Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Dejlig ø-ferie på Koh Muk

Koh Muk er en lille hyggelig ø, der byder på afslappende ø-ferie.

Tags: Trang - Koh Muk - Ø-ferie - Strand

Koh Muk er en lille perle – endda rent bogstaveligt for Koh Muk kan oversættes til Perleøen.

Der er danske rejsebureauer, der tilbyder rejser til Koh Muk (også stavet Koh Mook, Ko Muk og Ko Mook), men de fleste turister, finder selv frem til øen, der ligger i provinsen Trang, syd for provinsen Krabi og sydøst for Phuket.

Koh Muk har et pænt udbud af overnatningsmuligheder, lige fra hostel eller telt (Cashew Nut Bungalow) til under 500 baht (500 baht) pr. nat til resorts, hvor priserne for nogle af deres villaer og bungalows kan komme op over 10.000 baht (10000 baht) pr. nat. Og så er der selvfølgelig en del bungalows, hoteller og resorts med rimelige priser og komfort for mellem 1.000 og 2.000 baht (mellem 1000 og 2000 baht).

Koh Muk har omkring 1.000 indbyggere, der bor her fast hele året. De fleste af dem bor i en lille landsby, der ligger midt på øen mellem turistområdet og Charlie Beach. I turistsæsonen udvides befolkningen betydeligt med såvel turister som sæsonarbejdere til at tage sig af turisterne.

Øen er ikke specielt stor, blot cirka 7 km² med en bredde på op til 3,5 km og en højde på op til 4,3 km. Reelt set kan du gå rundt på øen, men du kan også hyre en tuk tuk, leje en scooter eller leje en cykel. Læs mere nedenfor i afsnittet Transport på Koh Muk. Vær opmærksom på, at der er mange steder, du ikke kan køre til, fx udsigtspunktet og flere af strandene. Strandene kan du evt. sejle til, udsigtspunktet kræver brug af benene og sved på panden.

Der er (pr. 2024) en enkelt ATM på Koh Muk, den står ved Koh Mook Supermart. Du kan veksle valuta i flere butikker, og du kan også betale med et plastikkort i flere butikker og så få kontanter tilbage, men du får den bedste kurs i ATM'en.

Aktiviteter på Koh Muk

Den mest populære aktivitet på Koh Muk er strandbesøg. Men her er også et udsigtspunkt og en hule, der giver adgang til en lille skjult strand ved lavvande. Der er også et par svært tilgængelige strande, du kan besøge. Og endelig kan du tage på ø-hop og besøge en eller flere andre øer i nærheden.

Lad os starte med strandene. Dem er der en håndfuld af, selvom Koh Muk ikke er særlig stor. De mest tilgængelige strande er dem, hvor der er et hotel i nærheden. Her er der veje frem til strandene, de andre strande skal du gennem junglen for at besøge, eller du skal ankomme ad vandvejen.

Sivalai Beach

Sivalai Beach er også kendt som Pearl Beach. Den strækker sig ud på en odde, hvor Sivalai Beach Resort ligger for enden. På nordsiden ligger molen, hvor færgen lægger til, og langs stranden, især i området ved molen, er long-tail boats forankrede, når de ikke er ude og sejle.

Stranden er flot, og sandet er fint og hvidt, og ud for Sivalai Beach Resort er den meget velplejet. Men stranden er desværre kun badevenlig ved højvande, ved lavvande skal man meget langt ud for at finde vand, især på nordsiden. Nedenstående billede er taget for enden af odden, nordsiden af odden er til højre på billedet. Ved højvande går vandet helt op til træbarrieren, så det ikke er muligt at gå rundt om odden uden at få våde knæ.

Billedet øverst i artiklen er også fra Sivalai Beach. Det er ikke muligt at købe mad og drikke ved Sivalai Beach undtagen fra de hoteller og resorts, der ligger langs stranden.

Charlie Beach

Charlie Beach er også kendt som Garnet Beach og som Farang Beach. Det er den mest populære strand på Koh Muk, og den kan også bruges til en svømmetur ved lavvande i modsætning til strandene på begge sider af odden på østkysten, hvor du skal meget langt ud for at få en dypper.

Eftersom Charlie Beach ligger på Koh Muks vestside er den også perfekt til at nyde en flot solnedgang.

Du kan også nyde en flot solnedgang fra Sabai Beach, se nedenfor.

Overnatter du i hovedbyen er der 2-3 kilometer til Charlie Beach. Du kan evt. tage en taxi frem og tilbage, læs mere om transport længere nede på siden.

Der ligger en restaurant for enden af Charlie Beach, og der er en række boder under træerne bag stranden, hvor du kan købe mad og drikke. Her kan du også leje en kajak, det koster 100 baht (100 baht) pr. time.

Sabai Beach

Sabai Beach er en lille strand, der blot er godt 60 meter lang. Den er omgivet af jungle på landsiden, og der er klipper for enden af stranden, hvilket gør den velegnet til snorkling.

Sabai Beach er ikke lettilgængelig. Du skal enten gå gennem junglen via Koh Muks viewpoint (se nedenfor), eller du skal ankomme ad søvejen, evt. efter et smut forbi Emerald Cave (se også nedenfor). Det tager lidt over en time tid at gå til stranden, mens du kan padle i en lejet kajak på omkring 45 minutter.

Hvis du er pænt frisk og fyrig, så kan turen gennem junglen være en god ide. Det er lidt af en oplevelse at vandre gennem jungle for så at komme ud til en lille, "skjult" strand. Men fortsæt kun fra viewpointet, hvis du har følgeskab, så der er hjælp, hvis du skulle komme til skade undervejs. Du kan ikke regne med, at andre kommer forbi og finder dig.

Går du til Sabai Beach vil det være en god ide at bestille en long-tail boat til at komme og hente dig på stranden, så du kan slappe af på vejen tilbage. Turen tilbage gennem junglen er barsk og stejl, hvis du vil tilbage via udsigtspunktet. Båden skal bestilles på forhånd, hvilket du kan gøre på Charlie Beach eller ved molen. Eller du kan spørge i en af de utallige turboder.

Som nævnt ovenfor er Sabai Beach velegnet til at nyde solnedgangen, men turen tilbage i mørke kan ikke anbefales, medmindre du bestiller en long-tail boat til tilbageturen.

Ud over de få turister på Koh Muk, som besværer sig til Sabai Beach, så besøges stranden også af speedbåde på ø-hop. Så når speedbådene kommer, kan her være mange besøgende, men ellers kan du nærmest have stranden for dig selv.

Husk at medbringe masser af drikke, dels til turen frem og tilbage, hvis du tager junglevejen, og dels til dit ophold på stranden. Du kan ikke købe noget her.

Nogle af de snorklingture, du kan bestille i turboderne, går til klippesiderne ved Sabai Beach.

Emerald Cave/Morakot cave

Emerald Cave, også kendt som Moraket Cave, er noget af en oplevelse. Du svømmer ind i en lille hule i klippekysten, og efter 80 meter åbenbarer sig en lille skjult naturperle i form af en lille strand omgivet af høje klippevægge og masser af grønt. Oprindeligt var det en lukket hule, men hulens tag er styrtet ned, og det har givet plads til dyr og planter og dannelsen af den lille strand.

Der er kun adgang til Emerald Cave fra søsiden, og du skal svømme derind. Der er meget lavt til hulens loft, så både kan ikke komme derind. Det er reelt muligt at sejle derind i en kajak ved lavvande, men det er blevet forbudt, efter en kajak sejlede ind i en svømmende gæst. Du kan leje en kajak og padle til indgangen og så svømme ind, eller du kan bestille en tur.

Bemærk, vejen ind til den sammenfaldne hule har flere skarpe sving, der forhindrer dagslys i at komme ind. Her er meget mørkt. Bestiller du en tur, har guiden en lommelygte, så du kan se, hvor du svømmer. Svømmer du selv, skal du sørge for at have en pandelygte eller lommelygte med dig.

Egentlig behøver du ikke svømme, hvis du køber en tur. Guiden har svømmefødder på og trækker en lille redningskrans, som du kan holde fast i, så du bliver trukket igennem tunnelen i stedet for at svømme.

Du kan leje en kajak ved Charlie Beach, det tager cirka 20 minutter at padle til indgangen til Emerald Cave. Det koster 100 baht (100 baht) i timen at leje en kajak; kajak-udlejeren har også pandelamper. Bemærk, indgangen kan være svær at se, den gør ikke meget væsen af sig. Du kan lige skimte en pandelampe fra en på vej ud af hulen på nedenstående billede.

Der står et lille skilt med navnet Morakot Cave tæt ved indgangen, men indgangen markeres som regel mere tydeligt af en håndfuld long-tail boats, der er parkeret her, mens passagererne er inde i hulen.

Bestiller du en tur, behøver du naturligvis ikke bekymre dig om at finde indgangen, det har guiden styr på. Ture kan bestilles i en af de mange turistboder eller butikker. En gruppetur med guide og lys koster omkring 300 baht (300 baht), lidt mere, hvis du vil have et par indsatte snorkling-stop på vejen.

Den vestlige del af Koh Muk ligger i Hat Chao Mai National Park. Det omfatter Charlie Beach og Morakot Cave. Der opkræves ikke park-entre for at besøge stranden, men besøger du hulen – og det bør du absolut gøre – risikerer du at blive opkrævet entre af søgående park rangers. Det er langt fra alle, der kommer til at betale. Prisen er 200 baht (200 baht) for en voksen og 100 baht (100 baht) for et barn. Det er billigere, hvis du er thailænder.

Gem entre-billetten, den kan genbruges, hvis du besøger flere steder i parken (fx både hulen og Koh Kradan), og du bliver stoppet flere gange samme dag. Billetten er gyldig i op til fem dage, hvis du ikke forlader nationalparken. Forlader du parken, er den kun gyldig i én dag.

Bemærk, der er lukket for en del af Hat Chao Mai National Park i lavsæsonen for at give naturen lidt fred og ro. I 2023 var der lukket for adgang til Koh Kradan i juni, juli, august og september, mens der var lukket for adgang til Emerald Cave i september måned. Jeg har i skrivende stund ikke set tidsplaner for lukning i 2024.

Koh Mook Viewpoint

Emerald Cave er klart den bedste oplevelse, du kan få, hvis du bliver træt af at ligge og dase på en strand. Vil du have flere aktive oplevelser, så byder Koh Muk på et lille viewpoint, som også er et besøg værd.

Det tager cirka 45 minutter at gå op til viewpointet fra molen. Hvis du kører, så langt du kan, så tager det cirka 30 minutter at gå resten af vejen op til toppen.

Den første del af vejen, hvor det er muligt at køre, er almindelig vej eller sti. Den afløses så af en noget smallere sti, der enkelte steder er mindre tydelig. Men der er tegnet røde pile på træerne, så det er ikke svært at finde vej.

Enkelte steder er stien meget smal med en skrænt til den ene side og enkelte steder er den lidt stejl. På de stejleste steder er der opsat reb, der kan hjælpe dig. Du behøver ikke at være i superform for at kunne klare turen til toppen, men du må heller ikke være for dvask.

Undervejs kan du nyde mange spændende planter og en del sommerfugle i forskellige størrelser og farver.

Der ligger et lille hus ved toppen, hvor der har været servering, men det så ud til at have været forladt for meget længe siden, da jeg var forbi.

Det vil være en god ide med fastspændt fodtøj, og husk at medtage rigeligt med drikkevarer. Der er varmt og fugtigt i junglen på vejen derop, så du vil svede mere end ved bare at ligge på stranden.

Det er muligt at gå videre til Sabai Beach fra udsigtspunktet, men den strækning er noget mere stejl og krævende. Turen fra viewpointet til Sabai Beach tager cirka 30 minutter og 40 minutter tilbage. Du kan se en lille fordybning nederst midt på billedet med udsigten, det er starten på stien til Sabai Beach.

Vejen til toppen: Gå eller kør til hotellet Nurse House (link til Google Maps). Vejen har en lille afstikker, hvor der står et skilt med teksten Jungle Trekking, følg den. Resten af turen foregår gennem junglen, hvor der er røde afmærkninger på træerne. Hvis du kommer kørende, og du er i tvivl om, hvor langt du kan køre, så skal du bare fortsætte. Du er ikke i tvivl, når du ikke kan køre videre.

Andre aktiviteter

Du kan finde flere forskellige aktiviteter end de ovennævnte i turboderne, fx snorklingture, søko-kig (dugong watching) ved Koh Libong, fisketure og øhop til nogle af de andre øer i området.

En af de nærliggende øer er Koh Kradan. Paradise Beach på Koh Kradan blev i 2023 udnævnt til at være verdens bedste strand af The World Beach Guide. Der er flere faste ruter til Koh Kradan fra Koh Muk. Det koster 300 baht (300 baht) for en enkeltbillet, hvis du fx vil overnatte på Koh Kradan, mens du kan komme både frem og tilbage på en dagtur for omkring 400 baht (400 baht). Sejlturen mellem Koh Muk og Koh Kradan varer omkring en halv time.

Forhør dig om de aktuelle udflugter i turboderne, udbuddet er nemlig stærkt afhængigt af den aktuelle vejrsituation, og nogle aktiviteter er kun mulige i højsæsonen.

Transport på Koh Muk

Det meste på Koh Muk er i gå afstand – med en vigtig undtagelse. Der er 2-3 kilometer mellem Charlie Beach og de forskellige overnatningssteder i hovedbyen. Hvis det er længere, end du har lyst til at gå, kan du leje en scooter, hvilket koster 200 baht (200 baht) om dagen.

Bemærk, jeg råder normalt altid til at benytte en ordentlig hjelm, hvis du kører på scooter i Thailand, men der er ingen, der bruger hjelm på Koh Muk. Jeg tror slet ikke, udlejerne har hjelme. De fleste kører i cykelhastighed på øen, men der er også enkelte, der ræser afsted.

Alternativt kan du leje en cykel for 50-100 baht (50-100 baht) om dagen, forskellen i priserne afspejler, at der findes forskellige slags cykler at vælge mellem.

Du kan selvfølgelig også tage en taxi i form af en scooter med sidevogn. Det koster 50 baht (50 baht) for en tur pr. person, uanset hvor du vil hen på øen. Du kan prøve at forhandle pris, hvis I er flere, der skal køres, men det kan være meget svært at forhandle priser i et lille samfund som Koh Muk.

Sådan kommer du til Koh Muk

Fra 19. oktober til 20. maj kan du komme med speedbåd til Koh Muk. Der er flere ruter, der stopper ved Koh Muk på vejen, fx en rute fra Koh Lanta til Koh Lipe og fra Phuket til Koh Lipe. Vær dog opmærksom på, at speedbåd måske ikke er den mest behagelige transportform. Ankommer du med speedbåd, sættes du af på Charlie Beach.

Kommer du fra Trang, kan du tage den daglige færge fra Khuan Tung Ku Pier (link til Google Maps) til Koh Muk, færgen sejler kl. 12:30, færgen tilbage til Khuan Tung Ku Pier sejler fra Koh Muk kl. 9:00. Overfarten tager cirka en halv time. Der opereres med meget flydende priser til turister. Den reelle pris for færgen er vist 40 baht (40 baht), men jeg har hørt turister betale op til 150 baht (150 baht) for færgen. Du behøver ikke købe billet i billetkontoret, du kan bare stige på færgen og så betale under overfarten. Betaler du med en 50 baht-seddel, som du sidder klar med og rækker frem, inden billettøren nævner en pris, så vil det sikkert være prisen.

Skal du have scooter med på færgen, så koster den 50 baht (50 baht).

Egentlig er der to færger, de sejler samtidig, og de koster det samme. Ud over passagerer, så fragter de mad og andre varer til butikker og spisesteder på Koh Muk.

Du kan desuden hyre en long-tail boat eller en speedbåd til overfarten. Jeg blev tilbudt en tur til 700 baht (700 baht), som jeg pænt afslog, inden jeg fik at vide, om det var med long-tail boat eller speedbåd – eller om det var en fed overpris for færgen.

Ankommer du med fly, tog eller bus til Trang by, kan du købe pakketure med kørsel og sejllads i turboderne i Trang. Det vil koste dig 300-400 baht (300-400 baht) for såvel kørsel som sejllads. Du vil sikkert blive sat af ved Charlie Beach, hvorfor du skal regne med yderligere 50 baht (50 baht) for at blive kørt til dit hotel.

Turen tilbage til bus- eller togstation kan købes på Koh Muk, og den vil koste 350-400 baht (350-400 baht). Skal du til lufthavnen, vil det koste dig 500 baht (500 baht).

Tags: Trang - Koh Muk - Ø-ferie - Strand

Andre artikler om steder i Thailand: