Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Pas på hajerne

Det vrimler med hajer i Thailand, menneskelige hajer. De gør deres bedste for at tjene kommission, og du får lov at betale.

Tags: Fup - Bangkok - Patong - Sex - På rejsen

De menne­ske­li­ge ha­jer vil for­sø­ge at få dig ind i for­skel­li­ge eta­blis­se­men­ter, hvor de får kom­mis­si­on for at ha­ve bragt dig. Re­sul­ta­tet er, at du får lov til at be­ta­le over­pris, for et el­ler an­det sted skal kom­mis­sio­nen jo kom­me fra.

Du kan møde hajerne på fortovet, eller de kan fx være tuk tuk- eller taxi­chauffører, der vil tjene lidt ekstra.

Faktisk har du sikkert mødt din første haj, allerede inden du har forladt luft­havnen. Her kaprer de kunder til sorte taxier, og prisen kan være op mod det dobbelte af, hvad de rigtige taxier med taxi­meter koster.

Ignorér dem. I artiklen Suvarnabhumi: Transport fra lufthavnen kan du læse, hvordan du finder taxier og andre transportformer i Bangkoks internationale lufthavn. Lander du i Phuket Airport, så læs artiklen Phuket: Transport fra lufthavnen.

Men hajerne er naturligvis ikke begrænset til luft­havnen. I Bangkok kan du fx finde dem foran The Grand Palace, hvor de fortæller, at der desværre er lukket indtil om nogle timer, men de kan skaffe dig en tuk tuk til et andet interessant sted. Lad være med at tro dem, uanset om de ser ud til at tilhøre paladset. Sørg for at tjekke ved indgangen, før du vender om. Åbningstiden er normalt fra 8:30 til 15:30.

Tuk tuk- og taxichauffører vil måske fortælle dig, at det marked eller center, du vil hen til, er lukket, men de kender tilfældigvis et andet sted, hvor du kan købe ind. Tro dem ej, de fleste stor­centre har åbent til 22:00 – alle ugens dage (se også siden Shopping i Bangkok).

Ellers vil du typisk blive kørt til en skrædder, en guldsmed eller en anden forretning, som chaufføren har en aftale med. Hvis vil besøge en skrædder eller en guldsmed, så prøv selv at finde en. Så slipper du måske for at betale over­pris på grund af chaufførens kommission.

Netop skræddere og guld­­sme­de har et dår­ligt ry på grund af de­res ud­bred­te brug af kom­mis­sions­systemet, men der fin­des for­ret­­nin­ger, som ik­ke del­ta­ger i spø­gen. Jeg faldt over en skræd­der i Chi­na­town i Bang­kok, som bru­ger en stor del af sin vin­du­es­­plads til at ad­va­re mod ha­jer. Jeg ved ik­ke, hvor­dan han er som skræd­der, men det er i hvert fald med til at øge til­li­den til ham. Klik på bil­le­det for at læ­se advarslen.

Hajer i Patong

I Patong på fe­rie­øen Phu­ket vil du mø­de en hel hær af ha­jer på nat­te­li­vets ho­ved­ga­de, Bang­la Ro­ad, hvor de til­by­der dig gra­tis ad­gang til et ping pong-show. Følg al­drig med ha­jer­ne. Der er må­ske gra­tis ad­gang (det er der i så fald for al­le), men du får lov at be­ta­le en vold­som over­pris for drikkevarer. Det kan nemt kos­te dig over 500 baht (500 baht) for en øl, så hvis du bliver i længere tid og drikker flere genstande, kan det hurtigt blive en rig­tig dyr fornøjelse!

Hvis du vil besøge et af den slags steder, så find selv derind. Og tjek, at en af hajerne ikke er fulgt i hælene af dig for at påstå overfor personalet, at han har bragt dig. Det vil nemlig straks afspejle sig i en højere pris. For at være på den helt sikre side, så bed altid om en prisliste, før du bestiller drikkevar.

I Patong og andre af de populære ferie­byer skal du desuden passe på en lidt anden slags hajer, vestlige hajer. Det er vester­lændinge, der sælger time­share-lejligheder. Langt de fleste af dem er fup og svindel – eller i bedste fald en meget dårlig investering. Lad være med at lade dem lokke dig med til deres informationsmøder.

Tags: Fup - Bangkok - Patong - Sex - På rejsen

Andre artikler med tips på rejsen: