Ingen rygning på stranden

Der er indført rygeforbud på 24 af de mest populære strande i Thailand.

Tags: Cigaretter - Strand - Patong Beach - På rejsen - Miljø

Rygeforbuddet er indført som en forsøgsordning, og det gælder ikke kun for solbadere i dagtimerne; det er også forbudt at ryge, hvis du går en aftentur på stranden.

SMS om rygeforbud

Du kan langt fra være sikker på, at der er opsat skilte, der oplyser om rygeforbuddet. Hvis du har en mobil, hvor modtagelse af push-beskeder er slået til, vil du måske få tilsendt en SMS om forbuddet, når du nærmer dig stranden, se billede til højre.

Forbuddet kommer efter, at Department of Marine and Coastal Resources (DMRC) har fået lavet stik­prøve­under­søgelser af sandet på en række populære strande. På Patong Beach gennemgik man således 9 kvadrat­meter sand i ned til en dybde på 10 centimeter. Her fandt man 7 skodder, og når ministeriet ganger det med hele strandens areal, kommer de frem til, at der må være over 100.000 skodder på hele stranden.

Det kan virke som en udregning baseret på et meget tyndt grundlag, men uanset hvor mange skodder, der er, så er det selvfølgelig rart, at man som solbader ikke behøver at blive generet af røg fra "naboen". Og sandet er da også mere indbydende uden skodder.

På strande med rygeforbud kan der være oprettet en eller flere rygezoner, hvor man kan få sig en smøg.

Overtrædelse af rygeforbuddet kan straffes med en bøde på op til 100.000 baht (100000 baht) og/eller fængsel i op til et år. Samme straf gælder, hvis man smider andet affald end cigaretskodder på stranden. Desværre kan der være meget langt mellem offentlige skraldespande i Thailand, så vær forberedt på at tage dit affald med dig tilbage til hotellet.

De berørte strande er bl.a.:
Patong BeachPhuket; Phra Ae Beach, Kor Kwang Beach og Khlong Dao BeachKoh Lanta; Bo Phut på Koh Samui; Chalok Ban Kao på Koh Tao; Hua Hin Beach; Khao Takiap Beach; Cha-am Beach; Bang Saen Beach; Tham Pang Beach på Koh Si Chang nord for Pattaya; Koh Khai Nok Beach og Koh Khai Nai Beach på Koh Yao; Laem Sadet Beach i Chanthaburi; Sai Ri Beach; Chalatas Beach; Tha Wa Sukri Beach.

Kort over strande

Du kan se placeringen af de enkelte strande på dette kort, som Department of Marine and Coastal Resources (DMRC) har lavet (navnene er desværre på thailandsk):

Det forventes, at forbuddet senere vil komme til at gælde for alle thailandske strande. Skodder smidt i vandet fra både er også et problem, og man overvejer derfor et forbud mod rygning på passagerskibe og turbåde.

 

Tags: Cigaretter - Strand - Patong Beach - På rejsen - Miljø

Andre artikler med tips på rejsen: