Madforgiftning

Fremmede bakterier, vira og parasitter samt manglende hygiejne kan føre til madforgiftning eller turistdiarre.

Tags: Mad - Hygiejne - Drikkevand - Toilet - På rejsen - Street food

Madforgiftning

Videnskabelige undersøgelser har vist, at mellem 8 og 20 procent af rejsende fra den vestlige verden til Thailand får problemer med maven under eller efter rejsen.

Maveproblemerne går normalt over af sig selv i løbet af et par dage, men kan dog også tage en lille uges tid. Det kan føles ubehageligt og udmattende, mens det står på, og det er selvfølgelig surt at skulle tilbringe flere dage i nødafstand af et toilet, når du er på ferie. Det kan sagtens tage yderligere en uges tid, før du får alle kræfterne tilbage.

Maveproblemer kan opstå som følge af turistdiarre eller en decideret maveforgiftning.

Turistdiarre opstår typisk, fordi man udsættes for uvante mikroorganismer, fx bakterier, parasitter og vira. Det er altså ikke, fordi der er noget galt med maden, og de lokale kan da også spise den uden at få problemer.

Madforgiftning kan derimod også ramme de lokale. Den skyldes typisk manglende hygiejne ved tilberedning af mad og/eller forurenet vand. Den kan også skyldes, at maden ikke er tilberedt ordentlig, eller at kødet har fået lov at ligge lidt for længe eller for varmt inden tilberedningen.

Symptomerne for turistdiarre og madforgiftning ligner hinanden: tynd mave, kvalme, opkast og muligvis feber og blod i afføringen. Ved en maveforgiftning opstår symptomerne typisk inden for 1-6 timer, ved turistdiarre kan det vare længere, før symptomerne opstår.

Mineralske salte

Behandlingen for turistdiarre og madforgiftning er ens: tålmodighed, drikke masser af væske og sørge for salttilskud, fx i form af saltstænger, chips eller anden saltholdig føde. Du kan evt. købe et vandopløseligt elektrolytpulver med mineralske salte, som fx Oreda, der kan købes på ethvert apotek i Thailand.

Varer opkast og den tynde mave i mere end nogle få dage, bør du opsøge en læge. Det gælder også, hvis du bliver meget afkræftet, og ikke kan drikke væske nok til at opretholde væskebalancen.

Vær opmærksom på, at læskedrikke, såsom sodavand, kan gøre den tynde mave værre. Drik i stedet flaskevand.

Børn mellem 2 og 10 år anbefales at drikke 100-200 ml saft, efter hver gang de har haft tynd afføring, saften kan evt. iblandes elektrolytpulver, så saltbalancen opretholdes.

Minimér risikoen for maveproblemer

Du kan minimere risikoen for maveproblemer ved at følge disse råd:

Køb kun street food fra madboder og -vogne, hvor de lokale køber, og bed om at få kødet gennemstegt, så du er sikker på, at det også er varmet op i midten. Gennemstegning er dog ikke en fuldstændig garanti mod madforgiftning, for hvis først kødet er blevet inficeret med giftstoffer fra bakterier, så gør varmen ingen forskel – bakterierne dræbes, men giftstofferne er der stadig.

Undgå rå fisk og andet råt kød.

Restauranter er ikke nødvendigvis et bedre valg end madboder og -vogne. Maden kan virke mere hygiejnisk, fordi du ikke ser tilberedningen, og de har nemmere ved at opbevare fødevarerne korrekt, men til gengæld kan de svine med tilberedningen, uden du kan se det.

Salat

Normalt er frugt og grønt sundt, men det er ikke nødvendigvis tilfældet, når du spiser det i Thailand. Mindre nøjeregnende restauranter kan finde på at skylle frugt og grønt i postevand, og det er ikke alle steder postevandet er rent nok. Det kan dog være svært at gardere sig mod dette, når du spiser ude, medmindre du helt undgår rå frugt og grønt.

Køber du frugt i en bod eller en butik, så skyl den grundigt i rent vand eller skræl den, før du spiser den.

Drik kun flaskevand. Isterninger er normalt sikre i turistområder, men hvis du er ude på landet, bør du som minimum spørge, om isterningerne er lavet af postevand. Du bør undgå isterninger lavet af postevand.

Frygt ikke for meget

Thailand er kendt for sin lækre og velsmagende mad, uanset om du køber den på restauranter eller som street food. Så det vil være synd, hvis du af frygt for maveproblemer holder dig til McDonalds og lignende. Langt de fleste vil ikke opleve problemer med maven, og slet ikke, hvis du tager de ovennævnte forholdsregler.

Personligt har jeg under mine mange besøg i Thailand kun fået madforgiftning én enkelt gang, hvor jeg har spist ude. Det var på en restaurant, hvor jeg tidligere havde spist flere gange uden problemer, hvilket blot viser, at man aldrig kan gardere sig 100 procent mod maveproblemer.

Tags: Mad - Hygiejne - Drikkevand - Toilet - På rejsen - Street food

Andre artikler med tips på rejsen: