Tham Phraya Nakhon

En eventyrlig hule med en magisk pavillion.

Tags: Tham Phraya Nakhon - Prachuap Khiri Khan - Hua Hin - Hule - Aktiviteter - Nationalpark

I provinsen Prachuap Khiri Khan, ikke så langt fra turist- og kongebyen Hua Hin, finder du en skjult eventyrverden i hulen Tham Phraya Nakhon. Er du på de kanter, er hulen så rigeligt et besøg værd. Du skal afsætte godt fire timer, hvis du kommer fra Hua Hin eller fra byen Prachuap Khiri Khan.

Tham Phraya Nakhon er en hule med flere kamre, hvor loftet er styrtet ned i de to af dem, så lys og frisk luft kan trænge ind. Det har resulteret i en lille indelukket eventyrverden med flora og fauna. Her findes desuden en kongelig pavillon med et magisk skær – især når sollyset trænger ned gennem det sammenstyrtede loft og rammer pavillonen i den helt rigtige vinkel.

Pavillonen blev opført af Rama V i 1890 og kaldes The Tetrahedron Pavilion, men den er også kendt som Khuha Kharuehat Pavilion. Den blev håndbygget i Bangkok som samlesæt, hvorefter den blev sendt til Tham Phraya Nakhon for at blive samlet i hulen. I dag indgår pavillonen i provinsen Prachuap Khiri Khans våbenmærke.

Kongelige besøg

Hulen har for øvrigt en lang tradition for kongebesøg, hele tre konger har besøgt den, og det er lidt imponerende. Konger er generelt kendt for at være mageligt indrettet (vores egen Frederik naturligvis undtaget!), og selvom det måske ikke kræver blod, sved og tårer at besøge hulen, så slipper man i hvert fald ikke for sveden og nogle trætte benmuskler. Mere om det længere nede i artiklen.

Rama V besøgte hulen d. 20 juni 1890, Rama VII besøgte hulen d. 20. juni 1926 og Thailands forrige konge, Bhumibhol Adulyadej, besøgte hulen sammen med dronningen d. 22. juni i 1958 og igen d. 31. maj i 1981. Rama V og Rama VII har indridset deres monogrammer, henholdsvis จปร og ปปร på klippevæggen som bevis for deres besøg.

Ikke for de bensvage

Hulen ligger i en nationalpark, som det koster 200 baht (200 baht) at komme ind i. På parkeringspladsen finder du en række boder og spisesteder, og ved indgangen til parken står der et skilt, der fortæller, at der er 1 km til hulen. Indgangen består af en lille, uskyldigt udseende trappe. Den skal du ikke lade dig snyde af.

Trappen er lavet af sten, der holdes sammen i trin med beton. I hvert fald i starten. Du skal ikke ret langt op ad den, før trinene ikke ligner trin mere, og de bliver lidt mere besværlige af forcere. Fast fodtøj kan stærkt anbefales i stedet for klip-klapper.

Trappen går et stykke op på siden af bjerget og rundt om det, for derefter at gå nedad igen. Undervejs kan du nyde udsigten på en af dine pauser. Når du er kommet ned fra bjerget, befinder du dig i en skov ved strandkanten. Det er muligt at snyde og tage en long-tail boat rundt om bjerget i stedet for at knokle op og ned ad trappen rundt om bjerget. Men trappeturen rundt om bjerget er faktisk ikke det værste stykke.

Vel nede, skal du gå et par hundrede meter gennem skoven frem til en ny bjergtrappe. Her kan du læse, at der er 430 meter til hulen. Aben på billedet ser ud til at overveje, om det er besværet værd – men det er det.

Trappen er af en noget ringere kvalitet end den første trappe, den er længere og den går højere op. Så selv hvis du "snød" og tog en long-tail boat rundt om bjerget, så undgår du ikke at få sved på panden. Det varer ikke længe, før du roligt kan fjerne "trappe" fra ordet "trappesten", og det er med at holde tungen lige i munden, når du forcerer stenene på vejen op ad bjergsiden.

Efter lang tids masen og indlagte pauser er du endelig fremme ved indgangen til hulen, hvor det så går nedad igen. Her får du det første glimt af den grønne eventyrverdenen i hulen.

I det ene kammer i hulen er ikke blot ét hul ud i det fri, men to:

Du finder flere interessante naturfænomener i hulerne, bl.a. en rimstone og en tilhørende flowstone, hvor kalkudskillelse på klippevæggen har skabt et glimtende "vandfald".

Du finder også drypstenssøjler, der er skabt af stalaktitter og stalagmitter, som har mødt hinanden.

Og så er der jo den menneskeskabte, magiske pavillon. Jeg besøgte åbenbart Tham Prayah Nakhon på den forkerte årstid, så det lykkedes ikke at opleve solens stråler ramme pavillonen, men selv uden den direkte solstråle, virker den magisk, omgivet af klippevægge og grønne planter:

Pavillonen set fra bagsiden:

Praktiske oplysninger

Du finder Tham Phraya Nakhon godt 50 km syd for Hua Hin, og cirka 65 km nord for Prachuap Khiri Khan, hovedstaden i provinsen af samme navn. Hvis du ikke selv har køretøj, kan du leje en taxi til at køre dig frem og tilbage, hvilket bør kunne gøres for 1.500-2.000 baht (1500-2000 baht). Der findes også turboder i Hua Hin, der tilbyder ture til hulen, evt. sammen med besøg til andre seværdigheder i området.

GPS til Tham Phraya Nakhon:12.205556, 100.010000.

Sørg for at tage rigeligt med drikkevand med. Turen frem og tilbage til hulen er lang og krævende, og luftfugtigheden er meget høj inde i hulen. Jeg tilbragte et par timer derinde i håb om at solen ville ramme pavillonen, og sveden haglede af kroppen, selvom jeg sad helt stille.

Som nævnt ovenfor oplevede jeg ikke solen ramme i den helt rigtige vinkel. Jeg har læst flere steder, at det bedste tidspunkt skulle være omkring 10:30, men det afhænger også af årstiden. Jeg var der i starten af april.

Med tanke på, at de kongelige besøg især har fundet sted omkring den 20. juni, så er det sikkert omkring den tid, at sollyset rammer i den helt rigtige vinkel.

Tags: Tham Phraya Nakhon - Prachuap Khiri Khan - Hua Hin - Hule - Aktiviteter - Nationalpark

Andre artikler om aktiviteter i Thailand: