Salg af alkohol i Thailand

Der er tidspunkter og dage, hvor salg af alkohol er forbudt i Thailand.

Tags: Buddha - Konge - Barer - Natklubber - Alkohol - Før rejsen - På rejsen - Helligdage

En kold i varmen

Hvis det at sidde på en bar og nyde en kold øl er en nødvendighed for at holde varmen ud; hvis du skal have vin eller øl til maden; eller hvis nattelivet på diskoteker og barer er en vigtig del af ferien, så skal du måske planlægge din ferie, så du undgår visse dage.

Hvis du leder efter en samlet oversigt over helligdage og mærkedage, hvor offentlige kontorer holder lukket, så læs artiklen Thailandske helligdage og mærkedage.

Thailand er et buddhistisk land med buddhistiske helligdage og mærkedage, og på fem af dem er alt salg af alkohol forbudt. Hertil kommer forbud mod salg af alkohol i forbindelse med valg, og mange steder vælger man mere eller mindre frivilligt at lade være med at sælge alkohol på kongelige fødselsdage. Du kan læse mere om de pågældende dage længere nede på siden.

Tidsbegrænset salg

Man prøver også med loven i hånd at begrænse unge menneskers forbrug af alkoholiske drikke, hvilket har udartet sig i, at det er forbudt at sælge alkohol i butikkerne mellem kl. 14 og 17 – fra når eleverne får fri, og indtil de formodes at være hjemme – og fra midnat til kl. 11. Myndighederne kan give tilladelse til, at der må sælges alkohol efter midnat i særlige underholdnings­områder, det er typisk områder, der henvender sig til udenlandske turister.

Da juntaen tog magten i 2014, blev reglerne strammet, så der slet ikke må sælges alkohol i nærheden af universiteter og andre højere læreanstalter – også her kan særlige underholdnings­områder dog være undtaget.

Du kan måske købe alkohol i den forbudte tid hos små selvstændige købmænd, men normalt ikke i supermarkeder og de store døgnkiosk-kæder som fx 7-Eleven og Family Mart, hvor der bruges elektroniske kasseapparater, der registrerer såvel varer som klokkeslæt.

Du kan normalt godt købe alkohol i barer og på restauranter i hele deres åbningstid, også i den forbudte tid.

Buddhistiske helligdage

Der er fem buddhistiske helligdage, hvor alt salg af alkohol er forbudt fra midnat til midnat. Og selvom det ikke er alle steder, der overholder det lige strengt, så betyder det, at diskoteker, barer og andet natteliv lukker de dage.

I underholdningsområder for turister, vil mange også lukke dagen før, fordi de her skal lukke ved midnat og dermed får skåret et par timer eller fem af den normale åbningstid.

De fem helligdage falder ikke på samme dato hvert år, da de følger månen og en månekalender. Ordet wan i navnene nedenfor betyder dag.

Wan makha bucha falder på dagen for fuldmåne i den tredje måned i månekalenderen, hvilket sker i februar eller marts. I 2020 er det d. 9. februar, og i 2021 er det d. 26. februar.

Wan wisakha bucha falder på dagen for fuldmåne i den sjette måned i månekalenderen. Det sker som regel i maj eller i starten af juni. I 2020 er det d. 6. maj og i 2021 er det d. 26. maj.

Wan asaha bucha og wan khao phansa hænger sammen, og de falder som regel i juli. Wan asaha bucha falder på dagen for fuldmåne i den ottende måned i månekalenderen. Dagen efter er det wan khao phansa, den falder på den første dag for den aftagende fuldmåne, og den markerer starten på den budhiske vassa, også kendt som den buddhistiske lent. Det er en tre måne-måneders åndelig periode i Theravada-buddhisme. De to dage falder d. 5./6. juli i 2020 og d. 24./25. juli i 2021.

Wan awk phansa afslutter den buddhistiske vassa, og den falder i oktober. I 2019 falder dagen d. 13. oktober, i 2020 er det d. 1. oktober og i 2021 er det d. 20. oktober. Afslutningen på vassa fejres for øvrigt med en helt særlig festival i provinsen Nong Khai, hvor en sagnomspunden søslange angiveligt udspyr ildkugler ved Mekong-floden. Læs mere om det i artiklen Ildkugler og folkefest.

I mange år har det været forholdsvis nemt for turister at finde et sted, der gerne ville servere alkohol på de forbudte dage – typisk blev øl serveret i en kaffekop, så tilfældigt forbipasserende politibetjente ikke kunne se øllet. Det er blevet lidt sværere efter militærkuppet i 2014, hvor meget konservative kræfter overtog magten. Du kan sikkert stadig finde en villig sælger på dit feriested, men du skal måske arbejde lidt mere for sagen.

Kongelige fødselsdage

Der er ikke ulovligt at sælge alkohol på kongelige fødselsdage, men ikke desto mindre er der nogle diskoteker, barer osv., der holder lukket på en eller flere af de kongeliges fødselsdage. Det var især tilfældet under den tidligere konge, Rama IX, hvor mange holdt lukket på hans fødselsdag, som også er fars dag.

Dengang kunne det også være svært at få lov at købe alkohol på kongens fødselsdag i butikkerne, læs fx om en tidligere fastboende udlænding, som blev dømt for majestætsfornærmelse, efter han ikke kunne købe øl til at spæde sin brandert op.

Men også på den nye konges fødselsdag og på hans mors fødselsdag kan du risikere, at der er steder, der holder lukket, eller som ikke sælger alkohol.

Det er ikke altid op til det enkelte etablissement, om man vil sælge alkohol. Nogle steder beder de lokale myndigheder eller politi om, at man undlader salg af alkohol, og ve den butik eller bar, der ikke retter sig efter det.

Du risikerer tørlagte dage på følgende fødselsdage, der også alle fejres som helligdage:

Kong Rama X' fødselsdag d. 28 juli.
Enkedronning Sirikits fødselsdag d. 12. august.
Kong Rama IX' dødsdag d. 13. oktober.
Kong Rama IX' fødselsdag, der stadig fejres som fars dag d. 5. december.

Det er især nattelivet, der kan være tørlagt, normalt kan du godt købe en øl eller et glas vin på en restaurant på de kongelige fødselsdage.

Valg og drikkesteder

Både ved lokale valg og ved nationale valg forbydes salg af alkohol, typisk i to dage op til valget.

Bemærk, det er salg af alkohol, der er forbudt på de buddhistiske helligdage og op til valg; det er ikke forbudt at drikke alkohol. Så hvis du er i Thailand på en af de ovennævnte dage, kan du fx købe øl dagen før, køle dem ned i hotelværelsets køleskab og så tage dem med til stranden, eller hvor du nu skal hen.

Det er dog ikke helt ligegyldigt, hvor du drikker øl. Det er fx altid forbudt at nyde alkohol i offentligt ejede parkområder, i nationalparker, på tankstationer og på skoler. Det samme gælder for templer og andre religiøse bygninger, medmindre indtagelse af alkohol er en del af en religiøs ceremoni – det er fx tilladt at drikke altervin i en kirke.

Tags: Buddha - Konge - Barer - Natklubber - Alkohol - Før rejsen - På rejsen - Helligdage

Andre artikler om Thailands kultur: