Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Slut med gratis plastikposer

75 butikskæder i Thailand ophører med at udlevere engangs­plastikposer.

Tags: Miljø - Kultur - Natur

Ingen gratis poser

Som du kan læse i artiklen Miljøbevidst i Thailand er forurening med plastik og ikke mindst engangs­plastikposer et stort problem i Thailand. Dette er en opfølgning på den artikel.

Forureningen med engangs­plastikposer skyldes især, at poserne udleveres gratis og meget velvilligt af butikkerne og så befolkningens manglende respekt for miljøet.

Men her fra nytår 2020 er en lang række forhandlere, som er en del af Thai Retailers Association (TRA), helt holdt op med at tilbyde gratis plastikposer ved kassen. Det gælder fx store supermarkedskæder som Tesco Lotus og Big C, de to kæder svarer til Salling Group og Coop i Danmark. Og det gælder kioskkæderne 7-Eleven og Tops Daily, som ikke længere udleverer plastikposer undtagen for særlige varer, som fx varm mad.

75 kæder med flere end 24.500 butikker er med i tiltaget, og TRA vurderer, at det vil nedsætte forbruget af plastikposer med 9 milliarder, svarende til 20 procent af det nuværende forbrug af poser.

I stedet for at udlevere plastikposer opfordrer butikkerne i samarbejdet til, at man køber en pose, der er beregnet til at blive brugt flere gange, og at man så genbruger den. Købeposerne fås i mange størrelser og materialer, heriblandt papir, nylon, stof – og plastik. Dem af plastik er dog betydeligt kraftigere end engangsposerne, så de indbyder til at blive brugt mange gange; de er også kraftigere end danske supermarkedsposer.

Købeposer til indkøb

Et hurtigt tjek hos en række forhandlere viser, at priserne svinger fra 2,50 baht (2.5 baht) for små poser af "vævet" papir til 119 baht (119 baht) for store, kraftige plastikposer, der har plads til lige så meget som en Ikea-pose.

Billedet viser en lille del af udvalget i supermarkedet Big C, hvor der tilbydes poser i kraftigt plastik, stof og nylon, Det indsatte billede til venstre viser en lille grøn, "vævet" papirspose til 2,50 baht (2.5 baht) hos Big C, mens det andet indsatte billede viser en stofpose til 19 baht (19 baht) i 7-Eleven.

Andre butikker er begyndt at kræve betaling for de tynde engangsposer, typisk 1-3 baht pr. pose, svarende til 1-3 baht.

Miljøeffekt

Vil det hjælpe på miljøet? Nok ikke så meget, som butikkerne håber – det risikerer endda at have negativ effekt.

Stofposer har et betydeligt større aftryk på miljøet end plastikposer, så de skal bruges mange gange, før der er en miljøfortjeneste. En dansk undersøgelse, som DTU Miljø har foretaget for Miljøstyrelsen, har vist, at en stofpose skal bruge 7.100 gange, før den har mindre klimaaftryk end en almindelig dansk plastikpose fra et supermarked. En økologisk stofpose skal genbruges hele 20.000 gange, mens en papirpose skal genbruges 43 gange. Og det er vel og mærke, hvis plastikposen kun bruges én gang til indkøb.

Der er efterfølgende sået tvivl om nogle af undersøgelsens kriterier, men selv hvis man godtager alle indvendinger, så skal en stofpose stadig bruges flere tusinde gange, før den har et mindre miljøaftryk end en dansk supermarkedspose. De thailandske engangsposer er en del tyndere end danske plastikposer, så her skal stofposen bruges mange flere gange, før der er ligevægt.

Hertil kommer, at de sparede gratis poser ganske givet vil føre til større salg af andre plastikposer. Mange i Thailand har hidtil benyttet de gratis poser som affaldsposer. Når de ikke længere får gratis poser, de kan bruge til skrald, vil de være nødt til at købe affaldsposer til deres skrald. De er af en kraftigere kvalitet, og bruger derfor mere plastik.

Men problemet er ikke kun et spørgsmål om forbruget af plastik, det er måske i endnu højere grad, hvordan man håndterer plastikaffald. Poseundersøgelsen er lavet i Danmark, hvor vi bortskaffer poserne på fornuftig vis efter endt brug. I Thailand er der endnu en faktor, som bør med i beregningen, her havner de brugte poser ofte i naturen med eller uden affald i. Nedenstående billede af Hua Lamphong Kanal i Bangkok viser tydeligt problemet. Billedet er taget af Chanklang Kanthong fra Greenpeace.

Mange af poserne ender via kanaler og floder i havet i stedet for på en forbrænding eller en losseplads – Thailand er verdens 6. største forurener af havene med plastik. Så spørgsmålet er, hvad befolkningen gør med deres affald fremover. Færre af de tynde engangsposer vil havne i naturen, og det er godt, men vil de blive erstattet af tykkere affaldsposer?

Og hvad sker der med de kraftigere indkøbsposer af stof og plastik, når man ikke længere har brug for dem?

Tags: Miljø - Kultur - Natur

Andre artikler om Thailands kultur: