Coverwise rejseforsikring

Wai

Ingen vej uden om et wai - for en thai!

Tags: Wai - Kultur

Den thailandske hilsen med hænderne samlet foran kroppen og en bukning af hovedet kaldes et wai. Et wai bruges, når man mødes og siger farvel, og ligeledes hvis man siger undskyld eller siger tak for en gave. I sidstnævnte tilfælde, wai'er man, før man modtager/rører gaven.

Som turist skal du ikke begive dig ud i at indlede med et wai, når du hilser på en indfødt. Dels forventes det ikke af dig, dels risikerer du at gøre det forkert. Et wai er nemlig ikke bare et wai. Hvordan det udføres afhænger af din position i samfundet i forhold til den anden person.

Der er især to ting, der har betydning for et wai: Hvor højt hænderne holdes i forhold til ansigtet, og hvor dybt hovedet bukkes. Jo højere hænderne holdes, og jo dybere hovedet bukkes, jo mere respekt udviser man for den anden person.

Eller ting. Du vil fx også se buddhister wai'e foran Buddha-statuer og helligdomme.

Position i samfundet har som nævnt stor indflydelse på et wai, og det samme har alder. Det vil normalt altid være den yngste person, der indleder med et wai, hvorefter den anden svarer. Dog vil det være den ældre person, der indleder med et wai, hvis vedkommende står over for en mere betydningsfuld person, fx en munk, en chef eller en offentlig myndighedsperson.

Svar på et wai

Selvom du som turist ikke forventes at wai'e, bør du dog besvare et wai, hvis du møder en thai, der wai'er til dig. Det vil være en fornærmelse, hvis du ikke besvarer et wai med et wai. Undtagelsen er butikspersonale, rengøringspersonale eller andre, som er i din tjeneste. Hvis de byder dig velkommen med et wai, skal du blot svare med et smil eller et nik. Du skal heller ikke besvare et wai fra et barn med et wai, også her skal du blot svare med et smil eller et nik.

Når du besvarer et wai med et wai, skal du blot holde hænderne i brysthøjde og albuerne ind til kroppen - som du kan se på billedet ovenfor. Du skal ikke tage højde for alder, position eller lignende, det er kun vigtigt, når man indleder et wai.

Bemærk, at omfavnelse og kys på kinden ikke bruges i Thailand! Prøver du at omfavne en fremmed thai, vil du gøre vedkommende meget forlegen. Man giver normalt heller ikke hånden. Giv kun hånden, hvis en thai rækker sin hånd frem mod dig.

Tags: Wai - Kultur

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, så skriv i forummet. Du er også mere end velkommen til at hjælpe andre i forummet med dine erfaringer.

Andre artikler om Thailands kultur:

Valutaregner

Indtast beløb i hele tal og uden tusind­adskiller:

Kroner -> baht
=

Baht -> kroner
=

Kursdag: Mandag d. 16. september

Læs om veksling til baht.

Facebook

Facebook

Du kan finde Rejse til Thailand på Face­book.

Flotte billeder

Flickr

Flotte billeder

Se andres flotte bil­le­der fra Thai­land på foto­tje­nes­ten Flickr. På forsiden fin­der du de 15 nyeste bil­leder på Flickr med tag­get Thai­land og tagget Land­scape. Du kan klik­ke dig vi­de­re fra bil­le­der­ne, så du kan se de ori­gi­nale bil­le­der i stor størrelse.

Feed

Feed

Automatisk besked

Abonner på hjem­me­si­dens feed i din brow­ser for at få be­sked, når hjem­me­si­den op­da­te­res. Du kan læse mere om feeds på Ludvigs Hjørne.

Klima og vejr

Klima og vejr

Tjek vejret

Du kan læse om kli­maet i Thai­land på si­den Klima og vejr, hvor du også kan læse lidt om, at du skal tage vejr­ud­sigter med et gran salt. Få og­så hjælp til, hvor det er bedst at hol­de ba­de­fe­rie, hvis du skal afsted i den danske sommerferie.