tager på en vandretur i nationalparken på en ca. 2 km lang rute, så vær opmærksom på, at aberne kan være meget tyvagtige. Ser de noget, der er spiseligt, eller som ser interessant ud, vil de forsøge at tage det fra dig.

Undgå at have mad eller drikkevarer i gennemsigtige poser. Aberne kan også finde på at prøve at åbne tasker for at se, om der er noget interessant i dem. Lad være med at genere aberne, de kan blive aggressive – bliver du bidt eller kradset, vil det måske være en god ide at få en stivkrampeindsprøjtning.

Et besøg i nationalparken er en halvdagstur, medmindre du vil blive i længere tid på Tanod Beach, som egentlig er en rigtig fin strand. Bemærk, det koster penge at få adgang til nationalparken, 400 baht (400 baht) for voksne og 200 baht (200 baht) for børn (3-14 år). Det koster desuden 20 baht (20 baht) for en scooter og 30 baht (30 baht) for en bil. Parken åbner kl. 8:30. Gem billetten, den kan muligvis genbruges, hvis du besøger andre dele af nationalparken, fx i forbindelse med dykning eller et ø-hop til andre øer.

Nationalparken strækker sig egentlig over et større område på Koh Lanta Yai, men det er kun den sydligste del med fyrtårn, strand og natursti, at det koster penge at besøge, betalingsboden findes på GPS: 7.471431, 99.097190.

Hvis du interesserer dig for huler, kan Khao Mai Kaew Caves være et besøg værd. Vær dog opmærksom på, at det ikke er ufarligt at besøge hulerne, hvorfor der er krav om, at man benytter en guide (pris: 300 baht pr. person – 300 baht). Hulernes gulve kan være glatte, og nogle steder skal du kravle. Du bør tænke dig om en ekstra gang, inden du tager børn med på besøget. Sørg for fodtøj, der sidder fast på fødderne i stedet for klip-klappere.

Du kan booke et besøg i hulerne i en af de mange turboder på Koh Lanta. Vil du selv køre, finder du Khao Mai Kaew Caves på GPS: 7.540227, 99.068129. OBS! Der er også en hule, der hedder Mai Kaew Cave, den er ikke specielt interessant.

Du finder flere tilbud om elefantrideture eller besøg i en elefantlejr på Koh Lanta, men hvis dyrevelfærd ligger dig på sinde, er det nok ikke anbefalelsesværdigt. I nogle elefantlejre i Thailand er man gode ved elefanterne, hvorfor man måske slet ikke kan få lov at ride på dem. Selvom elefanter er store og stærke, så kan en elefantryg reelt ikke klare vægten fra en eller flere passagerer.

Umiddelbart virker det ikke som om, man er særlig gode ved elefanterne på Koh Lanta. Denne lille unge var i mange timer lænket fast til et træ med en meget kort lænke, og den kunne ikke engang nå over til det spiselige grønne i baggrunden. Meningen er at knække elefanten, så den accepterer mennesker og deres påfund.

Jeg ved ikke, om forholdene har ændret sig, siden jeg tog billedet i 2014, men jeg tror det ikke. Generelt: Tilbydes der elefantridning, er de ikke gode ved elefanterne, og samtlige elefantlejre på Koh Lanta tilbød stadig elefantridning ved mit seneste besøg i 2018.

Du kan finde madlavningskurser ved flere af strandene, bare spørg i en af turboderne.

En meget populær aktivitet i turboderne er en tur rundt til en række øer i farvandet omkring Koh Lanta. De fleste ture indbefatter besøg på fire øer, og det er typisk øerne Koh Ma, Koh Chuek, Koh Mook og Koh Ngai, der ligger i farvandet sydøst for Koh Lanta Yai. Du finder også sejlture med mulighed for indlagt kano-roning, typisk ved Talabeng Cave.

Der er selvfølgelig mange andre tilbud om aktiviteter end de her nævnte, gå selv på jagt i turboderne – der er mange af såvel turboder som tilbud. Du skal ikke være bange for at prøve at forhandle de forlangte priser ned. Du vil typisk kunne opnå 10-20 procent rabat i forhold til priserne i brochurerne helt uden at forhandle. Med lidt forhandling kan du komme længere ned.

Strande

Strandene på Koh Lanta Yai kan ikke måle sig med de bedste strande på Phuket med hensyn til sand- og vandkvalitet, til gengæld er de noget mere uspolerede. Du kan læse mere om strandene i artiklen Strande på Koh Lanta.

Klima

På Koh Lanta er der varmt hele året, omend varmen ledsages af en del regn i regntiden. Den gennemsnitlige dagtemperatur ligger på mellem 31 og 34,1 grader året rundt. Varmest i marts og "køligst" i november. Den gennemsnitlige nattemperatur ligger på mellem 23,6 og 25,4 grader året rundt. Det er altså ikke de store udsving i temperaturen, du oplever her.

Højsæsonen er januar og februar, hvor du sandsynligvis slet ikke vil opleve regn; der falder mindre end 20 mm nedbør, og den falder typisk sent om aftenen eller om natten. December og marts er også regnfattige med omkring 60 mm, der falder i løbet af 5-8 døgn. Regnsæsonen topper i september og oktober med omkring 330 mm – i Danmark falder der omkring 60 mm nedbør om måneden. I artiklen Klima og vejr kan du læse, hvorfor 330 mm ikke er helt så slemt, som det lyder.

Sådan kommer du til Koh Lanta

Bestiller du en rejse inklusive hotel hos et rejsebureau, vil de normalt sørge for transport hele vejen til hotellet.

Står du selv for transporten til Koh Lanta, kan du finde hjælp nedenfor til transport med fly, tog osv.

Du kan også finde og bestille transport hos forskellige tjenester på nettet, som fx 12Go.

Fly

Du kan vælge mellem hele to internationale lufthavne, hvis du kommer med fly. Nærmeste lufthavn er Krabi Airport, hvorfra du kan køre til Koh Lanta. Du kan prøve at aftale nærmere med hotellet, om de vil arrangere, at du bliver hentet i lufthavnen og bragt til hotellet.

Alternativt kan du tage en taxi eller en minibus (van) fra lufthavnen til hotellet, det vil typisk koste dig 2-3.000 baht (2000-3000 baht) – husk at aftale en pris på forhånd, og aftal, at turen går helt til dit hotel. Du kan evt. booke en taxi eller en privat minibus på internettet.

Der kører offentlige minibusser (du deler med andre) fra lufthavnen til Koh Lanta, men de samler vist kun passagerer op, der har bestilt på forhånd, enten via hotellet eller på nettet (fx her). Har du ikke bestilt på forhånd, og du ikke kan finde en minibus i lufthavnen, kan du tage en shuttlebus fra lufthavnen til Krabi Town og derfra en minibus til Koh Lanta. Vær også her opmærksom på at få aftalt en tur helt til dit hotel.

En delt minibus er noget billigere end en taxi og en privat minibus, men også meget mere besværlig og tidskrævende, og du risikerer at sidde klemt på turen. En delt minibus vil typisk koste omkring 450-600 baht (450-600 baht) pr. person, afhængig af hvor dit hotel ligger. En taxi eller en privat minibus tager typisk 2-3 timer, en delt minibus kan tage over 4 timer, hvis du er uheldig (fx ventetid på andre passagerer, og hvis dit hotel er sidst på ruten).

Turen med offentlig minibus tilbage til lufthavnen kan købes i turboderne på Koh Lanta, og koster fra 300 baht (300 baht) og opefter pr. person, afhængig af hvor dit hotel ligger.

Det er også forholdsvis nemt at komme til Koh Lanta fra Phuket Airport. Du kan bestille transport i lufthavnen. Typisk vil transporten foregå med minibus til et færgeleje på Phuket og derfra med færge til Koh Lanta. Du skal så sandsynligvis selv arrangere transport fra færgelejet på Koh Lanta til dit hotel. Bemærk, at du risikerer at skulle skifte færge på Phi Phi Islands, spørg ved bestilling, om det er en direkte færge. Færgen tager ca. 4 timer.

Det er muligt at tage turen med speedbåd, hvilket tager ca. 1½ time. Sejlturen i en speedbåd kan dog være ubehagelig, især hvis der er lidt bølger – et af selskaberne fraråder direkte gravide, børn under 3 år og mennesker med fysiske lidelser at tage turen. Når et thailandsk firma advarer på den måde, så skal man tage det alvorligt.

Tog

Du kan tage toget fra Bangkok til Trang, der ligger lige syd for Krabi. Toget er et nattog, og turen tager cirka 15 timer. Der er to afgange, det tog første ankommer efter køreplanen kl. 8:05, det næste kl. 10:31. Bemærk, at togene i Thailand kun sjældent ankommer til tiden.

Fra stationen kan du booke en minibus til dit hotel på Koh Lanta. En privat minibus fra Trang til dit hotel koster 3-4.000 baht (3000-4000 baht), en taxi er lidt billigere. Turen tager ca. 4 timer. En delt minibus er noget billigere, omkring 400 baht (400 baht), hvis ellers der er andre, der skal samme vej – men vær forberedt på, at det er der ikke. Her kan det være en fordel at bestille i forvejen, fx hos en bookingtjeneste som 12Go.

Hvis du har masser af tid, og hvis du mener, rejsen er en oplevelse i sig selv: Fra Trang kan du tage en bus/færge til Koh Lanta Yai. Bussen har kun én daglig afgang, og det er klokken 10:35, så det vil nok være en god ide at tage det tidlige tog. Bussen venter ved korte forsinkelser på det sene tog, men ikke ved lidt længere forsinkelser. Bussen kører til Haad Yao Pier, hvorfra færgen sejler til Koh Lanta Yai med enkelte stop ved andre øer undervejs. Du er fremme ca. 15:30. Du kan så tage en songthaew eller en motorcykeltaxi det sidste stykke frem til dit hotel. OBS! Jeg har ikke kunnet finde nyere oplysninger om busruten ved min seneste søgning på nettet (februar 2024), så måske busruten er nedlagt.

Bus

Du kan køre med natbus fra Bangkok til Krabi og derfra skifte til en minibus til Koh Lanta. Bussen er nok den billigste løsning, men det er ikke en, jeg vil anbefale. Turen tager 12-14 timer, og det kan være en kold fornøjelse. Hertil kommer, at langtursbusserne ikke er kendt for hensynsfuld kørsel.

Kør selv

Du kan selvfølgelig også selv køre til Koh Lanta. Kommer du fra landsiden, skal du med en bilfærge de knap 2 km fra fastlandet til Koh Lanta Noi.

Sejlturen foregår i et meget adstadigt tempo, men tager alligevel kun ca. 15 min. Og turen vil ikke just ruinere dig, én person og en scooter koster fx blot 25 baht (25 baht). Færgerne sejler i fast rutefart, lige så snart de er fyldt op, fra kl. 6 om morgenen til kl. 22.

Færge

Du kan sejle med færge fra flere af de andre turiststeder i det sydlige Thailand, fx Phuket, Ao Nang, Koh Muk, Koh Lipe og andre småøer samt Phi Phi Islands (nogle ruter kræver færgeskift på/ved Phi Phi Islands). Bemærk desuden, at nogle af færgeruterne kun besejles i højsæsonen. Du kan finde oversigt over ruter og afgangstider på phuketferry.com, hvor du også kan bestille billet online, hvis du ikke gider at bruge tid på billetkøb ved færgelejet. Bemærk, at de fleste af ruterne er med en stor speedbåd, hvilket kan være en ubehagelig transportform.

Transport på Koh Lanta

Der findes ikke almindelige taxier på Koh Lanta, men du finder songthaew'er, der agerer taxi. Det koster typisk 50 baht (50 baht) til et andet sted ved samme strand og 50 til 100 baht (50 til 100 baht) at komme til en nabostrand. Transport til/fra de sydlige strande koster normalt mere.

Du kan også tage en motorcykeltaxi med sidevogn. Her er priserne lidt lavere. Bemærk, at der er helt klart tale om turistpriser. Føreren vil muligvis forlange en ekstra høj pris, hvis han vurderer, at du vil betale mere end den normale pris. Aftal altid en pris først, og sørg for, at den gælder for jer alle, hvis I er flere.

Langt den nemmeste og umiddelbart billigste transportform er at leje en scooter, hvis du vil se andre steder end lige omkring dit hotel. En scooter giver dig også en udstrakt frihed til at udforske hele øen. Du kan typisk leje en scooter for 200-300 baht (200-300 baht) om dagen, afhængig af udlejer, hvor længe du vil leje, og om det er i højsæsonen.

Men inden du bestemmer dig for at leje en scooter, så læs artiklen Leje af scooter eller motorcykel i Thailand. Bemærk, at landskabet er en del bakket og med mange vejsving på den sydligste del af øen, og det kan være noget krævende at køre på scooter her, hvis man ingen erfaring har. Jeg vil også lige nævne, at det vrimler med klinikker, der henvender sig til turister, og som tilbyder lægehjælp og førstehjælp.

Jeg har aldrig set så mange tilbud om lægehjælp andre steder i Thailand. Der er sikkert en god grund til, at der er så mange her. Har du et uheld, og du ikke har et gyldigt kørekort til motorcykel, dækker forsikringen ikke!

Hotel på Koh Lanta

På siden Strande på Koh Lanta, nævner jeg nogle af de relevante hoteller ved de enkelte strande. Bemærk, at nogle af hotellerne hos de forskellige booking-tjenester ligger et pænt stykke fra stranden, så husk altid at tjekke placeringen på det kort, som booking-tjenesterne tilbyder.

Det kan også være en god ide at bruge en bookingtjeneste, selvom du først har tænkt dig at finde et hotel, når du er på dit bestemmelsessted. Booking-tjenesterne er typisk billigere end den pris, du kan opnå i receptionen.

Tags: Koh Lanta - Krabi - Trang - Strand - Dykning - Snorkling - Elefanter - Elefantridning - Dyrevelfærd - Nationalpark

Andre artikler om steder i Thailand: