The Big Buddha på Phuket

The Big Buddha har Phukets bedste udsigt fra bjerget Nagakerd.

Tags: Aktiviteter - Phuket - Udsigt - Buddha - Aber - Video


Buddhister har det med at bygge templer og/eller store Buddha-statuer på høje punkter, læs fx om Tiger Cave Temple i provinsen Krabi. På Phuket finder du The Big Buddha på bjerget Nagakerd, hvorfra han har en fantastisk 360 graders udsigt over det sydlige Phuket, omend det måske ikke er så tit, han vender sig og nyder den. Men det skal jo ikke forhindre os andre i at nyde udsigten hele vejen rundt, omend fra en lidt lavere højde.

The Big Buddha er 45 meter høj og 25 meter bred. Statuen er lavet af cement og beklædt med hvid marmor, og det er den tredjestørste Buddha-statue i Thailand. Den største er den mere end dobbelt så høje The Big Buddha i Wat Meuang, godt 100 km nord for Bangkok.

Men selvom Phukets Big Buddha ikke er på højde med den rigtig store Buddha, er han nu imponerende nok. Og så har han en meget bedre udsigt end ham i Wat Meuang. Phukets Big Buddha vender ud mod Chalong Bay, hvor han kan nyde synet af sejlbåde og øen Koh Lon.

Der arbejdes stadig på projektet

Arbejdet på Buddhaen og bjergtoppen begyndte i 2004, og det er endnu ikke slut. Der tilføjes hele tiden nye statuer og udsmykning, og den store trappe op til Buddha og platformene er heller ikke færdige.

Selve Buddha-statuen var færdigopført i 2008 – det vil sige, af en eller anden grund besluttede man sig for at ændre på projektet. Da jeg var forbi første gang, stod der to meget store statuer bag den store Buddha, men de er siden fjernet, som du kan se på nedenstående billeder fra henholdsvis 2012 og 2022.

Den store Buddha er dedikeret den tidligere konge, Kong Bhumibol. Ved siden af den store Buddha, finder du en noget mindre men stadig pænt stor Buddha i messing, som er dedikeret dronning Sirikit.

Du finder også statuer foran den store Buddha og en række statuer af gyldne munke hele vejen rundt om den platform, som Buddha sidder på. Her er også en nipple gong, som kan frembringe en aum-lyd, hvis man stryger på den med sine håndflader. Det er dog ikke helt nemt at få den til at sige noget, som du kan se i videoen øverst på siden.

Fodtøj og bedesteder

Du kan beholde fodtøjet på på det meste af området, omend nogle af de lokale vil tage fodtøjet af, når de går op ad den store trappe. Der er to bedesteder, hvor alle skal tage fodtøjet af. Det gælder, hvis du går op ad trinnet til dette lille alter med bedemåtter og gyldne statuer:

Og det gælder, hvis du går ind i bygningen under trappen op til den store Buddha. Her kan besøgende bede og meditere sammen med munke. Første gang, jeg var derinde, troede jeg, de besøgende tilbad munkestatuer, men det var såmænd levende, mediterende munke.

Begge steder er der opsat skilte, og ellers vil du sikkert se, at der står sko ved trin og trappe som tegn på, at du også skal tage fodtøjet af.

Lettere skjult udsigt

Du har som tidligere nævnt 360 graders udsigt over den sydlige del af Phuket, men udsigten mod syd er lettere skjult. Du skal op ad den lille trappe, du ser på nedenstående billede, så kommer du frem til en lille udsigtsplatform.

Herfra kan du se Promthep Cape som en lille prik i det fjerne sammen med øerne Koh Kaeo Yai, Koh Kaeo Noi, og de lidt større øer Koh He (Coral Island) og Koh Bon.

Der lever aber på bjerget, men du skal ikke gøre som de to turister på billedet. Aberne har det nemlig med at bide.

I videoen øverst på siden kan du se personalet fodre aberne, men som de viser turisterne, så har de slangebøsser, som de bruger til at holde aberne på afstand med og til at skabe respekt. Bliver du bidt af en abe, vil det være en god ide at smutte forbi en læge og få en stivkrampeindsprøjtning.

I modsætning til mange andre steder, hvor aberne opsøger turister for at stjæle mad og drikke fra dem, så vil du normalt ikke komme i kontakt med aberne her, medmindre du selv opsøger dem.

Du kan købe både kølige drikke og mad til fornuftige priser. Der er desuden flere spisesteder på vejen op ad bjerget, og der er også en elefantlejr, hvor du kan få lov at ride på elefanter. Inden du bestemmer dig for en ridetur, så læs lige artiklen Elefantridning.

Betalt med donationer

Hele området omkring The Big Buddha og udsmykningen er hovedsageligt betalt via donationer. Har du lyst til at donere, har du flere muligheder, fx:

Du kan købe et guld-hjerte, som du kan skrive dit navn på og hænge op på et stativ.

Du kan købe marmorfliser, som du kan skrive dit navn på og donere til projektet.

Du kan selvfølgelig også købe souvenirs, hvor overskuddet går til byggeriet.

Og så kan du medbringe mønter, som du kan putte i små ønskeskåle. Ved denne række Buddha-statuer er der 32 skåle, på et andet bord er der 37 skåle.

I modsætning til så mange andre steder, så er her intet pres for at købe eller donere. Der er endda så lidt pres, at du ikke behøver selv at have mønter med for at bruge ønskeskålene, du kan låne et bæger med mønter.

Sådan finder du The Big Buddha

Der er åben for adgang hver dag fra klokken 6 til 19. Der er gratis adgang, men som nævnt ovenfor, modtager man gerne donationer til færdiggørelse af området.

Hvis du er i Karon eller Kata, og du ikke er bleg for at gå mindst 2,5 km i varmen op ad et bjerg, så kan du benytte "bagvejen" i form af en sti. Ellers skal du rundt om bjerget og op til toppen via en tosporet vej. Har du ikke selv køremulighed, kan du købe ture i de forskellige turboder, hvor turen måske også går forbi Wat Chalong eller andre interessante steder.

Du kan selvfølgelig også hyre en taxi, hvor du evt. kan medtage andre steder, du vil besøge i løbet af dagen. Hyrer du en taxi, så husk at aftale såvel ydelse som pris på forhånd. Chaufføren opgiver aldrig en for lav pris, det vil være en god ide at prøve at forhandle hans tilbud ned.

Går du, eller kører du selv op til The Big Buddha, så kan du få GPS-hjælp af Google Maps.

Tags: Aktiviteter - Phuket - Udsigt - Buddha - Aber - Video

Andre artikler om aktiviteter i Thailand: