Kongeriget Thailand

Det thailandske kongehus byder på en kongerekord, noget nær gudestatus, og det er beskyttet af en meget skrap lov mod majestætsfornærmelse.

Tags: Konge - Kultur - Sukhothai - Forbrydelse - Fængsel - Fødder

Kongen i Thailand har noget nær gudestatus. Det skyldes ikke mindst den tidligere konge, Bhumibol Adulyadej, der regerede i over 70 år, og som var meget elsket af folket. Kong Bhumibol er verdens hidtil længstlevende monark, der er blev regent som voksen.

På grund af hans lange regeringstid var han indtil sin død i 2016 den eneste konge, som langt de fleste thaier havde kendt. Hans billede kunne findes overalt i Thailand, ikke kun på væggen i thailandske hjem og på offentlige kontorer, men også i form af store plakater rundt omkring i bybilledet.

Kong Bhumibol var ikke som konger er flest, han kunne spille flere forskellige instrumenter, og han har spillet sammen med nogle af verdens jazz-legender. Han komponerede også musik. Han er desuden kendt som opfinder, og står som ophavsmand til 20 patenter. Han var ivrig sejlsportsmand, maler, forfatter og fotograf. Du kan læse mere om Kong Bhumibol på Wikipedia.

Efter Kong Bhumibol død, er hans billede mange steder blevet udskiftet med den nuværende konges billede eller billeder af andre i kongehuset, fx Dronning Sirikit, enke efter Bhumibol, og den nuværende konges lillesøster Prinsesse Sirindhorn.

Går du i biografen i Thailand vil du støde på endnu et eksempel på kongedyrkelsen. Før filmen starter, afspilles en lille film med kongen, akkompagneret af kongesangen, Sansoen Phra Barami, og mens den afspilles, skal man rejse sig op. Nedenstående er optaget i en biograf i 2017:

Kongerige siden 1238

Thailand blev grundlagt som kongerige i 1238, hvor Khun Bang Klang Hao blev kronet som konge i det gamle Sukhothai-rige, samtidig skiftede han navn til Si Inthrathit. Siden har flere forskellige kongeslægter haft magten.

I 1782 overtog Thongduang (senere kendt som Phra Phutthayotfa Chulalok) magten, og siden har hans slægt leveret konger til Thailand. Slægten er kendt som Chakri-dynastiet.

Kongerne i dynastiet er udover deres egne navne kendt som Rama efterfulgt af deres nummer i kongerækken med romertal. Den nuværende konge, Vajira­longkorn Bodindra­debaya­varang­kun, er således også kendt som Rama X – det gør det lidt nemmere for os udlændinge.

Det har tilsyneladende været godt at være konge i gamle dage i Thailand; Rama I fik 42 børn, Rama II fik 73 børn, Rama III fik 51 børn, Rama IV fik 82 børn og Rama V fik 77 børn. Kong Vajiralongkorn, Rama X, har 7 børn.

Vajiralongkorn efterfulgte sin far, Bhumibol Adulyadej, på tronen i 2016, den officielle kroning fandt dog først sted d. 4. maj 2019.

Thailand blev et konstitutionelt kongerige i 1932, hvor Folkets Parti, bestående af en gruppe militærofficerer og bureaukrater støttet af militæret, krævede enevælden afskaffet. Kongen indvilligede, så det blev en blodløs revolution, ligesom da enevælden blev afskaffet i Danmark i 1848.

Det er stort set lykkedes kongehuset at holde sig hævet over politisk fnidder og militære kup, som der har været 12 succerige af, siden Thailand blev et konstitutionelt kongedømme i 1932. Der var 10 succesrige kup i Kong Bhumibols regeringstid.

Majestætsfornærmelse

Når du er i Thailand, skal du passe på med at sige eller gøre noget, der kan opfattes som kritik af det thailandske kongehus. Du risikerer streng straf samt at blive udvist og få indrejseforbud.

Det er kun ganske få lande i verden, der har en lov mod majestæts­fornærmelse. Blandt dem finder man både Danmark og Thailand.

Egentlig er den danske lov om majestæts­fornærmelse den samme som for almindelige æreskrænkelser, men drejer det sig om kongehuset kan straframmen forhøjes med 50 procent, så den kommer op på 6 måneders fængsel. Den seneste dom for majestæts­fornærmelse i Danmark lød på 3 måneders fængsel og den faldt i 1886.

Man går anderledes hårdt til værks i Thailand. Her er straframmen 15 år, men hver forseelse lægges sammen, så reelt er der ingen øvre grænse. Den hidtil hårdeste straf faldt i 2017, hvor en mand fik 35 års fængsel for at have postet 10 kommentarer på Facebook. Der gives typisk afslag i straffen, hvis den tiltalte erkender sig skyldig, og i dette tilfælde blev straffen halveret fra 70 år til 35 år, fordi han erklærede sig skyldig.

De hårdeste domme er faldet efter, at en junta overtog magten i Thailand i 2014, og kritikere mener, at juntaen bruger loven til at gå efter politiske modstandere. En modstander af juntaen, den jurastuderende Jatupat Boonpattararaksa (kendt som Pai Dao Din) fik i 2017 en dom på 2½ års fængsel for at have klikket på share på en BBC-artikel om Thailands nuværende konge. Flere end 2.600 andre thaier klikkede også for at dele artiklen, men han var den eneste, der blev tiltalt og straffet.

Kongehuset har aldrig selv startet en sag om majestæts­fornærmelse, den tidligere konge, Bhumibol Adulyadej, indbød endda selv til kritik i en tale i 2005. Og noget kan tyde på, at den nuværende konge, Vajiralongkorn, har stoppet nye sager.

Sager om majestæts­fornærmelse har altid være lettere skjulte for offentligheden, ikke mindst fordi ingen har lyst til at gentage, hvad den tiltalte helt præcist er anklaget for. Thai Laywers for Human Rights prøver at følge sager om majestæts­fornærmelse, og så vidt de ved, er der efter nogle års stærk stigning i antallet af sager ikke rejst nye sager om majestæts­fornærmelse i 2018.

OBS! Det er nu (d. 15. juni 2020) mere eller mindre officielt, at lovene om majestætsfornærmelse ikke bruges mere. Statsminister Prayut Chan-o-cha fortæller, at kongen for 2-3 år siden bad ham om ikke at bruge lovene om majestætsfornærmelse. Det har dog ikke betydet, at det er straffrit at kritisere kongen eller kongehuset. Regeringen og myndighederne bruger i stedet andre love til at forfølge kritikere, ikke mindst en lov om computerforbrydelser, der kan gøre det ulovligt at poste kritik på internettet. Hertil kommer, at nogle kritikere er forsvundet for aldrig at dukke op igen, undtagen i død tilstand.

Det er sjældent af udlændinge dømmes for majestæts­fornærmelse i Thailand, men det sker. I 2007 blev en schweizisk statsborger, der var bosat i Thailand, idømt ti års fængsel efter i en brandert at have overmalet fem plakater med kongen. Han var sur over, at han ikke kunne spæde sin brandert op med mere alkohol, fordi han ikke kunne købe alkohol på kongens fødselsdag. Han slap dog med lidt over fire måneders fængsel, eftersom han blev benådet af kongen, men han slap ikke for at blive deporteret og få indrejseforbud.

Blandt de sædvanlige råd til turister finder du rådet om at undgå at træde på en pengeseddel, hvis du taber den, og du er bange for, at den blæser væk. Dine fødder er urene, og på pengesedler er der et billede af kongen. Du vil nok ikke komme i fængsel, hvis du glemmer dette råd, men du bliver absolut ikke populær, hvis der er thaier i nærheden.

Tags: Konge - Kultur - Sukhothai - Forbrydelse - Fængsel - Fødder

Andre artikler om Thailands kultur: