Tænk før du skriver

Lovene om ærekrænkelse er meget skrappe i Thailand.

Tags: Kultur - Fængsel - Konge - Ære - Lov og ret

Hammer

Du skal tænke dig om en ekstra gang, før du skriver en dårlig anmeldelse om en person eller virksomhed i Thailand. Det gælder fx i forbindelse med anmeldelser af hoteller og restauranter.

Lovene for ærekrænkelse er meget anderledes i Thailand end i Danmark. Det vil ikke være et problem for de fleste turister, men det er noget, du skal have i baghovedet, hvis du anmelder hoteller eller firmaer på nettet, eller hvis du skriver noget om bestemte personer i Thailand på nettet. I værste fald kan du nemlig ende i fængsel eller få forbud mod indrejse i Thailand.

I Danmark er ærekrænkelse som udgangspunkt under privat påtale, det vil sige, at den forurettede selv skal have arbejdet med at anlægge sag ved domstolene, og i første omgang skal vedkommende selv betale advokatomkostninger m.m. Tabes sagen, skal vedkommende selv betale omkostningerne, og selv hvis sagen vindes, er det ikke sikkert, at alle omkostninger til advokaten dækkes af en eventuel erstatning.

Resultatet er, at sager om ærekrænkelse er forholdsvis sjældne i Danmark.

Men sådan fungerer det ikke i Thailand. I Thailand går man bare til politiet med sin klage, og så ordner politiet resten. Det gør det meget nemmere og billigere at starte en sag. Og det er kun den anklagede, der må punge ud med penge til advokat.

Resultatet er, at man meget nemmere risikerer en sag, hvis man har udtalt sig negativt om noget eller nogen – uanset om udtalelsen er rigtig eller ej. Man kan sagtens blive dømt for ærekrænkelse, selvom udtalelsen er rigtigt (det kan man for øvrigt også i Danmark).

I Thailand er det ikke sjældent, at sager om ærekrænkelse anlægges for at afskrække mod yderligere kritik eller for at skræmme andre fra at komme med kritik.

Skræmmeeksempler

Et af de bedst kendte eksempler på udlændinge, der er havnet i retssystemet efter anklager om æreskrænkelse, er arbejdsretsforkæmperen Andy Hall. I 2012 bidrog han til en rapport om dårlige arbejdsforhold i virksomheden Natural Fruit Company, hvilket fik firmaet til at anmelde ham. Andy Hall blev i 2016 dømt til tre års fængsel, heraf to års betinget fængsel, og han fik en bøde på 150.000 baht for at have talt om rapportens konklusioner i et interview med TV-stationen Al Jazeera.

I 2016 blev han desuden dømt til at betale 10 millioner baht i en civil sag, som virksomheden selv anlagde. Dommene blev omstødt af en appeldomstol i 2018 og endeligt omstødt af Thailands højesteret i 2020. Men selvom Andy Hall vandt i retssystemet, havde sagerne og udsigten til flere sager store omkostninger for ham. Efter at have boet i Thailand i 12 år, forlod han landet i 2016, fordi han frygtede for sin sikkerhed.

Men det er ikke kun kritik af store virksomheder, der kan give problemer. I 2020 måtte amerikanske Wesley Barnes tilbringe to nætter i et thailandsk fængsel efter en række negative anmeldelser af et hotels restaurant på TripAdvisor.

I dette tilfælde er der måske ikke så meget grund til at have medlidenhed med amerikaneren for de to dages fængsel, for hans anmeldelser var opdigtede og klar chikane. Amerikaneren var blevet sur over, at han ikke kunne medbringe sine egne drikkevarer i restauranten. Han reagerede ikke på hotellets opfordringer om at stoppe, så hotellet så til sidst ikke anden udvej end at gå til politiet. Men udsigt til to år i et thailandsk fængsel for ærekrænkelse/falske anmeldelser virker som i overkanten.

Efter dårlig omtale i medierne, og efter at Wesley Barnes undskyldte, trak hotellet anmeldelsen tilbage.

Loven om ærekrænkelse bruges også hyppigt af og mod thailandske politikere, og de værste tilfælde er naturligvis dem, der handler om kritik af kongehuset, også selvom det kun er indirekte kritik.

Oppositionspolitikeren Thanathorn Juangroongruangkit kritiserede fx planerne for produktion af coronavaccine i Thailand. Firmaet Siam Bioscience, der havde fået eneret til at producere vaccinen, er ejet af kongen, så Thanathorn blev sigtet for ærekrænkelse af kongen, hvilket kan give 15 års fængsel. Den sag er i skrivende stund ikke afgjort endnu. Læs mere om de strenge regler om majestætsfornærmelse i artiklen Kongeriget Thailand.

En computer gør det værre

Skriver du en negativ anmeldelsen på internettet, kan du også komme i karambolage med loven Computer Crime Act, der giver ekstra straf, hvis ulovligheder er foretaget via en computer.

Kort sagt, hvis du vil skrive en meget negativ anmeldelse af et thailandsk firma eller en person, så tænk dig om en ekstra gang. Uanset hvor korrekt din anmeldelse er. Og vent som minimum til du er hjemme i Danmark, og til du har overvejet, om du gerne vil kunne komme tilbage til Thailand.

Tags: Kultur - Fængsel - Konge - Ære - Lov og ret

Andre artikler om Thailands kultur: