Thailandske årstal

Den thailand tidsregning er længere fremme end vores tidsregning.

Tags: Kultur - Buddha - Nytår - Songkran

Årstal

Det kan godt være, at Thailand stadig er et udviklingsland, men når det gælder årstal, er den vestlige verden håbløst bagefter Thailand. Mens vi i skrivende stund skriver 2019, så er de allerede fremme ved 2562 i Thailand.

I gamle dage, det vil sige før 1889, benyttede man en månekalender som den officielle kalender i Thailand. For at månekalenderen ikke skal ændre sig alt for meget i forhold til årstiderne, så indskyder man i nogle år en ekstra dag eller en ekstra måned. Det vil sige, at med månekalenderen kan man have år, der varer henholdsvis 354, 355 og 384 dage.

 
Rama V

Med virkning fra 1889 indførte Kong Chulalongkorn (også kendt som Rama V) den gregorianske kalender, som vi bedst kender i vesten. Dog med den tvist, at det nye år startede den 1. april, og i stedet for at gå ud fra den kristne kalender med start ved Jesu fødsel, starter man ved indførsel af den buddhistiske æra i Thailand, hvilket man har fastsat til 543 år før vor tidsregning. I 1941 blev nytåret flyttet fra 1. april til 1. januar.

I Thailand kan de dog ikke nøjes med ét nytår, her fejrer man hele tre nytår. De fejrer nytår sammen med os d. 1. januar.

Fra d. 13.-15. april fejrer man det thailandske nytår, som du kan læse mere om i artiklen Songkran, og på grund af den gennem tiden store indvandring af kinesere, fejrer man også det kinesiske nytår, der falder i januar eller februar.

Man benytter stadig månekalenderen i religiøse sammenhænge, og på thailandske fødselsattester er medtaget datoen i henhold til både den gregorianske kalender og til månekalenderen.

Tags: Kultur - Buddha - Nytår - Songkran

Andre artikler om Thailands kultur: