Thailandske hjemmesider

Hvis de findes, behandles de ofte stedmoderligt.

Tags: Computer - Internet

Hvis du forsøger at finde oplysninger om en thailandsk seværdighed eller virksomhed, og du googler efter seværdigheden eller virksomhedens egen hjemmeside, risikerer du at blive slemt skuffet.

Mange virksomheder i Thailand nøjes med at have en Facebook-side og/eller en Line-side. Line er en social tjeneste, der er meget populær i Thailand. Det gælder for selv meget store, børsnoterede virksomheder. Har de en hjemmeside, vil den ofte være af en meget ringe kvalitet, og virksomheden betragter den sjældent som sit ansigt udadtil eller som en service for kunderne.

Den bliver måske kun sjældent (eller aldrig) opdateret. Indholdet er måske lavet som en trykt brochure, det vil sige med teksten indsat på billeder. Det betyder, at du ikke kan kopiere teksten og få den oversat til et mere kendt sprog, hvis siden kun er på thailandsk. Du kan dog også få Google Translate til at oversætte tekst på billeder, men det er noget mere besværligt.

Ofte vil siden kun være på thailandsk, også selvom man måske henvender sig til et internationalt publikum. Nedenstående skærmskud er fra Airport of Thailands hjemmeside:

Bemærk, der er tale om den "engelske" udgave af hjemmesiden, selvom teksten på såvel billeder som mellem billederne er på thailandsk. Hvis du selv vil tjekke siden: https://www.airportthai.co.th/en/การให้บริการ-airport-shuttle-bus/. Men bliv ikke skuffet, hvis den ikke har ændret sig, siden jeg skrev artiklen her – hjemmesiden har set sådan ud i en del år. Hvis du har brug for info om shuttlebussen, så tjek i stedet mine sider: Transport fra lufthavnen.

Men selvom Airport of Thailands hjemmeside ikke er særlig oplysende, så er den der da i det mindste. Det sker ofte, at selv store virksomheder glemmer at betale de få kroner det koster at forny deres domæne (webstedsadresse). Resultatet er, at adressen overtages af Cybersquatters og nu bruges til at reklamere for forskellige ting.

Virksomheden kan købe domænet tilbage for en overpris, men ofte køber de i stedet en ny adresse, eller de opgiver og nøjes med at have en Facebook-side. Billedet er fra Simon Cabarets tidligere hjemmeside. Nu er det godt nok ikke en af de helt store virksomheder, men til gengæld burde de have lært af fortiden – deres nuværende adresse er den tredje adresse, jeg har set dem have.

Problemet med de udløbne adresser betyder også, at du nogle gange kan risikere, at eksterne links her fra siden fører til en reklameside, der intet har at gøre med den tiltænkte side. Jeg prøver at opdatere eksterne links med ujævne mellemrum, men det er en kamp mod vindmøller. Det er mit seneste tjek af links, der fik mig til at skrive denne artikel.

Hvis du her på min hjemmeside støder på et link, som fører til noget andet end forventet, må du meget gerne sende mig en mail, så jeg ikke hjælper cybersquatteren med at tjene penge, og så jeg i stedet kan finde et virkende link.

Hundehoveder og hængerøve, lusede amatører ...

Dette sure, meget kendte og meget danske opstød er desværre ikke kun rettet mod thailandske hjemmesider. Det gælder nemlig også danske hjemmesider, og også danske offentlige hjemmesider. Du risikerer at støde på et link, der fører til den rigtige side, men i stedet for det ønskede indhold præsenteres du for en fejlside. Det kan være fordi, hjemmesiden har slettet den pågældende side, men oftere skyldes det, at man har flyttet rundt på indholdet eller ændret måden at lave webadresser på.

I ovenstående tilfælde har politiet skiftet adresse til ansøgning om en straffeattest fra https://politi.dk/bestil/bestil-straffeattest/privat-straffeattest til den noget kortere https://politi.dk/straffeattest. Skiftet giver god mening, men hundehovederne – de får sikkert en fin betaling, så man kan vel ikke kalde dem amatører – bag hjemmesiden har ikke lavet en henvisning, så de besøgende automatisk bliver ledt over på den nye side.

Ud over hos politiet har jeg oplevet problemet på borger.dk og Udenrigsministeriets hjemmeside, sidst jeg tjekkede links.

Støder du på sådan et link i en af mine artikler, uanset om det er til en thailandsk hjemmeside eller en dansk hjemmeside, må du også meget gerne sende mig en mail, så jeg kan få opdateret linket.

Det er egentlig utroligt nemt at lave en automatisk henvisning, selv en glad amatør som mig kan finde ud af det. Du kan selv se funktionen ved at bruge det forældede link sim-kort, der er fra dengang, man skrev "SIM-kort", du føres automatisk over til en side med den nye stavemåde uden bindestreg i "simkort".

HRMFP!

Tags: Computer - Internet

Andre artikler om Thailands kultur: