Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.
Shopping i Bangkok
Bangkok er shopaholikernes paradis med enorme storcentre liggende som perler på en snor.
Hvis du er shopaholiker, bør du holde dig langt væk fra Bangkok. Tag i stedet direkte til Chiang Mai, Phuket eller et hvilket som helst andet sted i Thailand. I Bangkok er der stor fare for, at du går i selvsving, og at du efterfølgende skal bruge mange måneders terapi for at blive rettet op igen.
Shoppingcentrene er mange og enorme, og udvalget er omfattende. Ud over de sædvanlige storcentre finder du fx centre helliget IT-butikker.
Du kan selvfølgelig gå på shopping i hele Thailand og finde mange interessante ting, men i Bangkok er shopping sat på speed.
Lad os starte herhjemme med at tage et kig på Field's for at få et sammenligningsgrundlag. Field's er Danmarks største indkøbscenter med sine 140 butikker fordelt på 74.000 kvadratmeter butiksareal (115.000 kvadratmeter inklusive kontorlokaler m.m.). Lad os nu vende næsen mod Bangkok.
I Bangkok finder du CentralWorld, der er verdens tredjestørste shoppingcenter med sine 600 butikker på 550.000 kvadratmeter. Altså mere end syv gange større end Field's.
Men CentralWorld er langt fra det eneste store shoppingcenter i Bangkok – eller i nabolaget. Her ligger de nemlig som perler på en snor. Ikke langt fra CentralWorld ligger Siam Paragon med 270 butikker på 400.000 kvadratmeter. Lige ved siden af ligger dobbeltcentret Siam Center og Siam Discovery med sammenlagt 400 butikker. Og et stenkast fra dem ligger MBK med 2.000 små butikker.
Og så har jeg slet ikke nævnt alle de lidt mindre centre, der ligger i samme område. Sammenlagt har du, hvad der svarer til mere end 25 Field's på et forholdsvis lille område i Bangkok.
Men hvis du skal have fyldt kufferten op med billige eller mere usædvanlige varer, så er det slet ikke storcentrene, du skal besøge. Så skal du besøge et marked, som fx tøjmarkedet i Pratunam, der ligger fem minutters gang fra CentralWorld.
Eller det kinesiske marked, som ligger knap 100 baht (100 baht) væk med taxi, eller det enorme weekendmarked, Chatuchak, der fylder mere end én kvadratkilometer og som lægger grund til omkring 15.000 boder og butikker.
Vær opmærksom på lommetyve på de forskellige markeder. Det er ikke fordi, der er mange lommetyve, men de ofte trange gange med mange mennesker gør det noget nemmere for dem at tømme dine lommer.
Du kan læse lidt mere om de forskellige indkøbsmuligheder nedenfor. Men du skal være opmærksom på, at jeg kun nævner de største/mest interessante. Der findes mange andre i såvel området omkring CentralWorld som i resten af Bangkok.
Jeg har desuden lavet et shoppingkort på Google Maps, hvor du kan finde de omtalte indkøbsmuligheder. Du kan se kortet på Google Maps. Ud over shoppingmuligheder indeholder kortet bl.a. også hjælp til transport med Skytrain og Metro og med kanalbusser.
Inden du går amok på din shoppingtur i Bangkok, så vær opmærksom på vægtgrænsen for din bagage på flyveturen hjem!
Butikkerne i de fleste storcentre har faste priser på varerne, og dem kan du normalt ikke ændre på. Hvis der ikke er priser på varerne, så er det derimod et tegn på, at der skal pruttes om priserne. Få hjælp til prutteriet på siden Sådan prutter du.
Spisesteder
Du finder masser af spisesteder i alle centrene. Men du skal lige være opmærksom på, at nogle steder har de såkaldte food courts, og de fungerer lidt anderledes, end hvad du er vant til i Danmark. Læs mere om dem i artiklen Food court.
Transport
De fleste storcentre ligger i nærheden af en metro- eller skytrain-station. Det kan især være praktisk at tage toget på vej til centrene, fordi du slipper for de evindelige trafikkøer. Men det er måske mindre praktisk, hvis du skal tilbage til hotellet med favnen fuld af pakkenelliker.
I så fald kan du glæde dig over de billige taxier.
Du skal blot huske at vælge at køre med taxameter. Mange taxichauffører vil foreslå dig en fast pris, men den er typisk to til fire gange højere end med taxameter. Tuk tuk-priserne kan være endnu højere, og her har du ikke muligheden for taxameter.
Skal du fx med taxi fra CentralWorld til markedet i Chinatown, vil du typisk få tilbudt en fast pris på 300-400 baht (300-400 baht) – alt efter hvor turistet, du ser ud. Med taxameter koster turen typisk under 100 baht (100 baht).
Sørg for at have masser af tålmodighed, hvis du bruger taxi. Især i myldretiden kan det tage temmelig lang tid for selv en kort tur. Myldretiden er ikke, som du kender den hjemmefra. Myldretiden i de danske storbyer svarer til trafiksituationen kl. 2 om natten i Bangkoks centrum.
Åbningstider
De fleste storcentre har åbent fra klokken 9 eller 10 til klokken 21 eller 22 alle ugens dage. Men tjek gerne centrenes åbingstider på deres egne hjemmesider, så du ikke render ind i en lukkedag eller et center med andre åbningstider. Du finder links til centrenes hjemmesider nedenfor.
Men der er endnu en grund til at kende centrenes åbningstider, inden du begiver dig derhen. Det er nemlig ikke usædvanligt, at en taxi- eller tuk tuk-chauffør vil fortælle dig, at det center, du vil besøge, er lukket. Men han kender et meget bedre center, som har åbent, og som han gerne vil køre dig hen til.
Det er fup og fidus! Centret er ganske givet ikke lukket, han vil blot køre dig et sted hen, hvor han får returkommission for at komme med kunder. Har du tjek på åbningstiderne, kan du gennemskue den slags numre. Og jeg vil anbefale, at du i stedet tager den næste taxi eller tuk tuk med en mere ærlig chauffør.
Storcentre og markeder
Du får her en oversigt over de største og vigtigste storcentre og markeder i Bangkok. Oversigten er langt fra udtømmende.
CentralWorld
CentralWorld er verdens tredjestørste storcenter, og det får Field's til at ligne en dværg. Her er finder du 600 butikker og en topmoderne biograf fordelt på otte etager.
Centret har et samlet butiksareal på 550.000 kvadratmeter. Det er mere end syv gange større end Field's. Medtager man kontorarealer og det tilhørende hotel, fylder CentralWorld over 1.000.000 kvadratmeter! De mange mennesker på billedet skyldes ikke et udsalg men et rekordforsøg i forbindelse med songkran, læs mere i artiklen Songkran.
Læs mere om storcentret på CentralWorlds hjemmeside. Du kan finde butikker efter placering eller butikstype på hjemmesiden.
Siam Paragon
Siam Paragon ligger blot et langt stenkast fra CentralWorld og er næsten lige så stort med sine 270 butikker fordelt på 400.000 kvadratmeter.
Siam Paragon er ikke kun et besøg værd i forbindelse med shopping. Som de fleste andre storcentre indeholder det en biograf, og i dette tilfælde er der tale om Asiens største biograf.
I kælderen finder du akvariet Bangkok Sealife Ocean World. Det er med sine 10.000 kvadratmeter lige så stort som Den Blå Planet, der ellers er Nordeuropas største akvarium.
Læs mere på Siam Paragons hjemmeside. På hjemmesiden kan du finde en oversigt over butikker og læse om et rabatkort til turister – rabatkortet gælder også til Siam Center og Siam Discovery. Akvariet har sin egen hjemmeside: Bangkok Sealife Ocean World.
Siam Center & Siam Discovery
Siam Center er et af Bangkoks ældste shoppingcentre. Det blev bygget i 1973, og centrets fire etager er siden blevet renoveret flere gange.
I 1997 blev det seks etagers Siam Discovery bygget ved siden af. Centrene er forbundet, og fremstår som et dobbeltcenter med sammenlagt 400 butikker. Siam Center ligger for øvrigt klos op ad Siam Paragon.
Selvom Siam Center og Siam Discovery fungerer som et dobbeltcenter, har de adskilte hjemmesider. Læs mere på Siam Centers hjemmeside og på Siam Discoverys hjemmeside. På siderne finder du butiksoversigt, og du kan læse om et rabatkort til turister. Rabatkortet gælder til begge centre samt til Siam Paragon.
MBK
Skal du bruge en ny mobiltelefon eller dele til den gamle, skal du til MBK. Ud over de mange almindelige butikker med tøj og kunsthåndværk, findes der her et utal af små butikker med mobiltelefoner og udstyr til dem. Centret indeholder ikke færre end 2.000 små butikker på sine otte etager.
Vær opmærksom på, at centret er berygtet for sine mange butikker med piratkopier af diverse varer. Og det er ikke altid, at det afspejler sig i prisen.
Bemærk desuden, at der i nogle områder er tale om åbne butikker, hvor det kan være svært at se, hvor butikkerne starter og slutter. Pas på, at du ikke tager varer med dig væk fra én butik for at kigge videre hos en anden. Det kan blive betragtet som butikstyveri, og den slags straffes hårdt i Thailand.
Læs mere på MBK's hjemmeside. Her finder du et direkte link til en oversigt over butikker.
Gaysorn
Gaysorn er for dig med pengepungen i orden og det rette logo på tøj, sko og taske. Centret indeholder cirka 100 butikker med dyre mærkevarer som fx Louis Vuitton, Gucci, Prada, Givenchy, La Perla, Christian Dior, Loewe, Fendi og Hugo Boss. Det er ikke her, du finder T-shirts til en ti'er.
Læs mere på Gaysorns hjemmeside.
Iconsiam
Iconsiam er et nyere luksusstorcenter. Det åbnede i 2018, og her finder du butikker med alle de kendte luksusmærkevarer. Prinsesse Maha Chakri Sirindhorn, kongens søster, stod for den officielle åbning af centret for ligesom at understrege, at det her altså ikke bare er et almindeligt center. Iconsiam er 525.000 kvadratmeter stort og dermed næsten lige så stort som CentralWorld.
Iconsiam ligger ud til floden Chao Phraya River, og har sit eget stoppested for flodbusser. På den anden side af centret finder du et stoppested for bytoget BMA Gold line – guldlinjen blev etableret efter forslag fra Iconsiam.
Læs mere på Iconsiams hjemmeside.
Erawan
Opdatering november 2022: Erawan er lukket. og afspærret med et plankeværk. Der er oplysning om butikker til leje på plankeværket, så måske centret genopstår. Erawan shrine eksisterer stadig:
Erawans hjemmeside har en "under construction"-meddelelse, jeg bibeholder linket her, så du selv kan tjekke, om der sker noget: Erawans hjemmeside.
Platinum Fashion Mall
Platinum Fashion Mall består af cirka 2.000 små tøjbutikker, der både sælger detail og engros. Du behøver ikke have virksomhed for at opnå engrospriser, det er udelukkende et spørgsmål om, hvor meget du køber.
Varerne minder en del om, hvad du kan finde i Pratunam Market på den anden side af gaden, men her er der ikke så meget trængsel og i modsætning til markedet, har du her aircondition. Til gengæld er priserne typisk højere end på markedet.
Læs mere på Platinum Fashion Malls hjemmeside. OBS! Hjemmesiden er tilsyneladende nedlagt, man videreføres til deres Facebook-side.
Pratunam Market
Pratunam Market består af en masse små butikker i et virvar af små gyder. Butikkerne sælger såvel detail som engros. Du behøver ikke have virksomhed for at opnå engrospriser, det er udelukkende et spørgsmål om, hvor meget du køber.
Varerne er ikke ulig dem, du finder i Platinum Fashion Mall, der er nabo til markedet, men her er priserne lavere – hvis du er skrap nok til at prutte dem ned. Til gengæld er her ingen aircondition, og det kan være noget sværere at finde rundt, men det har jo også sin charme at gå på opdagelse i de små gyder.
Markedet har ingen hjemmeside og derfor heller ikke en oversigt over butikker. Tjek kortet nedenfor for at se omfanget af markedet. Åbningstiderne er typisk mellem 10 og 21, men de enkelte butikker kan have andre åbningstider.
OBS! Pratunam Marked er blevet en god bid mindre i løbet af sommeren 2022. Blokken over for Platinums venstre ende er blevet jævnet med jorden. Forhåbentlig ikke for at give plads til et nyt shoppingcenter! Selvom markedet er blevet mindre, kan du stadig gå på opdagelse i de resterende gyder og finde billige varer.
Indra Square
Indra Square består af en masse små butikker, hovedsageligt tøjbutikker. Der er normalt ikke prisskilte på varerne, og de priser, du som turist får oplyst, er typisk to til tre gange højere end det, som du kan forhandle dem ned på.
Du kan ofte gøre en bedre handel i de små butikker i det tilstødende Pratunam Market, men her har du aircondition.
Det er ikke lykkes mig at finde en hjemmeside for centret. Der er åbent fra 9:00 til 19:30, men de enkelte butiker kan have andre åbningstider.
Palladium World (Pratunam Center)
Centret var tidligere kendt som Pratunam Center, men efter en ombygning og renovering blev det genåbnet i 2011 med navnet Palladium Square. Nu hedder det Palladium World.
Her sælges både detail og engros på centrets syv etager. Efter planerne skulle der være afsat en hel etage til smykker, en anden til souvenirs og en tredje til butikker med mobiltelefoner og andet IT-udstyr. Og så selvfølgelig de obligatoriske tøjbutikker. Men da jeg besøgte det flere måneder efter genåbningen i 2011 stod mange af butikkerne stadig tomme, og det har ikke ændret sig synderligt ved mine efterfølgende besøg flere år efter.
Selvom centret ikke kan måle sig størrelsesmæssigt med CentralWorld og Siam Paragon, er det arealmæssigt ikke desto mindre næsten tre gange så stort som Field's.
Palladium World har ikke en hjemmeside, men de har en side på Facebook.
Fortune Town
Fortune Town er Bangkoks største IT-storcenter. Førhen skulle man til Pantip i Bangkoks shoppingcentrum, men Pantip er som sådan gået til de evige bit-marker med kun et par enkelte IT-butikker tilbage.
Fortune Town byder på et væld af IT-butikker på sine fem etager, såmænd også flere butikker inden for samme kæde, fx tror jeg, at jeg talte fem Banana-butikker her. Udvalget er stort, uanset om du skal have et mobil-cover, en gaming-stol eller professionelt foto-udstyr.
Vil du også have mulighed for at se på almindelige storcentervarer, så finder du det 7-etagers CentralPlaza på den anden side af gaden. Det er "bare" et almindeligt storcenter, hvis butikker byder på tøj og det sædvanlige storcenter-udvalg – og så er der lige en Robinson, der i størrelse og udvalg svarer til de danske varehuse Salling og Magasin.
Fortune Town (og CentralPlaza) ligger lidt væk fra Bangkoks shoppingcentrum, men du kan nemt komme hertil med den blå metrolinje, du skal af på stationen Phra Ram 9. Exit 1 fra stationen fører til Fortune Town, mens Exit 2 fører til CentralPlaza.
Fortune Town har en hjemmeside, som er delvist (læs: meget lidt) oversat til engelsk. CentralPlazas hjemmeside.
Digital Gateway
Digital Gateway er et IT-center med spil, digitale kameraer og diverse elektroniske dimser. Det er ikke så stort som Fortune Town, men ikke desto ganske imponerende for enhver IT-nørd.
Ovenstående billede viser reelt bagindgangen, som du kommer til fra Skytrain-stationen. Her er hovedindgangen:
Centret har ikke en hjemmeside. Centrets åbningstider er fra 10 til 22, omend de enkelte forretninger kan have andre åbningstider.
Esplanade
Esplanade ligger et stykke væk fra det store indkøbscentrum, hvilket også betyder, at der ikke kommer så mange turister her.
Jeg har medtaget centret på denne oversigt, fordi det trods alt er et pænt stort center – på størrelse med Field's – og fordi det er her, du skal hen, hvis du her børn med, og du vil give dem en anderledes kunstoplevelse. I Esplanade finder du Art in Paradise, der er et interaktivt museum, hvor billederne går ud over rammerne, og hvor de besøgende bliver en aktiv del af værkerne.
Esplanade byder også på en bowlinghal med 22 baner og et musikteater. Ved siden af centret finder du supermarkedet Big C og varehuset Robinson.
Jeg har desværre ikke kunnet finde en hjemmeside for centret. Åbningstiderne er fra 10 til 22. Centret ligger knap 100 meter fra metrostationen Thailand Cultural Centre.
Chinatown Market
Chinatown Market består hovedsageligt af butikker med engrossalg. Du skal ikke have forretning for at kunne købe, men prisen afhænger meget af, hvor meget du køber, og nogle steder kan du kun købe, hvis du køber fx 12 styk af hver vare. Priserne er meget lave her sammenlignet med de fleste andre steder.
Markedet følger den smalle gyde Soi Wanit (også kendt som Sampeng Lane) samt lidt ind på sidegader og -gyder. Selv hvis du ikke vil købe noget, er det lidt af en oplevelse at gå fra den ene ende af markedet til den anden i en gyde, hvor der sine steder dårligt nok er plads til to mennesker ved siden af hinanden – for ikke at nævne de motorcykler, der indimellem skal forbi. Tålmodighed er en dyd her.
Tjek denne video for at få en ide om markedet. Det fortsætter på samme måde en lille kilometer.
Markedet har ingen hjemmeside og derfor heller ikke en oversigt over butikker. Tjek kortet nedenfor for at se placeringen af markedet. Bemærk, at hvis du tager en taxi til markedet, vil du blive sat af på Thanon Yaowarat, Soi Wanit går parallelt med denne gade på venstre side i forhold til kørselsretningen (Thanon Yaowarat er ensrettet).
Chatuchak Weekend Market (JJ Market)
Chatuchak Weekend Market, ofte forkortet til JJ Market (navnet udtales Ja-dtu-jak), er Bangkoks i særklasse største marked, og muligvis også verdens største marked. Det breder sig over et areal på omkring én kvadratkilometer, og det indeholder omkring 15.000 boder og butikker, hvor du kan købe stort set alt mellem himmel og jord.
Det være sig tøj, thailandsk kunsthåndværk, piratkopier af den eller eller anden slags og fredede dyrearter. Og det er altsammen meget billigt, hvis ellers du undlader at acceptere den først opgivne pris. Her skal der pruttes om priserne!
Som navnet antyder, er det især et weekendmarked, men en del af området er dog også åbent resten af ugen. Fredag er især rettet mod engrossalg, men som andre steder forhindrer det ikke almindeligt salg. Det er dog i weekenden, hvor de fleste butikker har åbent fra mellem 9 og 10 til 18, at det går løs.
Her en lille video for at give dig et indtryk af markedet.
Chatuchak Weekend Markets hjemmeside. Hjemmesiden indeholder et kort over området, som du evt. kan printe ud og bruge til at finde vej, hvis du samtidig bruger klokketårnet midt på området som pejlemærke. I tårnets skygge kan du desuden finde bænke, hvor du kan tage en slapper, eller hvor manden kan placeres, mens den shoppingkyndige folder sig ud.
Terminal 21
Terminal 21 er et 9-etagers temacenter, der illuderer international lufthavn, og hvor hver etage repræsenterer en storby/et sted med forskellige kendte seværdigheder. Du finder således Rom med statuer og fontæne samt London med dobbeltdækkerbus og telefonboks. Hertil kommer Paris, Istanbul, Tokyo, Caribien og Hollywood, mens San Francisco får lov at optage to etager med Pier 21 og Golden Gate Bridge.
I modsætning til i de fleste storcentre er det her tilladt at fotografere, og man kan da godt forstå, at de er stolte af centret, det er meget gennemført.
Terminal 21 blander sig med de allerstørste centre i Bangkok med sine 450.000 kvadratmeter og over 600 butikker. Det ligger et stykke fra det store centerkvarter, men det er dog ikke mere end to stationer med BTS (Skytrain) til stationen Asok, hvorfra der er direkte adgang til centret. Metrostationen Sukhumvit ligger desuden mindre end 1 minuts gang fra centret.
Læs mere på Terminal 21's hjemmeside, hvor du også finder en oversigt over butikkerne.
The Market
Det nyeste storcenter i Bangkoks shoppingcentrum er The Market. Det ligger skråt over for CentralWorld. Men måske mætningspunktet for storcentre er ved at være nået, for The Market er underligt tomt. Det er ikke kun kunderne, der er fraværende, her er flere tomme butikslejemål end butikker.
Det kan selvfølgelig være, at coronaen har været specielt slem ved centret, det åbnede i starten af 2019, og jeg fik først besøgt det i april 2021. Men det går ikke just den rette vej. Ved mit seneste besøg i november 2022 var centret om muligt endnu mere tomt. Og den mest interessante butik, supermarkedet Dondon Donki, der tilbød masser af japanske specialiteter, er nu lukket.
Læs mere om butikkerne på The Markets hjemmeside.
Kort over storcentre og markeder
Jeg har lavet et kort på Google Maps, hvor du kan se de her nævnte storcentre og markeder indtegnet. Kortet indeholder også togstationer til henholdsvis Metro og Skytrain og til nogle af Bangkoks flodbusser. Klik for at se kortet på Google Maps' hjemmeside. Kortet er inddelt i forskellige lag, som du let kan slå til eller fra, så kortet bliver mere overskueligt.