Koh Phayam

Koh Phayam tilbyder dig en naturferie med tropisk strand og jungle.

Tags: Koh Phayam - Ranong - Strand - Natur - Jungle - Ø-ferie

Hvis du altid har drømt om at so­ve i en lil­le hytte på en tro­pisk strand, hvor du kan være i kon­takt med na­tu­ren, så kan Koh Phayam være ste­det for dig.

Men du skal tæn­ke drøm­men or­dent­lig igen­nem, inden du be­stil­ler tu­ren. Læs me­re om ro­sen­rø­de drømme.

Koh Phayam ("koh" betyder "ø") ligger ud for den nordlige del af Thailands vestkyst, lidt syd for byen Ranong og grænsen til Myanmar (Burma). Her finder du masser af skov og strand og uspoleret natur. Det er i hvert fald ikke her, du finder endeløse rækker af liggestole og parasoller og ditto endeløse rækker af souvenirbutikker.

Store hoteller med fuld service finder du heller ikke på Phayam. Til gengæld finder du masser af små feriesteder med hytter til leje spredt over hele øen. Nogle ligger inde på selve øen omgivet af jungle, men de fleste ligger langs Phayams strande. Og der er et par enkelte i den meget lille by, der ligger ved havnen.

Jeg bruger ordet "by" me­get løst her. By­en be­står ho­ved­sa­ge­ligt af et par bu­tik­ker med for­sy­nin­ger, tre in­ter­net-ca­fe­er og tre bu­tik­ker med ud­lej­ning af scootere.

Og netop en scooter, er noget du får brug for på Phayam. Der er ingen biler på øen, og for den sags skyld heller ingen veje, omend man har lavet betonstier til at supplere naturstierne på øen. Hvis du vil rundt og udforske Phayam, eller hvis du vil bo et andet sted end ved havnen, så har du brug for en scooter. Du kan dog også blive fragtet til dit bestemmelsessted på en motorcykeltaxi, men så er du begrænset til området omkring hytten på resten af din ferie.

Hvis du lejer en scooter, så tjek den for eksisterende skader, og tag gerne billeder som dokumentation, inden du kører på den. Pas også på ikke at forårsage skader, det kan blive en dyr fornøjelse. Reservedele er dyre, fordi de skal bestilles og fragtes til øen. Læs kontrakten, hvor du sikkert også kan læse, at du ikke må køre på strandene. Det koster fra 150 baht (150 baht) og opefter om dagen for leje af en scooter.

Der er ikke just voldsom trafik på Koh Phayam, men scooterne er noget kraftigere end en knallert, så tjek lige artiklen Leje af scooter eller motorcykel i Thailand – især hvis du ikke har erfaring med kraftfulde to-hjulede, og hvis du ikke har et lovligt førerbevis til motorcykel.

Du kan finde enkelte udlejere af hytter på internettet, fx hos booking-tjenester som agoda, men det er kun få af udlejerne, der samarbejder med en bookingtjeneste. Du kan derfor også bare køre rundt for at finde et sted, du har lyst til at være.

Men tjek dem hos booking-tjenesterne først, hvis du er interesseret i nogle af civilisationens goder, som fx strøm. Især hvis du vil have strøm hele døgnet. Den slags finder du nok nemmest blandt dem, der er tilmeldt en booking-tjeneste.

Nogle udlejere tilbyder adgang til internettet, men det er typisk kun i fællesområderne, som fx i restauranten.

Prisen for en hytte ligger de fleste steder på under 500 baht om dagen.

Du finder mere luksus hos Buffalo Bay Vacation Club, Heaven Beach Eco Resort & Art og The Blue Sky Resort, der alle tre byder på wi-fi i hytterne og strøm hele døgnet. Priserne er til gengæld noget højere end ved de mere basale hytter, hos Heaven Beach Eco resort & Art kommer du således op over 1500 baht pr. nat, mens Blue Sky Resort topper med omkring 5000 baht pr. nat.

Den daglige under­hold­ning på Koh Phayam kan be­stå af et dyk­ker­kur­sus, lidt snork­ling el­ler en fis­ke­tur. Du kan des­uden leje en ATV i stedet for en scooter, men tjek lige udlejeren, om du må køre på strandene i den.

Og så kan du selvfølgelig nyde stran­de­ne og naturen, en­ten i ma­ge­lig af­slap­pet­hed el­ler på gåture.

Bliver du træt af naturen, finder du en masse små barer spredt rundt på øen. Men det er altså ikke barer som dem, du finder i de store turistområder. Her er det uden for højsæsonen til en rolig snak over en øl. Den sædvanlige løsning af verdens problemer over en øl er måske ikke så aktuel her – verdens problemer er meget langt væk fra en lille bar på Koh Phayam.

I højsæsonen er der lidt mere gang i barerne, men stadig langt fra som på barerne på de mere populære turiststeder. Og her er ingen barpiger.

De to mest indbydende strande på Koh Phayam er Ao Kao Kwai (Buffalo Bay) på øens nordlige kyst, hvor du måske ikke overraskende finder Buffalo Bay Vacation Club, og den tre kilometer lange Ao Yai på øens vestkyst. Færgelejet befinder sig på øens østkyst.

Tidevandet har en tydelig indvirkning på strandene på Koh Phayam. Der er over en meters forskel på flod og ebbe. Ved ebbe skal du meget langt ud for at få våde ankler.

Koh Phayam ligger i provinsen Ranong, og turen til øen foregår med færge eller hurtigfærge fra havnen i provinsens hovedstad, der også hedder Ranong. Færgen afgår to gange om dagen, klokken 9:00 og 14:00. Turen koster 150 baht (150 baht), og den tager cirka to timer. Hurtigfærgens afgange afhænger af sæsonen med to til fire daglige afgange. Turen koster 350 baht (350 baht), og den tager cirka 40 minutter.

GPS til havnen i Ranong: 9.947774, 98.598494 (linket fører til Google Maps).

OBS! Der er ingen pengeautomater på øen, så du skal sørge for at hæve penge til hele dit ophold på fastlandet.

Ranong

Provinsen Ranong ligger på grænsen til Myanmar (Burma), og byen af samme navn er en populær by for et såkaldt visa run, hvor fastboende udlændinge eller turister på langt ophold passerer grænsen for at forny deres visa. De bliver dog sjældent i Ranong, og da Ranong i sig selv ikke er et turistmål, vil du ikke møde mange udlændinge her.

Du kan komme til Ranong med fly fra Bangkok med lavprisselskabet Nok Air. Bemærk, at der flyves fra lufthavnen Don Mueang og ikke fra Suvarnabhumi. Alternativt kan du køre med bus fra Bangkok, hvilket tager cirka ni timer. Der kører ikke tog til Ranong, nærmeste station er Chumphon, hvorfra det tager et par timer med bus til Ranong.

Dagtemperaturen i Ranong ligger året rundt på mellem 30 og 35 grader, hvor de køligste måneder er juni til september. Det er til gengæld også her, der falder mest regn med over 800 mm i august, mens de andre måneder i denne periode kan komme ned og snuse til 650 mm. På en dansk gennemsnitsmåned falder der cirka 60 mm.

Januar og februar er de bedste måneder regnmæssigt, da der her falder under 20 mm, men december og marts er absolut også tålelige med under 40 mm. Nattemperaturen kommer sjældent under de 20 grader hele året. Du kan læse mere om vejret i Ranong på Thai Meteorological Departments hjemmeside.

Tags: Koh Phayam - Ranong - Strand - Natur - Jungle - Ø-ferie

Andre artikler om steder i Thailand: