Kongeriget Thailand
Det thailandske kongehus byder på en kongerekord, noget nær gudestatus, og det er beskyttet af en meget skrap lov mod majestætsfornærmelse.
Sidst opdateret d. 13. juni 2022
Kongen i Thailand har noget nær gudestatus. Det skyldes ikke mindst den tidligere konge, Bhumibol Adulyadej, der regerede i over 70 år, og som var meget elsket af folket. Kong Bhumibol er verdens hidtil længstlevende konge, der er blev regent som voksen.
På grund af hans lange regeringstid var han indtil sin død i 2016 den eneste konge, som langt de fleste thaier havde kendt. Hans billede kunne findes overalt i Thailand, ikke kun på væggen i thailandske hjem og på offentlige kontorer, men også i form af store plakater rundt omkring i bybilledet.
Kong Bhumibol var ikke som konger er flest, han kunne spille flere forskellige instrumenter, og han har spillet sammen med nogle af verdens jazz-legender. Han komponerede også musik. Han er desuden kendt som opfinder, og står som ophavsmand til 20 patenter. Han var ivrig sejlsportsmand, maler, forfatter og fotograf. Du kan læse mere om Kong Bhumibol på Wikipedia.
Efter Kong Bhumibol død, er hans billede mange steder blevet udskiftet med den nuværende konges billede eller billeder af andre i kongehuset, fx Dronning Sirikit, enke efter Bhumibol, og den nuværende konges lillesøster Prinsesse Sirindhorn.
Går du i biografen i Thailand vil du støde på endnu et eksempel på kongedyrkelsen. Før filmen starter, afspilles en lille film med kongen, akkompagneret af kongesangen, Sansoen Phra Barami, og mens den afspilles, skal man rejse sig op. Nedenstående er optaget i en biograf i 2017:
Kongerige siden 1238
Thailand blev grundlagt som kongerige i 1238, hvor Khun Bang Klang Hao blev kronet som konge i det gamle Sukhothai-rige, samtidig skiftede han navn til Si Inthrathit. Siden har flere forskellige kongeslægter haft magten.
I 1782 overtog Thongduang (senere kendt som Phra Phutthayotfa Chulalok) magten, og siden har hans slægt leveret konger til Thailand. Slægten er kendt som Chakri-dynastiet.
Kongerne i dynastiet er udover deres egne navne kendt som Rama efterfulgt af deres nummer i kongerækken med romertal. Den nuværende konge, Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun, er således også kendt som Rama X – det gør det lidt nemmere for os udlændinge.
Det har tilsyneladende været godt at være konge i gamle dage i Thailand; Rama I fik 42 børn, Rama II fik 73 børn, Rama III fik 51 børn, Rama IV fik 82 børn og Rama V fik 77 børn. Kong Vajiralongkorn, Rama X, har 7 børn.
Vajiralongkorn efterfulgte sin far, Bhumibol Adulyadej, på tronen i 2016, den officielle kroning fandt dog først sted d. 4. maj 2019.
Thailand blev et konstitutionelt kongerige i 1932, hvor Folkets Parti, bestående af en gruppe militærofficerer og bureaukrater støttet af militæret, krævede enevælden afskaffet. Kongen indvilligede, så det blev en blodløs revolution, ligesom da enevælden blev afskaffet i Danmark i 1848.
Det er stort set lykkedes kongehuset at holde sig hævet over politisk fnidder og militære kup, som der har været 12 succerige af, siden Thailand blev et konstitutionelt kongedømme i 1932. Der var 10 succesrige kup i Kong Bhumibols regeringstid.
Majestætsfornærmelse
Når du er i Thailand, skal du passe på med at sige eller gøre noget, der kan opfattes som kritik af det thailandske kongehus. Du risikerer streng straf samt at blive udvist og få indrejseforbud.
Det er kun ganske få lande i verden, der har en lov mod majestætsfornærmelse. Blandt dem finder man både Danmark og Thailand.
Egentlig er den danske lov om majestætsfornærmelse den samme som for almindelige æreskrænkelser, men drejer det sig om kongehuset kan straframmen forhøjes med 50 procent, så den kommer op på 6 måneders fængsel. Den seneste dom for majestætsfornærmelse i Danmark lød på 3 måneders fængsel og den faldt i 1886.
Man går anderledes hårdt til værks i Thailand. Her er straframmen 15 år, men hver forseelse lægges sammen, så reelt er der ingen øvre grænse. Den hidtil hårdeste straf faldt i 2021, hvor en 64-årig kvinde fik 43½ års fængsel for at have delt 26 videoklip med en kendt kritiker af kongehuset på YouTube og for at have delt 3 kommentarer på Facebook. Der gives typisk afslag i straffen, hvis den tiltalte erkender sig skyldig, og i dette tilfælde blev straffen halveret fra 87 år til 43½ år, fordi hun erklærede sig skyldig.
De hårdeste domme er faldet efter, at en junta overtog magten i Thailand i 2014, og kritikere mener, at juntaen brugte loven til at gå efter politiske modstandere. En modstander af juntaen, den jurastuderende Jatupat Boonpattararaksa (kendt som Pai Dao Din) fik i 2017 en dom på 2½ års fængsel for at have klikket på share på en BBC-artikel om Thailands nuværende konge. Flere end 2.600 andre thaier klikkede også for at dele artiklen, men han var den eneste, der blev tiltalt og straffet.
Kongehuset har aldrig selv startet en sag om majestætsfornærmelse, den tidligere konge, Bhumibol Adulyadej, indbød endda selv til kritik i en tale i 2005. Den nuværende konge, Vajiralongkorn, bad i 2017 eller 2018 statsminister Prayut Chan-o-cha om ikke at starte nye sager. Men enten har kongen fortrudt, eller også har myndighederne besluttet sig for at ignorere kongens ønske, for efter fornyede prostester mod såvel den nu forhåndværende statsminister som mod kongehusets magt, er loven atter taget i brug.
Det er sjældent af udlændinge dømmes for majestætsfornærmelse i Thailand, men det sker. I 2007 blev en schweizisk statsborger, der var bosat i Thailand, idømt ti års fængsel efter i en brandert at have overmalet fem plakater med kongen. Han var sur over, at han ikke kunne spæde sin brandert op med mere alkohol, fordi han ikke kunne købe alkohol på kongens fødselsdag. Han slap dog med lidt over fire måneders fængsel, eftersom han blev benådet af kongen, men han slap ikke for at blive deporteret og få indrejseforbud.
Blandt de sædvanlige råd til turister finder du rådet om at undgå at træde på en pengeseddel, hvis du taber den, og du er bange for, at den blæser væk. Dine fødder er urene, og på pengesedler er der et billede af kongen. Du vil nok ikke komme i fængsel, hvis du glemmer dette råd, men du bliver absolut ikke populær, hvis der er thaier i nærheden.
Det er for øvrigt ikke kun kongehuset, du skal passe på ikke at fornærme. Thailand har en skrap lov om æreskrænkelse, som du risikerer at stifte bekendtskab med, hvis du fx skriver en dårlig anmeldelse af et hotel på nettet. Også selvom anmeldelsen er faktuelt korrekt. Læs mere om det i artiklen Tænk før du skriver.