Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Thailandske nationalparker

Nyd den fantastiske natur og dyrelivet i de thailandske nationalparker.

Tags: Nationalpark - Surat Thani - Phang Nga - Chiang Mai - Khorat - Saraburi - Prachinburi - Nakhon Nayok - Prachuap Khiri Khan - Krabi - Phetchaburi - Kanchanaburi - Tak - Doi Inthanon - Similan Islands - Phi Phi - Koh Lanta - Vandfald - Elefanter - Priser

Danske landskaber med kornmarker og bøgeskove kan være flotte, og vi kan også bryste os af Mols Bjerge, Nationalpark Thy, Stevns Klint og Vadehavet. Men den danske natur blegner nu alligevel lidt, når man sammenligner med naturen i Thailand, der byder på rigtige bjerge, floder, vandfald og frodig jungle.

I denne artikel kan du læse om nogle af de bedste og mest populære nationalparker i Thailand. Og du kan finde praktisk information, fx om priser, bestilling, hvad du skal huske og hvad du ikke må.

Dyrelivet i de thailandske nationalparker er også mere omfattende end det danske dyreliv og med mange spændende arter, heriblandt vilde dyr, der er lidt større og mere farlige end en ulv i Vestjylland. Og så er der selvfølgelig også aber!

Mens Danmark lægger jord og vand til 5 nationalparker, så har Thailand ikke færre end 147 nationalparker, og hertil kommer 58 beskyttede dyreparker (wildlife sanctuaries). Den største nationalpark, Kaeng Krachan National Park, har et areal på knap 3.000 km², hvilket er næsten lige så stort som Fyn.

Der er lidt for enhver smag i de thailandske nationalparker. Nogle er måske for kedelige til et besøg, medmindre man er meget glad for natur eller ikke kan finde andet at lave. Andre egner sig bedst til et dagbesøg til særligt interessante udflugtsmål, mens andre igen er velegnede til flere dages ophold med camping, indlagte vandreture, kanoture og et morgenbad i et vandfald. Og så er der også dem, der har havområder, så man kan sejle og dykke.

Nogle nationalparker omfatter områder, du kan besøge gratis, mens det koster penge at besøge andre områder i parkerne. Med hensyn til priser, så opereres der med særligt høje priser for turister, hvilket du kan læse mere om i afsnittet Priser og dobbeltpriser længere nede på siden.

OBS! Nogle steder vil du få tilbudt jungleture på elefantryg, læs lige artiklen Elefantridning, inden du beslutter dig til sådan en tur.

Nationalparker

Jeg nævner her en række nationalparker i tilfældig rækkefølge, men hvis du ikke skal til et af de her nævnte områder, så brug Google til at finde nationalparker i det område, du skal til. Du kan også tjekke tilbudene i de lokale turboder, når du er i Thailand. Vær opmærksom på, at det ikke altid er den nærmeste nationalpark, der er den mest interessante. I Khao Lak finder du fx Khao Lak-Lam Ru National Park, men kigger du i turboderne er det ikke ture hertil, der tilbydes, i stedet er det ture til nationalparken Khao Sok National Park i naboprovinsen Surat Thani, og det er der en god grund til.

Khao Sok National Park

Khao Sok National Park ligger i den vestlige del af provinsen Surat Thani, op mod grænsen til provinsen Phang Nga (hvor du finder Khao Lak).

Khao Sok National Park byder på al den tropiske natur, du kan ønske dig. Her er kalkstensklipper, floder med mangrove-træer, masser af vandfald, regnskov, jungle, huler og en meget stor sø. Du kan overnatte i træhuse eller i telt, hvis du vælger at blive i parken i flere dage.

Du kan købe enkeltdagsture med rafting, sightseeing på søen, trekking i junglen m.m. eller flerdagsture med overnatning. Turene kan købes i turboderne i Phuket, Krabi, Khao Lak og Surat Thani (Koh Samui), og de inkluderer transport til og fra nationalparken.

OBS! Hvis du overvejer at besøge Nam Talu Cave, så vær opmærksom på, at der er vand i hulen – du skal måske gennem vand op til halsen på vejen gennem hulen, afhængig af, hvor meget det har regnet de seneste dage. Hulen er lukket i regntiden fra 1. juni til midt i december, og den kan være livsfarlig på dage med udsigt til regnvejr. Besøg kun hulen med en guide, de ved, hvornår man skal undgå at besøge den.

Google Maps: Khao Sok National Park.

Doi Inthanon National Park

Doi Inthanon National Park ligger i provinsen Chiang Mai i den nordvestlige del af Thailand.

Vil du helt til tops i Thailand, skal du besøge Doi Inthanon National Park, hvor du finder bjerget Doi Inthanon, der rager 2.565 meter op over havets overflade. Parken byder desuden på et par kongelige stupaer, flere store vandfald og en snoet bjergvej.

Vil du opleve naturen og en skøn udsigt, bør du erstatte sandalerne med ordentligt fodtøj og begive dig ud på Kew Mae Pan Nature Trail (kun åben fra 1. november til 31. marts). Der er også en lille natursti på toppen af Doi Inthanon, men den byder ikke på samme flotte udsigt.

Læs mere om et besøg på Thailands højeste punkt i artiklen Doi Inthanon.

Google Maps: Doi Inthanon National Park.

Khao Yai National Park

Khao Yai National Park blev i 1962 oprettet som Thailands første nationalpark, og er i dag Thailands tredjestørste nationalpark med sine 2.168 km². Parken ligger ca. tre timers kørsel nordøst for Bangkok – det meste af parken ligger i provinsen Nakhon Ratchasima (også kendt som Khorat), men den spreder sig også ind i provinserne Saraburi, Prachinburi og Nakhon Nayok.

Khao Yai National Park er en af de få nationalparker i Thailand, hvor der stadig lever vilde elefanter, og det er et af parkens trækplastre. Der lever også vilde tigre i parken, men dem støder man heldigvis ikke på. Siden 2002 har man kun set tigre i parken to gange, og begge gange var på overvågningskameraer. Af andre dyr i parken kan nævnes bjørne, antiloper, okser, aber og over 200 fuglearter.

Khao Yai National Park byder på løvskov, stedsegrøn skov og græssletter. Du finder flere end 2.000 forskellige plantearter i parken.

Der er flere udsigtspunkter i parken, det mest populære er Pha Diew Dai, også kendt som Lonely Cliff. Her er det ikke kun udsigten, der er fin, udsigtspunktet er også noget for sig selv.

Du finder over 30 vandfald i parken, hvoraf det største består af tre fald, der samlet er 150 meter højt. Vandfaldet på billedet nedenfor, Haeo Suwat Waterfall, er dog ikke så stort, men det er til gengæld med i filmen The Beach med Leonardo de Caprio.

Det er muligt at overnatte i parken i hytter eller i telt.

Google Maps: Khao Yai National Park.

Khao Sam Roi Yot National Park

Khao Sam Roi Yot National Park ligger i provinsen Prachuap Khiri Khan, 58 km syd for turistbyen Hua Hin.

Hovedattraktionen i parken er ikke naturen, som i de fleste andre nationalparker, men den kongelige pavillon i Tham Phraya Nakhon, som du kan se på billedet ovenfor.

Selvom det er pavillonen, der præger de fleste billeder fra hulen og nationalparken, så er hulen absolut et besøg værd i sig selv. Taget er styrtet ned i to af hulens kamre, hvilket har givet grobund og lys til en lille skjult eventyrverden med flora og fauna.

Hulen har gennem tiden haft besøg af flere af de thailandske konger, hvilket egentlig er imponerende, for turen frem til hulen er ikke for mageligt indrettede personer. På vejen skal du omkring et bjerg, forbi en strand og gennem en skov, inden du skal op ad en lang og trættende trappe. Hvis du er gangbesværet, skal du ikke besøge Tham Phraya Nakhon.

Nationalparken hører med sine 98 km² til de mindste i Thailand, og 20 procent af parken består endda af havområde. Du kan læse mere om den besværlige vej til Tham Phraya Nakhon og se flere billeder i artiklen Tham Phraya Nakhon.

Google Maps: Khao Sam Roi Yot National Park.

Mu Ko Similan

Mu Ko Similan ligger i provinsen Phang Nga. I modsætning til de fleste nationalparker, så består Mu Ko Similan mest af vand og så de ni øer, der udgør Similan Islands. Øerne ligger cirka 60 km vest for ferieområdet Khao Lak, som så igen ligger cirka 60 km nord for Phuket Airport.

Adgang til Mu Ko Similan er blevet begrænset for at beskytte naturen. I regnsæsonen er der helt lukket for adgang til området, mens adgang til de syv af øerne er forbudt hele året. De fleste af de besøgende kommer nu heller ikke for at besøge øerne, men for at dykke eller snorkle i havet omkring øerne.

Farvandet omkring Similan Islands regnes som et af verdens bedste dykker- og snorklingsteder, og så kan de tilladte øer byde på nogle af Thailands bedste strande, hvis man trænger til pauser med fast sand under fødderne.

Bemærk, der er en grænse for antallet af daglige besøgende i nationalparken, så det kan være nødvendigt at bestille en tur hertil i ekstra god tid. Du kan ikke forvente, at der er plads, hvis du venter med at bestille, til du er i Thailand.

Du kan læse mere i artiklen Similan Islands.

Google Maps: Mu Ko Similan.

Hat Noppharat Thara – Mu Ko Phi Phi National Park

Hat Noppharat Thara – Mu Ko Phi Phi National Park ligger i provinsen Krabi, og er navngivet efter Noppharat Thara Beach (Hat betyder strand) og Phi Phi Islands. Nationalparken omfatter blandt andre steder også Ao Nang Beach.

Der er gratis adgang til det meste af nationalparkens område. Dog koster det 20 baht (20 baht) at få adgang til Phi Phi Don. Det kan desuden koste 200-400 baht (200-400 baht) at besøge andre dele af Phi Phi Islands, som fx Maya Bay, der er kendt fra filmen The Beach med Leonardo De Caprio.

Er du interesseret i fossiler, kan du besøge Fossil Shell Cementery, hvor du kan finde en "vej", der består af 20-40 millioner år gamle forstenede skaldyr. Der skulle kun findes to lignende steder i hele verden. Det koster penge at besøge den del af nationalparken, der omfatter skaldyrskirkegården.

Du kan læse om Phi Phi-øerne i artiklen Phi Phi Islands, mens du kan læse om Ao Nang Beach og Noppharat Thara Beach i artiklen Ao Nang Beach.

Google Maps: Hat Noppharat Thara – Mu Ko Phi Phi National Park.

Mu Ko Lanta National Park

Mu Ko Lanta National Park strækker sig over flere øer i provinsen Krabi, heriblandt ikke mindst over ferieøen Koh Lanta, der er meget populær blandt skandinavere. Den landbaserede del af nationalparken med adgangskontrol byder på en lille natursti, et fyrtårn og en strand, hvilket du kan læse mere om i artiklen Koh Lanta. Eftersom nationalparken også dækker over havområde, så det er muligt at dykke i den.

Mu Ko Lanta National Park er ikke noget specielt, og trods det fine dykkerbillede, så er du meget bedre tjent med at tage til Similan Islands eller Surin Islands, hvis du vil dykke. Men hvis du holder ferie på Koh Lanta, så er Mu Ko Lanta National Park bedre end ingenting.

Google Maps: Mu Ko Lanta National Park.

Kaeng Krachan National Park

Kaeng Krachan National Park er Thailands største nationalpark, og den er kendt for sin morgentåge, som du kan se på billedet ovenfor. Nationalparken strækker sig over to provinser, provinsen Phetchaburi og provinsen Prachuap Khiri Khan, hvor du også finder feriebyen Hua Hin. Parken grænser op til Myanmar, og fortsætter på den anden side af grænsen som den myanmarske nationalpark Tanintharyi.

Kaeng Krachan National Park består hovedsageligt af regnskov. Her lever elefanter, leoparder, okser, sjakaler, gibbonaber og 52 andre arter af pattedyr. De deler nationalparken med over 420 fuglearter og over 300 arter af sommerfugle.

Du finder desuden både bjerge, huler og vandfald i parken. Det mest populære vandfald er Namtok Pa La-u, der består af elleve etaper.

Der er dog ikke adgang til hele parken. Nogle dele er helt lukket for adgang for at beskytte naturen og dyrelivet, andre dele er lukket en del af året, mens andre dele igen af sikkerhedshensyn kun må besøges i selskab med en af parkens rangers.

Det er muligt at overnatte i parken. Her er ingen hytter, men man kan leje telte. Alternativt kan man overnatte i hytter uden for nationalparken og så tage på dagture ind i parken.

Google Maps: Kaeng Krachan National Park.

Ao Phang Nga National Park

Ao Phang Nga National Park ligger i provinsen Phang Nga, og omfatter en kyststrækning samt et havområde med flere øer bestående af kalksten i Phang Nga Bay. Den mest kendte af øerne er Khao Phing Kan, også kendt som James Bond Island, hvor du ud for en lille strand finder den ikoniske nåleø, Koh Tapu, som du kan se på billedet ovenfor.

Du kan købe ture rundt i Phang Nga Bay, hvor du besøger en række øer. Turene omfatter typisk et besøg på James Bond Island samt kanoture ind i huler ved Hong Island og Panak Island. Turene kan købes i turboder i de forskellige strandbyer på Phuket, og nogle gange kan de også købes i boderne i Ao Nang Beach og i Khao Lak.

Det er nok den bedste dagtur, du kan tage på i det område, i hvert fald hvis du tager en langsom båd i stedet for en speedbåd. Jeg har i skrivende stund været afsted syv gange. Læs mere om turen i artiklen Phang Nga Bay.

Google Maps: Ao Phang Nga National Park.

Erawan National Park

Erawan National Park ligger i provinsen Kanchanaburi i det vestlige Thailand, nordvest for Bangkok. Parken er især kendt for Erawan Falls, der af mange betragtes som det flotteste vandfald i Thailand. Erawan National Park indeholder dog også flere andre vandfald, huler og naturligvis natur og dyreliv.

Det er muligt at overnatte i Erawan National Park, hvor du kan leje en hytte, hvis du er mageligt indrettet eller leje telt, sovepose m.m. hvis du vil nærmere naturen. Fordelen ved at overnatte i parken er, at du kan besøge Erawan Falls, før alle turbusserne ankommer. Parken – og i sær vandfaldet – er yderst populær blandt thaier, så du vil måske undgå at besøge parken i weekenden, hvor der kan være ekstra meget trængsel.

Google Maps: Erawan National Park.

Umphang Wildlife Sanctuary

Egentlig falder Umphang Wildlife Sanctuary uden for kategorien her, da det ikke er en nationalpark. Men som besøgende vil du ikke mærke forskellen, her er masser af natur, og du skal betale for at få adgang til den.

Umphang Wildlife Sanctuary ligger i provinsen Tak nær grænsen til Myanmar. Det er absolut ikke en af de mest tilgængelige oplevelser, men en oplevelse, du vil huske længe efter. Alene vejen hertil er besværlig, det sidste stykke frem til Umphang Wildlife Sanctuary er en 164 km lang landevej med ikke færre end 1.219 vejsving, som det tager omkring fem timer at komme igennem i bil.

Hovedattraktionen i Umphang Wildlife Sanctuary er Thailands største vandfald, Thi Lo Su Waterfall. Samlet er det omkring 250 meter højt og op til 400 meter bredt, når regnsæsonen topper i august til oktober. Her er også masser af vand i den tørre sæson, men vandfaldet skrumper dog betragteligt i bredden.

Umphang Wildlife Sanctuary består hovedsageligt af regnskov og løvskov, og her er forholdsvist koldt i den tørre årstid fra november til februar. Dyrelivet byder bl.a. på leoparder, antiloper, tapirer, falke og pelikaner.

Køreturen fra indgangen til Umphang Wildlife Sanctuary og frem til en parkeringsplads ved vandfaldet tager omkring 1½ til 2 timer, selvom der blot er 26 km, hvilket siger lidt om vejens beskaffenhed. Det er ikke tilladt selv at køre, man skal betale for at blive transporteret i en firehjuls-trækker. De sidste godt 1½ km frem til vandfaldet foregår til fods på en betonsti gennem junglen.

Det er muligt at sejle i en kano (rafting) en del af vejen frem til vandfaldet og så blive kørt på turen tilbage. Det er også muligt at campere i Umphang Wildlife Sanctuary.

OBS! I perioder kan vejen frem til vandfaldet være spærret for at undgå, at køretøjer ødelægger vejen, når den er våd og smattet. Samtidig vil camping og rafting på floden frem til vandfaldet typisk også være lukket.

Google Maps: Umphang Wildlife Sanctuary.

Priser og dobbeltpriser

Forskelsbehandling på grund af national oprindelse er strengt forbudt i Danmark, men sådan er det ikke i Thailand. Den thailandske stat er endda den største fortaler for forskelsbehandling, og det mærker du, hvis du besøger en nationalpark. Adgangsprisen til nationalparkerne afhænger nemlig af, om du er thai eller udlænding.

Som regel skjules forskelsbehandlingen ved at prisen for en turist står på engelsk og med velkendte arabiske tal, mens prisen for en thai står på thailandsk og med thailandske tal. Det er stort set kun, når der annonceres forskellige priser, at man benytter thailandske tal.

På billedet her fra indgangen til Doi Inthanon National Park har de dog brugt arabiske tal for alle priser, så det er nemmere at se forskelsbehandlingen. En thailandsk voksen skal betale 50 baht (50 baht) for adgang til parken, mens en udlænding skal betale 300 baht (300 baht), for børn er priserne henholdsvis 20 og 150 baht (henholdsvis 20 og 150 baht).

I de værste tilfælde kan prisen være 10 gange så høj for en turist som for en thai.

Det koster typisk 200-400 baht (200-400 baht) for adgang til nationalparkerne for en voksen. Billetten kan gælde i op til fem dage, så gem den, hvis du vil besøge flere områder af en park over flere dage. Nogle steder gælder den dog kun i flere dage, hvis du overnatter i parkens område. Skal du på dykkertur, kan du risikere at skulle betale 200 baht ekstra for tilladelse til at dykke, den pris er typisk pr. dag.

Læs mere om forskelsbehandling og skjulte priser i artiklen Og så det ekstra....

Bestilling af ture

Du kan bestille ture til de forskellige nationalparker i turboderne på dit feriested. Bemærk, at mens de fleste andre andre aktiviteter i turboderne kan bestilles med én dags varsel, så skal ture til nationalparkerne måske bestilles i god tid.

Du kan også bestille ture på nettet. Bemærk, at bestilling af ture i turboderne normalt vil være billigere end bestilling på nettet. Når du sammenligner priser på ture, så vær opmærksom på, om adgangen til nationalparken er inkluderet i prisen.

Værd at vide

Her en liste over ting, du skal være opmærksom på eller huske, hvis du vil besøge en af de thailandske nationalparker.

 • Sørg for at have rejseforsikring – det bør du nu altid have, når du rejser til Thailand og andre steder, som ikke dækkes af den danske sygesikring.
 • Sørg for fodtøj, der er fastspændt, hvis du skal på trekkingture eller besøge steder, der er mere udfordrende end en strand.
 • Sørg for beskyttelse mod solen, fx sololie og en hat.
 • Tjek, om det er nødvendigt at blive vaccineret, før du rejser.
 • Sørg for løstsiddende tøj, så du bedre kan klare aktiviteter, der kræver fuld bevægelighed. Løstsiddende tøj er også en fordel med hensyn til varmen.
 • Vær opmærksom på, at det kan blive koldt om natten i nogle af nationalparkerne. Det vil måske være en god ide at medbringe en trøje eller lignende.
 • Tag badetøj og håndklæde med, hvis du vil bade. Det er fx muligt at bade i afsatserne i de fleste vandfald.
 • Køb et billigt regnoverslag i en 7-Eleven eller lignende. Det fylder ikke ret meget, og selvom regnen ikke er kold, så kan det nu være meget rart at undgå at blive alt for våd.
 • Det vil være en god ide med et vandtæt itui eller taske til pas, penge, mobiltelefon og andet, der skal holdes tørt. Der er utroligt nok rimelig god dækning for mobiltelefoner i de fleste af nationalparkerne.
 • Medmindre du er erfaren besøgende i de thailandske nationalparker, så vil jeg anbefale, at du benytter en guide, evt. ved at købe en færdig tur i en turbod. Man kan fare vild i parkerne, der findes farlige dyr, og man kan også komme til skade.
 • Husk at tage et kamera med. Jeg vil anbefale et rigtigt kamera i stedet for kameraet i en mobiltelefon.

Ting der er forbudt

Nedenstående er de generelle regler for nationalparkerne, der kan være andre eller yderligere regler for de enkelte parker.

Det er forbudt at ...

 • plukke blomster og planter.
 • fodre vilde dyr.
 • medbringe plastikposer og skum-bakker.
 • gå på jagt.
 • snitte/skrive på træer, klipper osv.
 • genere med støjende adfærd.
 • medbringe våben.
 • færdes uden for de gængse ruter og områder.
 • antænde åben ild.
 • medbringe hunde og andre husdyr.
 • medtage alkohol.
 • efterlade affald.
 • benytte solcreme med stofferne oxybenzone, octinoxate, 4-methylbenzylidene camphor eller butylparaben i maritime nationalparker, da stofferne kan skade koralrev.

Tags: Nationalpark - Surat Thani - Phang Nga - Chiang Mai - Khorat - Saraburi - Prachinburi - Nakhon Nayok - Prachuap Khiri Khan - Krabi - Phetchaburi - Kanchanaburi - Tak - Doi Inthanon - Similan Islands - Phi Phi - Koh Lanta - Vandfald - Elefanter - Priser

Andre artikler om aktiviteter i Thailand: