Livagtige munke og humor

Wat Sang Kaew Phothiyan i provinsen Chiang Rai er lidt sjovere end de fleste andre templer.

Tags: Wat Sang Kaew Phothiyan - Chiang Rai - Templer - Aktiviteter

Hvis du interesserer dig for templer, eller bare vil se noget, der er anderledes, og du befinder dig i den nordlige del af Thailand, så kan du overveje et besøg i Wat Sang Kaew Phothiyan. Templet ligger i provinsen Chiang Rai på vejen mod Chiang Mai.

Jeg har efterhånden besøgt en del af de mere populære templer i Thailand, og de har det tilfælles, at de prøver at adskille sig fra de mere almindelige templer. Det kan være ved at være placeret på særlige steder, som fx bjergtoppe, ved at bygge store Buddha-statuer eller chedier, beklæde templet med guld eller flasker eller opføre templet som et kunstværk. Læs mere om thailandske templer i artiklen Thailand er templernes land.

Mange templer har både små og store statuer, men Wat Sang Kaew Phothiyan har taget skridtet videre. Her er rigtig mange statuer, og de er ikke alle helt som dem, du finder andre steder. Her er også nogle yderst livagtige voks-munke, der sagtens kan måle sig i kvalitet med de voksfigurer, du finder i de mere populære voksmuseer.

Allerede inden du forlader parkerings­pladsen kan du konstatere, at Wat Sang Kaew Phothiyan måske ikke er et helt almindeligt tempel. Du bydes nemlig velkommen af ham på dette billede.

Du kommer til selve indgangen over en plads med en række store statuer og den store indgangsportal, du kan se på billedet øverst på siden. Det ser meget imposant ud.

Hvis skelettet ikke overbeviste dig om, at Wat Sang Kaew Phothiyan er anderledes end andre templer, så vil du måske blive overbevist, når du er gået igennem portalen, og du ser de fire dæmoner, der bærer på en klokke. Eller rettere, de to af dem vil måske overbevise dig.

De to dæmoner til venstre er nemlig ganske traditionelle dæmoner i kvindeskikkelse. De to mandlige dæmoner til højre er knap så traditionelle og meget mere mere moderne. Den forreste har Converse-sko på og en smøg i hånden. Den bageste har klipklapper på, en flaske øl i hånden og en mobiltelefon stukket ned i lændeklædet.

Der er flere mytologiske figurer i templet, der er udstyret med moderne ting, det kan fx være en spilkonsol eller som på billedet nedenfor en rotte med en megafon.

Templet byder på figurer fra såvel buddhistisk som hinduistisk mytologi. Rotten ovenfor er en af den hinduistiske gud Ganeshas rotter.

Nogle figurer indtager også en noget usædvanlig positur, som fx dæmonen her, som keder sig bravt.

Wat Sang Kaew Phothiyan er forholdsvis nyt, byggeriet startede først i 2010. Templet er skabt af Kruba Ariyachat, der må være enormt karismatisk, siden han har kunnet tiltrække de mange penge, der er blevet brugt på projektet. Han er født i 1981 og var altså kun 29 år, da han startede byggeriet.

En af indtægtskilderne er salg af figurer og lykkebringende amuletter. Den slags amuletter betragtes af nogle buddhister som sort magi, men der må være et stort marked for dem.

Der bygges stadig på livet løs. Billedet nedenfor er fra sidst i november 2022, siden da er trappen blevet færdig, og der er opført en "skywalk" ved Buddha-figuren. Den blev indviet i februar 2023. Det går voldsomt hurtigt her i forhold til byggeri i mange andre templer, hvor indtægterne strømmer langsommere.

Munken foran den store Buddha forestiller Kruba Srivicha, der er en meget kendt munk i det nordlige Thailand, og han er Kruba Ariyachats inspiration. Han levede fra 1878 til 1938 og byggede flere templer i Nordthailand. Han anlagde også vejen, der fører fra Chiang Mai til Doi Suthep, og han stod for en udbygning af templet på Doi Suthep, der i dag er det mest kendte tempel i Chiang Mai.

Det er ikke kun statuerne, der er et værd at se i Wat Sang Kaew Phothiyan. Der er en lille park på tempelgrunden, og der er mange smukke bygninger.

Bygningerne er også ganske flotte indvendig. I denne bygning finder du en stor Buddha og en god håndfuld munke.

Munkene holder aldrig fri, og de sidder meget stille. Selv når du er helt tæt på dem, er det meget svært at se, at de er nogle meget livagtige voksfigurer.

Billederne ovenfor yder slet ikke templet retfærdighed. Der er statuer og bygninger nok til, at siden her kunne have været mindst ti gange så lang. Besøg selv templet for at se resten.

Sådan kommer du til Wat Sang Kaew Phothiyan

Wat Sang Kaew Phothiyan ligger godt en times kørsel fra Chiang Rai på landevejen til Chiang Mai. Kommer du fra Chiang Mai, skal du regne med godt to timers kørsel. Du skal selv arrangere transport til templet. Wat Sang Kaew Phothiyan på Google Maps.

Der kører busser mellem Chiang Mai og Chiang Rai, men templet ligger cirka to kilometer fra landevejen, så der er et pænt stykke at gå, hvis du tager bussen. Tager du bussen, skal du stå af i Baan Pa Tung.

Der er gratis adgang til templet, der er åbent fra kl. 7-18. Templet har ikke en hjemmeside, men det har en meget aktiv side på Facebook.

Tags: Wat Sang Kaew Phothiyan - Chiang Rai - Templer - Aktiviteter

Andre artikler om aktiviteter i Thailand: