Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Suvarnabhumi: Transport fra lufthavnen

Fly, tog, bus, bil – du har mange muligheder, når du skal videre fra Bangkoks største lufthavn.

Tags: Transport - Bangkok - Bus - Taxi - Minibus - Fly - Tog

Hvis du lander i Bangkoks Suvarnabhumi-lufthavn, har du mange muligheder for din videre færd til dit bestemmelsessted i Thailand. Du kan tage bus, tog, taxi, limousine og selvfølgelig også fly. Jeg gennemgår de enkelte muligheder nedenfor. Lander du i Bangkoks anden lufthavn, så tjek artiklen Don Mueang: Transport fra lufthavnen.

OBS! I Thailand bruger de ikke samme etagebetegnelser, som vi er vant til i Danmark. I det nedenstående benytter jeg thailandske betegnelser, så de svarer til det, som skiltningen i lufthavnen viser.

Når du er kommet gennem tolden, finder du en lang række boder i ankomsthallen. Her kan du finde transport, fx i form af minibusser eller limousiner, hvis du ikke vil benytte en af de nedenstående og typisk billigere muligheder. Som en sidebemærkning: Blandt boderne finder du også udbydere af thailandske simkort, hvis dit danske simkort kun virker med dyr roaming.

Fly

Fly

Hvis du skal videre til et andet sted i Thailand, hvor der er en lufthavn, er det hurtigste og nemmeste normalt at tage et fly. Det gælder fx, hvis du skal videre til Phuket eller Chiang Mai.

Vil du flyve billigt, og du vil have et stort udvalg af afgange og destinationer, skal du dog først videre til Bangkoks anden lufthavn, Don Mueang. Thai Vietjet Air er det eneste lavprisselskab, der flyver fra Suvarnabhumi, alle de andre flyver fra Don Mueang. Læs mere om de forskellige selskaber i artiklen Flyv billigt i Thailand.

Hvis du lander i Suvarnabhumi Airport og skal videre fra Don Mueang, kan du benytte en gratis shuttlebus mellem de to lufthavne, eller du kan tage en taxi, se nedenfor.

Shuttlebus til Don Mueang

Der kører en gratis shuttlebus fra Suvarnabhumi til Don Mueang, du skal blot fremvise dit pas samt boardingpass eller en elektronisk billet videre fra Don Mueang for at kunne benytte bussen. Du får et stempel på hånden, som hvis du skulle på diskotek.

Bussen tager normalt 45-75 minutter alt efter trafikken. Hvis du har travlt, kan du i stedet tage en taxi, der kan klare turen på 30-60 minutter, men hvis der er lang kø til taxierne kan bussen rent faktisk være hurtigere.

Shuttlebussen kører fra klokken 5 om morgenen til midnat. Hyppigheden af afgangene varierer i løbet af dagen alt efter den normale trafik i lufthavnen. I de mindre travle timer er der 30 minutter mellem afgangene, i de travle timer er der kun 12 minutter mellem afgangene. En lystavle viser, hvornår den næste bus kører, så du ikke er i tvivl om ventetiden.

Du finder shuttlebussen til højre for udgang 3 på samme etage som du ankommer, og du sættes af ved afgangsterminalen i Don Mueang.

Bus

Der kører både busser til forskellige steder i Bangkok og til andre destinationer i Thailand. Nogle kører fra lufthavnen, og nogle kører fra en nærliggende busterminal. Der kører en gratis shuttlebus mellem lufthavnen og busterminalen.

Busser direkte fra lufthavnen:

Bus til Khaosan Road

Bussen til Khaosan Road har rutenummer S1, og den holder ved udgang 7 på 1. etage, du skal altså én etage ned. Bussen kører hver halve time fra kl. 6 til kl. 20, og den koster 60 baht (60 baht). Turen tager ca. 1 time.

LimoBus til Khaosan Road/Silom

Der er to limobus-ruter til henholdsvis Khaosan Road og til Silom. Hold dig fra dem begge. Jeg skriver ikke nærmere om ruterne, dette er blot en advarsel mod at tage limobusserne. De overholder ikke deres egne køreplaner, hverken med hensyn til afgange, eller med hensyn til hvor lang tid turen vil tage. Hvis ovenstående ikke er nok til at afskrække dig, så læs anmeldelserne på Tripadvisor.

Tag ovenstående bus S1 i stedet for Limobussen.

Bus til Pattaya

Turen fra Suvarnabhumi Airport til Pattaya tager ca. 2 timer og koster 143 baht (143 baht). Du skal én etage ned, du finder en billetbod på 1. etage ved udgang 8. Det er muligt at forudbestille billet på bussens hjemmeside. Busserne kører hver hele time fra kl. 7 til kl. 21. Bussen holder ud for udgang 8.

Bus til Hua Hin

Bussen fra Suvarnabhumi Airport til Hua Hin tager cirka 5 timer og koster 325 baht (325 baht). Du skal én etage ned, du finder en billetbod på 1. etage ved udgang 8. Første afgang er kl. 7:30, herefter køres der kl. 8:30, 09:30, 10:30, 12:00, 14:30, 16:00, 17:00 og med sidste afgang kl. 18:30. Det er muligt at forudbestille billet på bussens hjemmeside. Bussen holder ud for udgang 8.

Shuttlebus til busterminalen

Der kører en gratis shuttlebus til den nærliggende busterminal, hvor du kan finde busser til forskellige dele af Bangkok og til fjerntliggende provinser. Egentlig er der tre forskellige shuttlebusser, der kører ad forskellige ruter, fx med stop undervejs ved parkeringspladser, men de ender alle tre ved busterminalen. Turen tager cirka 10 minutter afhængig af ruten. Hver linje af shuttlebussen kører døgnet rundt med ca. 10 minutters mellemrum, så der er aldrig lang ventetid. Bare tag den første, der kommer.

Busserne har endda aircondition, hvis du lige har brug for lidt tid til at vænne dig til den thailandske varme og fugtighed.

Der er flere busstoppesteder, hvor busserne stopper. Du skal én etage ned, du finder stoppesteder på 1. etage ud for udgang 3 og ud for udgang 6. Du skal fortsætte over alle fordgængerovergangene væk fra terminalbygningen, indtil du kommer ud i det fri. Du kan genkende busstoppestederne ved, at der er opsat nogle overdækkede stolerækker til de ventende passagerer. Der er også andre, der benytter stoppestederne, ikke mindst forskellige virksomheders minibusser. Shuttlebusserne er rigtige busser.

I modsætning til shuttlebusserne til Don Mueang Airport, så er her ingen kontrol om videre billetter, du stiger bare på bussen.

Busser fra busterminalen

I busterminalen finder du busser til forskellige steder i Sydøstthailand og Nong Khai i Nordøstthailand samt til forskellige dele af Bangkok.

Hvis du vil køre med fjernbus, og du ikke har prøvet det før, så lige en advarsel. Medbring en trøje, chaufføren har det med at foretrække et lille lokalt Grønland på landevejen.

I busterminalen finder du langtursbusser til følgende steder:
Rute 389 kører til Pattaya.
Rute 789 kører til Hua Hin.
Rute 825 kører til Nong Khai via Nakhon Ratchasima, Khon Kaen og Udon Thani.
Rute 917 kører til Koh Chang (Laem Ngob Pier).
Rute 9907 kører til Chanthaburi (Jantaburi).
Rute 9908 kører til Trat (Trad).
Rute Rute 9909 kører til Laem Chabang lidt nord for Pattaya.

Busser til Bangkok-området. De er dog hovedsagelig kun interessante for arbejdere i lufthavnen, der vil have billig transport til og fra arbejde. Du vil normalt være bedre tjent med bus, tog eller taxi direkte fra lufthavnen:
Rute 549 kører til Minburi.
Rute 552 kører til Onnuch.
Rute 552A kører til Pak Nam.
Rute 554 kører til Rangsit, holder også ved Don Mueang Airport.
Rute 555 har to endestationer, enten Don Mueang Airport eller et stop videre til Rangsit ved Rama IX. Rute 558 kører til Rama II Central.
Rute 559 kører til Future Park Rangsit.

Der har været enkelte flere ruter, men de er i skrivende stund nedlagt helt eller midlertidigt, sikkert på grund af færre passagerer i corona-tiden.

Taxi

Taxier er meget billige i Bangkok, i hvert fald, hvis de kører efter taxameter. En taxi vil derfor ofte være det bedste valg frem til dit bestemmelsessted i Bangkok, fordi du bliver kørt direkte til dit bestemmelsessted. Vær opmærksom på, at når du tager en taxi i lufthavnen, er der et ekstra gebyr på 50 baht (50 baht), som skal betales ud over taxameter-prisen.

Alt efter hvor du skal hen, vil chaufføren spørge dig, om I skal tage betalingsveje på turen. Betalingsvejene er typisk betydeligt hurtigere end de almindelige veje, og prisen er til at overskue – det koster fra 25-70 baht (25-70 baht) pr. betalingsvej . Du vil typisk skulle ad to eller tre betalingsveje, alt efter hvor du skal hen. Skal du ind til Sukhumvit-området, er der to betalingsveje, der koster henholdsvis 25 og 50 baht (henholdsvis 25 og 50 baht). Bemærk, at du forventes selv at betale ved betalingsvejene.

Hvis du kører sent om natten, og du vil spare nogle håndører, kan du undlade betalingsvejene, da de almindelige veje vil være næsten lige så hurtige.

I gamle dage kunne der være endog meget lang kø ved taxistanden, men i dag har man automatiseret processen en del ved at opsætte selvbetjente taxistande med taxamater. Du skal én etage ned til 1. sal. Der er flere taxistande langs bygningen, så du skal bare gå ud af den nærmeste udgang og så finde det nærmeste sæt automater.

I stedet for personlig og tidskrævende betjening, skal du blot selv udskrive en billet i en automat. Det er tre muligheder: taxi til lokalområdet lige omkring lufthavnen. Der er både et skilt med vejnavne og et kort, der kan hjælpe dig, hvis du er i tvivl. Men du skal sandsynligvis længere væk fra lufthavnen, og så er der to valg tilbage: en almindelig taxi eller en større bil med plads til flere personer og mere bagage. Er du i tvivl om, hvad du skal vælge, er der personale ved automaterne, der kan hjælpe dig.

Automaterne er dog ikke så forfærdelig svære at bruge, du skal bare trykke på en af de tre gule firkanter, så spyttes en billet ud, og få øjeblikke senere kontakter en chauffør dig.

Turen fra lufthavnen og ind til Bangkoks centrum tager cirka 40 minutter, men kan dog tage op til den dobbelte tid i myldretiden. Prisen ligger på 350-500 baht (350-500 baht) ind til Bangkok centrum inkl. betalingsveje og gebyr; prisen afhænger af trafikken, og hvor du skal hen.

Du kan også tage en taxi til længere ture. Taxierne kører ikke efter taxameter, når de skal uden for Bangkok.

En tur til Pattaya ville koste omkring 1.200 baht (1200 baht), hvis det var med taxameter, men du skal i stedet forhandle en fast pris, og det vil være svært at komme ned på den pris. Og det er rimeligt nok, eftersom chaufføren måske skal køre tom tilbage uden mulighed for at samle kunder op. Du kan typisk forhandle dig frem til en pris på 1.500 baht (1500 baht) for den 1½ time lange tur til Pattaya (se også afsnittet Bestilt bil eller minibus).

En taxi til Hua Hin vil typisk koste omkring 3.000 baht (3000 baht) og tage 3-4 timer afhængig af trafikken.

Airport Link

Det er nemt og hurtigt at tage toget direkte ind til Bangkoks centrum, uden at du skal bekymre dig om de evindelige trafikkøer på vejene. Airport Link har endestation ved Phaya Thai, hvor du kan skifte til den lysegrønne Skytrain-linje. Undervejs stoppes der ved Makkasan, hvor du kan skifte til den blå metro-linje. Læs mere i artiklen Metro og Skytrain.

Toget kører fra 5:30 til midnat, og der er afgang ca. hvert 10. minut – i myldretiden på hverdage afgår togene lidt oftere. Billetten koster 15-45 baht (15-45 baht), afhængig af, hvor langt du skal. Turen fra lufthavn til Makkasan tager 22 minutter, og turen til endestationen ved Phaya Thai tager 26 minutter. Ligger dit hotel ikke i gåafstand fra de to stationer, kan du nemt tage en taxi det sidste stykke. Hvis du ikke har en stor kuffert med, og nerverne er i orden, kan du i stedet tage en motorcykeltaxi det sidste stykke, det er typisk både hurtigere og billigere end en taxi.

Du skal to etager ned fra ankomsthallen. Du kan trække en billet i en automat, eller du kan købe den i en billetluge.

Bestilt bil eller minibus

Hvis du har bestilt limousine eller en minibus, eller hvis du er er en del af et rejseselskab, eller hvis hotellet arrangerer afhenting, så vil du ved bestillingen få oplyst, hvor du skal gå hen for at møde chaufføren, der så vil stå og vente på dig med et skilt. Det vil typisk være til et af lufthavnens mødepunkter på samme etage, som du ankommer.

Jeg nævner længere oppe på siden, at du kan hyre en taxi til længere ture, men at det kan være svært at forhandle priserne langt ned, fordi de skal køre tomme tilbage. Som et alternativ kan du bestille en bil på forhånd på nettet, her vil transportselskabet prøve at få fyldte ture den anden vej, så prisen kan komme længere ned. Der findes en del forskellige selskaber, der tilbyder forudbestilte ture, læs anmeldelserne på nettet, før du bestiller.

Jeg har ikke selv prøvet dem, men jeg har set andre anbefale Nam's Taxis With Lady Drivers og Ann Private Taxi Services. Begge tilbyder kørsel til Pattaya for omkring 1.000 baht (1000 baht).

Tags: Transport - Bangkok - Bus - Taxi - Minibus - Fly - Tog

Andre artikler om transport: