Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Flagermustempel

Se nogle meget store flagermus i et tempel to timers kørsel fra Bangkok og fra Pattaya.

Tags: Chachoengsao - Templer - Flagermus - Aktiviteter

Det vrimler med templer i Thailand, og selvom mange af dem ligner hinanden, så er der nogle, der stikker ud fra mængden, fx det meget hvide tempel i Chiang Rai, flasketemplet i provinsen Sisaket og Tiger Cave Temple med de 1.237 besværlige trappetrin op til templet i provinsen Krabi. Og så er der flagermustemplet Wat Pho Bang Khla i provinsen Chachoengsao, som denne artikel handler om.

Du kan læse om endnu flere specielle templer i artiklen Thailand er templernes land.

Provinsen Chachoengsao ligger øst for Bangkok og nord for Pattaya, og der er cirka et par timers kørsel til templet, der ligger i byen Bang Khla, fra begge steder. Hvis du ikke selv har køretøj til rådighed, kan du leje en taxi til turen frem og tilbage, hvilket du bør kunne gøre for 2.500-3.500 baht (2500-3500 baht) plus eventuelle vejafgifter, afhængig af dine forhandlingsevner.

Der er ingen færdigpakkede udflugtsture til templet, så det er en oplevelse, du ikke vil dele med ret mange andre turister.

Flyvende hunde

Det er ikke de sædvanlige små, blinde flagermus, du kan finde i templet, hvor de hænger i tusindvis i træerne. Det er i stedet flyvende hunde, som er en speciel type flagermus, der adskiller sig fra de sædvanlige flagermusarter på flere punkter. De kan blive meget store – op til 40 cm lange og med et vingefang på over 1,5 meter. De spiser ikke insekter, men mæsker sig i stedet med frugt og nektar fra blomster, og mens de almindelige flagermus er næsten blinde og bruger ekkolokalisering, så bruger de flyvende hunde synet og deres lugtesans til at finde vej. Faktisk er der kun en enkelt ægyptisk art af de flyvende hunde, som overhovedet er i stand til at bruge ekkolokalisering.

Flyvende hund

De flyvende hunde har fået deres navn efter deres ho­ve­der. Mens al­min­de­li­ge fla­ger­mus har et spids ho­ve­de som, nå ja, en mus, så kan man bruge et godt, gam­melt Egon Olsensk ud­tryk om den­ne fla­ger­mus­type: "Hundehoveder!". Så vidt det vides, er de dog ikke social­de­mo­kra­ter.

Det latinske navn lyder des­uden lidt il­de­vars­lende, især med tan­ke på, hvor sto­re de kan blive: Pteropus vampyrus.

Flagermusene hænger over­alt i træ­erne på tem­plets grund. Og der er man­ge af dem. De er ikke helt så me­get nat­dyr som al­min­de­li­ge fla­ger­mus, så selv­om de ikke er sær­ligt ak­ti­ve i dag­ti­mer­ne, du vil dog kun­ne op­leve at en­kel­te af dem tager en flyve­tur til et bedre træ.

Vær i så fald forberedt på en overraskelse, for selvom du måske i forvejen har læst, at de er store, så vil de alligevel være større, end du havde forestillet dig, når de flyver fra træ til træ. Du kan bedst opleve flyveturene omkring et vandbassin ved siden af templets ordinationshal, hvor du har frit udsyn mellem træerne.

Når mørket så småt indfinder sig, bliver de til gengæld meget aktive. Så vil du kunne se flere og flere lette for at flyve ud for at finde deres yndlingsspise, moden frugt.

Nu befinder flagermusene sig jo i et tempel i Thailand, så der er også lidt religiøsitet og myter om dem. Det hedder sig, at flagermusene respekterer templet, så selvom de godt kan lide mangofrugter, så spiser de ikke angiveligt ikke dem på templets træer. Munkene vil også kunne fortælle dig, at under en særlig ceremoni, der varede i ni dage tilbage i 1957, forsvandt flagermusene helt indtil ceremonien var overstået. Og da en særlig vellidt munk døde i 1966, blev flagermusene i flere dage hængene i træerne i stedet for at flyve ud efter føde.

Her er også et tempel

Templet er selvfølgelig andet end flagermus. Det menes at være blevet bygget, mens Kong Thaksin regerede (mellem 1767 og 1782). Du finder en gylden Buddha-statue og lige så gyldne statuer af særligt hellige munke i ordinationshallen midt på templets grund.

Hovedbygningen ligger til venstre for ordinationshallen, og da jeg var forbi, var man i færd med at udvide med en ny stor bygning på den anden side af ordinationshallen, men byggelarmen virkede ikke til at genere flagermusene.

GPS til Wat Pho Bang Khla: 13.721654, 101.201680. Templet er åben fra klokken 6:00 til 18:00 alle ugens dage.

Når du er i dette område, kan du også besøge byens flydende marked, det har åbent i weekenden. Det er ikke rettet mod vestlige turister, dem er der nemlig ikke mange af her. Markedet er rettet mod de lokale og besøgende fra Bangkok.

GPS til det flydende marked: 13.728800, 101.207983.

Tags: Chachoengsao - Templer - Flagermus - Aktiviteter

Andre artikler om aktiviteter i Thailand: