Wai

Ingen vej uden om et wai - for en thai!

Tags: Wai - Kultur

Den thailandske hilsen med hænderne samlet foran kroppen og et buk med hovedet kaldes et wai. Et wai bruges som hilsen, når man mødes, og når man siger farvel, og ligeledes hvis man siger undskyld eller siger tak for en gave. I sidstnævnte tilfælde, wai'er man, før man modtager/rører gaven.

Som turist skal du ikke begive dig ud i at indlede med et wai, når du hilser på en indfødt. Dels forventes det ikke af dig, dels risikerer du at gøre det forkert. Et wai er nemlig ikke bare et wai. Hvordan det udføres afhænger af din position i samfundet i forhold til den anden person.

Der er især to ting, der har betydning for et wai: Hvor højt hænderne holdes i forhold til ansigtet, og hvor dybt hovedet bukkes. Jo højere hænderne holdes, og jo dybere hovedet bukkes, jo mere respekt udviser man for den anden person.

Eller ting. Du vil fx også se buddhister wai'e foran Buddha-statuer og helligdomme.

Position i samfundet har som nævnt stor indflydelse på et wai, og det samme har alder. Det vil normalt altid være den yngste person, der indleder med et wai, hvorefter den anden svarer. Dog vil det være den ældre person, der indleder med et wai, hvis vedkommende står over for en mere betydningsfuld person, fx en munk, en chef eller en offentlig myndighedsperson.

Svar på et wai

Selvom du som turist ikke forventes at wai'e, bør du dog besvare et wai, hvis du møder en thai, der wai'er til dig. Det vil være en fornærmelse, hvis du ikke besvarer et wai med et wai. Undtagelsen er butikspersonale, rengøringspersonale eller andre, som er i din tjeneste. Hvis de byder dig velkommen med et wai, skal du blot svare med et smil eller et nik. Du skal heller ikke besvare et wai fra et barn med et wai, også her skal du blot svare med et smil eller et nik.

Når du besvarer et wai med et wai, skal du blot holde hænderne i brysthøjde og albuerne ind til kroppen – som du kan se på billedet ovenfor. Du skal ikke tage højde for alder, position eller lignende, det er kun vigtigt, når man indleder et wai.

Bemærk, at omfavnelse og kys på kinden ikke bruges i Thailand! Prøver du at omfavne en fremmed thai, vil du gøre vedkommende meget forlegen. Man giver normalt heller ikke hånden. Giv kun hånden, hvis en thai først rækker sin hånd frem mod dig.

Tags: Wai - Kultur

Andre artikler om Thailands kultur: