Kinesisk nytår

Det kinesiske nytår fejres også i Thailand.

Tags: Kultur - Festival - Nytår

I Thailand fejrer man nytår tre gange om året. Man fejrer nytår som i vesten, når kalenderen får et nyt årstal ved midnat d. 31. december – omend den thailandske kalender er 543 år forud for vores kalender.

Det oprindelige thailandske nytår falder i april og er årets vigtigste højtid. Man samles med familien, som vi gør ved juletid, men for udlændinge er songkran nok mest kendt for sine vandkampe, der kan vare i flere dage. Læs mere om det thailandske nytår i artiklen songkran.

Og så fejrer man det kinesiske nytår. Det skyldes ikke mindst, at en stor del af befolkningen har kinesiske aner. Omkring 14 procent af befolkningen identificeres som thai-kinesiske, mens helt op til 40 procent af befolkningen har bare lidt kinesisk blod i årerne.

Det kinesiske nytår fejres over hele Thailand, men mest i byer med en lokal Chinatown, som fx i Bangkok, Korat (Nakhon Ratchasima), Chiang Mai og Phuket Town.

Man pynter op med røde papirlanterner og fyrer fyrværkeri af, og mange steder vil du se optog med drager, løver og trommeslagere. Nogle steder vil du kunne se opvisninger, som fx denne akrobatiske pæledans i PatongPhuket:

Det er ikke kun de lokale, der fejrer det kinesiske nytår i Thailand, mange kinesiske turister kommer på besøg for at fejre nytåret i Thailand. I Kina har man syv dage fri omkring nytåret, og de kan jo passende bruges til at tage på ferie.

I 2021 fejres det kinesiske nytår for første gang som en officiel helligdag i Thailand for at få mere gang i den lokale turisme, nu hvor corona-krisen har sat en kæp i hjulet for den internationale turisme. Det er efter planen en engangsforseelse, men lad os se, om de kan trække den tilbage igen de kommende år.

Det kinesiske nytår følger en månekalender, og falder derfor ikke samme dato hvert år. Nytåret falder mellem d. 21 januar og d. 20. februar, i 2021 faldt nytåret d. 12. februar og i 2022 falder det d. 1. februar.

Tags: Kultur - Festival - Nytår

Andre artikler om Thailands kultur: